Iráni drónok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Irán bemutatta a Karrar-4 és Mohajer-4 újfejlesztésű drónjait.
http://news.yahoo.com/iran-unveils-short-range-missiles-drones-051301992.html
 
  • Imádom
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and Roni

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Irán tesztelte a mostani hadgyakorlatán a kamikaze-drónját.
http://news.yahoo.com/irans-army-tests-suicide-drone-drills-114215897.html
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 854
113
Új iráni csapásmérő Drón.
Szegény oroszok ezektől is le vannak maradva :(
ext.jpg

http://defence-blog.com/aviation/photos-new-iranian-mohajer-6-unmanned-combat-aerial-vehicle.html
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
na...akkor lehet számolni, én lusta vagyok ma hozzá-
RQ 170 fesztávjára olyan húsz métereket irogatnak.
Mennnyire "másolata" az iráni, ha visszaszámolom a darabokból a méretet?

ed8ljG0.jpg



 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and Roni

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
na...akkor lehet számolni, én lusta vagyok ma hozzá-
RQ 170 fesztávjára olyan húsz métereket irogatnak.
Mennnyire "másolata" az iráni, ha visszaszámolom a darabokból a méretet?

ed8ljG0.jpg




Balra a drónok mellett, szabvány munkapadok vannak, amik 2 méter szélesek kb. Azokhoz mérve ennek a drónnak a fesztávolsága még 10 méter sincs.
 
W

Wilson

Guest
Morad-5...

Felvételek kamikaze drónok és rakétagránátok indításáról az amerikai hadsereg által elfoglalt pozícióra a bagdadi repülőtéren (Camp Victory). A videót az eddig nagyrészt ismeretlen síita Saraya Ababil csoport terjesztette. A felvételeken iráni 240 mm-es Falagh-1 rakéták és ugyanazok a kamikaze drónok láthatók, amelyekkel tavaly Erbil közelében néhány, az Egyesült Államokhoz kapcsolódó célpontot támadtak. Ezeket az ismeretlen kis kamikaze drónokat, amelyek nyilvánvalóan iráni tervezésűek, a videón Morad-5-nek hívják . Úgy tűnik, hogy a drón törzse szinte teljes egészében szénszálból készült, ami a fa propellerrel együtt csökkenti a drón radarjelzését. A Morad-5 becsült hossza 1,6 méter, szárnyfesztávolsága 2,2 méter.








 
W

Wilson

Guest
A Sabereen neves hírcsatorna, amely nem hivatalosan az iraki Népi Milícia Erőkhöz kapcsolódik, arról számolt be, hogy egy amerikai harci gép lelőtt egy, a Népi Milícia Erőkhöz tartozó UAV-t, amely az IS terroristái elleni terrorellenes műveletben vett részt.
A közzétett videó alapján úgy tűnik, hogy az egyik iráni gyártmányú Mohajer-6 felderítő csapásmérő UAV-at lőtték le a légcsavar, az alváz és a Rotax 912-es motor maradványai, akárcsak a Mohajer-6 esetében, az UAV maradványai között láthatóak. Abból kiindulva, hogy a drón szinte teljesen megsemmisült, tényleg úgy tűnik, hogy ott lőtték le...






 
W

Wilson

Guest

Összeállítás a Samad család UAV-k indításáról....​


Összeállítás a huszik által a Samad családból származó kamikaze drónokról, amint már említettük, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben. Ezeket az olcsó "kamikaze" drónokat Iránban fejlesztették ki ( izraeli források szerint az eredeti készítő és gyártó az iráni Kimia Part Sivan Company ), és mára szinte az összes regionális iráni szövetségesnél megtalálhatóak változataik. Viszonylagos tervezési egyszerűségükből adódóan a helyszínen tömeggyártásra is alkalmasak, többnyire könnyen elérhető anyagok és kereskedelmi alkatrészek felhasználásával. Iránnak csak kis kulcsfontosságú alkatrészeket kell szállítania, például giroszkópokat stb.

6052021_1000.jpg


Colonelcassad

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and merleg
W

Wilson

Guest
Mohajer-6 és a Mobin CD teljes méretű mintája...

Irán védelmi miniszterének nemrégiben bemutatták az iráni védelmi és logisztikai minisztérium irányítása alá tartozó Iráni Repülőgépipari Szervezet vállalatai által gyártott UAV-kat. A bemutatott minták között volt a Mobin cirkálórakéta teljes méretű változata, amelynek kicsinyített modelljét az irániak először Moszkvában, a MAKS-2019-en mutatták be. Ezen kívül a videón egy Mohajer-6-os 120-as számmal villant fel. Úgy tűnik, hogy Irán legalább 120 Mohajer-6 felderítő csapásmérő UAV-t gyártott (néhányat közülük Irakba, Etiópiába és valószínűleg Venezuelába is exportáltak). Legalábbis mind a Mohajer-6, mind az Iráni Légiközlekedési Ipari Szervezet vállalkozásai által gyártott más UAV-k ismert számai alapján ítélve, az egyes UAV-típusok gyártása során évek óta folyamatos számozást alkalmaznak, és ezt a számozást még a sorozatgyártás során történő korszerűsítés során is fenntartják.

