1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Erőviszony az USA és Oroszország hadseregei között (szövetségeseik nélkül)

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Jericho által indítva @ 2018. október 6..

Címkék:
Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Jericho

  Jericho Member

  Érdekes kérdés napjainkban, hogy katonai szövetségeik (NATO, CSTO) nélkül a két legnagyobb hadsereg milyen arányt képvisel egymáshoz viszonyítva?
   
 2. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Az USA hadserege vitán felül sokkal erősebb, modernebb, és hadrafoghatóbb, mint az oroszoké. De minden más hadsereggel összevetve is ugyan ez az eredmény.
  Persze nem is csoda, hiszen az USA sokszorosát költi katonai kiadásokra, mint bármelyik másik ország a világon.
  Ennek meg is van az oka szerintem. Mégpedig az, hogy az USA-nak létszükséglete a hatalmas és erős hadsereg. Enélkül a hadsereg nélkül szinte biztos, hogy már nem a dollár lenne az elsőszámú kereskedelmi valuta, s onnantól már a vezető világgazdasága sem lehetne.
   
  gacsat likes this.
 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Szerintem tök lényegtelen, hogy egy ország mennyit költ a katonai kiadásokra, a lényeg az, hogy ezekért a kiadásokért mennyi és milyen minőségű haditechnikát tud vásárolni és hadrendben tartani. Nem a kiadások harcolnak egymással, hanem a hadseregek.
   
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  A másik pedig, hogy miért létszükséglete az USA-nak a hatalmas hadsereg. Erre a magyarázatot az érti meg, aki jobban ismeri a pénzügyi rendszert. Az USA-ban a FED hozza létre az új dollárokat és az új pénz az amerikai szövetségi államhoz kerül, amely olyan dolgokra tudja azt elkölteni elsősorban, amely szövetségi szint. A hadsereg pont ilyen. Az amerikai állam ezzel pörgeti fel a saját gazdaságát és ezzel csökkenti a munkanélküliséget odahaza. Csak sajnos a nagy hadsereg átka, hogy az előbb-utóbb "munkát keres magának" és konfliktusokat generál, hogy meg lehessen indokolni, mire megy el az a sok pénz.
   
 5. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Oké, ha pusztán a hadseregek erejét vesszük, minden más tényező nélkül, akkor a kérdés már el is van döntve. :)
   
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Milyen irányban? :)
   
 7. Jericho

  Jericho Member

  Régi igazság, hogy aki nagy vagyont és értéket tart házában, az sokat is költ annak védelmére. Az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdaságát "működteti" és minden eszközzel védi ezt a primátust. Donald Trump javaslatára az amerikai kongresszus 2019 -re 716 milliárd dolláros védelmi büdzsét fogadott el augusztusban. Ennek alig tizede az, amit Putyin tud hadseregére fordítani (évente).
   
  DEFCON1 likes this.
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Jó, és?
   
 9. DEFCON1

  DEFCON1 New Member

  Akinek több a pénze, az több és jobb minőségű hadsereget is tud fenntartani. Egyszerű, mint a faék.
   
  Jericho likes this.
 10. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nem annyira. Mint mondtam, nem kiadások harcolnak egymással, hanem hadseregek.
   
  megazez and karpatalja like this.
 11. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Én ezt másként látom.
  Az USA pont nem (nem csak) arra tart fent ekkora hadsereget, hogy megvédje gazdaságát, hanem a hadsereg maga az, ami megteremti a világelső gazdaságot azáltal, hogy stabilitást ad a dollár mögé.
  Egyszerűbben mondva, az USA hadserege nem egy klasszikusan vett honvédő hadsereg, mint a többi.
   
  haubagoi likes this.
 12. DEFCON1

  DEFCON1 New Member

  Hadseregek, melyek pénzbe kerülnek. Az a hadsereg a jobb, melyre többet tudnak költeni.
   
  Jericho likes this.
 13. Jericho

  Jericho Member

  A dollár mögé nem a Pentagon tesz stabilitást, hanem az a közel 20 billió dolláros GDP, amire az amerikai gazdaság képes. És ami több, mint az utána következő két országé (Kínáé és Japáné) együttvéve.
   
  Celebra and DEFCON1 like this.
 14. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  A GDP egy szám, ami a gazdaság erejét mutatja. Az USA esetében viszont a hadsereg ereje és képességei nagyban hozzájárulnak a gazdaság erejéhez. Nem mindig közvetlenül. De gondolj bele, hogy vajon akkor is ilyen meghatározó politikai és gazdasági hatalom lenne az USA, ha nem lenne képes a világ bármely pontján katonai erő bevetésére, ha nem lenne több száz katonai támaszpontja világszerte?
   
  KoviUbi and dragonette like this.
 15. Jericho

  Jericho Member

  A válaszom: igen, akkor is ilyen meghatározó politikai és gazdasági hatalom lenne, mint hatalmas hadseregével együtt. Gondold végig: 1945 után Japán évtizedekig nem rendelkezhetett ütőképes és számottevő katonai erővel mégis felépítette a világ második legerősebb gazdaságát.
   
 16. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  És képes volt Japán, a világ második legerősebb gazdaságával megteremteni és fenntartani a világ második legerősebb hadseregét? Nem.
   
  KoviUbi likes this.
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Na jó, szerintem ezt a topikot lehet törölni. Jericho és Defcon1 csináltak maguknak egy topikot, amelyben oszthatják az észt.
  Vagy át lehet nevezni a
  Miért győzi le az USA Oroszországot? c. topikra. Úgyis erre megy ki az egész téma itt.
   
  melampo likes this.
 18. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nah, létre is hoztam a megfelelő nevű topikot. Ott lehet folytatni. Добро пожаловать.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  USA Oroszország viszonylatban annak a serege erősebb, amelyik jobban bírja a másik atomjat. Bármi mas összehasonlítás GDP, tankok, stb felesleges. Amúgy ez már kb a hetedik farokmeregetos topic a témában.
   
  empontipont and gioo like this.
 20. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Japán nem jó példa.Egyrészt egy ideig megszállás alatt éltek(bár mondjuk ma is vannak ott amerikaiak) és igen komoly mennyiségű pénzt/tőkét kapott Japán a háború után.Jórészt pont az USA-tól, amelyik mögött meg ott a hadsereg.Nem a semmiből kezdtek el fejlődni két atombomba után.
  A japán gazdaságnak nem feltétlenül kell erős hadsereget felállítania ameddig ott van az USA hadserege.

  USA-Oroszország mérkőzésnél meg valószínűleg előkerülne az atom.Nincs miről beszélni ebben a viszonylatban, mert kényesen ügyelnek arra, hogy közvetlenül soha ne háborúzzanak csak szövetségeseiken keresztül(lásd:Szíria).

  Ennek a vitának több értelme lenne úgy, hogy az USA-csatlós Szaúd-Arábia nyerne vagy az orosz-kínai-csatlós Irán.Na, annak már lenne értelme.De egy amerikai-orosz háborúnak semmi, mert esély nincs ilyenre hagyományos eszközökkel.
   
  gioo, ghostface and Roni like this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása