EVA / Zuzana / DITA / MORANA / BIA - 155 mm kerekes önjáró lövegek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 055
13 422
113
Az EVA önjáró tarack felkeltette a vietnami tábornokok figyelmét.

Miután a DMD csoport KONŠTRUKTA-Defence pozitív értékeléseket kapott termékcsaládjának zászlóshajójáról - a Zuzana 2 tarackról, az EVA önjáró tarack könnyebb változatával szeretne betörni a vietnami piacra. A Vietnam Expo Defense 2022 kiállításon Hanoiban mutatta be a vietnami tábornoknak a Konstrukta Defence vezetősége. A vietnami fél maga a tarack mellett a Delosys tűzvezető rendszer iránt is érdeklődött. Mindkét fél megállapodott a további kommunikációról annak érdekében, hogy a Konstruka Defense ajánlatát úgy véglegesítsék, hogy az megfeleljen a vietnami fegyveres erők követelményeinek.

https://m.facebook.com/story.php?st...zG94r9YqEGf7qeFgl&id=100080457936559&sfnsn=mo
 
W

Wilson

Guest

Szlovákia 8 db Zuzana 2 önjáró löveget adott át Ukrajnának....​



Ukrajna már 8 db Zuzana 2 önjáró fegyvert kapott Szlovákiából .


Ezt Jaroslav Nagy Szlovákia védelmi minisztere jelentette be .


Szlovákia határozottan támogatja Ukrajnát, amely harcol az orosz agresszió ellen. Már a nyolcadik Zuzana 2 tarackot adták át az Ukrán Fegyveres Erőknek ” – írta a Twitteren.


Közzétetttek egy fotót az önjáró lövegről is, amelyet átadtak az ukrán erőknek.




Nyolcadik önjáró fegyver, Zuzana 2 a fegyveres erők számára, 2023. január Fotó: Jaro Nad

A nyolcadik Zuzana 2 a fegyveres erők számára, 2023. január Fotó: Jaro Nad

Ez már az utolsó önjáró löveg azokból, amelyeket Ukrajna tavaly júniusban rendelt .

Október elején azonban megjelent az információ, hogy Németország Dániával és Norvégiával együtt finanszírozza a szlovák Zuzana 2 gyártását és az ukrán fegyveres erők számára történő szállítását .

A tervek szerint 2023-ban ezekből az önjáró lövegekből 16 darab leszállítanak. A szerződés értéke az ARD német tévécsatorna szerint 93 millió eurót tett ki.


A Zuzana 2 egy 155 mm-es kerekes önjáró tüzérségi löveg, amelyet a szlovák ZTS Special cég gyárt. Ez a Zuzana 155 mm-es kaliberű korábbi változatának fejlesztése, amelynek a csehszlovák 152 mm-es SHkH vz.77 DANA önjáró löveg az alapja.

Az 52 kaliberű csőhossznak köszönhetően a szlovák löveg maximum 40 km távolságra képes tüzelni.

A torony mind a 360 fokban elfordul, és az automatizálásnak köszönhetően a legénység létszáma 3 fő.

Ezenkívül a taracknak van egy automatikus töltője, amely lehetővé teszi az MRSI módban történő tüzelést - amikor egyszerre több lőszer is elérheti a célt.



 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 055
13 422
113

A Zuzana tarackok éles csatákat vívtak. Meghallgatjuk az ukránokat, hogyan javíthatnánk rajtuk – mondja az állami fegyvertár vezetője​

https://e.dennikn.sk/3200927/hufnic...833.251130713.1674455440-305987008.1623232422

A frontról szerzett tapasztalatok Alexander Gurský szerint azt mutatják, hogy a sok elektronika a haditechnikában sok problémát is okoz.

Alig néhány éve Alexander Gurský hadiparos sikeresnek minősítette, ha a szlovák fegyvergyárak tízből egy üzletet nyertek. Putyin tavalyi ukrajnai agressziója hirtelen olyan követelést hozott, amelyre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

„Öt nagyon ígéretes üzleti eset van jelenleg kidolgozás alatt. Úgy gondolom, hogy legalább kettő kijön belőle” – mondja a Konštrukta Defense Gurský állami részvénytársaság igazgatója.

Üzleti ügyeken a Zuzana tarackok megrendelését érti, amelyek Dubnica nad Váhomban készülnek el. Eladásaikkal sokáig nem volt dicsőség. Görögországon kívül, amely az 1990-es évek végén tizenkét darabot rendelt a régebbi változatból, csak a szlovák védelmi minisztérium rendelt tarackjainkat.

Aztán jött a háború, és nyolc egységet vásárolt Ukrajna. Mások is folyamatban vannak, az ukrán hadsereg számára Považában újabb tizenhat darabot gyártanak, amit a nyugati szövetségesek fizetnek. Emellett további komoly jelentkezők jelentkeztek az észak-atlanti szövetség tagállamaiból és ázsiai államokból.