A P071A-120B sorozatszámú Mohajer-6. A "B" betű valószínűleg a gyártási modell közelmúltbeli frissítését jelenti, amely erősebb új iráni OES-t kapott, és már 2 helyett 4 bombát tud szállítani stb..



Cirkálórakéta\reaktív UAV Mobin


Colonelcassad
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and fishbed
W

Wilson

Guest
2019-es orosz cikk az iráni drónok szamozásáról....

2019.Július 17-én egy iráni Ababil-3 (AB-3) taktikai felderítő UAV lezuhant Beludzsisztán pakisztáni részén. Nem titok, hogy iráni UAV-k repülnek oda, hogy nyomon kövessék vagy levadásszák a Pakisztánból Irán ellen tevékenykedő terrorista csoportokat, és ennek már vannak áldozatai. Ebben az esetben az az érdekes, hogy a képen az Ababil-3 UAV egy új változata látható, amely más vázzal rendelkezik, mint a korábbi hagyományos változatok.

A sorozatszámok is különböznek, a hagyományos Ababil-3 változatnál 3-1-R és 3-2-R, az új változat fotóin látható UAV-nál pedig A3N-1-gyel kezdődnek. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy maga a számozás folyamatos az összes változat esetében, azaz a legkorábbi Ababil-3, amely a 3-1-R számokkal kezdődött, sorozatszámok tucatnyi körül voltak, majd jött a 3-2-R, amelyekkel az UAV-k száma átlépte a százat és megközelítette a 200-at, és itt kezdődött az új változat gyártása, bár lehetséges, hogy párhuzamosan gyártják.

A3N-1-189
2859129_1000.jpg

2858935_1000.jpg


Már korábban is villantották, de nem gyakran. Itt van például a 2018 végi iráni Kish Airshow-n, A3N-1-217-es számmal (fotó: Frank Grealish).

2859266_1000.jpg


Amint az IRNA és a Fars által a 2014-es és 2016-os Kish Airshow-n bemutatott, 3-2-R 155 és 3-2-R 197 azonosítószámú Ababil-3 változatokról készült fotókon is látható, a futóművek kialakítása jelentősen eltér.
2859595_1000.jpg

Ababil_3_UAV.jpg


Ez pedig az egyik 3-2-R0105-ös, amelyik Szíriában veszett oda.
2860519_1000.jpg


Ez pedig az egyik legkorábbi iráni UAV, amelyet a 2000-es évek második felében szállítottak Szudánnak, és ott Zagilnak neveztek el. 2012-ben lőtték le. Szám 3-1-R031
2859883_1000.jpg



Colonelcassad
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and fishbed
W

Wilson

Guest

Megkezdődtek az iráni hadsereg különböző csapatai és erői UAV gyakorlatai​



Az IRNA jelentése szerint:
150 pilóta nélküli légi jármű részvételével nagyszabású katonai gyakorlatok indulnak a Perzsa-öböl és az Ománi-tenger meleg vizeitől délen az ország keleti, nyugati, északi és középső részéig. A katonai gyakorlatok két napig tartanak.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy az iráni hadsereg szárazföldi, légvédelmi, légiereje és haditengerészete részt vesz a gyakorlatokon, így itt nincsenek IRGC drónok.

Mohajer-6 felderítő és csapásmérő UAV Almas irányított rakétákkal


Mohajer-6 összeszerelése a terepen Mohajer-6 irányítóközpont Kaman-12 felderítő és csapásmérő UAV-k Almas irányított rakétáival és a Ghaem család irányított bombáival Ababil -3 felderítő UAV És ez az Ababil-3 vagy -4 kilövése egy kilövést segítő gyorsító segítségével. Ez akkor történik meg, ha nincs elég hosszú kifutópálya a normál felszálláshoz, vagy ha gyors felszállásra van szükség. Karrar sugárhajtású drónok támadó változatban bombákkal Kamikaze drónok Arash Drone breaker irna.ir/xjKmtR https://www.isna.ir/photo/1401060201272/ رزمایش-مشزمایش - مشترة ://fna.ir/1r4duq



 
W

Wilson

Guest
.




Kaman-12 felderítő és támadó UAV-k Almas irányított rakétákkal és a Ghaem család irányított bombáival.