1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

F-X III tender

Diskurzus a(z) 'Katonai repülőgépek közbeszerzései' témában - Phoenix által indítva @ 2013. május 25..

 1. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  "Nos, biztonsági okokra hivatkozván a dél-koreaiak nem kaphatnak amerikai AESA radar technológiát, az IRST (InfraRed Search and Track) sem jöhet szóba, ahogy elektro-optikai célzó- és zavaró rendszer technológiák átadásáról sem lehet szó."

  Hát ez megaLOL! Tehát kapnak egy alacsony észlelhetőségű sárkányt, oszt' csá... Persze nyilván ugyanannyiért, amennyibe a komplett gép kerülne egyébként...

  "A DAPA (Defense Aqusition Program Administration – védelmi beszerzésekért felelős iroda) részéről úgy nyilatkoztak, hogy a KF-X programot ez nem fogja érinteni, mert AESA és IRST technológiák ügyében keresnek más külföldi partnert, míg a másik két kategóriát megoldják Dél-Koreán belüli fejlesztéssel."

  Aha, mert csak úgy tolonganak az F-35-be beépíthető és az AN/APG-81 képességeit elérő AESA radart gyártó cégek, a spéci, kifejezetten az F--35-höz tervezett EOTS-ről és DAS-ről már nem is beszélve... És ez még csak a puszta hardver, amihez hasonlót még ha le is gyárt valamelyik nem amcsi cég, sokra nem mennek vele, hiszen az amcsik deklaráltan nem engednek hozzáférést senkinek sem az F-35 operációs rendszerének forráskódjához, anélkül meg elég "érdekes" mutatvány lesz tökéletesen integrálni az F-35 többi rendszeréhez... Úgy érzem, itten kegyetlenül át lettek krva a koreaiak.
   
 2. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ja, a második rész tárgytalan. Átsiklottam afelett, hogy ott már a K-FX-ről volt szó.
   
 3. alfa74

  alfa74 Active Member

  Izrael végül is, meg kapja a forráskódokat ,vagy sem? Erre már nem emlékszem.
  Minden esetre az nagyon jól veszi ki magát, hogy a legszorosabb ázsiai (vagy ők, vagy japán) szövetségesük is biztonsági kockázatot jelent?
  Hát vannak akkor problémák az értékrendjükkel, vagy csak a politikájuk kétszínűsége tört a felszínre!
   
 4. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Nézd, nekünk még azt sem engedték meg, hogy VSZ időkből megmaradt Igláink legyenek. Pedig akkor még szoclib volt.
   
 5. sequadon

  sequadon Active Member

  Lehet én gondolom rosszul, de a technológiai transzfer letiltása szerintem nem jelenti, hogy nem kapják meg a szóban forgó berendezéseket a gépek. Amit nem kapnak meg, az a AESA radar, az IRST és az elektro-optikai célzó- és zavaró rendszer gyártási dokumentációja, az előállítási technológiák leírása, szoftverek és forráskódok. Magyarán szólva nem lesznek képesek továbbfejleszteni, vagy saját gépükbe legyártani ezen rendszereket. Ezért zabosak és ez valóban negatív kihatással lehet a KF-X fejlesztésére.
   
 6. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Nekünk még úgy sem adták volna el - ennyit a NATO tagságról.
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Dehogynem eladnák, az összes NATO tagállam a potenciális vevők listáján van. A térségben már kínálgatták a románoknak például.
   
 8. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Nézd, nekünk még azt sem engedték meg, hogy VSZ időkből megmaradt Igláink legyenek. Pedig akkor még szoclib volt.

  Ez így nem igaz. A USA gyakorlatilag el szeretné tüntetni a világ fegyverzetéből a MANPADS eszközöket - kivéve saját Stingereit.
  Hazánkat senki sem kényszerítette, hogy kivonja ezt a fegyverfajtát. Ráadásul vehettünk volna helyette akármit, de helyette a nem MANPADS kategóriás MISTRAL-t vettük (ez volt rossznyelvek szerint az ára, hogy a franciák aláírják NATO tagságunkat). A STINGER-t úgy ejtették ki, hogy hazai javítóműhelyt írtak elő, azt pedig egy helyre hordják Európában.
  Most is vehetnénk pld. GROM-ota lengyelektől, ami gyakorlatilag egy modernizált IGLA...
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nézd, nekünk még azt sem engedték meg, hogy VSZ időkből megmaradt Igláink legyenek. Pedig akkor még szoclib volt.</blockquote>

  Magadnál vagy? Mi döntöttünk a dübörgő haderőreform folyamatában a kivonásról, a szövetségeseink csak a hatástalanítást támogatták, hogy ne valami raktárban rohadjanak.
   
 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Valahol érthető, hogy a létező legmodernebb elektronikájuk gyártástechnológiáját nem osztják meg. Készen megvásárolhatod, de ha gyártani akarod, fejleszd ki magad dollár milliárdokért.

  Izraelnél azt hiszem maradtak abban, hogy nincs forráskód.
   
 11. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Nézd, nekünk még azt sem engedték meg, hogy VSZ időkből megmaradt Igláink legyenek. Pedig akkor még szoclib volt.</blockquote>

  Magadnál vagy? Mi döntöttünk a dübörgő haderőreform folyamatában a kivonásról, a szövetségeseink csak a hatástalanítást támogatták, hogy ne valami raktárban rohadjanak.</blockquote>


  Gondolom akkor nem is volt külső sugallat.
   
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az égadta világon semmi. A saját honvédelmünket mi tesszük tönkre.
   
 13. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Legutóbb még úgy volt, hogy nem kapják meg ők sem.


  Te értelmezted jól és én néztem el... Úgy tűnik, mostanában nem megy nekem az értő olvasás... :( Az amúgy is orbitális hülyeség lenne, hogy kapnak ugyan F-35-öst, de egy csomó alapvető "hardvertartozékát" már nem.
   

Ezen oldal megosztása