Drónok, pilóta nélküli légi járművek (UAV/UCAV) elleni védekezés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
A kis méretű robotrepülők észlelésére jobbára csak a sűrűn telepített, kis méretű radarok felelnek meg.
Létezik ilyen?


Hang:
A robbanómotorosak nagyjából olyan hangosak, mint egy fűnyíró, azaz pár száz méterig hallhatók. Az elektromotorosak viszont nagyságrenddel halkabbak. Lényegében reménytelen az akusztikus észlelésük számottevő távolságról.
Ezek kis drónok csatamező felett repkednek. Te ott egy fűnyírót nem hallasz több száz méterről. Őszintén szólva még egy lakótelepen sem, ahol összevissza verődik a hang és fél hangtér van a talaj miatt, ami még ráerősít. A drón viszont szabad térbe sugároz.


Lelövés kis hattávolságú radarvezérlésű (távirányított, vagy vezérsugaras) rakétával:
Elméletben a Panzir, a Tor, a Tungzuska, a Crotale, a Roland képes lehet a feladatra, bár a 0,1 m2 radarkeresztmetszet alatti cél okozhat gondot. Azonban aránytalanul drága ezeket a rakétákat erre a célra használni.

Meg a távolabb levő esetleges SEAD veszély miatt is veszélyes erre használni őket.

A lelövés tehát vagy elég esélytelen, vagy nagyon költséges. Viszont kihasználható a kis méretből fakadó hátrányuk, azaz hogy nincs rajtuk bonyolult navigációs és irányító rendszer. Meg kell zavarni a rádió összeköttetést és meg van oldva a probléma. Még ha van is olyan robotpilóta a drónon, ami ilyen esetben hazavinné, az adatátvitel megzavarása a felderítő feladat ellátását akkor is ellehetetleníti.

Ezzel a baj az, hogy akkor a saját hasonló kategóriás eszközödet is hazavághatod...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Mackensen

Igen de az a légi cél ember vezette helikopter méretű.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
A PM hivatalosan 1500 méteres irányzott lőtávval rendelkezik.Ez a gyakorlatban azt jelenti,hogy ekkora távolságból érdemben egy 10x10-es kockaház méretű célt éri meg lőni*.

*Lőhetsz vele kisebb célra is de az lőszerpazarlás és nyílt irányzékkal nem is nagyon tudsz pl egy kisbusznál kisebb méretű célt megcélozni ilyen távolságból.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
<blockquote>A kis méretű robotrepülők észlelésére jobbára csak a sűrűn telepített, kis méretű radarok felelnek meg.
Létezik ilyen?
</blockquote>

Persze. A harctéri felderítő radarok egy jelentős része képes alacsony magasságú repülő célok észlelésére is.
Példák:

http://www.blighter.com/products/b400-series-radars.html
http://www.srcinc.com/pdf/80-SRHawkV3.pdf
http://www.defenceandsecurity-airbusds.com/pl_PL/1365
http://www.iai.co.il/Sip_Storage//FILES/3/38653.pdf
http://www.srcinc.com/what-we-do/radar-and-sensors/gbsaa-radar-system.html
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
A másik drónt nekivezetünk módszernek is megvannak a korlátai. Először is a te drónodnak gyorsabbnak kell lennie az ellenségénél és jobban kell manővereznie. Ha ez fennáll, akkor is jó ideig el lehet fogócskázni, mire sikerül a mutatvány. Ha pedig a másik drón a te állásodat már felderítette, vagy rávezette az ellenséges tüzet, akkor sovány vigasz, hogy a drónt leszeded egy saját drón feláldozásával. Egy fedélzeti kamera képén még akkor is nehéz kiszúrni egy kis méretű drónt, ha tudod, hogy merre kell keresni. A fedélzeti kamera képe alapján jostickkal nekivezetni művészet, ha a másik drón is mozog és nem csak ácsorog a levegőben. Ez a régi vágású gépágyús/géppuskás légiharchoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a pilóta csak a szemére hagyatkozhat, a többi érzékére nem, a látószög korlátozott. az optika torzít, a cél mérete töredéke az I. vagy II. világháborús gépekének és még a sebesség/méret arány is jellemzően nagyobb, mint a pilóta vezette légcsavaros gépeknél.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A másik drónt nekivezetünk módszernek is megvannak a korlátai.

Az aktív vagy passzív lokátorokra épített parancsközlő távirányításos rendszerű olcsó drónokkal megvalósított légvédelmi rendszerre gondoltam, ahol legföljebb a végfázis utolsó száz méterein juthat előtérbe televíziós vagy infra manuális vagy félaktív megoldás.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 954
113
Mi a helyzet ha egy mini hibini megoldással egy 40-50m hatótávú zavaróegységgel felszerelt drónt küldünk fel ellene? Már csak azt kell megoldani hogy a mi gépünk működőképes mradjon zavarás közben is,de ezért vannak a mérnökök.
A másik kicsit elrugaszkodottabb ötlet szerint mi volna ha idomított madarakat pl héjját küldenénk elene? Az állat elég intelligens hogy olyan helyen ragadja meg a drónt hogy ne sérüljön meg. Plusz az ő szemük mindennél jobb.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
No tehát, kisméretű, kicsi radar és infrakeresztmetszetű drónok úgy 10 km-en belüli észlelésére, követésére, kijelölésére szerintem a legalkalmasabbak a K és M sávú radarok:
http://en.wikipedia.org/wiki/K_band
http://en.wikipedia.org/wiki/M_band

Ezek előnye, hogy a nagy frekvencia miatt eléggé kisméretűek lehetnek az adó/vevő egységek és szintén a frekvencia miatt nagyon jó a felbontásuk, kisméretű célokat is érzékelnek (hátrányuk, hogy ez a tartomány már eléggé elnyelődik a légkörben, de mivel itt nincs is szükség túl nagy távolság lefedésére, ezért ez nem jelentős probléma).

