Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Tiria

Well-Known Member
2020. április 5.
158
272
63
Pontosan nem tudjuk hogy mikor mi történne ha az EU egyesített energia rendszerében valamilyen üzemzavar fellépne, hiszen ilyen alkalmakra elvi számítások alapján vannak az egyes hálózati védelmek, megszakítók felprogramozva. Ugyanúgy nem tudjuk mi lesz, csak felkészülhetünk , hogy az atomerőművi blokkokat akkor is szabályozzuk hűtsük le, ha az országos hálózatban nincs energia.

Mivel ilyen éles esetek hál' istennek nem voltak, és ezeket így üzem alatt tesztelni sem lehet csak szimulációk vannak erre az esetekre.

Magyarországon eddig egyetlen komoly rendszer üzemzavar volt még 1984.ben. Ekkor a kőbányai transzformátor állomáson egy készülék mesterséges, zárlati próbáját végezték, ami túl jól sikerült.. Viszont a háttér védelmi berendezések sem léptek működésbe azok meghibásodása miatt.
Így a zárlat tartósan rajta maradt a hálózaton, a frekvencia zuhanni kezdett és túlterhelés miatt leváltunk a nemzetközi hálózatról is. Néhány másodperc elteltével működésbe lépett a transzformátor alállomások frekvenciavédelemi I. fokozata, és kidobta a fogyasztók kb felét a középfeszültségű hálózattal. Ez persze kevés volt, a kőbányai zárlat nem szünt meg, így pár másodperc múlva a maradék fogyasztói vezetékek is lekapcsolásra kerültek a II. védelmi fokozatok működése miatt, kivéve a kórházak, mentők, államirányítás, hadsereg stb..

Ekkor sikerült lekapcsolni a kőbányai zárlatos hálózati részt, az ország nagyfeszültségű hálózata feszültség alatt maradt. Erre központi utasításra, egyenként szedték fel a középfeszültségű hálózati leágazásokat, terhelést, és kb fél óra alatt minden helyen ismét volt áram ellátás.
Épp ez idő alatt tartózkodtam az egyik vidéki alállomáson , így ezt "élőben" tudtam követni.. Úgy kezdődött hogy a háromfázisú, zajongó rezonáló fénycsővilágításnak megváltozott a hangja, lebegni kezdett a frekvencia csökkenés, a rezonancia eltolódása miatt..
Ezek szerint nagggyon rizikós megcsinálni
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
833
2 420
93
Egyik ország sincsen fixen ráakasztva a közös Európai hálózatra, túlterhelés vagy zárlat esetén a védelmek autómatikusan bontják a kapcsolatokat így megakadályozva a teljes szétesést. Ilyenre a közelmúltban volt már példa, a horvátországi 2021 januári 400 kV os alállomási gyűjtősin túlterhelés miatti rendszerbontás (két részre szakadt az EU-s hálózat egy időre, helyenkénti áramszünetekkel), az idei balkáni áramszünet június 1-én (túlterhelés, tűzeset) illetve a 2022-es szeptemberi ukrajnai leválás az EU-s hálózatról az orosz Zaporizzsja erőművi hálózat lekapcsolása miatt, rövidebb időre..
Természetesen a leválást központi parancsra is el lehet végezni, pld Magyarország esetében a jelentős import miatt energiahiány és fogyasztói korlátozás indul be a frekvenciafigyelő autómatikák által.

Dalmatia experiences major power outage​

Nikola Badovinac - June 21, 2024


Cascading power grid failure causes blackout in BiH, Montenegro, Albania, Dalmatia​

June 21, 2024
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 047
16 659
113

Dalmatia experiences major power outage​

Nikola Badovinac - June 21, 2024


Cascading power grid failure causes blackout in BiH, Montenegro, Albania, Dalmatia​

June 21, 2024
Ezt az idézett kommentemben írtam a összefoglalóan balkáni áramszünet eseményként, de valóban nem jó dátummal, nem junius 1 hanem 21-én történt.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 047
16 659
113
Itt valami nem stimmel , a magyar villamos energia felhasználás 25%-a importból van fedezve. Akkor hogyan telik exportra ?

