1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Európai 5. generációs repülőgép-fejlesztések

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - szittya88 által indítva @ 2013. augusztus 26..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem itt a baj. A fenti EF mennyiség nagy része kizárja azt, hogy az köv. 20 évben azokat leváltsák, tehát azok mellé gyártás az igen brutális védelmi költségvetés növelést tételez fel. Ezt is lehet, csak ezt valahogy kimaradt a nagy lelkesedésből. Ha nem "mellé" vételről van szó, akkor kb. 100 db Tempestre sincs még hurráoptimistán sem igény.

  Az európai NATO államom meg a Tornado üzemeltetőket leszámítva a hh vége óta egytípusos csúcskat gépes légierő felé mozdultak el, csak átmenet idejére van két típus.

  F-4KWS + EF
  Rafi + M2K
  Tornado GR.4 + EF
  Torado IDS + EF

  De Benelux államok, Portugália, Norvégia egytípusos légierők. Spanyolország kakukktojás, mert Hornet és EF is van. A görög légierő meg mix, de attól még F-16 "fejnehéz". (Így fejből.)
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Csak egy kicsit az összehasonlítás kedvéért
  [​IMG]
   
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ha most rögtön nekiállnak egy zsír új és "jövőbe mutató" típusnak, az 20 évnél hamarabb nem is nagyon érné el a "Full Operational Capability"-t, vagyis úgy 2038-2040-ről beszélhetünk. Egyébként szerintem nem lenne hülyeség belevágni, csak persze ésszel. A "6. generáció", mint olyan, minden bizonnyal nem fog olyan élesen elkülönülni a mostani 5. gentől, mint amennyire az 5. generációsok a 4. generációsoktól. Szóval ezzel az elméleti géppel lehetne akár "lőni" a 6. generációs marketingnevű kategóriába is.
   
 4. wankel

  wankel Well-Known Member

 5. Roni

  Roni Well-Known Member

  6 genreációs?

  És csak a jenki 6 gen gép fromája az igazi függőleges vezérsíkok nélkül .
  Szerintem a 6 gen gépkenél alapkövetelmény lesz a függőleges vezérsíkok elhagyása ,remélem ezt fogja követni mindenki
  [​IMG]
   
 6. luperator

  luperator Well-Known Member

  https://www.defensenews.com/industr...-fighter-jet-is-stuck-in-the-bickering-phase/

  Egy kis politika, egy kis Európa. Mindenféle konkrétum nélkül a hír inkább bulvár jellegű, minthogy komoly dolgokról számolna be, de mégis olyan európai. A francia-német megállapodás mélyebb részleteibe menne bele, de lényegében nincs mibe, egyelőre a munkamegosztás tervezete van csak az asztalon (és úgy néz ki, lesz még mit tárgyalni). Ami számomra érdekes, hogy 2040-re akarnak előállni a közös fejlesztésű géppel ami az Eurofightert és a Rafalet egyaránt váltaná.
   
  HAndrás likes this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 8. wankel

  wankel Well-Known Member

  https://www.t-online.de/nachrichten...kreich-kampfjet-der-zukunft-wird-geplant.html

  Lassan körvonalazódik a közös német-francia vadászrepülőgép program ("Future Combat Air System" (FCAS) ), minden estre animációból nincs hiány. A hajtóművet közösen fogja fejleszteni a francia Safran ( Gennevilliers) és a német MTU (München). A tervezett rendszeresítés kezdete 2040.
  Megemlítették még a leendő egységes harckocsi projektet is, mely "Main Ground Combat System" (MGCS) néven fut.
   
  therob, HAndrás and Ratamahata like this.
 9. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Qrvára csatlakozni kéne Mo.nak is mindkettő projekthez.... :) azért a Brittek megint elmennek a f@szba a különc anyjukcsáját, megint 2 ugyanolyan projektet futtatnak az EUban, kidobva pár milliárd EURt. Mondjuk Brexit után azt csinálnak amit akarnak. Aztán meglátjuk mi lesz 28 nappal később... :)
   
