Drónok, pilóta nélküli légi járművek (UAV/UCAV) elleni védekezés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Sziasztok !

Érdekelne az ötleteitek és szerintetek megoldási javaslatok ami működne egy drón semlegesítéséhez.
Van már kiber-hadviselés téma , ez is a jövő problémája lesz.

Részemről nyitnám is a sort egy ötlettel, drónok egy specikus területét kell semlegesíteni, amitől harcképtelen lesz ( fegyverzet , észlelés , kommunikáció, mozgás )
Részemről a vizuális érzékelők kiiktatása vagy összezavarása , működő képes ötletnek tűnik.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Megsemmisítés: Laser, EMP, railgun (folyamatosan monitorozott és korrigált röppályájú lövedékekkel) :)
Az észlelés zavarása: Ha ismertek a hardver jellemzői akkor új fajta álcázással (hőkép megváltoztatása, radar elnyelő anyagok alkalmazása a harckocsikon, ilyesmi...)
Ha a kommunikációt lehet zavarni, akkor is képes lehet hazarepülni autonóm módon. Szvsz nem lehet átvenni az irányítást fölöttük, csak ha amatőrök üzemeltetik. A kommunikációs műholdak megsemmisítése tűnik nekem a leghatásosabbnak.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Az baj a műhold megsemmisítésével , hogy arra csak igen kevesek képesek ( Kína, Oroszország ) és nem hiszem hogy például a mi esetünkben tudnának segíteni, kérdéseket mindig a saját szemünkkel teszem fel , amirre van képességük vagy nyersanyagunk. A többi felvetés tetszik , de drón átvevés szerintem müködhett az Irániaknak is sikerült. Ott elméletileg az volt a trükk hogy elnyomták a kommunikációt, persze beindult a gép vészprotokolja , írány haza a gps kordinátákra, ezt cselesen az iráiak elnyomták és hamis gps adatokat adtak dronnak szegény azt hitte hogy otthon van :)
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
A laser azért elérhető árú lehet, nem?
Az amik pedig biztos tanultak a hibáikból. Meg mindenki más is az övékből. :))
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Szerintem jó lenne ha írnának pár sort a hozzáértők, mondjuk @molnibalage .

Addig is linkelek olvasnivalót vonatkozó témákban:

http://hadmernok.hu/kulonszamok/robothadviseles7/tartalom.html

http://hadmernok.hu/kulonszamok/robothadviseles6/tartalom.html
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
A jelenlegi drónok ellen szerintem a régebbi csüves légvédelem is bőven elég. Az más kérdés, hogy mondjuk lakott területen békeidőben, esetleges terrorakciók elhárítására lehet a lézer a jobb.
 
M

molnibalage

Guest
A jelenlegi drónok ellen szerintem a régebbi csüves légvédelem is bőven elég. Az más kérdés, hogy mondjuk lakott területen békeidőben, esetleges terrorakciók elhárítására lehet a lézer a jobb.

Mit értünk drón alatt? Ez így túl általános. Ez jelenti a kézből eldobott kisméretű izéket egészen a Global Hawk-ig bezárólag mindent...

Az elsőt gyakorlatialg lehetetlen lelőni, mert egyszerűen olyan kicsi, hogy nem látni. Egy fél-egy méteres valamit mekkora távolságról vesz észre bárki? Még, ha látod is mivel lövöd le? AAA számára kicsi a radarja sanszosan nem is látná. IR képe? Szinte semmi. Viszont ott kezdődik, hogy ezek őrjáratozási ideje nagyon alacsony, elég csak ránézni, hogy milyen fegyvernem és milyen szervezeti szinten használja.

A másik véglet a Global Hawk. Az ellen szuperszonikus korszerű vadászgép vagy minimum Buk Sz-300 szintű légvédelmi rendszer kell, mert olyan magasan repül.

