Improvizált harcjárművek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 008

Guest
Nigériai nemtudomminek nevezzem:
E2eUZieUUAY-5CO

Mellvédelem jó, kavicson kívül minden átviszi, de a sofőr fején keresztül a toronylövész tökeit is el lehet lőni.
E2eUbItVoAAlUKX


Ez meg az utódja lesz csillagos 5-ös photoshop skillel :)
E2eWaBrUUAAxaPP
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 562
113
Nigériai nemtudomminek nevezzem:
E2eUZieUUAY-5CO

Mellvédelem jó, kavicson kívül minden átviszi, de a sofőr fején keresztül a toronylövész tökeit is el lehet lőni.
E2eUbItVoAAlUKX


Ez meg az utódja lesz csillagos 5-ös photoshop skillel :)
E2eWaBrUUAAxaPP
2182619581_e3efa48bd9_b.jpg

80as években jelentek meg,felfegyverzett homokfutók,gyors rohamjármű néven.Ez amerikai,91ben irakban bevetették.Volt magyar változata is,a Szöcske
BIG_0002459582.jpg
 
W

Wilson

Guest
A nem új, de még mindig jól használható M35A2 katonai teherautók egyik jelenlegi felhasználója Indonézia. Valójában gyakorlatilag szinte ingyen jutottak a teherautókhoz, mivel az amerikaiak vietnami evakuálása során nagy mennyiségű katonai felszerelést vásároltak nagyon olcsón. Különösen sok páncélozott teherautót építettek belőlük, amelyek közül az egyik, a képen látható az acehi konfliktus idején a konvoj élén állt. A teherautó páncélozott fülkével, a karosszéria páncélozott oldalakkal és egy rögtönzött "féltoronyban" elhelyezett, Browning M2HB-vel rendelkezik.

63cfb3f12e22.jpg
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
Az itt és itt már említett Párducok technikalja.
t9nyztz2rja71.jpg


Bilecka Light Brigade operated armoured buggy nicknamed 'Panther' used by the Army of Republika Srpska during the Bosnian Wars. In my opinion those conflicts saw some of the most inventive and impressive technicals with some regularity, and they, unlike many of the Middle Eastern technicals, did keep some records of them so tracking individual vehicles like I try to do with ‘With History’ posts is easier.
The UAZ converted into a buggy itself has been substantially up-armoured and armed with a KPV 14.5MM heavy machinegun with a gunshield on a rear tray for the gunner. It has, like many vehicles used by the unit, heavily sloped armour to try and improve the practical levels of protection without using additional armoured plates wherever possible.
It was operated by the Light Brigade, or The Serbian Garda Panteri which was formed by Ljubiša “Mauser” Savić, who earned this nickname due to his love of the C96 Mauser pistol.
Prior to the outbreak of the Yugoslav Wars, “Mauser” was a social worker. More importantly, he was the founder of the local SDS (Serb Democratic Party) branch. Although he was not a schooled officer, Mauser proved himself to be a highly efficient field commander.
Another prominent commander in the guard was Branko “Panther” Pantelić. What set him apart is that unlike “Mauser” who was a Bosnian Serb, “Panther” was a mainland Serb who volunteered to join the guard.
As a major in the Yugoslav people’s Army, ”Panther” fought in Croatia and the infamous Battle of Vukovar. This made him the commander with the most combat experience in the unit.
During combat operations on Mount Majevica, ”Panther” was killed in action. But such was the respect that his soldiers had for him that they fought for two days to reclaim their commander’s body. In his honor, the unit was officially renamed the Panther guard.
Captain Michel Ostojic was the man responsible for creating many of the units technicals, including vehicles built around up-armoured trucks, buggies, UAZ’s and other vehicles, with a small number of actual armoured vehicles like BRDM-2’s and T-55’s also operated by the unit and modified. All the technicals operated by the unit used black, grey and brown camouflage patterns, aiding in identifying that unit amongst others who also operated technicals during the conflict.

Ha nem megy az angol, deepl fordítót ajánlom.
 