„Azt tervezzük, hogy olyan ütemben kezdünk, hogy havonta két Zuzanát teljesítünk és tesztelünk. A legtöbbet exportálják. Már most úgy tűnik, hogy legalább 2025-ig lesznek megrendeléseink” – mondja Gurský.

TBEN3010-copy.jpg


Terjeszkedés az "éhségvölgyekbe"

A katonai üzletág ellentmondásosnak számít. Fegyverekkel, köztük szlovákokkal öli meg magát. Az ukrán hadsereg ádáz harcokba küldi a Zuzana tarackokat, amit az is bizonyít, hogy az egyiket már megsemmisítették az oroszok.

További szempont, hogy a fegyveripari fellendülés jelenleg az úgynevezett éhes völgyekbe is munkát hoz. A szlovák tarackgyártó cég a közelmúltban a gelnicai járásbeli Prakoviecre is kiterjesztette tevékenységét. „E völgyben cégek mentek csődbe az elmúlt években. Ennek köszönhetően viszonylag olcsón vettünk itt két csarnokot” – mondja Gurský.

Prakovcén a Konštrukta harminc embert szeretne alkalmazni, akik a páncél vágására szolgáló gépeken dolgoznak – eddig ezt a munkát magánszemélytől rendelte meg. Emellett nemrégiben nyitott egy modern szervizcsarnokot Moldva nad Bodvouban, ahol jelenleg az ukrán berendezések javítása folyik. További 70 alkalmazott dolgozik ebben az intézményben.

A Dubnica nad Váhom-i székhellyel együtt az állami fegyverraktár körülbelül 180 embert foglalkoztat. „Jelenleg elsősorban tervezőket keresünk, akikre nemcsak tarackokhoz, hanem egyéb projektjeinkhez is szükségünk van” – mondja Gurský.

Frontról szerzett tapasztalat

A tarack az egyetlen nehézfegyver, amelyet Szlovákiában gyártanak. Az engedéllyel rendelkező T-72-es harckocsik vagy BVP-szállítók gyártása a hidegháború vége után leállt, a csereprogramok, például az Alligator könnyűjárművek gyártása pedig pénzügyi katasztrófával végződött.

De térjünk vissza Zuzanához, akit már kiélezett ukrajnai harcokban is bevetettek: mik a tapasztalatok vele kapcsolatban?

"Kiderült, hogy a sok elektronika sok lehetséges problémát okoz" - mondja Gurský. Szerinte az ukránok nem számoltak be alapvetőbb technikai problémákról – például rendszerhiba extrém körülmények között. Az üzemeltetés és a karbantartás azonban bonyolultnak bizonyul. A folyamatos konfliktus során Ukrajnának nem volt ideje teljesen kiképezni legénységét a Nyugatról importált modern fegyverekre.

Gurský nem akar a részletekről beszélni. Csak azt jegyzi meg, hogy a Zuzana tarack működtetésekor nem elég megtanulni a töltények berakását. „Ez egy kifinomult fegyver, tele számítógépekkel és érzékelőkkel. Sokkal magasabb követelményeket támaszt a legénységgel szemben, mint amire a régebbi típusoknál szükség volt.”

Az alacsony minőségű lőszer beragad

A Zuzana azon kevés tarackok egyike az ukrán hadszíntereken, amelyek automata üzemmódban működnek. Ez azt jelenti, hogy a legénységnek nem is kell állandóan elhagynia a járművet, és a mechanizmus elvégzi helyettük a töltést. Ehhez azonban más nehézségek is kapcsolódnak, amelyekről Denník N december elején írt: Zuzana nagyon igényes a lőszer minőségére.

Erőteljes lőportöltetű lőszert igényel, amely a gránát felrobbantása után a csőben maradt összes maradékot elégeti. Ha bármilyen törmelék marad, újabb töltet nem kerül oda.

Az ukrán katonák sok esetben kénytelenek tüzelni abból, amijük van, beleértve a régebbi típusú lőszereket is. Így rendszeresen előfordul, hogy a szoftver addig zárja a tarackot, amíg a legénység ki nem takarítja a hordót. Ami még rosszabb, a régebbi lőszer használata miat mechanizmusa gyorsan elhasználódik.

Dubnicán ahhoz a helyzethez hasonlították, amikor egy autós az egykori 91-es oktánszámú benzint használja. Egy régi zsigulinak nem lesz vele gondja, de egy modern autó motorját elrontja.

A kerékvédelemre gondolnak

Gurský szerint az ukránok viszont értékelik a szlovák tarackok egyéb tulajdonságait. Igényesebb terepen is át tudnak menni, amiről a cseh Tatra autógyártó futóműve gondoskodik. „A saját védelmét is értékelik. A tarack legénységét a szabványon felül további páncélzat védi” – mondja Gurský.

Lehetséges a tarackok fejlesztése a harci tapasztalatok alapján?