"A Magyarországon tavaly felhasznált bruttó 43,7 terawattóra villamos energia 74,6 százalékát, 32,6 terawattóra áramot a magyar erőművek termelték. Az export-import szaldó 11,1 terawattórát tett ki, az import részaránya 25,4 százalék volt a felhasználásban tavaly"

Úgy hogy az Ukrajnának szánt villany nagy részét még több importtal fedezzük. A nagyobb importból lejön az ukrán segély export- így látszólag nem importálunk többet - csak fizetünk mint a katonatiszt..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 047
16 659
113
Ukrajna legnagyobb áramellátója lettünk perpillanat

"Nem bírnak magukkal a naperőművek" találó cím, mert erőszakosságukban rendszer instabilitást és az energia piacon negatív és pozitív árcunamit okoznak akár nagyker piaci árak kialakulásával, mert a kutyának se kell pont akkor az energia, mindenkinek van.
A naperőműveket üzemeltető politikus-oligarcha a magyar szolgáltatónak adja el ezt az áramot a kötelező átvételi áron (50 - 100 Ft ) utolsó wattig, mikor nem kell a villany, akkor is - és ezt hosszútávú akár 10 éves szerződéssel teszi..

Tehát a magyar áramkereskedő átveszi kifizeti, és még utána ő fizet, mikor ezt a nemzetközi negatív áras hálózatba "feltolja"...Dupla haszon helyett - dupla veszteség, amit a költségvetésből és a magyar vállalkozások csillagászati áramszámlákkal fedez.


(Margiitt, nooormális?? Galla után szabadon..)

Ha nem bírnak magukkal - akkor ki kell kapcsolni vagy le kell rombolni őket..

Itt ez az energia ortopéd termelés - időnkénti negatív ár a 27 hétre a magyar hálózaton, az atomerőmű 11 Ft os termelését is kényszerűségből le kell szabályozni.
Láthatjátok a hétfő esti csodálatos, 341 Euro / MWh nagyker árat is, amely szombat délben átváltozik - 30 Euro / MWh-ra a Zöldség túltermelés hatására, kényszerű atomerőmű rángatás leszabályozás mellett, ugye Nekünk nem kell a 11 Ft os villanya inkább kifizetünk ugyanezért 5 X vagy 10 X többet is - a politikus-oligarcha naperőmű üzemeltetőknek.

zd6wS63.jpg


Itt látható a mostani, 28 heti keddi előre jelzett árszint, tegnap, hétfő este elértük az 590 Euro / MWh áramárat , az esti energia hiány miatt csúcsra járattuk a szenes és gázos, CO2 okádó erőműveinek, (szürke terület) Gréta szerencsétlen megpusztulna ha ezt látná..Eddig túlélte már hogy nem jött be a CO2-ős felmelegedési jóslata hogy mind megdöglünk 2023-ban - amit le kellett szednie az Instáról..
Ma este előjelzés szerint, nem lesz jobb ma a 20 óra körüli helyzet..

anBx36P.jpg


A naperőműveink nem közvetlenül az ukrán piacra dolgoznak, hanem a magyar áramkereskedő felé, szerződés szerint
. Azért is hibás a cikkben emlegetni hogy közvetlenül Ukrajnát táplálják, de jó - mert Zseli egy fillért nem fizet az segély áramért.

Egy politikus-oligarcha meg nem fog ingyé' áramot adni senkinek, segélyezni, nem ettek meszet, ezt csak a magyar állam teszi, EU-s utasításra.

Ezenkívül a napelemeink max napi 4 órán termelnek felesleges energiát, - ha süt a nap. Az élet meg 24 órából áll. Így az ukrán áramsegély jó részét ( min 80 90%) a marha drága , EU import áramból fedezzük.

Magyarország 2022 március 1 után nem exportált, importált egy wattot sem Ukrajnából - egészen 2023 december 31 -ig.
Ekkor kötelezően be kellett állnunk az ingyen áramsegélyezők sorába, és a lengyelek meg kiléptek a segélyezésből (besokalltak?). Ezért hogy ott villany legyen, most már főleg a magyar költségvetés vállán nyugszik Ukrajna áramellátási segélye, terhe.

2024 első félévében mintegy 50 millió Euróba került ( 687 000 MWh) Nekünk az ukrán segélyezés - csak áramban nézve.
 

Lupus80

Well-Known Member
2020. december 20.
239
651
93
Most halottam egy dolgozótól, hogy leállt a Bakonyi Erőmű (Ajka) mert a tőzsdén olcsóbb az áram, mint az előállítási költség.
Ez jó hír, legalább addig se tüzelik el az erdőinket.
Veolia_Bakonyi-Er%C5%91m%C5%B1-Zrt._Ajka_4.jpg
Majd oroszlányban ha beröffen az új rész... Olvastam hgy annyi biomassza igény lesz 2026 végére amennyi erdő nincs Európában summa szabadon.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 047
16 659
113
Akkor majd lazítanak a szabályokon.
Látszik h mindent éghető megy majd erőműbe, a napelemes energiatermelés ingadozások kiegyenlítésére. Épp most nézegetem, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználása villamos energia termelésre - hogyan változott 10 év alatt az EU-ban, a Zöld energiatermelés hatására, az összesítőt majd ide is felrakom, érdekes lesz, Gréta biztosan ezért ment tüntetni ismét - kb 50 egész követőjével..
Most halottam egy dolgozótól, hogy leállt a Bakonyi Erőmű (Ajka) mert a tőzsdén olcsóbb az áram, mint az előállítási költség.
Ez jó hír, legalább addig se tüzelik el az erdőinket.
Veolia_Bakonyi-Er%C5%91m%C5%B1-Zrt._Ajka_4.jpg

