1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Egyéb légi indítású fegyverek

Diskurzus a(z) 'Fegyverzet és szenzorok' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

  Elképzelhetetlen, szerintem valaki félre értett valmit.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 2. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Ahogy olvasom, ez nem egy új ötlet. 2005 körül is foglalkoztak az ilyen indítás lehetőségével, igaz ott még terhek alacsony föld körüli pályára juttatása volt a cél.

  https://yandex.ru/patents/doc/RU2705387C1_20191107

  [​IMG]
   
  dudi likes this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Kanada vásárolgat...

  The Government of Canada has requested to buy fifty (50) Sidewinder AIM-9X Block II Tactical missiles; fifty (50) Sidewinder AIM-9X Block II Captive Air Training Missiles (CATMs); ten (10) Sidewinder AIM-9X Block II Special Air Training Missiles (NATMs); ten (10) Sidewinder AIM-9X Block II Tactical Guidance Units; ten (10) Sidewinder AIM-9X Block II CATM Guidance Units; thirty-eight (38) APG-79(V)4 Active Electronically Scanned Array (AESA) radar units; thirty-eight (38) APG-79(V)4 AESA Radar A1 kits; twenty (20) Joint Standoff Weapon (JSOW) C, AGM-154C; forty-six (46) F/A-18A Wide Band RADOMEs. Also included are additional technical and logistics support for the AESA radar; upgrades to the Advanced Distributed Combat Training System (ADCTS) to ensure flight trainers remain current with the new technologies; software development to integrate the systems listed into the F/A-18A airframe and install Automated Ground Collision Avoidance System (Auto GCAS); thirty (30) Bomb Release Unit (BRU) - 42 Triple Ejector Racks (TER); thirty (30) Improved Tactical Air Launched Decoy (ITALD); one hundred four (104) Data Transfer Device/Data Transfer Units (DTD/DTU); twelve (12) Joint Mission Planning System (JMPS); one hundred twelve (112) AN/ARC-210 RT-2036 (Gen 6) radios and F/A-18 integration equipment; support equipment; tools and test equipment; technical data and publications; U.S. Government and contractor engineering, technical, and logistics support services; and other related elements of logistical and program support. The total estimated program cost is $862.3 million.
   
 4. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 6. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ebből gyorsan pár száz db-ot a Gripenekhez...
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Glide kit nincs hozzá? A nagy probléma, hogy kevés gép, a kis veszteség is súlyos. Ezzel meg igencsak be kell repülni a HMZ-be. Mozgó célok ellen ennek is folyamatos adatkapcsolat kell, amit a TGP-s célkövetés vagy a SAR radar tud adni, de inkább az előbbi. Akkor már inkább SDB I, ha képes az mozgó célokat elcsapni. Számomra soha nem volt világos, hogy tudja-e ezt. Elvileg kéne.

  Az SDB II-t sajnos a Gripen nem képes használni, mert az lenne a legjobb. Mivel végfázis IR van, azzal ahány bomba, annyi célcsatorna és egy időben is.
   
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  Én speciel CAS feladatokra tartanám ezt a fajta bombát...
  Az állítható yield effect (majd valaki találjon ki erre egy jó magyar kifejezést - pl.: hatóerő?) komoly előny lehet ilyen feladatoknál.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A hatóerő szerintem teljesen jó.
  A bibi az, ha van csak RADSHORAD A környéken, akkor nem túl biztonságos használni ezeket. Persze a jelenlegi minőséghez képest ezek a fegyverek is más dimenziót jelentenének. Viszont konvencionális hadviselést nézve nem hinném, hogy számunkra olyan nagy jelentősége van az állítható hatóerőnek. Annak inkább COIN esetén van jelentősége. Persze, ha az nem kerül sokba, akkor miért ne?
   
 10. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  [​IMG]  A török Roketsan által kifejlesztett TEBER-82 lézeres okos bomba készlet amelyet az MK-81 és MK-82 hagyományos bombákhoz fejlesztettek ki. A TEBER-82 az általános célú bombákat intelligens fegyverrendszerré alakítja, az inerciális navigációs egység (MOU) , a globális helymeghatározó rendszer (KKS) és a félig aktív lézeres keresőfej (LAB) segítségével.
  A TEBER-82 nagyon gyorsan terepi körülmények között integrálható az MK-81 és az MK-82 hagyományos bombákra és egyaránt bevethető álló és mozgócélok ellen.


  Robbanófej MK-81, MK-82
  Kereső Lézeres kereső fejléc (LAB)
  Pontosság: 3 m
  Indítási távolság max 28 km
  Manőverezhetőség ± 3 g
  Mozgó célképesség <50 km / h
  Súly (TEBER-82, TEBER-81) 270 kg ,155 kg
  Hossz (TEBER-82, TEBER-81) 2,65 m , 2,1 m
   

Ezen oldal megosztása