Tervezőink néhány ötleten gondolkodnak. Például az ukránok azt javasolták, hogy a tarack kerekeit jobban védjék.

Az ellenséges tüzérségi les során a tarackot több száz repesz fedheti be. A páncél bírja őket, gumikkal rosszabb lehet. A tervezők azt vizsgálják, hogy lehetséges lenne-e megfelelő ballisztikai anyagból készült függönnyel letakarni a kerekeket.

„Azonban egy ilyen felfüggesztés nagyobb terhelést is okozna, és befolyásolhatja a menettulajdonságokat. Először is újra kell számolnunk és jól tesztelnünk kell a változatokat” – mondja Gurský.

Drónokkal szemben szinte védtelen

További téma a drónok, amelyek az elmúlt hónapokban sok veszteséget okoztak az ukránoknak. Zuzany gépfegyverrel van felfegyverkezve, de ez nem elég egy kicsi és gyors drónhoz. Gurský szerint azonban a tarack nem sokat fejleszthető, főleg légitámadások ellen.

„Ezért szükséges, hogy mobil légvédelmi rendszerekkel védjék őket a harctéren. Szerencsére az ukrán hadsereg fokozatosan felvértezi magát ilyen rendszerekkel” – mondja a dubnicai fegyverraktár igazgatója.

Ami viszont fejleszthető, az a karbantartási rendszer. Az ukránok úgy döntöttek, hogy saját javítóközpontot építenek Zuzanynak, ahol képzett ukrán szerelők dolgoznak majd. „A cél az, hogy az ügyfél a lehető legtöbb szervizmunkát maga végezhesse el” – mondja Gurský.

Elégtelen számú csö

A szlovák tarackok gyártásával több cég is foglalkozik. Az alvázat a Tatra szállítja, amely a Jaroslav Strnad család CSG holdingjához tartozik, a tornyot a Rosin család Matador mérnökcsoportja, a hordót a ZTS Špeciál állami cég gyártja.

A terméket ezután a dubnicai Konštrukta üzemben szerelik össze és tesztelik, amely 100%-ban a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában van.

Az úgynevezett kovácsolt anyagok egy speciális alkatrész. Ezek csövek, amelyekből hordókat készítenek. Rendkívül erősnek kell lenniük ahhoz, hogy ellenálljanak a 155 mm-es lövedékek kiégetésével járó szélsőséges nyomásnak és hőmérsékletnek. A kovácsolt termékek ma már ritka árucikknek számítanak.

Egészen a közelmúltig a dubnicai ZŤS Metalurgban gyártották őket. A cég tulajdonosa, amely a Strnad CSG csoportja volt, azonban 2019-ben befejezte programjait. A Zuzana tarackok kovácsolását Szlovéniában kell megrendelni. „Különös érdeklődés mutatkozik irántuk a háború idején, még azelőtt meg kell rendelnünk, hogy aláírnánk a tarackgyártási szerződést” – magyarázza Gurský.

Több millió dollárt érő fegyver

A Zuzana tarack kereskedelmi ára 5,8 millió euró körül mozog (áfa nélkül). Ha teljesülne az a terv, hogy havonta két ilyen tarackot állítanak elő, az évente több mint százmillió eurót jelentene. Gurský szerint az eladások hozzávetőleg 40 százaléka a Konštrukta állami céghez köt ki, a többi alvállalkozókhoz kerül.

„Nem csak az embereinknek adunk munkát. Egyedi alvállalkozói szerződéseket Považ és más régiók cégei kötnek számunkra. „A Zuzany iránti érdeklődésnek köszönhetően Szlovákiában helyreállítják a fegyverkezési technológia gyártásának bázisát” – mondja Gurský.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 312
46 029
113

A Zuzana tarackok éles csatákat vívtak. Meghallgatjuk az ukránokat, hogyan javíthatnánk rajtuk – mondja az állami fegyvertár vezetője​

https://e.dennikn.sk/3200927/hufnic...833.251130713.1674455440-305987008.1623232422

A frontról szerzett tapasztalatok Alexander Gurský szerint azt mutatják, hogy a sok elektronika a haditechnikában sok problémát is okoz.

Alig néhány éve Alexander Gurský hadiparos sikeresnek minősítette, ha a szlovák fegyvergyárak tízből egy üzletet nyertek. Putyin tavalyi ukrajnai agressziója hirtelen olyan követelést hozott, amelyre az elmúlt harminc évben nem volt példa.

„Öt nagyon ígéretes üzleti eset van jelenleg kidolgozás alatt. Úgy gondolom, hogy legalább kettő kijön belőle” – mondja a Konštrukta Defense Gurský állami részvénytársaság igazgatója.

Üzleti ügyeken a Zuzana tarackok megrendelését érti, amelyek Dubnica nad Váhomban készülnek el. Eladásaikkal sokáig nem volt dicsőség. Görögországon kívül, amely az 1990-es évek végén tizenkét darabot rendelt a régebbi változatból, csak a szlovák védelmi minisztérium rendelt tarackjainkat.

