1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fényképészet és ami hozzá tartozik

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Mackensen által indítva @ 2016. március 25..

 1. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Tavaly volt szerencsém kézbe venni egy Fujifilm GFX 50S (ha jól emlékszem) MILC gépet, olyat hogy a gépváz+ 2 objektív 4,4 millió forintba került...annyira nem éreztem azt, hogy megér ennyit :D A tulajdonosa arra használja, hogy olyan zenészeket fotózzon, akiket zavar a tükörfelcsapás hangja. Csak sajna van egy olyan hátránya - mesélte- hogy mivel minimálisan nagyobb idő kell egy kép rögzítéséhez mint egy DSLR-nél, az pont elég ahhoz hogy egy nagyon gyors hegedűjátéknál a vonó eltorzuljon a képen, vagy valami ilyesmi.
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hát ez érdekes. Egy középformátumú gép esetén nem kéne ilyen problémái legyenek. Amúgy nekem is van egy középformátumú gépem, csak még soha nem fotóztam vele.
   
 3. csakb

  csakb Active Member

  Ó, dehogynem csinált, pl. a nemrég végelgyengülésben kimúlt Nikon 1 új rendszer volt.
   
  Mackensen likes this.
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 5. Roni

  Roni Well-Known Member

  Kínai kiállításon:

  [​IMG]
   
  jani22 and Kurfürst like this.
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Talán elfér ide.
   
  Kurfürst likes this.
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Na akkor a problémám. Vettem egy Sony a5000-et. A bibi az, hogy kb. x1,5 zoom felett semmire nem tud ráfókuszálni a legautóbb módban sem, akkor ha a tárgy 1,5 méternél távolabb an. Sehogy.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  Látható, hogy a kezemet be tudja hozni fókuszba min és max zoom mellett is. A 2,5 méterre levő szekrényt meg nem. Most akkor vagy én felejtettem el fotózni, vagy a gép nem működik. Minden gép esetén csak nyomva kell tartani a gombot és fókuszál, ha tud. Mindent kipróbáltam már a full auto beállítást is és nem tud fókuszálni semmire, ami kb. 0,5-1 méternél távolabb van.

  A saját Panasonic DMC-TZ40-et full manuálon bírom kezelni szóval azért nem vagyok sügér. Minden fókusz és egyéb beállítást végigpróbáltam és adott zoom felett 1,5 méter táv felett nem áll be a fókusz. Full auton sem tud a gép az utcán egy éles fotót ellőni nagyobb zoom esetén. Közelre is erőlködik, hogy meg legyen a fókusz.

  A váz vagy az objektív hibája lehet ez?
   
 11. csakb

  csakb Active Member

  Ez milyen objektív? A kitben adott 16-50-es?

  A fókuszpontot a váz választja automatikusan, vagy használsz fix pontot?
  A távoli szekrénynél valami kontrasztos részletre kéne megpróbálni fókuszálni (ajtók közötti függőleges rés, vagy ilyesmi).

  Szabadban, sok fényben sem talál fókuszt?

  A leírás alapján szerintem csak annyi van, hogy kevés fényben, a gyenge fényerejű kitobjektívvel nem talál eléggé kontrasztos felületet fókuszáláshoz.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Már visszavittem a gépet.

  Minden fókuszálási módszert kipróbáltam minden fókusz területtel. A kit objektívvel 20-22 mm beállított fókusz felett semmire nem tudott ráfókuszálni , 22 mm táján is csak 1,5-ig utána semmi. Fotóztam vele udvaron, 10-20-30 méterre és szobában is. Soha nem találta meg a fókuszt. Sehogy.
  Beltérsen 640 ISO táján is világos volt a kép szóval nem a fény volt a baj főleg nem a szabadban.
   
 13. csakb

  csakb Active Member

  Aha.

  A váz hibáját akkor lehetne kizárni, ha másik objektívvel minden oké lenne. De most már mindegy, remélhetőleg gyorsan kitalálják, hogy mi a baj.
  Nagy öröm ez mindig, főleg dec. végén. :'(
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Használtam vettem, de visszapörgettük az üzletet, a srác meg elvitte szervizbe a gépet.
  Egy biztos, ha valaha is veszek gépet használtan, akkor csakis full tesztsorozat után. Azt meg télen nehéz lőni, kényelmetlen.
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Van valakinek tapasztalata a 7artisans lencsékkel?
   
 16. csakb

  csakb Active Member

  Én most hallok ezekről először, de utánanéztem.
  Nagyon ritkán szükségem lenne egy viszonylag fényerős, akár manuál halszemre, a többi portékájuk nem hozott lázba. A halszemüknek utánaolvasva nekem úgy tűnik, hogy az olcsóságot itt is a gyengébb összeszerelési minőséggel fizeted meg. Optikailag elfogadható lenne ennyi pénzért.

  Szóval én inkább maradok a Samyang/Walimex vonalon, ha egyszer tényleg megbolondulnék, és vennék egy halszemet is.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mivel és milyen beállításokkal lőtted?
   
 19. T.Tom

  T.Tom Well-Known Member

  Canon 70D + 70-200mm; 20s f5.6 ISO 100.
   
  Pocok75 and molnibalage like this.
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A megapixelnek semmi köze a képminőséghez? Úgy tűnik hiába van egy bazinagy fényképező az avatarodon, de mégsem értesz a képekhez. Szóval akkor egy kép minőségéhez nincs köze annak, hogy 200x200 vagy 2000x2000 a felbontása? Hát hogy a fenébe ne lenne. Nagy felbontású géppel is lehet rossz minőségű képet készíteni, de kis felbontásúval nem lehet jó minőségűt.

  Jól ismerem a kínai kiszivárogtatott képeket, a spotterről csak poénból beszéltem, mert ezeket nem spotterek készítik. Ezeket szándékosan készítik ilyen rossz minőségűre, vagy direkt rossz kamerát használnak, vagy rendes kamerával készül a kép és direkt rontják le rossz minőségű jpg-re. A jpg eleve egy olyan tömörített formátum ami elég sokat torzít. Egy ilyen képen nem lehet megállapítani, hogy manipulált-e vagy sem. Ha megszerkesztel egy jó minőségű képet és átalakítod gyenge minőségű jpg-re az úgy elmossa a szerkesztés nyomait, hogy senki meg nem mondja.

  Ettől még a kép lehet igazi is, de a kiszivárogtatók célja pont az, hogy ez eldönthetetlen legyen. Ha az lett volna a céljuk, hogy bizonyítsák a 6 gép együttes repülését akkor rendes géppel készítették volna a képet, van nekik rendes gépük is, már egy 20 dolláros mobil is 10-szer jobb minőségű képet tud lőni, a kínai hadsereg pedig még annál is 10-szer jobbat tud készíteni ha akar.
   

Ezen oldal megosztása