Egyéb különleges erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Ha már. Máshoz kerestem anyagot, de belefutottam egy írásba a városi hadviselés lehetséges jövőiről, főleg, hogy sokak szerint ezek lesznek a jövő konfliktusainak fő csatamezői.
pár link, érdemes elolvasni:
- https://www.fpri.org/article/2018/03/the-era-of-urban-warfare-is-already-here/



 
  • Tetszik
Reactions: bel
W

Wilson

Guest
Norvég különleges műveleti erők Szíriában

A cikk andrej_kraft-l származik a Norwegian Special Operations Forces in Syria (Norvég Különleges Műveleti Erők Szíriában) oldalon.

Idézet: 2016. május 2-án [a Norvég Fegyveres Erők] hivatalosan bejelentették a döntést, hogy további 60 SDF-katonát (férfiakat és nőket egyaránt) küldenek egy jordániai kiképzőközpontba katonai kiképzőként, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg egységei közül a szíriai ellenzéki csoportokat oktassák, képezzék, tanácsot adjanak és operatív támogatást nyújtsanak nekik. Miután minden szükséges jóváhagyást elvégeztek, az SFN csapata nyár elejére Jordániába költözött, majd eltűntek az "információs mezőből" <...> novemberben a következő sorok jelentek meg [Norvégia] 2017-es katonai költségvetésének szövegében a "Nemzetközi katonai műveletek" alatt: "...A különítmény Jordániában állomásozik, de a műveleti koncepció magában foglalja a kiképzést és a támogatást szíriai területen is."

Idén április 16-án, pénteken [2021] a Norvég Fegyveres Erők hivatalosan is megerősítették első részvételüket a Szírián belüli katonai műveletekben, amikor Knut Andreas Flydal (vagy Fludal - Knut Andreas Flydal) őrnagyot "az ISIS elleni nemzetközi koalíció részeként 2017-ben Szíriában történt incidens során elért kiemelkedő harci sikerekért" a Háborús kereszt karddal kitüntetésben részesítették. A parancsnoksága alatt álló egység 12 órán keresztül védte az al-Tanf bázist, visszaverve az ISIS öngyilkos támadásait. A hivatalos indokolás szerint "Flidal személyes bátorsága és parancsnoki képességei döntő szerepet játszottak abban, hogy ő és egysége sikeresen teljesítette a küldetést és megszüntette az incidenst".

8863241_original.jpg
Knut Andreas Flidal őrnagy és beosztottjai az Al-Tanf bázison az ISIS elleni csata másnapján © Forsvaret

2017. április 11-én már történt egy nagyon rövid híradás a harcokról . A katonai tárca azonban akkor nem volt hajlandó kommentálni ezt az információt. Most már nincs értelme tagadni.

- Nagyon hálás vagyok a kitüntetésért amelyet mindenki nevében elfogadok. Szerencsés voltam, hogy egy ilyen rátermett és elkötelezett egység vezetője lehettem" - mondta Flidal a VG-nek adott rövid interjúban

2016 őszétől 2017 őszéig a Norvég Fegyveres Erők közös SDF-parancsnokságának (FSK, Forsvarets Spesialkommando) harcosai részt vettek a nyugati szövetségesek által "mérsékelt szíriai ellenzékinek" nevezett szíriai lázadó csoportok harcosainak kiképzésében az iraki és jordániai határ közelében, a dél-szíriai Al-Tanf bázison. A gyakorlatban a norvégok oktatói szerepük révén közvetlenül a frontvonalhoz kerültek. Az ellenség az ISIS terrorista hadserege volt.


1588644_600.jpg


Norvég katonák és az általuk kiképzett szíriai ellenzéki csoport © Forsvaret


2017. április 8-án, szombaton az SDF egysége a bázison kívül teljesített küldetést. Aznap rengeteg építési munkát kellett elvégezniük. Meg kellett erősíteniük egy előőrsöt, amely körülbelül egy mérföldre van a bázistól. A tűző napon egész nap keményen dolgoztak. Az egység parancsnoka, Knut Andreas Fliedal, akkor 39 éves százados, csoportjának felét a többiek előtt visszaküldte a bázisra, és a helyőrségen maradt. Hirtelen füstöt és homokot látott felszállni az égen a bázis felett. A rádió azonnal megerősítette, amit már tudott: Al-Tanfot támadás érte.

A csatatér hatalmas távolságának biztonságban, Flidal egy másodpercig sem habozott, hogy visszamenjen. Egysége fele a bázison volt.

- Kezdetben a csoportomból többen is azok között voltak, akiknek sikerült visszaverniük az első hatalmas hullámot. Hihetetlenül büszke vagyok ezekre a katonákra. De a harcnak még nem volt vége. Be kellett lépnünk és segítenünk.

A támadás szürkületkor kezdődött, és mire Flidal és a csoport többi tagja megérkezett, már sötét volt.

1588875_600.jpg

Katonák beszélgetnek a sötétben az Al-Tanf bázison belül © Forsvaret

A helyzet tisztázatlan volt, és a helyzet alakulását nehéz volt megjósolni. Mi történt? Az első támadást jól megtervezték, előkészítették és végrehajtották. Az ISIS terroristáinak sikerült megszerezniük a norvég kiképzésű szíriai ellenzéki csoport által használt egyenruhát és járművet. A robbanóanyaggal megpakolt személyautó akadálytalanul elérte a bázis határát, ahol az öngyilkos sofőr felrobbantotta halálos rakományát. Őt nehézfegyverekkel megrakott platós kisteherautók követték.

Amikor a norvég egység többi tagja megérkezett a bázisra, azonnal felfigyeltek egy hatalmas teherautóra, amely a kapu melletti homokba ásott árokban rekedt. A fülkében senkit sem lehetett látni. Mivel tudták, hogy a harc még korántsem ért véget, rossz érzésük támadt: mi van, ha a jármű még nincs felrobbantva?
Óvatosan elhaladtak a teherautó mellett, Flidal és osztaga behajtott a bázisra, és csatlakozott az ellentámadáshoz. Jó volt látni hogy mindannyian biztonságban vagyunk.

A bázisért folytatott harc azonban folytatódott. Az ISIS harcosai egész éjszaka támadtak.

1589097_600.jpg

Norvég katona az Al-Tanf bázis megfigyelőállásán © Forsvaret

A Pentagon azonnal megerősítette, hogy az amerikai SDF is részt vett ebben a csatában. A támadást "összetett és összehangolt" kísérletnek nevezték, amelynek célja, hogy elfoglalják a bázist a koalíciótól. A merényletben 20-30 ISIS-terrorista vett részt. A szíriai ellenzéki harcosok és az amerikai különleges erők közvetlen ütközetben visszaverték az első támadást. Az amerikai és koalíciós repülőgépek ezután csapást mértek az ellenség maradványaira, megsemmisítve az összes ISIS támadó járművet és maguknak a terroristáknak a nagy részét. is A koalíció ezután biztosította a sebesült szíriai harcosok orvosi evakuálását.

Amerikai tisztviselők szerint egyetlen amerikai sem sérült meg. Flidal azt állítja, hogy a norvégok közül senki sem sérült v halt meg Az általuk kiképzett szíriai csoport azonban sajnos veszteségeket szenvedett. Három áldozatuk volt.

1589397_600.jpg

Norvég katona az ISIS által hátrahagyott robbanóanyagok után kutat © Forsvaret

- Hosszú volt a nap a támadás előtt, aztán jött egy még hosszabb éjszaka, így mindannyian fáradtak voltunk. Ahogy eljött a reggel, a kockázat megmaradt, de el kellett indulnunk, hogy megtisztítsuk a területet. Körülbelül 20-30 IS-harcosból 15 holttest maradt a csatatéren. Mindegyiken volt shahid öv, amelyeket hatástalanítani kellett.

Ekkor beigazolódtak a félelmeik a megfeneklett teherautóval kapcsolatban. A tűzszerészek annyi robbanóanyagot találtak benne, amennyit Breivik július 22-én felrobbantott a kormányépületben (mintegy 500 kg - A.K.), és a bombát jól megcsinálták. Ha felrobbant volna, az egész bázis eltűnt volna. Soha nem derült ki, hogy a sofőr miért nem robbantotta fel. Úgy tűnik,hogy miután az autója elakadt, gyalog folytatta a támadást.

A robbanóanyaggal teli teherautót biztonságos távolságba vontatták a bázistól, és biztonságosan felrobbantották.

1589617_600.jpg


Egy shahid teherautó ellenőrzött felrobbantása a sivatagban © Forsvaret


Néhány nappal később Flidal és egysége készen állt arra, hogy újra járőrözni induljon a terepre. És azon a tavaszon hamarosan új küldetésre indultak.

krigskorset-1024x785.png

A Háborús kereszt karddal(Krigskorset med sverd) Norvégia legmagasabb katonai kitüntetése. A kitüntetést olyan norvég és külföldi katonák és civilek kapják, akik háború vagy fegyveres konfliktus során különleges módon tanúsítottak személyes bátorságot, vagy sikeresen vezettek egy egységet vagy hajót a harcok során.

Flidal őrnagyon kívül még hét másik személy kapott katonai kitüntetést pénteken, április 16-án. A világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások miatt az ünnepségre nem a felszabadulás napján, május 8-án került sor, ahogyan az hagyományosan szokás.
 
W

Wilson

Guest
Sarkvidéki elit katonai erő: Húsgombóc hadművelet - Csak 1%-nak sikerül

A norvég hadsereg északi dandárjának felderítő zászlóalja (Etterretningsbataljonen) nagyon ritkán hajlandó arra, hogy kamera elé álljanak. Néha csak a parancsnokuk látható hivatalosan a fényképen. És itt van egy 20 perces videó egy különleges mélységi felderítő század (fjernoppklaringeskadronen) valós harci gyakorlatáról, amelynek kódneve "Operation Meatball" - egy lezuhant pilóta evakuálása az ellenség által ellenőrzött területről. Nehéz megmondani, hogy miért egyeztek bele hirtelen ebbe. Valószínűleg reklámcélokból, bár úgy tűnik, korábban sem volt gondjuk az önkéntesek toborzásával. Ugyanis a létszámrendszerük még mindig vegyes elv szerint szerveződik - először is kemény verseny folyik a sorkatonák között a katonai szolgálatra való kiválasztásért, és csak a sikeres teljesítés után kínálják fel a katonáknak a szerződéses szolgálatot.


A videóban be lehet állítani a magyar feliratot.....


Colonelcassad
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and dudi

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 670
75 499
113
Sarkvidéki elit katonai erő: Húsgombóc hadművelet - Csak 1%-nak sikerül

A norvég hadsereg északi dandárjának felderítő zászlóalja (Etterretningsbataljonen) nagyon ritkán hajlandó arra, hogy kamera elé álljanak. Néha csak a parancsnokuk látható hivatalosan a fényképen. És itt van egy 20 perces videó egy különleges mélységi felderítő század (fjernoppklaringeskadronen) valós harci gyakorlatáról, amelynek kódneve "Operation Meatball" - egy lezuhant pilóta evakuálása az ellenség által ellenőrzött területről. Nehéz megmondani, hogy miért egyeztek bele hirtelen ebbe. Valószínűleg reklámcélokból, bár úgy tűnik, korábban sem volt gondjuk az önkéntesek toborzásával. Ugyanis a létszámrendszerük még mindig vegyes elv szerint szerveződik - először is kemény verseny folyik a sorkatonák között a katonai szolgálatra való kiválasztásért, és csak a sikeres teljesítés után kínálják fel a katonáknak a szerződéses szolgálatot.


A videóban be lehet állítani a magyar feliratot.....


Colonelcassad
5 percig voltam képes hallgatni a sírását az emberkének.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 226
24 182
113
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and fishbed
W

Wilson

Guest
Norvégia különleges alakulatának első harctéri vesztesége..

1757323_original.jpg


Tor Arne Lau-Henriksen hadnagy a norvég különleges erők első norvég katonája, aki harc közben esett el. Először áprilisban beszéltek erről az esetről, az egész sztori akkor egy nagyon aprócska jelentésen alapult a csatáról, ami bekerült a feloldott titkosítású Wikileaks archívumba. Néhány dolog azóta megváltozott.

Erik Kristofferson norvég vezérkari főnök, Erik Kristofferson tábornok Malin Stensønes-szel közösen írta, majd tavaly megjelentette első könyvét "Jegerånden" (A vadász/kutató szelleme) címmel. Többek között ezt a szomorú történetet meséli el, és eddig ismeretlen részleteket tárnak fel.

9788205547162.jpg


Maga Kristoffersen Lau-Henriksen hadnagy 2007 nyarán bekövetkezett halálát tartja élete legrosszabb élményének.

- Amikor meghalt, nemcsak egy katonatársamat vesztettem el, hanem egy nagyon tapasztalt különleges vadászt is. Egy jó barátomat is elvesztettem. Ezért a könyvemet Thor Arne-nak ajánlom" - mondja Kristoffersen.

A Lau-Henriksen halálához vezető incidensről ír a könyvben:

2007. július 23-án az FSK [akkor még FSK/HJK - Forsvarets spesialkommando / Hærens jegerkommando, azaz a norvég hadsereg SDF-parancsnoksága - A.K.] Kabulban lévő [egyesített egységének] megbízott vezérkari főnöke voltam. A parancsnok távol volt, és néhány napon belül vissza kellett volna térnie. A szövetséges és afgán erőkkel együtt részt vettem egy nagyszabású hadművelet tervezésében.Több napon keresztül koordináltam a műveletben részt vevő különböző egységek között. A tervezés a végéhez közeledett, és néhány nap múlva munkához kellett látnunk. Az egész művelet célja egy állandó bázis létrehozása volt.

Míg az FSK nagy része egy nagyobb hadművelet tervezésével volt elfoglalva a Kabultól keletre fekvő völgyben, a különleges erők kisebb feladatokat hajtottak végre. Tor Arne és néhány tapasztaltabb kollégája megbízható kapcsolatokat épített ki az afgán rendőrökkel Kabulon kívül. Néhányuk nagyon jó információkkal rendelkezett arról, hogy ki vezeti a lázadást helyi szinten, és hol találhatók ezek a vezetők. Gyakran a helyi rendőrség még azt is tudta, hogy hol laknak a felkelők parancsnokai, amikor azok a területen tevékenykedtek.