Aztán jött a háború, és nyolc egységet vásárolt Ukrajna. Mások is folyamatban vannak, az ukrán hadsereg számára Považában újabb tizenhat darabot gyártanak, amit a nyugati szövetségesek fizetnek. Emellett további komoly jelentkezők jelentkeztek az észak-atlanti szövetség tagállamaiból és ázsiai államokból.

„Azt tervezzük, hogy olyan ütemben kezdünk, hogy havonta két Zuzanát teljesítünk és tesztelünk. A legtöbbet exportálják. Már most úgy tűnik, hogy legalább 2025-ig lesznek megrendeléseink” – mondja Gurský.

TBEN3010-copy.jpg


Terjeszkedés az "éhségvölgyekbe"

A katonai üzletág ellentmondásosnak számít. Fegyverekkel, köztük szlovákokkal öli meg magát. Az ukrán hadsereg ádáz harcokba küldi a Zuzana tarackokat, amit az is bizonyít, hogy az egyiket már megsemmisítették az oroszok.

További szempont, hogy a fegyveripari fellendülés jelenleg az úgynevezett éhes völgyekbe is munkát hoz. A szlovák tarackgyártó cég a közelmúltban a gelnicai járásbeli Prakoviecre is kiterjesztette tevékenységét. „E völgyben cégek mentek csődbe az elmúlt években. Ennek köszönhetően viszonylag olcsón vettünk itt két csarnokot” – mondja Gurský.

Prakovcén a Konštrukta harminc embert szeretne alkalmazni, akik a páncél vágására szolgáló gépeken dolgoznak – eddig ezt a munkát magánszemélytől rendelte meg. Emellett nemrégiben nyitott egy modern szervizcsarnokot Moldva nad Bodvouban, ahol jelenleg az ukrán berendezések javítása folyik. További 70 alkalmazott dolgozik ebben az intézményben.

A Dubnica nad Váhom-i székhellyel együtt az állami fegyverraktár körülbelül 180 embert foglalkoztat. „Jelenleg elsősorban tervezőket keresünk, akikre nemcsak tarackokhoz, hanem egyéb projektjeinkhez is szükségünk van” – mondja Gurský.

Frontról szerzett tapasztalat

A tarack az egyetlen nehézfegyver, amelyet Szlovákiában gyártanak. Az engedéllyel rendelkező T-72-es harckocsik vagy BVP-szállítók gyártása a hidegháború vége után leállt, a csereprogramok, például az Alligator könnyűjárművek gyártása pedig pénzügyi katasztrófával végződött.

De térjünk vissza Zuzanához, akit már kiélezett ukrajnai harcokban is bevetettek: mik a tapasztalatok vele kapcsolatban?

"Kiderült, hogy a sok elektronika sok lehetséges problémát okoz" - mondja Gurský. Szerinte az ukránok nem számoltak be alapvetőbb technikai problémákról – például rendszerhiba extrém körülmények között. Az üzemeltetés és a karbantartás azonban bonyolultnak bizonyul. A folyamatos konfliktus során Ukrajnának nem volt ideje teljesen kiképezni legénységét a Nyugatról importált modern fegyverekre.

Gurský nem akar a részletekről beszélni. Csak azt jegyzi meg, hogy a Zuzana tarack működtetésekor nem elég megtanulni a töltények berakását. „Ez egy kifinomult fegyver, tele számítógépekkel és érzékelőkkel. Sokkal magasabb követelményeket támaszt a legénységgel szemben, mint amire a régebbi típusoknál szükség volt.”

Az alacsony minőségű lőszer beragad

A Zuzana azon kevés tarackok egyike az ukrán hadszíntereken, amelyek automata üzemmódban működnek. Ez azt jelenti, hogy a legénységnek nem is kell állandóan elhagynia a járművet, és a mechanizmus elvégzi helyettük a töltést. Ehhez azonban más nehézségek is kapcsolódnak, amelyekről Denník N december elején írt: Zuzana nagyon igényes a lőszer minőségére.

Erőteljes lőportöltetű lőszert igényel, amely a gránát felrobbantása után a csőben maradt összes maradékot elégeti. Ha bármilyen törmelék marad, újabb töltet nem kerül oda.

Az ukrán katonák sok esetben kénytelenek tüzelni abból, amijük van, beleértve a régebbi típusú lőszereket is. Így rendszeresen előfordul, hogy a szoftver addig zárja a tarackot, amíg a legénység ki nem takarítja a hordót. Ami még rosszabb, a régebbi lőszer használata miat mechanizmusa gyorsan elhasználódik.

Dubnicán ahhoz a helyzethez hasonlították, amikor egy autós az egykori 91-es oktánszámú benzint használja. Egy régi zsigulinak nem lesz vele gondja, de egy modern autó motorját elrontja.

