1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Drónok elleni hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - desertfox által indítva @ 2015. március 18..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Létezik ilyen?


  Ezek kis drónok csatamező felett repkednek. Te ott egy fűnyírót nem hallasz több száz méterről. Őszintén szólva még egy lakótelepen sem, ahol összevissza verődik a hang és fél hangtér van a talaj miatt, ami még ráerősít. A drón viszont szabad térbe sugároz.


  Meg a távolabb levő esetleges SEAD veszély miatt is veszélyes erre használni őket.

  Ezzel a baj az, hogy akkor a saját hasonló kategóriás eszközödet is hazavághatod...
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

  Igen de az a légi cél ember vezette helikopter méretű.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  A PM hivatalosan 1500 méteres irányzott lőtávval rendelkezik.Ez a gyakorlatban azt jelenti,hogy ekkora távolságból érdemben egy 10x10-es kockaház méretű célt éri meg lőni*.

  *Lőhetsz vele kisebb célra is de az lőszerpazarlás és nyílt irányzékkal nem is nagyon tudsz pl egy kisbusznál kisebb méretű célt megcélozni ilyen távolságból.
   
 4. laiki

  laiki Well-Known Member

  Létezik ilyen?
  </blockquote>

  Persze. A harctéri felderítő radarok egy jelentős része képes alacsony magasságú repülő célok észlelésére is.
  Példák:

  http://www.blighter.com/products/b400-series-radars.html
  http://www.srcinc.com/pdf/80-SRHawkV3.pdf
  http://www.defenceandsecurity-airbusds.com/pl_PL/1365
  http://www.iai.co.il/Sip_Storage//FILES/3/38653.pdf
  http://www.srcinc.com/what-we-do/radar-and-sensors/gbsaa-radar-system.html
   
 5. laiki

  laiki Well-Known Member

  A másik drónt nekivezetünk módszernek is megvannak a korlátai. Először is a te drónodnak gyorsabbnak kell lennie az ellenségénél és jobban kell manővereznie. Ha ez fennáll, akkor is jó ideig el lehet fogócskázni, mire sikerül a mutatvány. Ha pedig a másik drón a te állásodat már felderítette, vagy rávezette az ellenséges tüzet, akkor sovány vigasz, hogy a drónt leszeded egy saját drón feláldozásával. Egy fedélzeti kamera képén még akkor is nehéz kiszúrni egy kis méretű drónt, ha tudod, hogy merre kell keresni. A fedélzeti kamera képe alapján jostickkal nekivezetni művészet, ha a másik drón is mozog és nem csak ácsorog a levegőben. Ez a régi vágású gépágyús/géppuskás légiharchoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a pilóta csak a szemére hagyatkozhat, a többi érzékére nem, a látószög korlátozott. az optika torzít, a cél mérete töredéke az I. vagy II. világháborús gépekének és még a sebesség/méret arány is jellemzően nagyobb, mint a pilóta vezette légcsavaros gépeknél.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az aktív vagy passzív lokátorokra épített parancsközlő távirányításos rendszerű olcsó drónokkal megvalósított légvédelmi rendszerre gondoltam, ahol legföljebb a végfázis utolsó száz méterein juthat előtérbe televíziós vagy infra manuális vagy félaktív megoldás.
   
 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mi a helyzet ha egy mini hibini megoldással egy 40-50m hatótávú zavaróegységgel felszerelt drónt küldünk fel ellene? Már csak azt kell megoldani hogy a mi gépünk működőképes mradjon zavarás közben is,de ezért vannak a mérnökök.
  A másik kicsit elrugaszkodottabb ötlet szerint mi volna ha idomított madarakat pl héjját küldenénk elene? Az állat elég intelligens hogy olyan helyen ragadja meg a drónt hogy ne sérüljön meg. Plusz az ő szemük mindennél jobb.
   
 8. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  No tehát, kisméretű, kicsi radar és infrakeresztmetszetű drónok úgy 10 km-en belüli észlelésére, követésére, kijelölésére szerintem a legalkalmasabbak a K és M sávú radarok:
  http://en.wikipedia.org/wiki/K_band
  http://en.wikipedia.org/wiki/M_band

  Ezek előnye, hogy a nagy frekvencia miatt eléggé kisméretűek lehetnek az adó/vevő egységek és szintén a frekvencia miatt nagyon jó a felbontásuk, kisméretű célokat is érzékelnek (hátrányuk, hogy ez a tartomány már eléggé elnyelődik a légkörben, de mivel itt nincs is szükség túl nagy távolság lefedésére, ezért ez nem jelentős probléma).

