1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Földközi-tenger

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - ruszkik.haza által indítva @ 2018. június 25..

 1. L.O.B

  L.O.B Well-Known Member

  a múlt történései alatt nem az oszmánokat értettem.. azt felhozni értelmetlen. Én arra gondoltam ami Erdogán miniszterelnöksége alatt történt/nik. De úgy látom te azt a részt nem ismered, mivel ilyen baromságokat írsz...már ne haragudj..mondjuk aki 444-es hangokat üt meg, azzal kár is vitatkozni.
   
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  De,hogy mondjak egy pozitív kézzel fogható dolgot is a keleti orientációval kapcsolatban a magyar őstörténet tudományos kutatásának határozottan nagy lökést adott:).
   
  zeal, tong djagbu, fip7 and 1 other person like this.
 3. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Se a miniszterelnoksége, se a polgármestersége, se a futbalkarjérje, de még a gyermekkora alatt se nem tortént semmi, ami más fénybe tehétné azt, ami most van. Parasztvakítás. Pláne ha már nem tudna kiugorni az általa beindítot vonatból, meg ha akarná se (ahogy viszont látványossan nem akar).
   
  tarzaan likes this.
 4. L.O.B

  L.O.B Well-Known Member

  Nem tudom ki hogy van ezzel, de én a Szlovák ~70%-os német gazdasági függést elrettentő példának tartom, s annak tükrében a keleti nyitás rendkívül hasznos.
   
  vata, svajcibeka, Galthran and 5 others like this.
 5. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Èn a magyarok gazdasági németimàdatát is problémának tartom. HOSSZABB tàvon csökkentenünk kell a gépkocsiipartól való függőséget is.
   
  vata, gergo55, svajcibeka and 7 others like this.
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Természetesen szép dolog a keleti nyitás de én igazán kíváncsi lennék mit mutat az "igazi matek" ebben a kérdésben de szerintem ne offoljuk ezzel széjjel a topikot:).
   
  L.O.B and aquarell like this.
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Csaknem két NATO-tagállam közötti háborúig fokozódott az elmúlt hetekre az a régi viszály Görögország és Törökország, illetve Ciprus között, amelynek célja a Földközi-tenger keleti medencéjének gázmezői feletti kontroll és ami miatt a jövő héten rendkívüli EU-csúcson egyeztetnek az uniós vezetők a témáról. Ennek és a Törökország elleni szankciók előkészítéseként a térségbe látogatott a csúcsot összehívó Charles Michel európai tanácsi elnök, Angela Merkel német kancellár pedig szerdán újabb videókonferencián igyekezett csillapítani a feszültséget Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.
  Merkel és Michel próbálja csillapítani a gázmezők miatti háborús veszélyt a görögök és törökök között
   
  fishbed and tindalos like this.
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Biztosan nem az OBOR nyúlványa. Nézzünk rá a türk nyelvek térképére:

  [​IMG]

  Megfigyelhetjük, hogy a türk népek/nyelvek mintegy "/" átlóként elválasztják az orosz területeket Kínától. Vannak törekvések ezen területek közös török uralom alá vonásáról, kb. így:

  [​IMG]

  Ez így USA projeknek indulhatott, hogy szétválasszák Oroszországot Kínától ill. elvegyék Szibériát Oroszországtól, de úgy, hogy ne Kínáé legyen.
  Csakhát Erdogan "megőrült" közben. Így most jó ég tudja kinek a projektje ez, de egy biztos, hogy Kína-ellenes (ld. pl. az ujgur területet a térképen, de úgy általában is az egész az) és nem orosz-barát (ld. Szibéria...).

  (a képek nem bizonyítékok, hanem illusztrációk a koncepció szemléltetésére)
   
  Pogány and milagro like this.
 9. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Ja, az USA részéről még az is cél lett volna ezzel a török "/" átlóval, hogy így a gázt Szibériából Törökországba lehetne ill. lehetett volna csővezetékezni (Erdogan miatt a múlt idő, mert Erdogan viselkedése miatt így már nincs értelme - vagy ki tudja??).
   
 10. milagro

  milagro Well-Known Member

  Ezt a hipotézist kiválóan vizsgáztatná, ha lenne görög-török csörte!
  Sejtésem szerint a jenkik Törökország mellé sorolnának, akár megőrült Erdogan, akár nem...
   