A kerékvédelemre gondolnak

Gurský szerint az ukránok viszont értékelik a szlovák tarackok egyéb tulajdonságait. Igényesebb terepen is át tudnak menni, amiről a cseh Tatra autógyártó futóműve gondoskodik. „A saját védelmét is értékelik. A tarack legénységét a szabványon felül további páncélzat védi” – mondja Gurský.

Lehetséges a tarackok fejlesztése a harci tapasztalatok alapján?

Tervezőink néhány ötleten gondolkodnak. Például az ukránok azt javasolták, hogy a tarack kerekeit jobban védjék.

Az ellenséges tüzérségi les során a tarackot több száz repesz fedheti be. A páncél bírja őket, gumikkal rosszabb lehet. A tervezők azt vizsgálják, hogy lehetséges lenne-e megfelelő ballisztikai anyagból készült függönnyel letakarni a kerekeket.

„Azonban egy ilyen felfüggesztés nagyobb terhelést is okozna, és befolyásolhatja a menettulajdonságokat. Először is újra kell számolnunk és jól tesztelnünk kell a változatokat” – mondja Gurský.

Drónokkal szemben szinte védtelen

További téma a drónok, amelyek az elmúlt hónapokban sok veszteséget okoztak az ukránoknak. Zuzany gépfegyverrel van felfegyverkezve, de ez nem elég egy kicsi és gyors drónhoz. Gurský szerint azonban a tarack nem sokat fejleszthető, főleg légitámadások ellen.

„Ezért szükséges, hogy mobil légvédelmi rendszerekkel védjék őket a harctéren. Szerencsére az ukrán hadsereg fokozatosan felvértezi magát ilyen rendszerekkel” – mondja a dubnicai fegyverraktár igazgatója.

Ami viszont fejleszthető, az a karbantartási rendszer. Az ukránok úgy döntöttek, hogy saját javítóközpontot építenek Zuzanynak, ahol képzett ukrán szerelők dolgoznak majd. „A cél az, hogy az ügyfél a lehető legtöbb szervizmunkát maga végezhesse el” – mondja Gurský.

Elégtelen számú csö

A szlovák tarackok gyártásával több cég is foglalkozik. Az alvázat a Tatra szállítja, amely a Jaroslav Strnad család CSG holdingjához tartozik, a tornyot a Rosin család Matador mérnökcsoportja, a hordót a ZTS Špeciál állami cég gyártja.

A terméket ezután a dubnicai Konštrukta üzemben szerelik össze és tesztelik, amely 100%-ban a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában van.

Az úgynevezett kovácsolt anyagok egy speciális alkatrész. Ezek csövek, amelyekből hordókat készítenek. Rendkívül erősnek kell lenniük ahhoz, hogy ellenálljanak a 155 mm-es lövedékek kiégetésével járó szélsőséges nyomásnak és hőmérsékletnek. A kovácsolt termékek ma már ritka árucikknek számítanak.

Egészen a közelmúltig a dubnicai ZŤS Metalurgban gyártották őket. A cég tulajdonosa, amely a Strnad CSG csoportja volt, azonban 2019-ben befejezte programjait. A Zuzana tarackok kovácsolását Szlovéniában kell megrendelni. „Különös érdeklődés mutatkozik irántuk a háború idején, még azelőtt meg kell rendelnünk, hogy aláírnánk a tarackgyártási szerződést” – magyarázza Gurský.

Több millió dollárt érő fegyver

A Zuzana tarack kereskedelmi ára 5,8 millió euró körül mozog (áfa nélkül). Ha teljesülne az a terv, hogy havonta két ilyen tarackot állítanak elő, az évente több mint százmillió eurót jelentene. Gurský szerint az eladások hozzávetőleg 40 százaléka a Konštrukta állami céghez köt ki, a többi alvállalkozókhoz kerül.

„Nem csak az embereinknek adunk munkát. Egyedi alvállalkozói szerződéseket Považ és más régiók cégei kötnek számunkra. „A Zuzany iránti érdeklődésnek köszönhetően Szlovákiában helyreállítják a fegyverkezési technológia gyártásának bázisát” – mondja Gurský.
Ebből talán azt vezetném le, hogy az EVA talán megúszható 5M alatt is...
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 055
13 422
113
A cseh tisztviselók gyakori Tajvani látogatásai meghozták a gyumolcsét - nagy bevásárlás a láthatáron:



Tajvan jelentős üzlethez közeledik rakétahordozó teherautók és önjáró tüzérség terén Csehországból


TAIPEI (Taiwan News) — Tajvan állítólag egy jelentős üzlethez közeledik több száz rakéta teherautó és önjáró tarack beszerzésére Csehországból, miközben együttműködni kíván katonai drónok fejlesztésében is.

