Európai 5. generációs repülőgép-fejlesztések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Ezt a topikot azért hozom létre hogy vitatkozzunk :D
Lehetséges lenne e egy tísztán európai 5 genes gép összerakása belátható időn belül. Tisztán Európába.
Elsőnek említeném a leg nyilvánvalóbbat.
Az F-35 be szerzett tapasztalatokat. (Ez tény.)
A lopakodó technológia már régóta adott az Európai gyártóknak.
Barracuda,Neuron,Taranis,Corax, a 4 Francia Duc, Slowfast...
Van egy Német MBB Lampyridae amiért nagy kár hogy nem jött létre (Usa beavatkozásra...)
És van a SaaB akik szinte bérbe csinálnak majd egy 5 genest a törököknek.
Elektronikába szerintem az EDAS és a Dassault SaaB sok egyéb Európai elektronika gyártóval létre tudnának hozni egy koplett 5 genes repülőgép elektronikát.
A hajtómű nem téma azt simán meg tudnák alkotni.
A Radar se okozna problémát.
A fegyverzet mire a gép elkészülne a fegyvertesztekre réges rég rendelkezésre állna.
És ahogy már többször megtörtént fejlesztéseknél ha szűkös határidőt adnak meg és van pénz a projeckt mögött a tervezéstől a gyártásig az idő felére harmadára is csökkenhet (Ugyan olyan képességek mellett.)
Tudom nincs akarat egy európai 5genesre mert mindenki bevásárólt az F-35ből (és az ha úgyvesszük egyharmad európai gép...)
De egy demonstrátor építésére tapasztalatszerzésre én még látok némi esélyt (pláne ha ilyen irányba halad a világ amilyen irányba tart...) Persze nem ripsz ropsz de nem is sürget senki senkit...
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
A legbonyolúltabb a programnyelv megírása lenne...
De én azt úgy oldanám meg hogy alapítanák egy Európai programozó irodát pár száz programozóval (Úgyis nagy a munkanélküliség és az alap és egyszerű programokat velük íratnám meg (Úgyis nagy a munkanélüliség)
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
A bonyolúltabb programozást természetesen az EADS a BAE az Alenia és a SAAB végezné a közepesen nehéz feladatot meg sok kissebb katonai repiparban érdekelt cég közt osztanám szét ezel is munkát adva nekik.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 846
4 121
113
szittya88

"Lehetséges lenne e egy tísztán európai 5 genes gép összerakása belátható időn belül. "

Hááát, ha holnap nekilátnának, valóban összefogva, mert előállna valamilyen nagyon erős motivációs kényszer pl. az amik hirtelen örökre megtagadnák az összes, akár 4+ generációs gépük eladását, a már meglévőek szervizelését és bármilyen technológiájuk átadását az európai országoknak, plusz kilépnének a NATO-ból, az oroszok meg Európa megszállásával fenyegetőznének, akkor talán úgy 10-15 év alatt el is készülhetne...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
Szerintem simán menne, csak Amerika nyomás miatt nem kezdenek bele , Amerika nagyon is ismeri az Oszd meg és urakold elvet. A gazdasági hatalmát is ebbe az irányba terelgeti a báránykáit.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
Pédának okárt, nem rég olvastam Aranysasban.
Eurocopter X3 helikopter , nem rég elkészült és sebbeség rekordot is döntött és lefújták a projektet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_X3

Hogy tessék , mert ?
 

therob

Active Member
2012. december 26.
905
217
43
Pédának okárt, nem rég olvastam Aranysasban.
Eurocopter X3 helikopter , nem rég elkészült és sebbeség rekordot is döntött és lefújták a projektet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_X3

Hogy tessék , mert ?

Azért mert egy kísérleti gép volt. Megtette a dolgát mehet. Láttunk már ilyet.