  Telak2 and HAndrás like this.
 10. speziale

  speziale Well-Known Member

  Mondjuk Európa szerintem akkor járna a legjobban ha az fcas-t a franciák az Mgcs-t meg a németek fejlesztenék.:D
   
  gacsat, tindalos, therob and 2 others like this.
 11. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

 12. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  A Mennyország az, ahol az angolok a rendőrök, a franciák a szakácsok, a németek a technikusok, az olaszok a szeretők és az egészet a svájciak szervezik.
  A Pokol az, ahol a németek a rendőrök, az angolok a szakácsok, a franciák a technikusok, a svájciak a szeretők és az egészet az olaszok szervezik.:D
   
  2ndt, aamen, migfun and 9 others like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egy újabb mock-up-pal több :rolleyes:
  Makaróni és a hölgykoszorú (Florence Parly, Ursula Von Der Leyen és Margarita Robles) bemutatták az új Eu.i 5.gen gép (Future Combat Air System - FCAS) modelljét.
  [​IMG]
   
  therob and zsolti like this.
 15. Ocses

  Ocses Well-Known Member

 16. Loken

  Loken Well-Known Member

  http://m.sg.hu/cikk.php?cid=136846
  "Három ország fejleszti az új európai vadászgépet.
  Ehhez pedig drónok és egyéb eszközök társulnak majd a 2020-as évek közepéig."

  "A Reuters jelentése szerint a szokásos párizsi légibemutató alatt írták alá a megállapodást, mégpedig a három, közreműködő állam védelmi miniszterének részvételével. Ezzel különböző spanyol cégek csatlakoznak majd az összefogásban jelenleg résztvevő vállalatokhoz, amelyek között a francia Dassault, valamint a német MTU Aero Engines is megtalálható – ez utóbbi a szintén francia Safran szakembereivel közösen a hajtóművön dolgozik majd, míg a Dassault és az Airbus eközben együtt juttatta el javaslatát a 2026-ig elérendő célkitűzésekre vonatkozóan, a listán megemlítve az új vadászt, az ehhez kapcsolódó drónokat, valamint az úgynevezett „légi harci felhő” kialakítását, amely egyben Európa versenyben maradását is biztosítaná a globális fegyverkezési hajszában."
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Érdekes…
  A Svédek a Német - Francia - Spanyol FCAS program helyett a Britt Tempest programot választották.
  Ezek szerint a BAE Systems a Rolls-Royce, MBDA UK és az Angol-Olasz Leonardo mellet a SAAB a következő partner cég.
  [​IMG]
  Eddig azt hittem hogy az Angolok csak a trollkodás kedvéért hirdették meg ezt a Tempest programot, hogy bosszantsák a Németeket és az Angolokat (és eszük ágában sincs egy új gépet építeni), de most elbizonytalanodtam…o_O
  Lehet hogy komolyan gondolják és valóban repülőt akarnak építeni?
   
  gacsat likes this.
 18. therob

  therob Active Member

  Biztos akarnak egy saját gépet, mert kell valami majd a Typhoon helyett. A szomorú az, hogy megint nem képes Európa közösen fejleszteni egy harci gépet. Az lenne komoly ha még mondjuk Indiát is megfűznék, hogy csatlakozzon.
   
  beta likes this.
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az F35 nem elég jó?
  Az is igaz hogy 2035-re - 16 év múlva (némi csúszást is beleszámítva 20 év) - amikorra a Tempest szolgálatba állítást ígérik már lehet hogy tényleg nem lesz elég jó az F35...
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Inkább azt mondanám, hogy ez az olyan "külsős" országoknak lesz jó, mint pl. mi. Mert 2 verzió közül is választhatunk, és nem kell csak azért a gyengébbet megvennünk, mert a fejlesztésben benne voltunk.
   

Ezen oldal megosztása