1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Európai 5. generációs repülőgép-fejlesztések

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - szittya88 által indítva @ 2013. augusztus 26..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Félig viccesen: Az hogy MÉG nem előzött meg minket Afrika.

  Legyünk akkor konkrétabbak:
  Szerinted Ázsia fontosabb jelenleg a világpiac/geopolitika szempontjából mint az EU? Igen-Nem?
  Szerinted Észak-Amerika fontosabb jelenleg a világpiac/geopolitika szempontjából mint az EU? Igen-Nem?
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezek után asszem befejezem veled az érdemmi komunkiációt...ű
  Visszatértél és 2 perc alatt fullba tolod...

  (Esetleg megmutathatnád, hogy hol vannak az USA megszálló erői és hol és mikor avatkoztak bele abba, hogy a választások után ki legyen a kancellár. Mert Kárdárt nem a nép, hanem Moszkva baszta a nyakunkba, ahogy az összes többi komcsi köcsögöt is.)
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Kényszerítő erő van, mert a jelenségek, trendek látszódnak (a vak is láthatja őket) csak a sok burda asszony EU-s inkompetens védelmi miniszter, meg liberális alkoholista EU-s politikus nincs ennek tudatában.

  S mivel abban szerintem megegyezik a véleményünk, hogy egy ilyen rendszert használható állapotban és kellő darabszámban integrálva egy jól működő rendszer részeként előteremteni nem két év, lehet hogy már el is leszünk késve...
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hát igen, csak azért kár volt az SG-ről beregelnie ide is. Ott is ezt csinálja túl sokszor...
   
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Úgy szeleteleted a témát, hogy neked kedvezzen, már megbocsáss. :)
  Gazdasági szempontból az EU a második a világon (az első az Egyesült Államok), geopolitikai szempontból legalább ennyire jelentős tényező ebből kifolyólag.
  Szóval nem értek egyet a meglátással (amúgy meg nagyon az offtopicba csúszik a téma)...
   
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Értem, az első adandó alkalommal hogy nem értünk egyet, fullba tolom. Csak a szokásos. Én is befejeztem akkor, nincs nekünk miről beszélni mérnök úr.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, fullba tolod. Mutasd meg azokat, amiket kértem 1956 és 1968 fényében amikor a Szu szépen bevonult és beleavatkozott két országban tartó eseményekbe.

  Aztán a megszálló csapatokat ma.

  Ameddig ezeket nem bizonyítod, addig mit mondjon rád az ember? Simogassa meg buksidat, hogy megint ügyes voltál?
   
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Tehát akkor szerinted az EU fontosabb geopolitikailag, nagyobb ráhatása van a világ mindennapjaira, és gazdaságilag is erősebb mint az Ázsiai térség.
  A statisztikákat én is ismerem, ettől függetlenül az a furi helyzet van, hogy én viszont pont a Kínát, Japánt, Koreákat, Tajvant, etc felölelő térséget látom már minden szinten a legfontosabbnak, és legerősebbnek.

  Nem gond az hogy nem értünk egyet, addig amíg nem kreténezel úgy mint balázs, addig veled szívesen cserélek eszmét, és elfogadom a Te nézőpontodat.
   
 9. laca

  laca Active Member

  A "világ közepét" ne keverjük már össze azzal, hogy kinek mekkora hadserege van. Európának nincs igazi kényszere olyan szintű haditechnikai fejlesztésre, mint az USA.
  Az amiknál a hadsereg a gazdaság egy speciális eszköze, ha úgy tetszik egyfajta beruházás. A haderő tartja fent a gazdasági érdekszférát, ha kell elfoglalnak egy országot, majd odavonul az olajiparuk, bányászatuk, stb. és BEVÉTELT HOZ a háború, a haditechnikai fejlesztés!!!!! Ezt kéne már megérteni. Európának gyakorlatilag csak védereje van, mely csak viszi a pénzt. Ezért nem költenek/tudnak költeni olyan eszement pénzeket, mint az USA.
  Ha nem a fegyverek szemszögéből nézzük a világ közepét, bizony az USA egy elmaradott ország. Szolidaritás, szociális érzékenység, műveltség, a kultúra és annak támogatása, környezetvédelem... ezeket jobbára csak hírből ismerik. Hogy Tankcsapdát idézzek "Az Isten a pénz lett..".
  A polgári életben Európa messze nem elmaradott, ahol van értelme a beruházásnak ott igenis vannak élvonalbeli iparágak - autóipar, Airbus stb.
  Szerencsére jelenleg nincs valódi kényszer komoly haderőfejlesztésekre, de ha lenne, pont a nagy gazdasági erő miatt képes lenne az EU magasabb sebességi fokozatba kapcsolni.
   