Az EU 5. generációs gép meg nem hiszem, hogy amerikai nyomás miatt nem készülne. Ha annyira kellene akkor biztos hozzákezdenének, de Európában nehéz eladni a népeknek, hogy most ennyi pénz kell egy "lopakodóra".
Idén volt már hír arról, hogy a Dassault és BAe együttműködnének valami új repülő fejlesztésében. + az UCAV fejlesztés folyik azért a kontinensen.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 141
17 864
113
Személyes meggyőződésem, hogy ha az angolok tehetnék nem az EF-el játszadoznának/kinlódnának...többet nyertek volna/nyernének egy közös svéd/angol géppel gazdaságilag...és igen, a Gripenre gondolok...ez van.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Európa többet nyert volna 1 közös egyhajtóműves géppel! Helyette most van 2 kéthajtóműves /ebből 1 "közös" európai, a Typhoon és 1 francia, a Rafale/, valamint 1 egyhajtóműves svéd, a Gripen....
Mint látható, "teljes az egyetértés"...!!!

Van itt pénz dögivel, csak a mi zsebünk üres...!!!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 751
23 662
113
Ennyi fejlesztési pénzből meg észből egy projektbe összegyúrva alsó hangon kijött volna egy F-22 vagy F-35 kategóriájú gép.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 965
9
38
T. Sondor !

Európa többet nyert volna vele ? ? Ez a Háborúról szól ! ! !
Nem a közös környezetvédelmi minisztérium, de az se a közös jóról szól. A Typhoon is egy rakás szar ha megnézed hogy nem tudja egyik fél sem gyártani a másik nélkül. Ezt is Amerika találta ki kb . hogy egyik se jelentse rá veszélyt , mert milyen könnyű 4 Ország vezetéséből az egyiket úgy is lekened.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 141
17 864
113
Igen,...ha mindezt valóban egy kalapba teszik időben,lehet ma egy közös európai tipust repülnénk, ami méltó ellnefele lenne a legújabb orosz de legfőképp amerikai tipusoknak. De ez a hajó már elment...kár rágódni rajta.
Igy viszont szinesebb lett a paletta, van min csámcsognunk nap mint nap :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
41 581
60 971
113
v

Szerintem csak azért nem képesek az egyes államok önállóan gyártani az EF2000-et mert nem akarják.Az egész gép A-tól Z-ig közös így mindenki tud mindent a gépről.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 751
23 662
113
Ez nem is rágódás csak egy észrevétel. A színes palettát meg feldughatják maguknak, mert nincs egy 5. generációs európai gép, hanem az amiktól veszi akinek van rá pénze és persze ha sorra kerül, mert a várólista elég hosszú.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 595
3 323
113
desert: És tudsz ilyen esetet amikor az egyiket lekenték és ezért nem lett az EF sikeres/eladott....?

Mert én azt látom, hogy a fejlesztő/gyártó nemzetek mindegyike ahogy tudja tolja a szekeret. Még a kényes németország se mondta nem az SzA eladásnál pedig ugye ez tőlük nem lett volna meglepő.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 595
3 323
113
"mert nincs egy 5. generációs európai gép"

Nincs rá igény. Magyar tengeralattjáró sincs.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 751
23 662
113
Ha nincs rá igény, akkor miért is vásárolnak egyes európai országok F-35-öst?
 
M

molnibalage

Guest
Ezt is Amerika találta ki kb . hogy egyik se jelentse rá veszélyt , mert milyen könnyű 4 Ország vezetéséből az egyiket úgy is lekened.

Ezt a téveszmét honnan szülted...? Igen, biztos a jenki politikusok vették rá Európát, hogy további F-16 vásárlás helyett inkább fejlesszenek saját gépet. Meg arra is, hogy ne vegyenek F-15-öt ugye...?

Uramatyám...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 595
3 323
113
Mert 300dbért és nagyon meglepne ha ennél nagyobb lenne a várható "EUs" Angol, Olasz, Holland, Lengyel, Spanyol, Román F-35 beszerzés nincs értelme villámot égre visszabaszó 5gen gépet fejleszteni.

Csak a dimenzió miatt: Nincs 25.000db kor szinvonalát nézve jórészt igencsak modern MBT europa határainál. WMD körzetben ami tegyük fel érint még 2000sincs. Ezek is mind T72 és modernizációi.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Az 5. generációs gépeké a jövő - de talán már a jelen is...!!!

T. Fade!
Ha már a fejlesztő országok sem veszik meg a gépet, akkor se gyártás se pénz! Csak bukás...!

T. Desertfox!
A vadászgépek gyártása és fejlesztése szólhatna a háborúról, de az attól való félelemről is.
Az eladása viszont már üzlet! - Az árakat nézve pedig nem is rossz üzlet...!!!