1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

F-X III tender

Diskurzus a(z) 'Katonai repülőgépek közbeszerzései' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 25..

 1. Phoenix

  Phoenix Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A dél-koreai verseny: F-35 vs. F-15SE vs. Eurofighter
   
 2. hiryu

  hiryu New Member

  4++ az ötödik generáció ellen? Európai védelmi ipar megint házhoz megy a pofonért.
   
 3. luperator

  luperator Well-Known Member

  Ha az F-35-t nem kapják meg, van esélye a Typhoon-nak. S nem maga a gép miatt lehet befutó az EADS, hanem a csomag által amit kínálnak mellé (DK saját 5. gen. típusa)
   
 4. Hans

  Hans New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Fejlemények az F-X III tenderen
  luperator:
  Most komolyan, szerinted mennyi az esélye, hogy az USA kongresszusa megvétózza a Villám eladását pont DK-nak, pont a mai helyzetben, pont azon a környéken? :)
   
 5. alfa74

  alfa74 Active Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Fejlemények az F-X III tenderen
  Az esélye a Typhoonnak? Mint a trójai falónak az epsomi derbyn! :)
  Az USA mindig valós képességekkel árulja a portékáit, ellenben az európai céggel.
   
 6. Yeti

  Yeti New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Fejlemények az F-X III tenderen
  Nem értem, honnan ered az "európai cégek", illetve az "EADS" ilyen szintű lekicsinylése.

  Y
   
 7. alfa74

  alfa74 Active Member

  Nem érted?

  [​IMG] Hát lássuk csak. Mikor is álltak neki a fejlesztgetésnek?

  A 70-es évek végén. És láss csodát már a 2010-es évek elején el is jutottak a Tranche 3 csúcs modifikációhoz (amit eredetileg is terveztek) , mondhatni pik-pak 30 év alatt. Az elmúlt 20 évben ,szinte csak légvédelmi feladatokban volt teljes értékű a gép.Nem képesek eladni sehol a portékájukat , mert baromi drága és nem bizonyított sehol.

  Ahol meg eladták (a fejlesztő országokon kívül) , ott pedig egy vagon kenőpénz kellett hozzá. Ugyan ez a helyzet a harci helikoptereikkel is. Piszok drágák és csak egy feladatosak. Most sem tudnak önállóan olyan fegyvereket fejleszteni hozzájuk, hogy a leendő vevőnek ne kelljen még az USA jóváhagyását is beszerezni, ha potens fegyvereket szeretnének hozzá. Persze már vannak kivételek fegyverek terén ,de a java még mindig made in usa. Még az európai országok zöme is más gépeket használ, mert azok hamarabb elkészültek és többet tudtak.A gyártó országok pedig még a gép nevében sem tudtak megegyezni (kis sarkítással, de gondolom érted mire gondoltam!)

  Ezzel szemben nézd meg ugyan ezen idő alatt kifejlesztett amerikai gépek minőségét és mennyiségét. Az amerikaiak úgy állítanak rendszerbe egy gépet, hogy a tervezett tudása maximumát nyújtja már az elején. A technológia fejlődésével pedig még azt is tovább tökéletesítik. Nézd meg mondjuk az F16-os történetét! Ugyan akkor kezdődött, és most váltják le a csúcs változatot egy még jobb géppel!

  Az utód pedig ,finoman szólva sincs egy súlycsoportban a Typhoonnal! [​IMG] Ráadásul pont ellene kellene bizonyítania! Jajj!

   

  Persze ez az én magánvéleményem.Lehet, hogy én látom rosszul. De győzzetek meg az ellenkezőjéről!
   
 8. igla

  igla New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Fejlemények az F-X III tenderen
  alfa74, bár magam is az amerikai gépek felé hajlok, de amit az előbbi hozzászólásban írtál, minimum elfogult...
  Nyilván az amerikai pénzügyi és technológiai (és világuralomra való törekvés) többletet nem lehet figyelmen kívül hagyni, de azért az európai fejlesztési erőt se kellene figyelmen kívül hagyni.
  Van azért néhány típus, amihez az amiknak is fel kellett nőniük, de ez így is van rendjén.
  Az, hogy az ami gépek rögtön a csúcson vannak, csacsiság. Ugyan már.... Gyakorlatilag a képességnövelés évente változik...
   
 9. Yeti

  Yeti New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Fejlemények az F-X III tenderen
  Alfa74:

  Amit írsz, azzal részben egyet értek, részben nem. Az európai hadigépezet és fejlesztés valóban nem azonos az USA-val jelenleg, én azonban semmiképp nem nézném le az európai hadipart, úgy gondolom, hogy jelentős potenciál van benne és kiváló termékeket szállít, még ha néha kicsit borsos áron is. Persze több példa is van az ellenkezőjére, nézd meg a Ground Combat Vehicle program szerencsétlenkedését, lehet, hogy az amerikai vezetés dobja az egészet és vesz egy rakás német Pumát. De ha a márkánál szeretnénk maradni, mondhatnánk a Leo2-eseket is, azokat is kapkodják világszerte - ellenben az amerikai Abrams-sal.