  fip7, zsolti and Kurfürst like this.
 10. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Az egyedüli trollmegjegyzés itt tiéd, egy, a minimális tudományos követelményekről szemmel láthatóan teljesen fogalmatlan nettó hőzöngés.
  Feltételezem eddig nem kellett semmilyen akár minimális tudományos igényességű irományt prezentálnod, ezért nem is ismered annak általánosan elfogadott kereteit.

  Ha bármilyen műnek bármilyen tudományos súlyt akarsz tulajdonítani, arra ekként hivatkozni, legalapvetőbb feltétel, hogy az
  a) a forrásokat megjelölje
  b) a kindulópontokat, feltételezéseket, tényeket egymástól világosan szétválasztva szabatosan leírja
  c) alaposan elsajátított szakszerismeret alapján ismertesse és levezesse a következetéseit
  d) elismerten szakismerettel rendelkező azt ellenőrizze, lektorálja.

  Mivel itt egyik sem teljesül, ez így marad egy laikus vélemény. A stilisztikai része, az olyan amilyen, de itt alapvető dolgok hiányoznak. Persze enélkül is lehet - akár érdekes/értékes - laikus vélemény, amely lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni csak épp úgy hivatkozni rá, mint valamilyen komoly szakmai forrásra egyszerűen nevetséges.
   
 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Ez biztpol és nem az EU 5. generációs gépét érintő téma.
  De hogy rámutassak a nézőpontbeli különbségre: az EU egy egységes gazdasági piac politikai és pénzügyi összefonódással. Ilyen szintű összefonódás Ázsiában nincs, te magad is egy régióként írod le, amelyet különböző és egymással versengő (és nem együttműködő) országok alkotnak.
   
 12. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nocsak-nocsak, csak fel kellett hívni a figyelmedet, hogy érvek nélkül kritizálni trollkodás, és rögtön rájöttél, hogy valójában trollkodást követtél el. Amikor számonkértem rajtad ezt, rögtön nekiálltál érvelni. Vajon miért kellett erre felhívni a figyelmet, és miért nem voltál képes egyből a érveket hozni? Gondolkozz el ezen.
  A témának pedig van saját topicja. Ha megtalálod, majd ott folytatjuk, és nem itt offolunk.
   
  molnibalage likes this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az EU-nak azzá kéne válnia amiről TE írsz, és akkor, de csak AKKOR lehetne megint A LEGJELENTŐSEBB geopolitikailag és gazdaságilag megkerülhetetlen ÉS egymás ellen kijátszhatatlan szereplő.
  A nézőpontbeli különbség nálam ott van, hogy az elmélettel szemben én azt látom, hogy az EU-t jelenleg ki be forgatják és kihasználják egymás ellen külső érdekek. Van egy most viszonylag stabil Német-Francia tengely, van velük szemben egy V4, van egy teljesen a valóságtól elszakadó Brüsszeli konzumidiótákból álló "elit", vannak az örök külön utas és mindig angolszász testvérnép Britek, vannak a mediterrán országok etc.

  Ez egy lószar a jelenlegi formájában, nem egységes és erős politikai és gazdasági szövetség.

  Szerintem.
   
  fip7 likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez kb. így van. De akkor meg minek van egyáltalán olyan program, mint az A400...?:confused:

  Ez a rész homályos. Az iraki és afgán kaland költségei többszöröse annak az olajvagyonnak, ami a Közel-keleten van, amit ki is kéne termelni és ingyen elvinni 100%-ban... Ez ami sci-fi.

