1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Drónok elleni hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - desertfox által indítva @ 2015. március 18..

 1. desertfox

  desertfox New Member

  Sziasztok !

  Érdekelne az ötleteitek és szerintetek megoldási javaslatok ami működne egy drón semlegesítéséhez.
  Van már kiber-hadviselés téma , ez is a jövő problémája lesz.

  Részemről nyitnám is a sort egy ötlettel, drónok egy specikus területét kell semlegesíteni, amitől harcképtelen lesz ( fegyverzet , észlelés , kommunikáció, mozgás )
  Részemről a vizuális érzékelők kiiktatása vagy összezavarása , működő képes ötletnek tűnik.
   
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  Megsemmisítés: Laser, EMP, railgun (folyamatosan monitorozott és korrigált röppályájú lövedékekkel) :)
  Az észlelés zavarása: Ha ismertek a hardver jellemzői akkor új fajta álcázással (hőkép megváltoztatása, radar elnyelő anyagok alkalmazása a harckocsikon, ilyesmi...)
  Ha a kommunikációt lehet zavarni, akkor is képes lehet hazarepülni autonóm módon. Szvsz nem lehet átvenni az irányítást fölöttük, csak ha amatőrök üzemeltetik. A kommunikációs műholdak megsemmisítése tűnik nekem a leghatásosabbnak.
   
 3. desertfox

  desertfox New Member

  Az baj a műhold megsemmisítésével , hogy arra csak igen kevesek képesek ( Kína, Oroszország ) és nem hiszem hogy például a mi esetünkben tudnának segíteni, kérdéseket mindig a saját szemünkkel teszem fel , amirre van képességük vagy nyersanyagunk. A többi felvetés tetszik , de drón átvevés szerintem müködhett az Irániaknak is sikerült. Ott elméletileg az volt a trükk hogy elnyomták a kommunikációt, persze beindult a gép vészprotokolja , írány haza a gps kordinátákra, ezt cselesen az iráiak elnyomták és hamis gps adatokat adtak dronnak szegény azt hitte hogy otthon van :)
   
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  A laser azért elérhető árú lehet, nem?
  Az amik pedig biztos tanultak a hibáikból. Meg mindenki más is az övékből. :))
   
 5. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Szerintem jó lenne ha írnának pár sort a hozzáértők, mondjuk @molnibalage .

  Addig is linkelek olvasnivalót vonatkozó témákban:

  http://hadmernok.hu/kulonszamok/robothadviseles7/tartalom.html

  http://hadmernok.hu/kulonszamok/robothadviseles6/tartalom.html
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A jelenlegi drónok ellen szerintem a régebbi csüves légvédelem is bőven elég. Az más kérdés, hogy mondjuk lakott területen békeidőben, esetleges terrorakciók elhárítására lehet a lézer a jobb.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mit értünk drón alatt? Ez így túl általános. Ez jelenti a kézből eldobott kisméretű izéket egészen a Global Hawk-ig bezárólag mindent...

  Az elsőt gyakorlatialg lehetetlen lelőni, mert egyszerűen olyan kicsi, hogy nem látni. Egy fél-egy méteres valamit mekkora távolságról vesz észre bárki? Még, ha látod is mivel lövöd le? AAA számára kicsi a radarja sanszosan nem is látná. IR képe? Szinte semmi. Viszont ott kezdődik, hogy ezek őrjáratozási ideje nagyon alacsony, elég csak ránézni, hogy milyen fegyvernem és milyen szervezeti szinten használja.

  A másik véglet a Global Hawk. Az ellen szuperszonikus korszerű vadászgép vagy minimum Buk Sz-300 szintű légvédelmi rendszer kell, mert olyan magasan repül.

  A köztes kategória is elég tág...
   
 8. blaze

  blaze Active Member

  Szakdogára/TDK-ra drónokat észlelő/követő akusztikus rendszert tervezek. Meglátjuk mi lesz belőle. :D
   
 9. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 10. joker

  joker Well-Known Member

  Ha hallod akkor ott vannak? :)
   
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jo kis tema. Nekem az jutott eszembe mar parszor, hogy miert nem hasznaljak oket nagy tomegben fegyverkent? Pl. egy granatot rarakva eleg veszelyes tud lenni. Mar akar 100 dollarert is egesz komoly dronokat lehet kapni.
  Nem tippeket akarok adni, de pl. a Hamasz hogy-hogy nem hasznalja Gazaban oket?
   