  A kenőpénzt pedig hagyjuk, melyik hadipari beszerzés történik tisztán műszaki alapon? (az USA mennyi országra "tolta rá" a saját haditechnikáját, ld. M4?)

  Az USA szuperhatalmi státuszban van, szeretné ezt a pozícióját megőrizni és a külföldi érdekeit (pl. olajmezők) megvédeni, ehhez elengedhetetlen egy hatalmas hadipari gépezet fenntartása és folyamatos fejlesztése. Ebből fakadóan sokkal egyszerűbb a polcról levett eszközöket viszonylag olcsóbban kínálni, mint az európai hadiparnak, amely igazából nem szorul rá jelentősen a hadipari eszközökre, kifejezetten export célra gyártanak és fejlesztenek, így nem indokolt, hogy valamennyi termék maximális képességekkel bírjon. Természetesen, ha a vevő kifizeti, akkor ennek nincs akadálya (pl. fegyverintegrálás). Egy szalmaszálat nem tesz senki keresztbe, ha nem fizetik ki, gondolom te is így vagy ezzel.

  A Tájfun pedig valamennyi lenézés ellenére az egyik legjobb vadászgép a világon, szerintem ez kétség nélkül kijelenthető.

  Y
   
 10. Yeti

  Yeti New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Fejlemények az F-X III tenderen
  Az EADS kicsit "felturbózta" az ajánlatát: a meglévő csomag mellé 2 milliárd USD-nek megfelelő támogatást ajánlott a koreai vadászgép programhoz arra az esetre, ha a koreai vezetés az EADS ajánlata mellett döntene. A források némileg eltérnek, azonban itt feltételezhetően nem pénzbeni hozzájárulásról lenne szó, hanem 2 mrd USD-nek megfelelő technológiai transzferről.

  http://english.yonhapnews.co.kr/national/2013/05/23/64/0301000000AEN20130523002800315F.HTML

  Y
   
 11. alfa74

  alfa74 Active Member

  Tudom, hogy úgy hangzott, mintha amerika párti lennék! Pedig nagyon nem!

  Az európai NATO országok állandó tökölése viszont borzasztóan idegesítő! Tudom, hogy erről nem a cégek tehetnek, hanem a politika, de akkor is. Itt neki állnak egy fejlesztésnek, majd bejelenti az egyik partner ország, hogy mégsem kell neki akkora mennyiség.Tehát az árak azonnal nőnek. Mindennel így vannak. lásd: sz.heli, h.heli, sz.repülő, h.repülő, fegyverzet.

  Odáig jutottak, hogy az USA nélkül, már semmilyen konfligtust nem tudnak már megoldani. Nincs megfelelő szállító, felderítő, harci kapacitásuk és ezeket is csökkentik.

  Sokkal jobban örülnék, ha az európai cégek vinnék el a pálmát a tendereken, mert itt fejlődne az ipar és ez kihat minden másra is (mivel a hadi ipar a legalapvetőbb húzó ágazat) ,de nem ezt látom kibontakozni. Mivel az európai országok nagy része nemzetállamban gondolkodik, ezért a fejlesztéseik, beszerzéseik is egyediek. Nagy részük inkább az USA-tól szerzi be a fegyverzetét,mert sokkal gyorsabb és a darabszámok miatt olcsóbb is. Ezen kellene változtatni és akkor nem szakadnánk le teljesen (EU) az USA mögött.

  Nézzétek meg a francia bohózatot! Közösen kezdték el fejleszteni a Typhoont a németekkel és az angolokkal. Majd gondoltak egyet és kiszálltak belőle ,hogy kifejlesszék a saját gépüket a Rafale-t. Pusztán nemzeti büszkeségből. Így sikerült házon belül csinálni konkurenciát, két teljesen azonos géppel. Ez igazából senkinek sem volt jó. Most mind a két csoport vergődik, mert alacsony a darabszám.Egy teljesen hétköznapi európai történet.

  Most Európában 3 kiváló minőségű vadászbombázót gyártanak (Typhoon,Rafale,Gripen). Pedig összefogással 2 elég lett volna (Typhoon,Gripen) , mint ahogy az USA is csinálja. Ebben zseniálisak ök, ezt el kell ismerni mindenkinek! Kifejlesztenek egy kisebb jó (standard) gépet ami "relatív olcsó" és mellé egy nagyobb erősebb gépet, lásd: F-16, F-15 és az F-35, F-22 párosokat. Na ez lehetett volna itt a Typhoon, Gripen páros, mert  nem engedheti meg mindenki magának a nagyobbat.

