1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

EMBRAER KC-390

Diskurzus a(z) 'Szállító- és légi utántöltő repülőgépek' témában - Phoenix által indítva @ 2013. március 17..

 1. Wilson

  Wilson Active Member

  Valahogy úgy,arra gondolok,hogy egy vadonatúj konstrukciónál valahol nem logikus,hogy az összes kockázatot az elsőként rendszeresítő országok vállalják egyedül, az én meglátásom szerint bizonyos mértékig az esetleges konstrukciós problémákra a gyártónak is garanciát kell vállalnia valamilyen módon.
   
 2. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Nekem sincs bajom ezzel a géppel.
  Ha tud mindent amit írnak azt üzembiztosan, semmi probléma.

  De nem szokatlan egy új gépnél, hogy nem minden úgy sikerül mint ahogy a tervezők megállmodták.
  Most csak a gyártó propagandáját ismerjük. Igazi felhasználó napi üzemeltetési problémáit nem.
  És persze konstrukciós hiba is főleg így az elején egy géptipusnál simá előjöhet.

  Negatív pl nekem az NH90 amire azt hittem egy k jó gép lessz. Rohadtul tetszett. Ehhez képest egy katasztrófa számomra.

  A 10 éves lizing, vagy nagyobb szintű garancia jó lehetne.
  De ha esetleg 5 év vagy x repült óra után le kell állítani őket(mert akkor jön elő valami), akkor megint 0 katonai szállítógépünk van.
  Megint átállni másik gépre, idő,pénz.
  Ráadásul egy olyan döntés amit valószínű nehezen hozna meg az adott katonai és politikai vezetés. Hisz látjuk most sem egyszerű,gyors ez a döntés.
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Amíg az egyik prototípus Európában bemutatózott, addig a másik gép átrepült Peruba és Bolíviába bemutatkozni.
   
  tindalos likes this.
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  wolfram, alfa74, borisz and 10 others like this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  wolfram, arcas, fishbed and 1 other person like this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Érdekes, hogy csak 2023 és 2027 között kapják meg a gépeket.

  930 millió USD 5 gépért 12 év támogatással... az 266 milliárd HUF. (úgy hogy fődarabok beszállítói.)

  Az egy gépre eső átlagköltség 186 millió USD, ami 53,1 milliárd HUF.

  Akkor 3 gép 10-12 év támogatással, szimulátor nélkül mennyi lehet, 150 milliárd HUF?
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát szerintem biztosan ne arányosíts, mert 3 gépre ugyanazokat a szerszámokat berendezéseket meg kell venni, mint 5-höz.
  Ráadásul a portugálok már jó előre beszálltak a fejlesztés költségeibe is....
   
  fedett_mókus and formosa1 like this.
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 10. formosa1

  formosa1 Active Member

  Szerintem rosszul hangzik, mert Portugália fejlesztő ország, így mások nem is álmodhatnak hasonló árról. Egy vadiúj típus rendszeresítésének kockázatairól meg már többen is írtak. Tehát a versenytárssal hasonlítva nem vitás, hogy a Herky-t érdemes választani...!
   
 11. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  szerintem most még nem lehet megmondani hogy rosszul vagy jól hangzik e , várjunk k egy 3-4 évet , legyen tapasztalat az üzemeltetésről és majd azután törjünk pálcát a gép felett , tény hogy nem olcsó , még egy fejlesztő országnak se ahogy látjuk :/
   
 12. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A Porbléma, hogy az ANCSA 2020 középén kifujt üzemidejű lesz. Lehetne nagyjavítás ismét, több gépre is, de kormányzat nem akarja (nem tudom a katonai vezetés "ténylegesen szeretné-e". A mai ukrán nagyjavítások kritikán alulíak, az egyetlen gépünk előző nagyjavítását és többszöri csúszás után, komolny büntetőszankcók kilátásba helyezésével tudta a cégvezetés kikényszeríteni..
  Ha viszont nincs nagyjavítás, akkor repülőgép kell. Nos vagy átmenetileg bérlünk gépeket (a C-17 órákon felül), vagy beszerzünk. Nos előbbi költséget visz el, utóbbinál meg rizikós venni egy kiforratlan típust, még akkor is, ha pld. az hogy simán többször átreptették a fél világon, és nem tudottak eddig nagy konstrukciós problémák stb. A C130 meg amerikai, annak minden előnyével és hátrányával.
   
  fishbed likes this.
 13. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Ja és ott az A400M -- mint tudjuk, sok innovativ dolog, de pocsék hadrafoghatóság.. Kettő-négy gépes flottánál ez ismét rizikó. De AIRBUS és európai, tehát saját termékünk átvitt értelemben.. A régebbi favoritok a C327J ls CASA235 úgy látszik paradigmaváltással elfelejtődtek.. A Z2026 irodában biztos többet tudnak...
   