  Vagy még szóba jöhet a LIDAR is:
  http://spie.org/x107513.xml
  http://www.photonics.com/Article.aspx?AID=56100
  http://spie.org/Publications/Proceedings/Paper/10.1117/12.2051013
  http://geospatialworld.net/News/View.aspx?id=28834_Article

  Vagy akár a két rendszer kombinációja is.

  Lelövésükre pedig irányított energiafegyver lehet a legalkalmasabb, mint pl. ez, vagy ehhez hasonló:
  http://en.wikipedia.org/wiki/ZEUS-HLONS_%28HMMWV_Laser_Ordnance_Neutralization_System%29
  https://www.youtube.com/watch?v=ZxcwlJ30uAw

  Kisméretű, kompakt és az energiája bőven elég egy kicsi drón leszedésére.
  A fegyver tűzvezetéséhez meg csak megfelelő szoftver kell és mehet akár automatikusan, emberi beavatkozás nélkül is (pár nagyobb madár esetleg megszívja... :DD) És ilyen már "consumer" szinten is létezik: http://realsentrygun.com/index.htm
  De akár a CIWS rendszereknél jelenleg használtakat is átalakíthatják erre a célra.
   
 9. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  De létezik már gyakorlatilag kulcsra kész rendszer is:
  http://www.lockheedmartin.com/us/products/ADAM.html
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez szép és jó, de mi van ha nincs pár millió dollárom és az usa vagy az oroszok sem adják el?
  Egy gsm zavaróval felszerelt filléres drón ennek töredékéből kijön, 100-200000huf.
  Ha a zavarót egy 50m -es madzagon lógatjuk még a drónunk is irányítható marad. Elég ezzel a másik drón közelébe evezni és így akár megbénítható. Éjjel mondjuk egy világító rudat is akaszthatunk a zavaró mellé így látni is fogjuk merre jár, az ellen meg így max a rudat lövi nem az 50m -el felette repülő drónt.
   
 11. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Az a baj, hogy felderítést nem tudod megspórolni, ha párszáz méternél nagyobb távolságra van a drón. Radar/lidar mindenképpen kell, ha csak nem akarod a véletlenre bízni. De mire olyan közel ér, hogy szabad szemmel/füllel kiszúrod és indítasz rá másik drónt, már lehet, hogy késő, hisz a feladatát elvégezte.
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Egyébként meg, ismered a mondást, nem? "A háborúhoz három dolog kell." :DDD
   
 13. blaze

  blaze Active Member

  Nekem ez a drónok kamikaze lelövése teljesen abszurd. Egy manőverező célnak nekivezetni bármit úgy, hogy az utána biztosan le is zuhanjon, nagyon bonyolult feladat. Ha ennél a módszernél akarunk maradni akkor jóval hatásosabb lenne géppuskával/gépágyúval felszerelni a drónt, vagy esetleg robbanóanyaggal ami közelségi gyújtóval rendelkezik és ha megfelelő pozícióba kerül akkor aktivizálja magát. Szerintem az előbbi az célszerűbb.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Akkor ezzel kéne
  https://youtu.be/SNPJMk2fgJU
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Dudi 300-400 méterre lévő qvadkopterről volt szó ami inkább csak függeszkedik. Ennél nagyobb távolságbók kétlem, hogy szabad szemmel észre lehet venni. Ferde lőtáv meg nem haladja meg az 500 métert.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azt mondjuk minden tervezgetéskor vegyük figyelembe, hogy a drónok elleni hadviselés fő felhasználói se anyagilag, se technikailag nem a lézerfegyverek szintjén fognak állni a főképp asszimetrikus körülményeik között. Gondolj arra mondjuk, hogy a Donyecki Népköztársaság erői hogyan és mivel harcolhatnának a drónok ellen, ha az ukránokat valakik ellátnák velük nagy számban. Merthogy ők a tipikus felhasználók és a leginkább érintettek adott esetben. Táskaméretű radarok és azok segítségével vezérelt olcsó ellendrónok lehet az a szint, ami reális a CDW-ben.
   
 17. sequadon

  sequadon Active Member

  Szerintem ez CGI.
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Lehetséges, de jó ötletnek tűnik:)
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Juj, ez számtalan sebtől vérzik. Az ellen hoz egy 100 m-es lógatóst és meghalsz... És ez még csak a legenyhébb. Ma már minden szar kis drónban van némi MI. Ha a tied lassabb, akkor kivezeti magát és semmit sem értél.

  Valaki írta a példát, hogy "már késő". Ez így van. De valamit akkor is kell csinálni, hogy ez legalább ne ismétlődjön meg.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy a videóban szereplő gépet 400 méterről teszem azt 200 méter magasságban észre sem veszel csak akkor ha tudod,hogy ott van.
   

Ezen oldal megosztása