 11. milagro

  milagro Well-Known Member

  Végleges eredmények majd holnap:
  ..
  "A parlamenti létszámcsökkentés "mögé rejtőző" M5S a népszavazást megnyerte, de területileg összeomlott. A 2013 és 2018 között legnagyobb párt alig tíz százalékot mutatott fel, valamint további mandátumot veszített a felsőházban is, ami tovább gyengítette a kormány parlamenti erejét. Az Il Foglio szerint az M5S miután - a párt jelszavait idézve - eltörölte a szegénységet, karcsúsította a parlamentet, most saját magát is megsemmisítette. Elemzők megjegyezték, hogy a párt politikai vezetéséről januárban lemondott Luigi Di Maio most visszaveheti a "teljesen üressé vált" mozgalmat.
  ..
  A húsz tartományból már tizenötöt vezető jobbközép soraiból Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke úgy vélte, pártja az egyetlen amely országosan jelentősen erősödött. Az FdI megszerezte az utóbbi huszonöt évben baloldali vezetésű Marche régiót."
  https://ma7.sk/nagyvilag/olasz-sajt...itotta-az-olaszorszagi-belpolitikai-helyzetet
   
  Pogány and tong djagbu like this.
 12. Python

  Python Well-Known Member

 13. Python

  Python Well-Known Member

 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  "Idén áprilisban ugyanis Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök is aláírta azt a levelet, amelyet az Európai Néppárt (EPP) elnökének, Donald Tusknak címzett a jobbközép európai parlamenti pártcsalád tizenhárom tagja. Ebben a levélben a Fidesz kizárását kérték Tusktól, mondván, a magyar kormánypárt az európai demokrácia alapértékeivel ellentétesen vezeti Magyarországot."

  vs.

  "Szinte könyörgött a görög külügyminiszter [Nikosz Dendiasz] Szijjártónak Magyarország törökök elleni támogatásáért"
   
  antigonosz, tong djagbu, fip7 and 2 others like this.
 15. dkes

  dkes Well-Known Member

  A "durva @nyját". Hát van bőr a pofáján - különösen az előzményeket figyelembevéve ... Most arról nem is beszélve mennyire tartják be a nemzetközi egyezményeket a határaikon (semennyire) ...

  Aztán meg pont a hsz-ed előtti kettő @Python YouTube videóban meg arról van szó, hogy időközben milyen jól összebratyiztak a törökkel ...
   
  Morishima likes this.
 16. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Remélem jelezte neki hogy ha túlvágyunk Brüsszelben a költségvetés megvitatásán, és Görögország jó szajha módjára táncol nekünk akkor elgondolkozunk a hozzáállás megváltoztatásán addig is csináljanak valamit az eu-s pénzért amit kapnak és védjék a határt, ne pedig kufárkodjanak a migrikkel.
  A kezünkben vannak, Törökország miatt is, ami így általunk elvégezve jobb a németeknek is. Meg nekik kell az uniós hitel nem nekünk, mi ráérünk ezen vitázgatni.
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Egy érdekes orosz cikk.

  Az Sz-400-t aktiválták Törökországban


  [​IMG]

  Valószínűleg Törökország aktiválta az Oroszországtól korábban vásárolt Sz-400-s légvédelmi rendszerek radarjait annak érdekében, hogy felderítsék azokat a görög F-16 vadászgépeket, amelyek visszatértek az Eunomia hadgyakorlatból augusztus 27-n Ciprus közelében. Ez riadalmat keltett a Fehér Házban - Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szeptember 12-én Ciprust, szeptember 27-29-én pedig Athént látogatta meg. Október 5-én, hétfőn erről számolt be a Kathimerini című újság.

  Pompeo Földközi-tenger keleti részén tett látogatásai egyértelműen jelzik Washington ingerültségét Ankara fellépése miatt, amelyet korábban szankciókkal fenyegetett az orosz légvédelmi rendszerek megvásárlása miatt. Török sajtóértesülések szerint az Sz-400 tesztet a Fekete-tengeren tervezik Sinop török kikötő város közelében.