Tsai Ing-wen (蔡英文) hétfőn (március 27-én) találkozott a Marketa Pekarova Adamova cseh képviselőház elnöke által vezetett delegációval. Ugyanezen a napon a CM Media egy olyan forrásra hivatkozott, aki ismeri az ügyet, hogy Tajvan nagy rakéta teherautók és 155 mm-es nyolckerekű önjáró tarackok vásárlására készül, és együttműködik a katonai drónok fejlesztésében, az üzlet várhatóan hamarosan lezárul, és bekerül a következő évi költségvetésbe.

Adamova egy 160 tagú delegációt vezet, amely szombaton (március 25-én) érkezett Tajvanra. A küldöttség tagja Michal Koudelka, a titkosszolgálati biztonsági információs szolgálat (BIS) vezetője; Lukas Kintr, a Nemzeti Kiber- és Információbiztonsági Ügynökség (NUKIB) igazgatója; és a Cseh Köztársaság új elnöke, Petr Pavel által kinevezett más magas szintű biztonsági tisztviselők.

Nagy rakétahordozó teherautók

A forrás kijelentette, hogy a két ország mélyreható eszmecserét és együttműködést tervez a katonai, a dezinformáció elleni küzdelem, a kiberbiztonság, a félvezetők és a katonai repülőgépipar területén. A katonai beszerzésekkel kapcsolatban a forrás felfedte, hogy Tajvan körülbelül 200-400 darab 12 kerekű, nagy félpótkocsis teherautó vásárlását tervezi, amelyeket olyan tajvani rakéták szállítására használnának, mint például a Yun Feng felszín-felszín szuperszonikus cirkálórakéta. .

A híroldal szerint a Nemzetbiztonsági Tanács irányításával Tajvan és Csehország már 2022 júliusában tárgyalt a járműbeszerzésről. A jelenlegi delegációt kiküldték a tárgyalások folytatására, és a megállapodás már majdnem megszületett. .

155 mm-es önjáró tarackok

Ami a 155 mm-es nyolckerekű önjáró tarackok beszerzését illeti, Tajvan korábbi kérelme 40 darab M109A6 Paladin önjáró tarack vásárlására az Egyesült Államokból körülbelül 17,3 milliárd NT dollárba került. Donald Trump volt elnök jóváhagyta ezt a fegyvereladást.

Joe Biden jelenlegi elnök azonban felrúgta az üzletet olyan okokra hivatkozva, mint az ukrajnai háború és a gyártósorok szűk keresztmetszete. Ehelyett a Biden-adminisztráció az M142 HIMARS rendszert ajánlotta fel alternatívaként.

A hírügynökség szerint Tajvan már 2020-ban megkezdte a kommunikációt a Cseh Köztársasággal kötött lehetséges fegyverüzletekkel kapcsolatban. Katonai szakértőkre hivatkozva kijelentették, hogy a Cseh Köztársaság 155 mm-es önjáró tarackja fejlettebb, mint a jelenleg használt M109A2 és A5. Tajvani katonai, de valamivel rosszabb, mint az M109A6.

A rendszer nevét nem közölték, de a DITA 155 mm-es önjáró tarackja fejlesztés alatt áll, a Morana 155 mm-es önjáró tarackot pedig 2022-ben mutatták be.

Drón együttműködés

A cseh delegációban a katonai repülőgépipar munkatársai is helyet kaptak. A tajvani pilóta nélküli légijárművek (UAV) szakértői és az Asia UAV AI Innovációs Alkalmazási Kutatási és Fejlesztési Központ tagjai a hírek szerint február közepén Európába utaztak, hogy stratégiai UAV-együttműködési lehetőségeket keressenek Franciaországban, Törökországban, a Cseh Köztársaságban és más országokban.

A szakértők megállapították, hogy a cseh UAV technológia kiforrott, és Luxemburg adományozta a cseh gyártmányú Primoco One 150 UAV-t, amely hatékonyan biztosított harctéri hírszerzési, megfigyelési, felderítési (ISR) és célpontszerzési (TA) képességeket.

Adamovával való találkozáskor Tsai rámutatott, hogy ez fontos mérföldkő a tajvan-cseh kapcsolatok fejlődésében. Megemlítette, hogy januárban telefonált Pavellel a cserekapcsolatok és a különböző területeken való együttműködés erősítéséről.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 554
14 437
113
A cseh tisztviselók gyakori Tajvani látogatásai meghozták a gyumolcsét - nagy bevásárlás a láthatáron:



Tajvan jelentős üzlethez közeledik rakétahordozó teherautók és önjáró tüzérség terén Csehországból


TAIPEI (Taiwan News) — Tajvan állítólag egy jelentős üzlethez közeledik több száz rakéta teherautó és önjáró tarack beszerzésére Csehországból, miközben együttműködni kíván katonai drónok fejlesztésében is.

