1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Elsősegély és eszközei

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - czulu által indítva @ 2015. január 8..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  És ezt már megint csak amerikaiak tudják leoktatni nekünk? A Honvédségben nincs senki aki erre képes lenne? Akkor minek MH CLS tanfolyam ha egy másik állam tanácsadóit kell igénybe venni?
   
 2. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ha nem is a Honvédségnek, de van:
  http://index.hu/belfold/2015/03/29/het_orszagbol_jonnek_tanulni_a_kommandosok/
   
 3. czulu

  czulu Well-Known Member

  Azért ezt kiemelném a cikkből, így már érdekesebb a helyzet:

  <i>Az alapelvek szinte megegyeznek a Magyar Honvédség CLS-tanfolyamán elsajátítható tananyaggal, habár az amerikaiak a vénabiztosítást és az infúzió bekötését <b>nem</b> oktatják, az ő rendszerükben ezeket a feladatokat már az egészségügyi szakszemélyzet végzi.</i>

  Tehát kevesebbet oktatnak, mint mi. De jönnek mintha muszáj volna. Nem ez az egyetlen ilyen eset.
   
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ezért kérdeztem. Ha eltérően, kevesebb feladattal csinálják mint mi, és ezt erőltetik oktatják akkor ennek mi értelme? Csak rosszul rögzül a fejekben az egész zavaros lesz, és itt nem csak az elsősegélyre gondolok. Azok oktatnak akiknek tanulniuk kéne jelen esetben. De gondolom csak az jó ami amerikai, régen meg csak az volt jó ami ruszki módszer. Hogy egyszer a magyar módszer lenne a jó... na azt nem hiszem hogy megérem.
   
 5. szittya88

  szittya88 New Member

  Pedig megérted mert ithon mindig a magyar modszer volt alkalmazva (egy kis nagyhatalmi beütés természetesen mindig vólt benne) a rohamkocsi is magyar találmány...
  Az Mh a mai napig a rohamkocsi irányt követi (még a heliken is).
  A cls a régi felcser lebutított változata... De legalább van valami.
  Vérzéscsilapító régen vólt rendszerbe ma már nincs mert túl nagy kárt okoz(és fölösleges mert a közelbe mindig van szakember aki nyomóköt és infúziót szúr)
  És minden katonánál akit olyan környezetbe küldenek van 1 ifak+gyógyszercsomag.
   
 6. czulu

  czulu Well-Known Member

 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  antigonosz

  Van itthon is CLS képzés.Az amik azért nem oktatnak vénabiztosítást mert az nem lehet megtanulni egy pár napos(otthon 10 napos)tanfolyam alatt.Az ami CLS annyiban más,hogy ők nem tanítanak olyat amit úgy se tudsz majd megcsinálni.Ennek van egy olyan előnye,hogy nem fogsz több kárt csinálni mint hasznot(ha valami olyat csinálsz amit nem tudsz annak az lesz a vége).Nem véletlen az,hogy egy kórházban sem szúrhat minden nővér vénát!!!Arról nem is beszélve,hogy az amiknál van olyan eszköz amivel mindenki kevés gyakorlás után is tud infúziót bekötni(nem vénába hanem szegycsontba)de enne ellenére még se tartják szükségesnek a használatát .

  Amúgy meg ne csak magyaroknak hanem szinte minden NATO tagállamnak tartanak CLS képzést az amik Koszovóban.

  Megint ott tartunk ahol már nagyon sokszor:lázadoztok,hülyéztek, téves köveztkeztetéseket vontok le úgy,hogy még minimális rálátásotok sincs a dologra
   
 8. zeal

  zeal Well-Known Member

  Minden nővér/ápoló szúrhat vénát, csak centrális vénát nem. Persze van aki egyáltalán nem vállalja és van akire nem is bízzák rá a vénázást.
  Szegycsontba?... Utolsó utáni esetben sem vállalnám, akkor már inkább a centrálisokkal próbálkoznék. Oké, a véna sebészi feltárásánál jobb mert gyorsabb.

  Békeidőben a hadügyi (és belügyi) szerveknél minden eü. személynek kötelezővé tenném a civil munkát is részmunkaidőben. Negyed vagy félállás minimum és értelemszerűen annyival kevesebb szolgálati munka. Aktív klinikai munka nélkül hamar megkopik a tudása mindenkinek. Viszont a gyakorlatokon nem engedném a tényleges vénaszúrást. 50 év múlva arra a vénára még rohadtul szüksége lesz annak a katonának.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=eFDY7fevC_w

  Tessék itt van amit az amik használnak(nem a CLS katona). Látszik,hogy semmi mást nem kell hozzá tudni csak beszúrni merőlegesen a "tűt" a szegycsontba.Ezzel szemben vénába szúrni 1000 nehezebb még egy egészséges embernek is nem hogy egy olyannak akinek a vénái visszahúzódtak a vérveszteség miatt(emiatt lehet,hogy meg sem találod a vénát)...
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy szó mint száz az mi CLS katona azért nem biztosít vénát bármilyen módon mert nincs rá szükség.
   
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nekem eszembe nem jutna vénával szórakozni ha van ilyenem vagy olyan amivel csontvelővel lehet ugyan ezt megcsinálni(egész konkrétan a térd alatt kell 2-4 centivel beszúrni a sípcsontba hasonló módon* a szerkezetet).

  *Ott nem saját erő hanem rugó végzi a munkát.
   
 12. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Faterom mentőautó parancsnokként szerelt anno 1975ben de utána még a nyolcvanas években is jártak gyakorlatra a pécsi honvédkórházba. Ezt ma is meglehetne tenni szvsz.
   
 13. zeal

  zeal Well-Known Member

  Meg a fertőzésveszély is fokozottabb. A csontszövet illetve a csonthártya lehetőleg ne találkozzon a külvilággal, mert ha az elfertőződik akkor nagyon elnyúlhat a gyógyulás. De jó tudni, hogy ilyen is van.
   
 14. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Érdekes koncepció:

  http://www.bumm.sk/turmix/2015/12/13/igy-kezelik-le-20-mp-alatt-az-amerikai-katonak-lott-sebeit
   
 15. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Mekkora szerencséje volt hogy nem robbant fel a gránát!

  http://www.bumm.sk/turmix/2016/06/10/eles-granatot-operaltak-ki-egy-kolumbiai-katona-fejebol
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Harctéri sebesült ellátás. Nem gyakorlat. Lőtt seb, tüdő (a mellény nem fogta meg :()
  Ne nézze aki nem bírja...(21+) Én szóltam...
  Szerintem elég lassan reagáltak és nem tűnik valami profinak az ellátás.
  Nem kellett volna valami "chest seal"-lel leragasztani a lyukat a katona hátán? Semmi Quikclot vagy más vérzéscsillapítás, csak egy kis méretű kötözőszer? Hmmm...

   
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  Hát szerintem mindent jól csinálnak. Quikclot/Celox az izomba menjen, ne a tüdőbe!
   

Ezen oldal megosztása