  A másik dologban pedig ,hogy a "gépek rögtön csúcson vannak", rosszul fogalmaztam és így tényleg sántít a dolog.

  Az USA nem úgy állít csapatszolgálatba egy gépet, mint az EU ,vagy akár az oroszok. Itt minél előbb túl akarnak ezen esni az említett pénzügyi okok miatt, még olyan áron is, hogy a gépek nincsenek az elvárt képességeik teljes birtokában. Itt javában folyik bég a tesztelés ,már csapatszolgálatban álló gépekkel. Ott pedig először teszt alakulatok kapják meg az 1-2 századnyi gépet, de ezt még hosszan lehetne fejtegetni!
   
 12. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Pár héten belül lezárul az F-X III
  Erdekelne, hogy hogy kepzelik, hogy 2017ben atadjak az elso F-35-ot. Mintha addigra par ezret le kellene gyartaniuk akkor belole. nem?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Pár héten belül lezárul az F-X III
  A kérdést sem értem, már töb tucat F-35 repül a csapatoknál, zajlik a kiképzés az USAF-nál. Már januárban elkezdődött a 100. F-35 gyártása az F-35 változatainak IOC-je a jenkiknél.

  F-35B: 2015
  F-35A: 2016
  F-35C: 2019

  Nem értem, hogy miért kellene 2017-re pár ezret legyártani, soha nem is volt ez a terv. Egyrészt mert igény sincsen rá, másrészt a gyártó érdeke is, hogy alacsonyabb számmal, de folyamatosan gyártson. Mert senki sem méretez túl egy gyártósort az igényekhez képest. Aztán meg lehet kirúgni az üzem 2/3-át, mert legyártanak minden gépet 5 év alatt. Ez annyira drága lenne, hogy értelme sincs. Az utolsó gép élettartama, amit levált a 2025-2030 táján jön el. Hova kapkodjanak...? A szállítási határidők is megvannak, a legtöbb vásárló 2016-18 előtt nem is számolt komoly mennyiség beszerzésével. A USMC-nak nagyon sürgős a Harrierek miat, nem véletlenül vásárolták fel az angol gépeket...
   
 14. doca

  doca New Member

  USA, Oroszország lehetőségei messze magasabbak minden más Európai államénál. Az európai integráció(közös birodalom) pedig számomra akkor kezdett kétségessé válni, mikor a közelmúltban a BAE és az EADS nem egyesült végül, pedig a haditechnika mindig is a hatalom koronájának őre volt, tehát a legfontosabb szint. Ha itt nincs meg az összhang és az integrációs akarat, akkor minden más csak időhúzás a közös piac gyümölcseihez való minél további hozzáféréshez. A németek,hollandok,svédek,finnek később szeretnének közös pénzügyet és eurókötvényt(konföderációt), a franciák és a déli népek már azonnal, amit persze a németek vezetésével az északiak nem engednek és így egyre rosszabb pozícióba kerülnek ezek a nemzetgazdaságok(északnak ez a célja, hisz reál teljesítményük alapján nagyobb rész illeti jelenleg őket). A britek,dánok,csehek,lengyelek egyáltalán nem akarnak eurót, csak az előnyökből részesülni. A bevándorláspolitikáról nem is beszélve, ott még nagyobb szórást mutat a kép.

  A brit diplomácia az MI6-el karöltve a válság kitörése óta elképesztő munkát végzett/végez a Nemzetközösség felélesztésére, tehát a jövőben talán láthatunk majd tőlük önálló gépet és fejlesztéseket, mint anno a Hidegháborúban. Azért is írom ezt, mert még Cameron törvénybe fogja foglalni a kötelező érvényű európai uniós tagságról szóló referendumot. Az viszont egy lavinát fog elindítani a folyamatban.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ennek mi a frászakarika köze van a témához...?
   
 16. doca

  doca New Member

  alfa74-nek akartam válaszolni vele
   
 17. alfa74

  alfa74 Active Member

  Én kitaláltam! [​IMG]

  Egyébként ugyan azt írtuk le csak másképpen. 
   
 18. doca

  doca New Member

  Ok, amúgy igen :)
   
 19. luperator

  luperator Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Pár héten belül lezárul az F-X III
  Ha lehet hinni annak, ami "A nagy sakktábla" topikban vázolva lett, nem tartom kizártnak a Typhoon győzelmét. Még ha az F-35-nek nem is lehet alternatívája, politikai téren sokat nyomhat a latban az európai típus (akár a saját fejlesztésű rakétavédelmi rendszer). Kíváncsi leszek a végeredményre.
   
 20. alfa74

  alfa74 Active Member

  Hát a legújabb hír szerint ismét elhalasztva a tender.Drágák a portékák!
   

Ezen oldal megosztása