1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Doktrinák

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - szittya88 által indítva @ 2016. augusztus 17..

 1. szittya88

  szittya88 New Member

  Már a fórum előtti időktől kezdve folyton feljön témának hogy ez vagy az kellene nekunk is. De doktrina nélkül a beszerzett eszköz nem vagy csak korlátozottan alkalmazhato.
  Írjon hát doktrina vázlatot aki akar (engem spec. érdekel kinek mi az elképzelése.) (Volt hogy valaki sok munkával osszehozott egy felépitési strukturát) lehurogtam mert doktrina nem állt mögötte de még koncepció se. De kiváncsi vagyok hogy doktrinába hová helyezné mit kezdene vele. :)
   
 2. szittya88

  szittya88 New Member

  Remélem megmozgatja a topik egy két ember fantáziáját.
   
 3. szittya88

  szittya88 New Member

  Én ugy kezdeném hogy az MH nak képesnek kell lennie sikeres védelmi háborúra a legerossebb szomszédos országgal. Ugyanakkor képesnek kell lennie egy sikeres védelmi háborúra egy erős szomszédos országgal szemben eggyidőben sikeres támadó háborút vívni egy szomszédos kissebb országgal szemben. Emellett békeidőben a szövezségesi rendszerben történő kotelezettségek teljesítésére humanitárius segitségnyúljtásra és katasztófák elháritásában törtánő segítségnyuljtásra is képesnek kell lennie. (Az államhatár védelme az ország területi egységének védelme és az ország számára kiemelten fontos objektumok védelmét én a belügyi szervekre bíznám (ércsd határőrség) akár légvédelmi képességekkel kiegészűlve is.)
  A tagozódás szárazföldi erők
  Légierő
  Folyami erők.
  A folyami erőkkel kezdeném.
  Feladatuk a folyamok és közvetlen közelük védelme és biztosítása beleértve a hidak és egyébb objektumok objektum csoportok. Első sorban könnyű motorizált kétéltű egységekkel. Rendelkeznie kell önálló közel légvédelemmel. És meredek röppályájú tüzérségi eszközökkel. Képesnek kell lennie folyami átjárók létesítésére és rombolására. A folyamok partszakaszok objektumok védelmére ellenőrzésére. És azok elleni tevékenységre baráti és ellenséges területen eggyaránt.

  Tehát megvannak az alap célkitűzések a folyami erőknél. Ebből ki lehet indúlni hogy milyen felszerelés élőerő hadvezetés szükséges. És innét már lehet is bontani hidász diverzáns gyalogság tüzérség légvédelem folyami egységek stb.

  Ez csak egy pl volt. Nem muszály új haderőnemet felállítani. Csak plnek szántam.
  De lehet feljebbről is kézdeni összhaderőnemi szinten.
  Vagy fegyvernemi bontásba.
  Vagy hogy a szárazfőldi Fegyvernem tagozodjon defenzív védelmi erőkre, ataktiv csapásmérő erőre, és expedíciós missziós erőkre.
  És igy tovább a variációk száma végtelen.

  Aki vágja legyenszives legalább összhaderőnemtől lefele bontani aki annyira nem vágja az is probálja meg szerintem.

  Mivel nem vagyunk vezető pozicióba országos szinten ez csak egy játék amit a tábornokok és hadvezérek igen szerettek játszani...
   
 4. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Sikeres tàmadó hâború egy kisebb szomszéd ellen ? ( Szlovàkia, Ausztria, Szlovénia, Horvàtorszàg..) Luxemburg, San Marino, Vatikàn és Monakó kicsit messze vannak....:))
  Àt kellene gondolni a doktrinàt mèg. Dehàt ezèrt kezdemènyezted a topikot.
  Engem is halàlosan idegesít, hogy gyakran részletes műszaki vitàk vannak, de soha nincs vàlasz arra, hogy " Minek?"
  Miutàn ( szerintem sajnos) Nato tagok vagyunk, katonai doktrina a Nato nélkül nem reàlis. Akàr teccik, akàr nem.
  ( Én is csak kibic vagyok...).
   
 5. szittya88

  szittya88 New Member

  Csak példának számtam a fentieket. Ha tetszik vitainditonak (nem vesuekedés érvelés) direkt azért írtam a folyami erokrol is hátha porget valamit a dolgon (vártam hogy fegyvernem volt nem haderonem jelenleg nincs nincs rá szukség majd eljutni a száraszfoldi haderonembe történő integrálásába vagy hasonlok)
  Minden esetre ahogy te is irtad a célom az ezzel a topikkal hogy ne csak ez meg az kell nekunk hanem azt is tudjuk megmagyarázni hogy mire kell és hogy hogy hol alkalmazzuk és hogy illeszkedik a rendszerbe. Mert ha kilog az általunk használt rendszerbol nemtudjuk kihasználni a képességeit.
  Igen igen nato és ensz kimaradhatatlan a doktrinákból. A szovetségi rendszerben válallt kotelezetségeink teljesitése.
  Még valami a honvédség és ugy minden katonai intézmény fentrol lefele bontásba épitkezik. Tehát nem ugy hogy ez van ebbol ezt tudjuk kihozni. Hanem ez és ez a cél ennek elérésére erre és erre van szukség. Pl. Nem a robbanoanyag mennyiségem határozza meg hogy melyik híd repuljon a levegobe hanem a taktikailag vagy stratégiailag kiválasztott hid levegoberepitése határozza meg a robbanoanyag mennnyiségét. (Ha nincs annyi jon az old meg valahogy... de attol még nem lessz egy másik hid felrobbantva mert azt konnyebb de nem kell robbantani) boccs a robantgatos plért.
   
 6. macska

  macska New Member

 7. dudi

  dudi Well-Known Member

 8. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  A tisztképzőn is félév vége van? :D a HTKA remek hely gáláns emberekkel, de vizsgázni nem tudunk helyetted :D
   
  antigonosz, endre, fip7 and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása