Egyéb szakkiállításokkal kapcsolatos hírek

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
1 869
4 485
113
Köszönöm, értem.
Ugyanakkor a kerekes vs láncos önjáró tüzérség tekintetében úgymond "mindent visz kártya" az a tulajdonság, hogy időjárástól függetlenül (és itt a szélsőségesre gondolok) ill. útviszonyoktól és úthálózattól függetlenül pár tíz kilóméterre az ellenséges pozíciókat támadni tudj, nyílt terepen helyet tudj változtatni függetlenül az utaktól, pillanatok alatt rejtőzködni pl. erdős részen és lesből akár közvetlen irányzással is fel tudd vennni a harcot ha kell. Mert erre a cseh kerekes (és sok más) nem képes.
Ez a része az írásodnak kicsit egyoldalúra sikerült a többi ismertezőhöz képest. Volna még pár kérdésem, de lehet azzal majd privátban zavarlak valamikor...
Ez a szélsőséges nehéz útviszonyos példa, meg a leállásból lődőzés közvetlen irányzékkel is mutatja, hogy máshogy gondolkodunk. Az haderő fejlesztés során meghatározom, hogy hol akarom bevetni, milyen doktrina mentén, akár koalíciós környezeteben, milyen képességet fejlesztek. Amennyiben itt közép európában (mit a fenét keresnénk máshol egyébként???, akkor a sűrű úthálózatot is figyelembe véve ez akár földutakat is jelnet, nem szükséges a lánctalpas tarak. A harcérintkezés ilyen fegyverrel nem az arcvonalban teszem, hanem onnan akár 10-30-40km-es távolságból. Erdőből lőhetek, mert vannak erdei utak is. A fő cél a tüzvezetés (akár hálózatos hadviseléssel, drónnal előretolt tüzérségi megfigyelő járművel stb, illetve a salvó után a gyors mozgás, tüzelőhely váltás. A lesállás stb. a régi önjáró löveg, páncélvadászok tulajdonsága volt. A Pz2000 is 1-2 lövés után azonnal ki lenne lőve, hiszen felépítménye nem ágyúlövedékek elleni védelemre szolgál, valamint magassága miatt sem alkalmas első vonalban akár lesállásból lődözésre. Ami fontos, hogy a kerekes tarack bekerülési fenntartási költsége alacsonyabb, mint a lánctos techniké. nem szorul trélerre, gyorsan átcsoportosítható. Nem hülyeség. Ugyanakkor tény, és én ezért nem is szidom a döntéshozókat, hogy vettek 24db páncélostarackot, mert a nehézdandár egyik ismérve, hogy a komponenesei azonos terepviszonyok között azonos sebességgel legyenek képesek haladni, ergó nem lehet ezért benne kerekes tüzérség. Hozzáteszem azt a marhságot, hogy a Gidránt odaadják a tüzéreknek, kezdjenek valamit az sem életszerű, oda inkább a Nomád egyik most még nem létező, de tervezhető változatát lehetne olyan németesen mint a Fennek felderítő és tüzérségi előretolt irányító járműnek használni. A közepes dandárnak viszont sokkal nagyobb tüzerőt és mozgékonyságot adna néhány osztály kerekes tarack (lehetne a standard NATO löszert használó Szuzana2, vagy az új Ditta, mint akár a D-20 akár a tervezett 105mm-es vontatott könnyűtarack. Igaz utóbbi légi szállítású is, de itt ismét visszatérek mire akarom szánni a haderőt és hol akarom bevetni.
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
25 286
45 940
113
SITDEF 2021
Peru
2021.10.28-31.

FCSevCAX0A4JOnA

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
25 286
45 940
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
25 286
45 940
113
UMEX 2022
International Unmanned Defense and Security Systems Exhibition
Abu Dhabi, UAE
21 to 23 February 2022