Egyéb hajófedélzeti védelmi célú eszközök

Pár videó a játékszerről.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ahogy nézem van egy kis járművekre szerelhető verziója is.
https://www.youtube.com/watch?v=4ceIhQ31Pvo
https://www.youtube.com/watch?v=KNyUtW_nb4o

BAE Systems Nulka

Silurusglanis küldte ezt el. Én eddig nem is hallottam róla, de szeritnem megér egy topikot.

A koncepció nagyon a repülőgépek vontatott csalijára hajaz, emiatt nem értem, hogy miért a rakétát erőltetik. Egyszer használatos, korlátozott idejű a rendelkezésre állása. Ha jól értem, az egész lényege a rakéta "elhúzása" a célról.

Viszont emiatt nem értem az egészet. Sokkal egyszerűbbnek tűnik az, hogy szögvisszaverőt húzzon maga után a hajó és azt engedje ki, mint tengó a vontatott szonárt. Egyedül az idő faktor kérdéses, csak egy ugye ez a rakétánál is igaz. Ha 30-40 sec van az első észleléstől a becsapódásig, akkor az elhúzással problémáid lesznek. A rakétánál, ha túl gyorsan válik szét a céljel, az zizis, a másiknál meg a kiengedéss tart mérhető ideig és az eltávolodás főleg a fenyegetés irányától függően.

A módszer önmagában kevésnek tűnik, ezt szeritnem aktív ECM-mel kell kombinálni. (Asszem ez a VGPO zavarás alapja is, amit viszont élesben az IAF nem mert kipróbálni, az USAF-nek meg tudtommal nem volt rá lehetősége. Hajók estén lövésem sincs, hogy aktív ECM van-e egyéltalán....)

Viszont a mai rakéták színvonala mellett erős kétségeim vannak, hogy ezzel megéri-e egyáltalán próbálkozni. Már a '80-as években is volt asszem olyan ASM, ami nem csak radarral, de IR szenzorral is dolgozott. (Vagy csak téves az infó, de a Kh-22, P-700 vagy a KSR-5 közül mintha lett volna ilyen.)

Az meg körberöhögi ezt... Hiába van elhúzás és áll a radar a fals céra, jön az IR check és ott csak tengervíz vagy egy koncentrált IR jel van, aminek a hajóhoz semmi köze. Ráadásul az IR szenzor is lehet képalkotó, ami egyben kontrasztos alakfelismerést is jelent.

Ma, mikor LJDAM van 50k USD-ből a jenkinek, ha ilyen rendszer megjelenne, akkor azonnal minden ASM-re tennének kiegészítő IR szenzort. Ők, és sanszosan más is.

A másik, hogy az RCS aboszlút értéken minimálálsa önmagában szeritnem kevés. A 30+ éves ASM ellen jó lehet. Az AGM-88 legújabb változatában kombinált GPS+INS, terémszetesen a passzív kereső ÉS és alakfelismerő radar, amit a légvédelmi renszer járművének felbontására lőttek be. A hajó egy picit nagyobb.... A világ legszarabb alakfelismerése is meglátja a difit egy hajó formája és egy koncentrált nagy RCS-sel bíró objektum között...

Jókora felbontású kép, sajnos pont az eszköz teste mosódott el. Az indító látszik jól.

Flickr_-_Official_U.S._Navy_Imagery_-_A_Decoy_Launching_System_launches..jpg

Itt a promóanyag a <b>Lockheed Martin</b>-tól (?)

http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/ms2/documents/electronic-warfare/Nulka-Brochure.pdf

Aktív "hard-kill" torpedóelhárító rendszer:
http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/7/997.pdf

• Tetszik
Reactions: Negan
Australian Navy orders Rheinmetall MASS ship protection systems worth €125 million ...

Multi Ammunition Softkill System (MASS) will initially be used to equip its Hobart-class destroyers and ANZAC-class frigates.
The first systems are to be delivered by the end of 2023, with full operational capability achieved by 2027. This is the Group’s single-biggest order ever for ship protection technology. Total sales volume could potentially come to A$1 billion (approx. €610 million), as the contract includes an option for equipping Australia’s entire fleet.

MASS-scaled.jpg

• Tetszik
Reactions: endre and Negan
  • Tetszik
Reactions: SirHiggins
Safran NGDS decoy launcher qualified for NATO 130 mm munitions...

Safran Electronics & Defense has completed qualification tests of a modified variant of its New Generation Dagaie System (NGDS) trainable decoy launching system adapted for compatibility with NATO standard 130 mm calibre munitions.

NGDS-four-configurations-1024x263.jpg