Tsai Ing-wen (蔡英文) hétfőn (március 27-én) találkozott a Marketa Pekarova Adamova cseh képviselőház elnöke által vezetett delegációval. Ugyanezen a napon a CM Media egy olyan forrásra hivatkozott, aki ismeri az ügyet, hogy Tajvan nagy rakéta teherautók és 155 mm-es nyolckerekű önjáró tarackok vásárlására készül, és együttműködik a katonai drónok fejlesztésében, az üzlet várhatóan hamarosan lezárul, és bekerül a következő évi költségvetésbe.

Adamova egy 160 tagú delegációt vezet, amely szombaton (március 25-én) érkezett Tajvanra. A küldöttség tagja Michal Koudelka, a titkosszolgálati biztonsági információs szolgálat (BIS) vezetője; Lukas Kintr, a Nemzeti Kiber- és Információbiztonsági Ügynökség (NUKIB) igazgatója; és a Cseh Köztársaság új elnöke, Petr Pavel által kinevezett más magas szintű biztonsági tisztviselők.

Nagy rakétahordozó teherautók

A forrás kijelentette, hogy a két ország mélyreható eszmecserét és együttműködést tervez a katonai, a dezinformáció elleni küzdelem, a kiberbiztonság, a félvezetők és a katonai repülőgépipar területén. A katonai beszerzésekkel kapcsolatban a forrás felfedte, hogy Tajvan körülbelül 200-400 darab 12 kerekű, nagy félpótkocsis teherautó vásárlását tervezi, amelyeket olyan tajvani rakéták szállítására használnának, mint például a Yun Feng felszín-felszín szuperszonikus cirkálórakéta. .

A híroldal szerint a Nemzetbiztonsági Tanács irányításával Tajvan és Csehország már 2022 júliusában tárgyalt a járműbeszerzésről. A jelenlegi delegációt kiküldték a tárgyalások folytatására, és a megállapodás már majdnem megszületett. .

155 mm-es önjáró tarackok

Ami a 155 mm-es nyolckerekű önjáró tarackok beszerzését illeti, Tajvan korábbi kérelme 40 darab M109A6 Paladin önjáró tarack vásárlására az Egyesült Államokból körülbelül 17,3 milliárd NT dollárba került. Donald Trump volt elnök jóváhagyta ezt a fegyvereladást.

Joe Biden jelenlegi elnök azonban felrúgta az üzletet olyan okokra hivatkozva, mint az ukrajnai háború és a gyártósorok szűk keresztmetszete. Ehelyett a Biden-adminisztráció az M142 HIMARS rendszert ajánlotta fel alternatívaként.

A hírügynökség szerint Tajvan már 2020-ban megkezdte a kommunikációt a Cseh Köztársasággal kötött lehetséges fegyverüzletekkel kapcsolatban. Katonai szakértőkre hivatkozva kijelentették, hogy a Cseh Köztársaság 155 mm-es önjáró tarackja fejlettebb, mint a jelenleg használt M109A2 és A5. Tajvani katonai, de valamivel rosszabb, mint az M109A6.

A rendszer nevét nem közölték, de a DITA 155 mm-es önjáró tarackja fejlesztés alatt áll, a Morana 155 mm-es önjáró tarackot pedig 2022-ben mutatták be.

Drón együttműködés

A cseh delegációban a katonai repülőgépipar munkatársai is helyet kaptak. A tajvani pilóta nélküli légijárművek (UAV) szakértői és az Asia UAV AI Innovációs Alkalmazási Kutatási és Fejlesztési Központ tagjai a hírek szerint február közepén Európába utaztak, hogy stratégiai UAV-együttműködési lehetőségeket keressenek Franciaországban, Törökországban, a Cseh Köztársaságban és más országokban.

A szakértők megállapították, hogy a cseh UAV technológia kiforrott, és Luxemburg adományozta a cseh gyártmányú Primoco One 150 UAV-t, amely hatékonyan biztosított harctéri hírszerzési, megfigyelési, felderítési (ISR) és célpontszerzési (TA) képességeket.

Adamovával való találkozáskor Tsai rámutatott, hogy ez fontos mérföldkő a tajvan-cseh kapcsolatok fejlődésében. Megemlítette, hogy januárban telefonált Pavellel a cserekapcsolatok és a különböző területeken való együttműködés erősítéséről.


A korábbi Dana-k és Zuzanák jól néztek ki, de ez egy igazi ugly motherfucker...
 
  • Tetszik
Reactions: Zeze

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 055
13 422
113
Még egy potenciális vevo - Brazília 36 tarackot akar beszerezni:

https://www.cas.sk/clanok/2788421/s...j-ameriky-velka-zakazka-pre-brazilsku-armadu/

Latin-Amerika legnagyobb nemzetközi védelmi és biztonsági vásárán, a LAAD 2023-on Rio de Janeiróban a szlovák projektet szerdán Jaroslav Naď védelmi miniszter is meglátogatta. Brazília 36 tarackot vásárolhat. "Ez tulajdonképpen az abszolút minimum, amit védelmi miniszterként megtehetnék. Ma valószínűleg 15 miniszter van különböző országokból. Azért jönnek, hogy támogassák a védelmi ipart. Ha nem lennék itt, hiányozna" - mondta Naď . Felidézte a brazil védelmi minisztériummal José Mucioval folytatott szerdai (április 12-i) találkozót is. Kiemelte a szlovák védelmi ipar támogatásának fontosságát hasonló vásárokon.