  A szociális érzékenység ott más fokon van, ehhez sok jenkivel kell beszélni, hogy megértsed az individualista lelküket. A környezetvédelem rész meg nettó hülyeség. Vagy akkor mutass példákat arra, hogy a környzetvédelmet hol ismerik hírből. Mutassak példát arra, ahol hírből ismerik? Segítek, Kína és India...
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Sok dologgal egyet értek. Michael Moore - Sicko című alkotása is megmutat néhány árnyoldalt, s valóban ott igaz leginkább hogy az "isten" a pénz lett.
  Azzal viszont nem, hogy nincs kényszer komoly haderőfejlesztésre. Szerintem már bőven itt lenne az ideje, csak még alszunk :(.
   
 16. speziale

  speziale Well-Known Member

  Nem érted. Nem egy kínai j31 szerű klónról beszélek. Szerintem az F35 lényegét a stealth+EOTS/DAS/AESA szenzorkombó adja. Ez egy koncepció. És ha az európaiak nem találnak ki valamilyen teljesen új koncepciót - amit kétlek - , akkor koncepciójában az európai gép is egy f35 klón lesz. Onnantól kezdve azzal tudsz játszani, hogy ezt a szenzorcsomagot milyen sárkányba teszed bele, ami nagyjából pénz meg igény kérdése. De nem hiszem hogy az eu légierők igénye harcászati jellemzőkben annyira eltérne az usaf-étól (ellenben kínával ahol meg egy óriási sárkányba - j20 - pakolták bele a cuccot)

  De. Ha képes vagy prioritást felállítani az egymásnak ellentmondó céljaid között, akkor igenis vannak jó válaszok, meg kevsébé jók, meg rosszak.

  Jelen esetben ugye az eu-s hadseregek képessége (mennyiségi és minőségi), a költségvetési korlátok és az eu-s hadiipar támogatása (vagy mondjuk úgy:önállóság) a három egymásnak feszülő halmaz.
  Épp ezért hoztam fel az ESSM témát. Ha az eu-s haditengerészetek már úgyis eldöntötték, hogy lecserélik a SARH rakétáikat ARH-ra, akkor megtehették volna, hogy valamelyik eu-s típust favorizálják/szállnak be a fejlesztésbe. És most az tök mindegy, hogy aster15/VL meteor vagy CAMM lenne. szerintem itt viszonylag kevés többlet költséggel megoldható lett volna az eu-s cucc beszerzése. Persze értem én, hogy az ESSM block 2 valszeg kevesebb pénzügyi és műszaki kockázattal járt, viszont ha én választhatnék, hogy azzal támogassam-e az eu-s hadiipart, hogy 5. gen gépet fejlesszenek vagy azzal, hogy ilyen típús váltásoknál az egyébként is meglévő eu-s cuccot favorizálom, akkor számomra nem kérdés, hogy melyik lenne a jobb megoldás. De az 5 gen gép fejlesztésnél számomra az is sokkal jobb megoldás volna ha az új MBT-re feküdnének rá, mert akkor azon a területen komoly lépéselőnybe kerülnének az USA-val szemben.

   
 17. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Azért azt megnéztem volna, hogy az NSzK-ban milyen NATO-ellenes, balos, a keletgermánokkal esetleg idő előtt összebútorozni vágyó, netán náci restaurátor kancellár, vagy kormány kerülhetett volna hatalomra az amerikai fegyverek árnyékában...
   
  dudi, fip7, fishbed and 1 other person like this.
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Vagy csak simán mikor lehetett volna nekik saját atomfegyverük, esetleg erősebb hadseregük atomfegyver nélkül mint a franciáknak, briteknek. Esetleg olyan kósza ötleteik, hogy akkor visszakérnék a saját aranytartalékuk, mert ők is tudnak rá vigyázni. Esetleg enyhülnének a SZU-val, önállóan nyitnának a KGST-térség felé.
   
 19. LMzek

  LMzek Well-Known Member


  Minek, amikor 25 év összehoztak kormányfőnek egy stazi-ügynököt!

  Herr Brandt!

  Mr.Google segít! ;)
   
 20. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Ha ma elintéznéd, hogy visszajöjjön az akkori "megszállt NSZK", szobrod lenne minden nagyobb településen...
   
  aquarell likes this.

Ezen oldal megosztása