  fishbed likes this.
 14. formosa1

  formosa1 Active Member

  Sajnos a "jóárasításhoz" 100-as nagyságrendben kéne értékesíteni, amire a jelenleginél magasabb áron én nem sok esélyt látok. Alacsony darabszám esetén viszont az esetleges gyermekbetegségek is lassabban jelentkeznek... :(
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ezt az A400M - pocsék hadrafoghatóság dolgot azért még alaposan megrágnám. Ha ellátogatsz a saját fórumába, akkor ott éppen megint előkerült a gép összes eddigi felmerült problémájának felemlegetése egy bulvár jellegű cikkben ami egy az angol parlamentben történt szócsatát dolgoz fel. Az eredeti parlamenti leiratokból kiderült, hogy
  ahogy már korábban elismerték, voltak gondok a hajtóműben és a rotorokkal. Ezek tartóssági gondok voltak, és emiatt kellett gyakrabban
  ellenőrizni a gépeket. Emiatt az ellenőrzés miatt ez nem okozott veszélyhelyzetet, csak plusz munkát.
  Az Airbus/Europrop állítólag megoldotta a problémákat. A problémás alkatrészek cseréje (és értelem szerűen a gyártása is) folyamatos. Az angol flotta összes gépe 2020as évvel beszárólag a rendes javítások során megkapja a módosított alkatrészeket. Ezt garanciában (ingyen) oldják meg a gyártók.
  Maradjunk annyiban, hogy az angol flottában a hadrafoghatóság szempontjából még a jobbak között van a gép a 2018as adatok alapján.
  A résztvevő országok pedig most írtak alá június elején egy új karbantartási szerződést, amivel mindenki meg volt elégedve.
  Az angolokat azért érintette jobban az ügy, mert náluk ugyan szinte már az összes gép le van szállítva (-2), de emiatt szinte az összeset érintette a gond.
  A németek meg azért pampogtak főleg, ugyanis nekik az elején nagyon keveset szállítottak, és az igényeikhez képest emiatt kicsi volt merítés, és a probléma miatt a hadrafoghatóság.
  Egy ilyen probléma sokkal fájóbb, ha az igényeid miatt csapágyasra kell járatnod a flottát.
  Szerencsére tavaly és idén brutálisan megtolták a rendszerben lévő német gépek mennyiségét. Az idei gépek, tudtommal már a probléma mentes alkatrészekkel lettek szállítva, de a nagyobb flotta megengedőbb a hadrafoghatóság szempontjából is.
  Természetesen az új gépek már a tartós megoldást kapják.
  A mi esetleges 3 gépes flottánkat (legyen az bármelyik befutó is) azért fogja kevésbé érinteni a dolog, ugyanis nekünk valószínűleg elegendő a napi működéshez 1 v. 2 gép is, mivel a csapatszállítást nem ezekkel fogjuk végezni. Ha pedig bedobjuk a közösbe a gépeinket (értsd, az európai szállítási együttműködésekbe), akkor egy szükséghelyzetben igénybe vehetjük majd más országok szállítási kapacitásait is.
  Ez természetesen értelmetlen lenne az 1db megmaradt Ancsával....
   
  therob likes this.
 16. formosa1

  formosa1 Active Member

  Ne mi dobjunk be, hanem dobják be a németek a fölös Airbusaikat, mert úgy csak a ránk eső kisebb részt kell kifizetni. Sőt a Big Mac-ekhez hasonlóan állomásozhatna nálunk a közös NATO szállító-tanker flotta, kíbővítve 1 Airbus javítóbázissal.
  Így nekünk 2 Spartan is bőven elég lenne...!
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Egyelőre nincsenek fölös A400M-jeik, mivel alig várják már, hogy elküldhessék a Transalokat (29db) nyugdíjba. Ami esetlegesen lesz, azt már bedobták, csakhogy azokhoz nekünk nincs közünk. Még azt is el tudom képzelni, hogy a 7db opciós gépet is le fogják hívni!
   
 18. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Telefonról nehézkesen írok szóval elnézést az esetleges elütésekért
  Annyi csak hogy az ancsáknak már rég kifutottak , gyakorlatilag és elvileg is , a 2020 már tényleg nagyon az az időpont amire végszükség esetén kellett volna kitolni az üzemidejüket kb. A Super Herky szerintem is jó választás lett volna/lehet még
  Sajnos ez így van , reméljük hogy a brazil kollegák majd sokat repünek velük jó gyakran és akkor ez az idő tud redukálódni.
  Annyival egészíteném ki ezt a hadrafoghatóság dolgot hogy ez ilyen volt régen is , ha NEM fordítasz elég pénzt az eszközre akkor nem fog normálisan működni , ennyi
  Illetve , nem fogunk mi semmit bedobni a közösbe ilyen téren , bőven elég hogy adunk egy bázist ahova a közös HAL-et telepítették és tudnak szükség esetén bővíteni. A szállítógépeinl kb a magyar igényeket fogják tudni lefogni , nem többet ( ezzel csak azt akarom mondani hogy 3 gép iszonyat kevés ahjoz hogy mi itt jótékonykodjunk)
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez nem jótékonykodás.
  Nekünk az a jó, ha mennek, és "termelhetnek", ha van rá nemzetközi igény. Annak nincs értelme, hogy betonon dekkoljanak. A pilótának így is úgy is kell fizetést adni.
  Természetesen csak fölös kapacitásról beszéltem!
  És ez tulajdonképpen bármelyik érkező típusra igaz.
   
 20. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Mondjuk, szép ára lett ennek a KC-390-nek. Vajon mi mennyiért kaptuk volna meg? A portugálok 2023-2027-ig kapják meg a gépeket, akkor mi vajon mikor kapnánk meg? Szerintem egy jó darabig felejtsük el ezt a brazil gépet. Ezért az árért A-400-ast meg C-130-ast is kapunk véleményem szerint. Mondjuk a Herkivel kapcsolatban nem vagyok biztos. Azért az A-400-as előrébb van, akármennyi nyűg van vele, egy szó, mint száz: milyen piacot kutatunk most már? Vegyünk egy vagy kettő C-27-est, a későbbiekben majd nagyobb gépet. Lehet megint kuncsorogni, a nehéz technika szállítására alkalmas gépek után. Amit netán megspórolunk a szállítógépek terén, menjen inkább más technikára. Még annyit utólag,hogy ez a kivárás szerintem, amivel el vagyunk maradva a többi környező országhoz képest, nem jött be. Ha netán semmilyen gépet nem veszünk, majd a litván testvérek kisegítenek a C27-el.
   

Ezen oldal megosztása