  Görögországban, egy magas rangú amerikai tisztviselő látogatását, aki szintén ellátogatott a krétai Szuda katonai támaszpontra, nagyon pozitívan fogadták. Az Egyesült Államok megerősíti pozícióját a régióban azáltal, hogy a "Sud" -ra vezényelte az amerikai haditengerészet a Hershel "Woody" Williams
  ( Lewis B. Puller-expedíciós osztályú) hajóját - a hajó képes UAV-t, helikoptereket és egyéb fegyvereket szállítani a fedélzetén. Cipruson ezzel párhuzamosan zajlik a helyi katonai infrastruktúra fejlesztése - hamarosan képes lesz katonai egységeket fogadni arab országokból.

  Törökország óvakodik Washington és Ciprus közeledésétől. Hami Aksoy a török külügyminisztérium képviselője szerint a Ciprus és az Egyesült Államok között korábban képzési központ létrehozásáról aláírt egyetértési megállapodás nem járul hozzá a béke és a stabilitás eléréséhez a Földközi-tenger keleti részén.

  Felkérjük az Egyesült Államokat, hogy térjen vissza a semlegesség politikájához, amelyet hagyományosan Ciprus szigetével kapcsolatban alkalmazott, és tegyen erőfeszítéseket a ciprusi kérdés megoldására

  - hangsúlyozta a török külügyminisztérium üzenetében.
   
  fishbed, Öreg, fip7 and 1 other person like this.
 18. Öreg

  Öreg New Member

   
 19. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ehhez kapcsolódik,hogy amióta a törökök az Sz-400-t "üzembe helyezték" a NATO tagállamainak de különösen az Angolok sigint/elint felderítő gépei különösen kitüntetett figyelemmel kísérik a Török Sz-400-t a térségben,igyekeznek a legapróbb,legjelentéktelenebb elektronikus morzsát is "összeporszívózni"vele kapcsolatban.
   
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Görögország arra kíváncsi, miért tett közzé képet az orosz külügyminisztérium a török flotta vereségéről.

  [​IMG]

  Október 20-n, kedden képet közölt a Twitteren az orosz külügyminisztérium a török flotta 1827 október 20-n a Navarinói csatában elszenvedett vereségéről. A Pentapostagma görög forrás úgy gondolja megfejtette a kép közlésének üzenetét.

  Miután az Oszmán Birodalom megtagadta Görögország autonómiájának megadását, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország hadihajói Edward Codrington brit ellentengernagy vezetésével megjelentek a Navarino-öbölnél, ahol a török-egyiptomi flotta horgonyzott. A csata során az oszmán flotta teljesen elpusztult. Az orosz hadihajók mérték a legnagyobb csapást a török-egyiptomi flottára, és elsüllyesztették hajói nagy részét.

  A török-egyiptomi flotta veszteségei a csatában meghaladták a 60 hajót,és több mint 7000 embert. A győztes csata eredményeként megerősödött a görög felszabadító mozgalom , amelynek eredményeként megkötötték Drinápolyi 1829-s békeszerződést amely biztosította Görögország autonómiáját.

  [​IMG]

  A török flotta Navarino-öbölben bekövetkezett vereségének képének közzététele kapcsolódik az orosz külügyminisztérium azon nyilatkozatához , amely az ENSZ 1982. évi tengerjogi egyezményének betartásának fontosságáról szól .És ez a kép illusztrálja, hogy mi történhet a nemzetközi megállapodások megsértőivel,akik, hogy megvalósítják saját geopolitikai ambícióikat semmibe veszik a szomszédos országok véleményét és érdekeit - írja az újság.

  Az orosz külügyminisztérium által említett egyezmény kifejezetten előírja minden állam szuverén jogát a 12 tengeri mérföldes körzeten belüli felségvizekhez, és meghatározza az elveket és módszereket a kizárólagos gazdasági övezet határainak meghatározásához . Ez a Földközi-tengerre is vonatkozik

  - jelezte az athéni orosz nagykövetség tweetje.

  Oroszország a régió iránt érdeklődése változatlan, mivel az Égei-tenger (a Földközi-tenger keleti része) természetes folytatása a Boszporusz és Dardanelláknak, amelyek ellenőrzik Oroszország hozzáférését a "meleg tengerekhez". Emellett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter október végi közelgő athéni látogatása jó alkalom Moszkva számára, hogy közös érdekeiket demonstrálja a görög fél számára.
   
  fip7 and fishbed like this.

Ezen oldal megosztása