W

Wilson

Guest
OT-810 civilben: Egy rakodógép lett az OT-810-ből


64530bf9b2ad.jpg


A csehszlovák OT-810-es féllánctalpas páncélozott csapatszállító nem volt rossz konstrukció, de màr a megalkotásakor elavult volt. Mivel azonban a hadsereg megszabadult a nem hajtott első tengelyes harcjàrműtől, néhányuk a civil szféràban vevőre talált.



8a29a6b90d55.jpg


Ezt a példànyt példàul , fűrészàru be- és kirakodására alakították át. A megemelt vezetőfülke jó kilátást biztosít, és a kitámasztók megfelelő stabilitàst biztosítanak a rakodàs során.

Megemelték a kipufogócsövet. Valószínűleg, a tűz elkerülése érdekében.

e336e4d7a6c2.jpg
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 831
113
OT-810 civilben: Egy rakodógép lett az OT-810-ből


64530bf9b2ad.jpg


A csehszlovák OT-810-es féllánctalpas páncélozott csapatszállító nem volt rossz konstrukció, de màr a megalkotásakor elavult volt. Mivel azonban a hadsereg megszabadult a nem hajtott első tengelyes harcjàrműtől, néhányuk a civil szféràban vevőre talált.

Ismertebb nevén Sd. Kfz. 251 :D
 
W

Wilson

Guest
Ha jól látom CJNG jelzés van az egyik mellényen, az meg a jaliscoi cartel.

Ha már Mehíkóó szoba került. Van programjuk saját gyártású könnyen páncélozott gépekkel ellátni a sereget, amin nem nagyon lehet csodálkozni, hiszen látjuk mivel rendelkeznek a kartelek.

DN-XI, Alapja a Ford F-250, könnyen páncélozott taktikai járműnek szánják, a sima pickupok helyett.
DoAyOXUUYAAoj7C.jpg

09990f3db81764c33a733c8cefd42db4.jpg

Kitam 2, a HMMWV kiegészítésének szánják, alapja a Ford F-550 pickup.
sf8i6jf06pa31.jpg

kitampenanietoepn1_0.jpg

El Cimarron, a Panhard VCR/V-150/belga BDX APC-ket váltanák vele, Unimog alapra építik.
unidades-terreno-traccion-capacidad-tripulantes_0_28_1280_797.jpg

36026e0d2cca6fdcd6a25a13ff581c73.jpg
Ha már CJNG, van àm nekik könnyebb páncélozott járművük is.

A járművet a páncélozatlan kerékre és a hátsó ablakra (ahol nem volt páncélzat) leadott lövésekkel iktatták ki:)

49530885c2b4t.jpg

d9ab9ba0647at.jpg
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Ha már CJNG, van àm nekik könnyebb páncélozott járművük is.

A járművet a páncélozatlan kerékre és a hátsó ablakra (ahol nem volt páncélzat) leadott lövésekkel iktatták ki:)

49530885c2b4t.jpg

d9ab9ba0647at.jpg

Profibb építésű narco tankok esetén gondolnak is erre.
E6Nm3OEVkAEi8w4.jpg

ZOUJFYEX4VH2HLNFDEVXUXPWME.jpeg

Ma már az sem számít ritkának, hogy a kartelek a gépeiket megpróbálják úgy páncélozni, hogy ne legyenek feltűnőek. Gyakran használnak páncélozottnak gyártott amerikai SUV-ket, vagy teherautókat amelyek magas oldalfalát csak belülről páncélozzák, így simán úgy néznek ki, mint egy melós teherautó.
IMG_0147-1036x690.jpg

b6d0c240-f16b-11e9-93ef-a4c8320d79d0


Nagyrészt ezeket egymás ellen használják, a gond viszont ott van, hogy a mexikói sereg nagyrészt még mindég így van motorizálva, emiatt egy ilyen improvizált páncélos is komoly előny a karteleknek egy összecsapásban. Nem akarok betenni képeket, amiken a gépeikben üldögélő szerencsétlen katonák vannak összelövöldözve, akit érdekel 2 kattintással megtalálja.
humvee-mxicano.jpg

mexican_soldiers.jpg

mexico-violence-ap-aa-191018_hpEmbed_18x13_992.jpg