1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Eurocopter Tiger (EC 665)

Diskurzus a(z) 'Harci helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hát ezen lehet vitakozni.Tűzerőt tekintve,1db és 1db összehasonlitásban igazad van.De mint fegyverrendszer,ami egy hadsereg fegyverrendszerének a része,szerintem már nem jobb a Mi35M.Mint ahogy ennek a rovatnak cimet adó Tigerről is ugy gondolom,hogy páncélvadászként a legjobb,de általános feladatú csataheliként már elbukik.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A fejemet fogom...
  • A helikopter nehezebb lett tőle, tehát repülési teljesítménye kisebb. Képzeld el, ha a gép üres tömege vagy 1,5 tonnával lenne kisebb azonos hajtóművel
  • A nagyobb gép megy felületű célpont.
   
  endre likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Öregem a felhasználóktól van az infó, hogy az Mik-8/17 az esetek többségében levegőt szállított odabent...
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ebbe a Blachawk vs Mi-17 egy érdekes adalék. A kínaiak Z-20-al (Blachawk másolat) váltják hamarosan a Mi-17-eseket és azért azok viszonylag újak.
  Szóval...
  ???
   
  endre and sirdavegd like this.
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha mi használjuk őket akkor mindig ki van használva a kapacitás.Arról nem tehetek,hogy békeidőben nulla szükség van egy szállító helikopterre egy ekkora országban.Megsúgom a BH sem lenne kihasználva mert a Honvédségnek nulla igénye van a kiképzésen kívül szállító helikopterre.Ja hogy nem is béke alkalmazásra tartják őket...
  Vagy mot vársz?Ültessenek bele 20 embert kiképző repülésra csak azért,hogy ne üres géppel tanuljon meg repülni a hajózó?
   
  borisz, szegcsab, sirdavegd and 6 others like this.
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Ezt én nem értem... Azóta sem értem, mióta először olvastam ezt az érvet a nagyobb méretű, rámpás/hátsó ajtós, "közepes szállító" (Mi-8-17, AW101, stb.) helik ellen úgy 4-5 éve itt. Hiszen a VSz kimúlása, vagyis már lassan 30 éve (de azelőtt úgy 45 évig sem) nem volt háború Magyarország és más állam között. Ezeket a vasakat meg egy esetleges háborúra felkészülés miatt vennénk-tartanánk elsősorban és az árvízvédelem, stb. mondhatni bónuszfunkció. Szóval az, hogy jelenleg, békeidőben mennyire "kihasználhatóak", eléggé másodlagos egy ilyen cuccnál, nem? A PGM, a tüzérség, a harckocsik, az AIM-120-ak stb. sem használhatóak jelenleg kb. semmire.
   
  emel, fip7 and Luthero like this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hát ez egy érdekes kérdés.A közepes kategoria harctéri feladatokra,rohamdesszant célra nagy.A Mi171 sem egy rohamdesszant helikopter,és az inpozáns fegyverzete korszerű csaatlégvédelem esetén teljessen hasznavehetetlen.Akkora heliflottát kiépiteni,hogy légimozgékony csapatok meghaladják a légiroham század szintjét meg a magyar lehetőségeket meghaladja.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem erről van szó. A gyakorlatok során a pilóták szinte soha nem repültek a teljes felszállótömeg közelébe, nem emelgetnek gyakran nagy terhet stb. Tehát valójában ruitin sem volt ahhoz, hogy a dudi által álmodott "hering" mennyiségben tömjék meg...
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Lehet egy másik gond is. Rengetegszer belső üzemanyagtartállyal látom repülni, ami lényegében megfelezi a szállítható lövészek számát.
  [​IMG]
   
  arcas, endre and sirdavegd like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ha figyeltél volna, nem azt írta hogy úgy álomdta hogy ha ők használják, akkor ki van használva, hanem azt írta, hogy ha ők használják, mindig ki van használva a kapacitás.
  Nem volt feltételes mód, vagy álmodozás. Kijelentő módban közölt egy tényt.
   
  borisz and vilmoci like this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már eleve fel sem szállhat békeidőben max terheléssel biztonsági okokból.Volt olyan, hogy nem használhattuk a MI-8-ast mert bár belefértünk volna a max felszállótömegbe de túl kevés teljesítménytartalék maradt volna, így várnunk kellett a MI-17-re...Békeidőben a biztonság felülír mindent méghozzá elég nagy ráhagyással(néha gátja is ez bizonyos dolgoknak)és ezen az sem változtathatna ha BH lenne nem minyó.
   
  endre, fishbed and Luthero like this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ha az a sárga szar bent van szerintem nem is szállíthat embert.De ez csak valószínű abból kiindulva,hogy ember és rakonyány a személyi felszerelésen és fegyverzeten kívül nem málházható egyszerre.
  Megint csak biztonsági rendszabály.
  Csak arra nem emlékszem pontosan,hogy ez vonatkozik e erre a tartályra.
   
  fishbed and zsolti like this.
 13. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Az orosz gépek általános problémája a mérethez képes kicsi terhelhetőség.A Mi17 harctéren komoly ellenféllelszemben ccsak egy jó nagy célpont.Rohamdesszant feladatokra alkalmatlan.Nincs vele egyébként egyedül,a CH47 ugyanugy van ezzel.A kinaiak átveszik az ami struktúrát,és a Z-20 lesz a harctéri rohamdesszant szállitó,és az AC313 a szállitó heli,amig nem fejlesztenek nálla jobbat.Vagyis a közepes szállitk nem kapnak kzvetlen harci feladatot,komoly ellenféllel szemben.Hiányos felszereltségű ellenfél esetén még csak-csak bevethető harci zónában is,de ahol gá már jelenvan,semmi keresnivalja egy átlagos közepes helinek.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Dehogynem használnák őket.Mond az valamit,hogy összfegyvernemi harcászat?
   
  borisz likes this.
 15. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  A kutató-mentő készültség bizonyosan felülírja ezt a szabályt. (ha nem is mindegyik gépnél)
  http://airbase.blog.hu/2012/11/02/mentesre_keszen
   
  Luthero likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  vilmoci likes this.
 17. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igen.És a harctéri használat alatt azt értem,hogy közvetlen az ellenséges csapatok tüzében tevékenykedik.Ez a rohamdesszant feladatkör.Hogy úgy mondajam hasonlatként,a rohamdesszant gépek APC/IFV feladatkrt,mig a közepes szállitok inkább a katonai tehrautó,max korlátozottan APC feladatkört töltenek be.És az APC feladatkör betöltéséhez nagyonerős fedezetet igényelnek.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Oda nem visznek helikoptert ahol nincs meg a fölény BH-sem!
   
  endre likes this.
 19. szpg9

  szpg9 Well-Known Member

  Dudi, a Kantinban tettem fel egy kérdést, ami a te illetékességi területed. Remélem nem hadititkokat feszegetek..
   
  dudi likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nemtalálom.Hol van pontosan?
   

Ezen oldal megosztása