A köztes kategória is elég tág...
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Szakdogára/TDK-ra drónokat észlelő/követő akusztikus rendszert tervezek. Meglátjuk mi lesz belőle. :D
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Jo kis tema. Nekem az jutott eszembe mar parszor, hogy miert nem hasznaljak oket nagy tomegben fegyverkent? Pl. egy granatot rarakva eleg veszelyes tud lenni. Mar akar 100 dollarert is egesz komoly dronokat lehet kapni.
Nem tippeket akarok adni, de pl. a Hamasz hogy-hogy nem hasznalja Gazaban oket?
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Úgytudom külföldön vannak már ilyen rendszerek, mikrofonok valamilyen konfigja központosítva azt valaki nézi a fotelból, mintha egy radar képernyő lenne. Olyat is hallottam, hogy mikrofonokkal lokalizálják az orvlövészeket az amik.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Nyugati nagyvárosokban vannak fixtelepítésű mikrofonok, amik be tudják mérni a lövés helyét és még a fegyver típusát is megmondják valamilyen pontossággal. (pl pisztoly vagy puska) Gondolom létezhet ebből mobil változat is.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
De ott a lövedék a mikrofonhoz nagyon közel megy el, nem? Továbbá a drón a lövedékkel szemben sűrűn változtathat irányt. De csak kérdezem, mert nem értem hang segítségével a hatásos észlelésük és követésük hogyan kivitelezhető.
Szerintem egy olyan rendszer lenne ellenük célszerű, ami hasonlóan telepített mint a Zsu-23-2. Megfelelő optika a felderítésükhöz, célkeresztbe fogva gombnyomásra ballisztikát számol (lézertávmérő) (harckocsik mintájára) aztán hajrá.
Legalábbis szerintem logikus.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
<i>Mit értünk drón alatt? Ez így túl általános. Ez jelenti a kézből eldobott kisméretű izéket egészen a Global Hawk-ig bezárólag mindent...</i>

Szerintem is tág, vegyük végig a kategóriákat.
- mikro UAV-k amelyek olyan picinyek mint egy veréb. Azok ellen semmi sem jó
- kisméretűek, ezek legyenek olyanok amelyek egy ember álltal hordózhatóak (kvadkopterek, pici repülők, melyeket kézből hajítanak el). Ezek ellen az álványos géppuska is jó
- közepes méretűek, legyen Predator/Heron kategória. Ezek ellen mehet csöves légvédelem stb
- nagyméretűek, ezek legyenek a sratégiai UAV-k és oda amiket te mondtál.
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Én nem lelőni akarom őket, csak követni. Volt olyan ötlet is, hogy mobil legyen az egész, egyelőre még nem döntöttük el, először az alkotó egységek működését kell letesztelnünk. De valószínű, hogy km-nél kisebb távolságból ér valamit az egész, szóval a lényeg az hogy nagyobb területhez valszeg sok mikrofon kell majd. Az meg mindegy, hogy hogy akar nekem irányt változtatni, ha több egységen is megjelenik a hasznos jel onnan jó esélyel meg lehet mondani, hogy adott pillanatban hol van.
 
M

molnibalage

Guest
- kisméretűek, ezek legyenek olyanok amelyek egy ember álltal hordózhatóak (kvadkopterek, pici repülők, melyeket kézből hajítanak el). Ezek ellen az álványos géppuska is jó

Nagyon nem. Egy géppuskával több száz méterről eltalálni egy álló emberalakot művészet. Ez az izé mozog és csak a fesztvája az, ami jellemző méretként emberi léptékben van. Vagy még az is alatta. És mozog. Gyakorlatilag vakszerencse lenne ezt lelőni ember által üzemeltetett cuccal... Legalábbis szeritnem. A repmagassága még ezeknek is több száz méter vagy 1 km-es nagyságrend.

- közepes méretűek, legyen Predator/Heron kategória. Ezek ellen mehet csöves légvédelem stb

Ezeknél már játszik a klasszik SHORAD, de itt a kis IR kép lehet zizis, a radarok néhány km-ről azért mát csak látják. Elméletileg az orosz marketing RCS és más adatok alapján egy ilyen UAV "séta a parkban" ketegória a Tor/Tunguzka számára.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Én csak gépkarabéllyal lőttem, de nem volt művészet több száz (legyen 200+m) eltalálni az álló emberalakot. Géppuskával szerintem még annyira sem. Ezen felül meg ott vannak a nehézgéppuskák, gépágyúk.
Egy SPAAG számára egy ilyet leszedni egyelnő egy éleslövészettel.