 12. blaze

  blaze Active Member

  Úgytudom külföldön vannak már ilyen rendszerek, mikrofonok valamilyen konfigja központosítva azt valaki nézi a fotelból, mintha egy radar képernyő lenne. Olyat is hallottam, hogy mikrofonokkal lokalizálják az orvlövészeket az amik.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Nyugati nagyvárosokban vannak fixtelepítésű mikrofonok, amik be tudják mérni a lövés helyét és még a fegyver típusát is megmondják valamilyen pontossággal. (pl pisztoly vagy puska) Gondolom létezhet ebből mobil változat is.
   
 14. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  De ott a lövedék a mikrofonhoz nagyon közel megy el, nem? Továbbá a drón a lövedékkel szemben sűrűn változtathat irányt. De csak kérdezem, mert nem értem hang segítségével a hatásos észlelésük és követésük hogyan kivitelezhető.
  Szerintem egy olyan rendszer lenne ellenük célszerű, ami hasonlóan telepített mint a Zsu-23-2. Megfelelő optika a felderítésükhöz, célkeresztbe fogva gombnyomásra ballisztikát számol (lézertávmérő) (harckocsik mintájára) aztán hajrá.
  Legalábbis szerintem logikus.
   
 15. doberamann

  doberamann Member

  Van mobil verzió:
  https://www.youtube.com/watch?v=g_kA1QVqu44
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  <i>Mit értünk drón alatt? Ez így túl általános. Ez jelenti a kézből eldobott kisméretű izéket egészen a Global Hawk-ig bezárólag mindent...</i>

  Szerintem is tág, vegyük végig a kategóriákat.
  - mikro UAV-k amelyek olyan picinyek mint egy veréb. Azok ellen semmi sem jó
  - kisméretűek, ezek legyenek olyanok amelyek egy ember álltal hordózhatóak (kvadkopterek, pici repülők, melyeket kézből hajítanak el). Ezek ellen az álványos géppuska is jó
  - közepes méretűek, legyen Predator/Heron kategória. Ezek ellen mehet csöves légvédelem stb
  - nagyméretűek, ezek legyenek a sratégiai UAV-k és oda amiket te mondtál.
   
 17. blaze

  blaze Active Member

  Én nem lelőni akarom őket, csak követni. Volt olyan ötlet is, hogy mobil legyen az egész, egyelőre még nem döntöttük el, először az alkotó egységek működését kell letesztelnünk. De valószínű, hogy km-nél kisebb távolságból ér valamit az egész, szóval a lényeg az hogy nagyobb területhez valszeg sok mikrofon kell majd. Az meg mindegy, hogy hogy akar nekem irányt változtatni, ha több egységen is megjelenik a hasznos jel onnan jó esélyel meg lehet mondani, hogy adott pillanatban hol van.
   
 18. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Igen, rosszul fogalmaztam. Csak én akarom őket lelőni :D
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nagyon nem. Egy géppuskával több száz méterről eltalálni egy álló emberalakot művészet. Ez az izé mozog és csak a fesztvája az, ami jellemző méretként emberi léptékben van. Vagy még az is alatta. És mozog. Gyakorlatilag vakszerencse lenne ezt lelőni ember által üzemeltetett cuccal... Legalábbis szeritnem. A repmagassága még ezeknek is több száz méter vagy 1 km-es nagyságrend.

  Ezeknél már játszik a klasszik SHORAD, de itt a kis IR kép lehet zizis, a radarok néhány km-ről azért mát csak látják. Elméletileg az orosz marketing RCS és más adatok alapján egy ilyen UAV "séta a parkban" ketegória a Tor/Tunguzka számára.
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én csak gépkarabéllyal lőttem, de nem volt művészet több száz (legyen 200+m) eltalálni az álló emberalakot. Géppuskával szerintem még annyira sem. Ezen felül meg ott vannak a nehézgéppuskák, gépágyúk.
  Egy SPAAG számára egy ilyet leszedni egyelnő egy éleslövészettel.
   

Ezen oldal megosztása