"A Konštrukta Defense termékeinek teljes portfólióját kínálja, vagyis a Zuzana 2 tarackot és az Eva könnyebb változatát. A tavaly év végén lezajlott első kör után úgy tűnik, hogy a Zuzana 2-nek van esélye a sikerre " - erősítette meg a szintén Konštrukta Defence alá tartozó DMD Group vezérigazgatója, Štefan Škultéty. A következő napokban várják a verseny következő fordulóját.
A szlovák termék a francia, kínai vagy izraeli katonai felszerelésekkel versenyez. Škultéty szerint Zuzanák egyik előnye, hogy valóban részt vesznek az ukrajnai harcban. Ha sikeres lesz a versenyen, Brazília először két tarackot szerezhett be. Kipróbálásuk után újabb 34 darab vásárlása mellett döntöthet. A fegyvergyártó cég már az ukrajnai háború kapcsán is növelte kapacitását. A Skultéty további beruházások bejelentését igéri.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 312
46 029
113
Még egy potenciális vevo - Brazília 36 tarackot akar beszerezni:

https://www.cas.sk/clanok/2788421/s...j-ameriky-velka-zakazka-pre-brazilsku-armadu/

Latin-Amerika legnagyobb nemzetközi védelmi és biztonsági vásárán, a LAAD 2023-on Rio de Janeiróban a szlovák projektet szerdán Jaroslav Naď védelmi miniszter is meglátogatta. Brazília 36 tarackot vásárolhat. "Ez tulajdonképpen az abszolút minimum, amit védelmi miniszterként megtehetnék. Ma valószínűleg 15 miniszter van különböző országokból. Azért jönnek, hogy támogassák a védelmi ipart. Ha nem lennék itt, hiányozna" - mondta Naď . Felidézte a brazil védelmi minisztériummal José Mucioval folytatott szerdai (április 12-i) találkozót is. Kiemelte a szlovák védelmi ipar támogatásának fontosságát hasonló vásárokon.

"A Konštrukta Defense termékeinek teljes portfólióját kínálja, vagyis a Zuzana 2 tarackot és az Eva könnyebb változatát. A tavaly év végén lezajlott első kör után úgy tűnik, hogy a Zuzana 2-nek van esélye a sikerre " - erősítette meg a szintén Konštrukta Defence alá tartozó DMD Group vezérigazgatója, Štefan Škultéty. A következő napokban várják a verseny következő fordulóját.
A szlovák termék a francia, kínai vagy izraeli katonai felszerelésekkel versenyez. Škultéty szerint Zuzanák egyik előnye, hogy valóban részt vesznek az ukrajnai harcban. Ha sikeres lesz a versenyen, Brazília először két tarackot szerezhett be. Kipróbálásuk után újabb 34 darab vásárlása mellett döntöthet. A fegyvergyártó cég már az ukrajnai háború kapcsán is növelte kapacitását. A Skultéty további beruházások bejelentését igéri.
Továbbra sem értem, hogy miért mindenkivel a toronyos variánsokat (abból is a Zuzana 2-t) erőltetik!
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 164
113
Továbbra sem értem, hogy miért mindenkivel a toronyos variánsokat (abból is a Zuzana 2-t) erőltetik!
A kérdés, hogy mi miért nem eröltettjük az önjáró löveg vásárlást, hanem várják - mert pénz az nincs - papitól a megváltó RM löveget.. Mi a fenének kérdezném, mikor az EU/NATO ellenséges orosz lövegek hatótávolsága kisebb, pontossága meg szintén a jelenlegi piacon lévő lövegeknél. Helyette, Bobo majomkodik olyan beszerzésekkel amelyek 2018-20 keltetésüek és még nem képességek csak elemei annak. Lásd az 1 darab 70mm-es lézerirányítású rakéta, miközben 1 éve már itt van a H145 és van 5 darab nyamvadt gépágyúkonténer..
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 055
13 422
113
Nagy karriert nem csinaltak ezek a fegyverek a szomszedban, tenyleges haborus viszonyok kozott.

Pont ellenkezoleg - nem hallani semmiféle problémákról és az oroszoknak ezidáig csak egyet sikerult levadászniuk.

*****************************************

@Aladeen - a DANA-knak már kulon topikjuk van - ez már csak a 155mm-ek modellek számára szolgál.

*****************************************

A szlovák és ukrán hadiipar kozos projetkbe kezd, melynek alapjáúl EVA tarack fog szolgalni:

https://e.dennikn.sk/3444096/ukraji...ze-skusia-postavit-spolocnu-hufnicu/?ref=mwat