A különleges erők közül többen, köztük Tor Arne is, jó és bizalmi kapcsolatot ápoltak a helyi rendőrfőnökök némelyikével. Az egyik problémánk azonban az volt, hogy afgán kollégáink nem tudták azonosítani az épületeket a térképeken vagy a légi felvételeken. Többször is rossz épületre mutattak, így legalább egy alkalommal ez egy fontos tábori parancsnok elmeneküléséhez vezetett. Afgán barátainknak falvakról és házakról készült képekre volt szükségük az azonosításhoz.

A képeket a talajszintről kellett készíteni, és lehetőleg úgy, hogy könnyen meg lehessen állapítani, melyik irányból készültek. A mi feladatunk tehát az volt, hogy jó képeket készítsünk, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a megfelelő információkat kapjuk.

Tor Arne és a járőr többi tagja sokat beszélgetett a helyi rendőrséggel a Kabultól délre fekvő Logar tartományban. Információt kaptak egy faluról, amelyet az egyik hadúr látogatott meg, amikor a környéken jártak. Az információ megbízható volt. Ahhoz, hogy folytathassák a munkájukat, néhány képet kellett készíteniük a faluról. Ugyanakkor az őrjárat egy kicsit jobban megismerhette magát a falu környékét is. A feladat teljesen egyszerű rutin feladatnak tűnt- vegyünk egy helyi rendőrt, közelítsük meg a falut, és készítsünk néhány képet a további tervezéshez.

Afganisztánban a térképek és a valós földrajzi tények ritkán esnek pontosan egybe. A járőr két autóval érkezett. Az egyikben Tor Arne és társa[-vezetője], egy tolmács és egy helyi afgán rendőr, a többiek pedig a másikban. Tor Arne feladata volt, hogy fényképeket készítsen, miközben a hátsó kocsiból fedezték. Amikor az őrjárat megállt a gerincen, ahonnan a képeket készültek készíteni, felfedezték, hogy közvetlen látótávolságban nincs falu. Az őrjárat megnézte a térképet. Egy út vezetett a faluba, amely elhaladt mellette, megkerülte a dombot, és visszatért oda, ahol most álltak. Mérlegelés után úgy döntöttek, hogy az első autóval elhaladnak, míg a másik autó és a járőr többi tagja a gerincen marad. Egy autó kevesebb feltűnést keltene a faluban, mint kettő együtt.

A terveknek megfelelően Tor Arne útközben lefényképezte azt a házat, ahol az állítólagos lázadóvezér gyakran tartózkodott. [Ezt észrevéve] néhány férfi a falu azon részébe sietett, amely a folyó túlsó partján volt. A falu végén, azonbsn amely csak néhány házból állt, véget ért az út. A járható útvonal, ha hinni lehetett a térképnek, nem felelt meg a valóságnak. Így kénytelen voltak visszafordulni, és azon az úton kellett visszajönniük, amelyen idejöttek.

Amikor elhagyták a falut, az egyik férfi, akit korábban láttak, kiszaladt az útra az autó elé. Levette a kabátját, és egy AK-47-es szegezett a norvég katonákra. A sofőr, Thor társa, Arne, azt kiáltotta: "Fegyverek!", és megállította a kocsit. Néhány nyugtalan perc következett. Thor Arne és társa elővették a fegyvereiket. Három fegyveres volt látótávolságban, és tüzet nyitott a két kommandósra. Rövid, heves tűzharc után az összes felkelőt megölték, de Thor Arne-t is. Fejbe lőtték, és azonnal meghalt.

Határozott és pontos válaszlépések eredményeként a támadókat lelőtték, és a lövöldözés megszűnt. A mi oldalunkon nem voltak további veszteségek. A második kommandós nagy személyes kockázatot vállalva körbefutotta a kocsit, és Thor Arne-t betette a kocsiba. Ezután elhajtottak, és csatlakoztak az őrjárat többi részéhez.

Thor Arne társa később megkapta A Háborús keresztet karddal(Krigskorset med sverd) , Norvégia legmagasabb katonai kitüntetését ezért a csatáért.

Colonelcassad
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
What's in the kit of the Portuguese Marine?

We take a look inside the kit of 2nd Sgt André Ascensão, a section commander in the Portuguese Reconnaissance Platoon.


 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
A holland fegyveres erők egyik különleges egysége, a Commando Crops tagjai kiképzésen vettek részt az Egyesült Államokban, de amikor a lövöldözés történt, civilben voltak. Mindhárom férfi megsérült, kórházba szállították őket, de az egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három nappal a lövöldözés után meghalt.