Én is örülnék ha nem dobnák tűzre az erdőinket... A heti magyar tőzsdei ár hétfőre már 580 Euró / MWh értéket is elérte. Tehát inkább az lehet a gond hogy ezen biomassza erőműveket sem lehet csúcsra járatni néhány órán keresztül, utána pedig a rossz ár miatt leszabályozni, lekapcsolni, 20 óra múlva megint teljes teljesítménnyel hajtani, ami a csövön kifér..

A naperőművek rendszerbe iktatása inkább a gázfogyasztást növeli meg, a gyorsan indítható - leállítható gázturbinás csúcserőművek révén..

Itt egy e hét eleji árgrafikon , amin látható, hogy a nem megújuló szenes - gázos, muszáj villamos energia termelésünk esti időszakban még Paks I teljesítményén is túltesz:

anBx36P.jpg
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 469
7 313
113
inkább az lehet a gond hogy ezen biomassza erőműveket sem lehet csúcsra járatni néhány órán keresztül
ha nem lehet akkor vélhetően nem technológiai hanem gazdaságossági okokból nem lehet
a gazdaságossági szempontok alfája és omegája meg a kötelező átvétel
ha kötelezően átveszik a biomasszás áramodat mert a zöldökörkör kilobbizta neked, mégis miért tökölnél bármilyen más üzemrenddel mint a folyamatos?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 047
16 659
113
ha nem lehet akkor vélhetően nem technológiai hanem gazdaságossági okokból nem lehet
a gazdaságossági szempontok alfája és omegája meg a kötelező átvétel
ha kötelezően átveszik a biomasszás áramodat mert a zöldökörkör kilobbizta neked, mégis miért tökölnél bármilyen más üzemrenddel mint a folyamatos?
Ha ezeknél is ez a szemlélet mert ez a divatos "környezetvédelem", akkor ez egy költségvetési pénztemető, ugyanúgy mint bármely Zöld-ség.. Jelenleg milyen szerződési árak vannak rá?

No még azt megérhetjük , hogy át lesz minősítve a mátrai lignitmű - biomasszássá, hiszen a lignitet megnézve az majdnem fa, így megújuló, csak jó pár millió év tárolás után..

Ez erősen erőmű tulajdonosi érdek lenne, aminek senki és semmi nem tudna ellenállni.
Szerzői jogdíjam a "Semmi sem drága" jelligére kérem a kiadóba.
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
833
2 420
93
Majd oroszlányban ha beröffen az új rész... Olvastam hgy annyi biomassza igény lesz 2026 végére amennyi erdő nincs Európában summa szabadon.
A környéken lakóknak addig kell tűzifát venniük, mert a Bokodi erőmű elfog szipkázni pár ezer m3-ert, ha jól hallottam csak a bajnai erdészettől 8000m3 van előrendelve idénre.

Megújuló, megújuló azt idáig értem csak miért nem valami gyorsabban növő fafajt ültetnek az erőműveknek, lehet kevesebb a kalória más fafajba kicsivel, de mennyiségre lehetne kompenzálni esetleg.
A Csertölgy amit felénk csak tűzifának használnak az 80-100 év a vágásérettsége, persze mire ide eljut átesik több kiválasztáson és gyérítésen is kb. 20 éves ciklusokban és kb. a fele marad csak.

ALTERNATÍV TÜZELŐANYAGOK ÉS ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSUK, ERŐMŰVI EGYÜTTÉGETÉSBUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEMENERGIAKLUBBUDAPEST, 2016. NOVEMBER 24.

k-p.png


Ebben a vidinyóban is szerepel
 
 • Hűha
Reactions: fip7

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
833
2 420
93
Gyetván srácot jobban bírom :D

Így lesz fűtés a vágástéri hulladékból a biokazánban​


Két uránpasztilla fedezi egy átlagos család éves áramfogyasztását​

 
 • Tetszik
Reactions: fip7 and Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
Akár még valami jó is kisülhet...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
 • Tetszik
Reactions: Pogány