1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fényképészet és ami hozzá tartozik

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Mackensen által indítva @ 2016. március 25..

 1. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  @Mike

  Az van, hogy semmit sem cáfoltál abból amit én mondtam, csak a saját szalmabábjaiddal vívsz szélmalomharcot. Jössz itt nekem a 40 mp-s mobillal, mintha én a 40 mp-s mobil mellett érveltem volna, de én soha nem is említettem 40 mp-s mobilt, én az általános szabályról beszéltem, hogy a nagyobb felbontás részletesebb képet ad. Jössz nekem a mindenféle optikákkal, mintha én az optikák haszna ellen érveltem volna, de én soha nem mondtam, hogy az optika ne számítana, hanem pontosan azt mondtam, hogy az is számít. Jössz itt nekem az n+1 esettel ahol a képméret nem fontos, de én azt sem mondtam soha, hogy nincsenek ilyen esetek, ellenben azt mondtam, hogy van n+1 eset ahol viszont fontos.

  Az a helyzet, hogy mobilos képernyőn már 1 mp, monitoron pedig már 2 mp (full hd) is elég, hogy jó minőségű képet kapj. Az egyszerű felhasználónak aki csak képeket néz nem kell ennél nagyobb kép, mert az ő szempontjából nincs sok értelme. De ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs is értelme a nagyobb képeknek, csak az egyszerű képnézegetők számára nincs. Te azért vagy rákattanva az optikákra mert ez kell ahhoz, hogy repülőket vagy madarakat vagy amit szoktál azt fotózd, ez rendben is van, biztos nagyon jó fotókat csinálsz és én se mondom azt, hogy mobillal fotózz. De a megjelenítés szempontjából te is a monitor szintjén lehetsz, amin tényleg nincs értelme 40 mp-s képet nézni, és ezért azt képzeled, hogy nincs is értelme a 40 mp-s képeknek.

  Pedig van értelme. Például ha több méteres plakátra akarod kinyomtatni a képet. Vagy ha a kép egy apró részletét akarod kivágni és jó minőségben megjeleníteni. Na akkor nagyon nem mindegy, hogy 10 vagy 20 vagy 40 mp-s a kép. Vagy ha a Kínában épülő digitális diktatúrában a Nagy Testvér azt akarja, hogy az utca egyik végében lévő kamera az utca másik végén lévő emberen arcfelismerő szoftvert tudjon futtatni, akkor hiába mondod a Nagy Testvérnek, hogy elég a 10 mp is, mert nem elég, ahhoz legalább 100 mp kell. Vagy ha az Androméda ködről akarsz részletes képeket készíteni, akkor hiába hiszed, hogy nem számít a méret, mert igenis számít, és ahhoz már több ezer mp kell.

  Én nem tagadom az optikák értelmét, csak ti tagadjátok a felbontás értelmét. Nem én tévedek, csak ti. És abban is tévedsz, hogy a szerkesztés minden esetben felismerhető. Ha én megszerkesztek egy képet és azt lerontom a legrosszabb minőségű jpeg-é, akkor arról a világ legjobb képelemzője sem tudja megmondani, hogy szerkesztettem-e vagy sem.
   
 2. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Hát én ezt úgy tudom értelmezni, hogy bedobtál 1 turmixgépbe egy halom szót és ez lett belőle. Neked valami íráskényszered lehet. :eek:

  " Vagy ha az Androméda ködről akarsz részletes képeket készíteni, akkor hiába hiszed, hogy nem számít a méret, mert igenis számít, és ahhoz már több ezer mp kell."

  Én elsősorban objektív (távcső) terén néznék utána, van olyan, hogy felbontóképesség. Esetleg közelebb mész. :D
   
  molnibalage likes this.
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Az augusztus 20-ai Duna feletti átrepülésre gondoltam kiviszem a gépet kicsit fotózgatni.

  Lassan áthúzó gépek "lövéséhez" milyen beállításokat javasolnának a témában járatosabbak?
   
  Pocok75 likes this.
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Függ persze a fényviszonyoktól nagyon. De hosszabb záridőt használnék és a mozdulatommal követném a gépek mozgását. Akkor a háttér olyan hatásvadász módon elmosódik majd :)
  Csinál előtte pár próbafotót autókkal, hogy lőtt be, hogy kb milyen beállítás a legoptimálisabb.
   
 5. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ha jól emlékszem olyan 1/80 - 1/100 között vannak a mozgó kocsikhoz jó beállítások, de túl régóta nem vagyok már fotógráfia terén kellően aktív.

  És igen, a hatásvadász háttér elmosódás a cél ;) Gondoltam rákérdezek mint ott helyben próbálgassam, hátha valakinek van jó kombinációja a mosott maszat / álló légcsavar közötti arany középút megtalálásához.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hú, és Ostravában lőttem a kompaktommal, ami jó lett, azt asszem ennél hosszabb záridővel lőttem, de ott viszonylag nagy volt a távolság, tehát lassan fordultam a gép után és emiatt nagyon stabil kézzel kellett dolgozni. Megpróbálom visszakeresni a képet, ha megvan még. Mert lehet, hogy nem voltam elégedett a végeredménnyel és letöröltem...
   
 7. Mike

  Mike Well-Known Member

  A program 9-10 között lesz, e miatt napos időben csak a pesti oldal működik, onnan viszont nincs lehetőség hátteres képre, így nem kell hosszabb záridő sem.
  Ha napos idő lesz Av mód f/8, iso 100. Ha véletlenül borult, -> gellért hegy.
   
  nyugger and Kurfürst like this.
 8. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Hát az okosok azt mondták nekem, hogy repnapokon a helikoptereket 1/80 záridővel kell képelni! :D
   
 9. Mike

  Mike Well-Known Member

  Főleg napos időben :D Ezeknek nem szokott lenni általában egy éles képe sem :)
   
  Pocok75 likes this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

 11. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Ez pl f10 és 1/60:
  [​IMG]

  Nem saját kép, nincs stabilizátoros obim egyelőre így ilyen fókusztávon 1/100 alá nem mehetek. Gyors vadászgépnél 1/200 körül is el lehet mosni a háttereket a képek szerint amiket láttam, helikopternél viszont hosszabb kell. De kézből még stabis telével se mennék 1/60 alá, állvánnyal meg kicsit macerás lehet repülőt fotózni, nem tudom.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Talán ide passzol, de nem vagyok biztos benne, hogy csak itt hasznos.
   
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  Egy kis érdekesség, hátha valakinek az mint pl nekem.
   
  Mackensen likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valaki tudja,hogy mit keres a szolnoki reptéren egy svéd Viggen,egy svájci Hawker Hunter és egy megint csak svéd SAAB 32?

  Képem is van róluk csak nem tudom,hogy fel lehet-e tölteni szóval bocsi.
   
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ezeket tuti felrakhatod.
   
 16. T.Tom

  T.Tom Well-Known Member

  Erre a Viggenre gondolsz? Ezek a gépek a régi repülőmúzeumból kerültek át, várnak a felújításra, és hogy utána átkerüljenek a Reptárba.
  [​IMG]
   
  BiancoGasto and dudi like this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member


  Igen ezekre gondolok.
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Mackensen likes this.
 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Valaki útba igazítana a spotterek oldla felé? Meg akarom nézni a Putyi limuzinját hozó IL-76ost.
   

Ezen oldal megosztása