Vagy még szóba jöhet a LIDAR is:
http://spie.org/x107513.xml
http://www.photonics.com/Article.aspx?AID=56100
http://spie.org/Publications/Proceedings/Paper/10.1117/12.2051013
http://geospatialworld.net/News/View.aspx?id=28834_Article

Vagy akár a két rendszer kombinációja is.

Lelövésükre pedig irányított energiafegyver lehet a legalkalmasabb, mint pl. ez, vagy ehhez hasonló:
http://en.wikipedia.org/wiki/ZEUS-HLONS_%28HMMWV_Laser_Ordnance_Neutralization_System%29
https://www.youtube.com/watch?v=ZxcwlJ30uAw

Kisméretű, kompakt és az energiája bőven elég egy kicsi drón leszedésére.
A fegyver tűzvezetéséhez meg csak megfelelő szoftver kell és mehet akár automatikusan, emberi beavatkozás nélkül is (pár nagyobb madár esetleg megszívja... :DD) És ilyen már "consumer" szinten is létezik: http://realsentrygun.com/index.htm
De akár a CIWS rendszereknél jelenleg használtakat is átalakíthatják erre a célra.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
De létezik már gyakorlatilag kulcsra kész rendszer is:
http://www.lockheedmartin.com/us/products/ADAM.html
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 954
113
Ez szép és jó, de mi van ha nincs pár millió dollárom és az usa vagy az oroszok sem adják el?
Egy gsm zavaróval felszerelt filléres drón ennek töredékéből kijön, 100-200000huf.
Ha a zavarót egy 50m -es madzagon lógatjuk még a drónunk is irányítható marad. Elég ezzel a másik drón közelébe evezni és így akár megbénítható. Éjjel mondjuk egy világító rudat is akaszthatunk a zavaró mellé így látni is fogjuk merre jár, az ellen meg így max a rudat lövi nem az 50m -el felette repülő drónt.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ez szép és jó, de mi van ha nincs pár millió dollárom és az usa vagy az oroszok sem adják el?
Egy gsm zavaróval felszerelt filléres drón ennek töredékéből kijön, 100-200000huf.
Ha a zavarót egy 50m -es madzagon lógatjuk még a drónunk is irányítható marad. Elég ezzel a másik drón közelébe evezni és így akár megbénítható. Éjjel mondjuk egy világító rudat is akaszthatunk a zavaró mellé így látni is fogjuk merre jár, az ellen meg így max a rudat lövi nem az 50m -el felette repülő drónt.


Az a baj, hogy felderítést nem tudod megspórolni, ha párszáz méternél nagyobb távolságra van a drón. Radar/lidar mindenképpen kell, ha csak nem akarod a véletlenre bízni. De mire olyan közel ér, hogy szabad szemmel/füllel kiszúrod és indítasz rá másik drónt, már lehet, hogy késő, hisz a feladatát elvégezte.
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Nekem ez a drónok kamikaze lelövése teljesen abszurd. Egy manőverező célnak nekivezetni bármit úgy, hogy az utána biztosan le is zuhanjon, nagyon bonyolult feladat. Ha ennél a módszernél akarunk maradni akkor jóval hatásosabb lenne géppuskával/gépágyúval felszerelni a drónt, vagy esetleg robbanóanyaggal ami közelségi gyújtóval rendelkezik és ha megfelelő pozícióba kerül akkor aktivizálja magát. Szerintem az előbbi az célszerűbb.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 461
113
Dudi 300-400 méterre lévő qvadkopterről volt szó ami inkább csak függeszkedik. Ennél nagyobb távolságbók kétlem, hogy szabad szemmel észre lehet venni. Ferde lőtáv meg nem haladja meg az 500 métert.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Azt mondjuk minden tervezgetéskor vegyük figyelembe, hogy a drónok elleni hadviselés fő felhasználói se anyagilag, se technikailag nem a lézerfegyverek szintjén fognak állni a főképp asszimetrikus körülményeik között. Gondolj arra mondjuk, hogy a Donyecki Népköztársaság erői hogyan és mivel harcolhatnának a drónok ellen, ha az ukránokat valakik ellátnák velük nagy számban. Merthogy ők a tipikus felhasználók és a leginkább érintettek adott esetben. Táskaméretű radarok és azok segítségével vezérelt olcsó ellendrónok lehet az a szint, ami reális a CDW-ben.
 
M

molnibalage

Guest
Ez szép és jó, de mi van ha nincs pár millió dollárom és az usa vagy az oroszok sem adják el?
Egy gsm zavaróval felszerelt filléres drón ennek töredékéből kijön, 100-200000huf.
Ha a zavarót egy 50m -es madzagon lógatjuk még a drónunk is irányítható marad. Elég ezzel a másik drón közelébe evezni és így akár megbénítható. Éjjel mondjuk egy világító rudat is akaszthatunk a zavaró mellé így látni is fogjuk merre jár, az ellen meg így max a rudat lövi nem az 50m -el felette repülő drónt.

Juj, ez számtalan sebtől vérzik. Az ellen hoz egy 100 m-es lógatóst és meghalsz... És ez még csak a legenyhébb. Ma már minden szar kis drónban van némi MI. Ha a tied lassabb, akkor kivezeti magát és semmit sem értél.

Valaki írta a példát, hogy "már késő". Ez így van. De valamit akkor is kell csinálni, hogy ez legalább ne ismétlődjön meg.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Egy a videóban szereplő gépet 400 méterről teszem azt 200 méter magasságban észre sem veszel csak akkor ha tudod,hogy ott van.