F-X III tender (Dél-Korea)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Ha ma rendelek F-35-öt abból mikorra lesz repülő?Teszem azt 28 gép kell és nem vagyok NATO tag.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Az F-35A darabára inkább 150 millió USD körül van /- ahány oldal, annyi különböző ár/!
Az "olcsóbb lesz"-re meg ne vegyél mérget...!!!

Az 5. generációs gépek elterjedésére azért még várni kell...! /Sok ország még 3. generációs gépeket használ. Ha csak nem találnak olajat, abból nem lesz 5. gen. rendelés!/

És amíg várakozol, addig jó néhány 4++ gép fog gazdára találni - Pl. a Super Hornet is...!
A korszerűsítésekről nem is beszélve...!!!
 
M

molnibalage

Guest
Ez szerintem attól is függ, hogy mennyit vagy hajlandó fizetni és kivel egyezkedsz. Egyes országoknak nem sürgős, sanszosan némi pénzért vagy akár ingyért is belemennek abba, hogy a nekik készülő gépekből legyen másé, mert nekik jobb, ha később és olcsóbban kapják. A Japánoknál mi a szállítás? Nem túl rég győztek és nem NATO tagok.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 113
113
Molni

Elvileg 2017-ig szeretnének 4 darabot kapni, a többi 38-at a Mitsubishi szerelné össze. A program záró dátuma 2021 lett volna, de ezt lehet, hogy 2023-ig kitolják. A gép ára júniusi infó szerint 142 millió volt, de nem tudom, hogy ebbe mi mindent számoltak bele, darabárat írtak. És yenből számoltak, ami nagyon ingadozik.

http://www.defensenews.com/article/20130610/DEFREG03/306100018/Japan-Might-Delay-F-35-Purchases
 
M

molnibalage

Guest
A japán ár nem mérvadó. A licenszgyártott F-15-ök ára messze magasabb volt, mint amit a jenkik fizettek érte.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A wiki 153,1 millió 2013-as dollárt ír flyaway cost-nak az F-35A -nál, a B és C meg közel 200 millió. A forrásuk a "Depatrment of Defense" költségvetése. És ezek flyaway cost-ok, amibe a fejlesztés ráeső része még nincs benne. Nem létezik 100 milliós F-35, esetleg amit odavernek kicsit vagy nem kicsit és utána eladnak féláron vagy negyedáron.
 

ruhakupac

Active Member
2012. július 31.
158
37
28
Viszont a gyártás felfutásával ez az ár akár drasztikusan is eshet.
2500 gép iszonyú sok.
Csak lássunk már egészen biztosan végleges formájú F35-t. (értsd minden berepülési és tesztprogram véget ért és sikeres)
 

ruhakupac

Active Member
2012. július 31.
158
37
28
Dél Koreában és Szaúd Arábiában ahogy látom az SE-nek a már meglévő F15ös park ágyazott meg.
Nem tudom, hány %-ban azonosak az alkatrészek, de ha már üzemelteted az F15 valamelyik változatát, úgy gondolom, hogy jóval olcsóbb és egyszerűbb az F15SE-t logisztikailag és üzemeltetésileg integrálni a meglevő rendszerbe.
Tényleg egy koreai F15 lábban vagy méterben méri a magasságot? :)
 
M

molnibalage

Guest
Az F-16-os 4.500 példányban készült, mégsem lett olcsóbb!
Igaz, drága sem volt...!

Ez a kijelentés gyakorlatilag teljesen értelmetlen.

Mégis mitől várnád el, hogy egy tökcsupsz könnyű vadásznak és másodlagosan csapásmérőként használt, nuku PGM és BVR fegyverzet és ECM nélküli F-16A Block 1 után olcsóbb legyen az integrált ECM-es, AMRAAM-os és más radarral és avionikával bíró F-16C Block 52+...? Mintha a '70-es évek csupasz Opelját mérnéd egy mai luxus Skoda Octaviához. Az F-16I is F-16 és az UAE F-16 Block 60 is, az AESA radarral, vontatott csalival, stb.

Azt nézd meg, hogy az egymáshoz közel álló F-16 szériák esetén ki mennyiért vette az elsőt és pl. az utánrendelést. No, mindjárt más a kép. Egyébként meg mi az, hogy nem lett olcsóbb...? A C Gripenhez képest egy átlagos F-16 Blk. 50/52 akárhogyan nézem olcsóbb. Ehhez képest fegyverintegráció terén hülyére veri, ahogy repteljesítményben és fegyverterhelésben is.

Eleve ott kezdődik, hogy az infláció és valutamozgás akkora bizonytalanságot tesz a gépek árába, hogy lehetetlen 20-30%-nál kisebb hibával megmondani, hogy mennyibe került. Mert a gépeket dollárért vették és nem nemzeti valutáért...

Erre jön még rá a fegyverzet és a cumó meg az, hogy politikai okokból mennyire mozgott az árcédula. Az IAF pl. minden "szívszerelem" ellenére olyan *** drágán kapta az F-15-öt, hogy ihaj...

Az eredeti tervek szerint 1975-ös dollárban számolva egy F-16A Block 1-et 7-8 millára lőttek be. Egy F-15A akkor 16-18 milla táján volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
molnibalage

Gyakorlatilag az IAF az ami segélyen vette a saját F-15 gépeit.Azért van olyan kevés nekik mert nem futotta többre a segélyből.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Csak annyira értelmetlen, mint azt állítani, hogy az F-35 "olcsóbb" lesz!
Legfeljebb arányaiban másként változik az ára, de alig kerül közelebb az F-15-höz!

A Gripen meg rossz hasonlat, mert mint minden európai típus: DRÁGA...!
A teljesítményével azonban egyetértünk...!
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
A gyártás ilyen. Ahogy fut fel a termelés az árak meredeken csökkennek.
Ezzel így nem tudom mért akarsz vitatkozni.

Ha vadászgép nem az europai tipusok drágák, hanem minden. Legutolsó 40+2dbos Su-30MKI 110m$/dbba fájt Indiának és ebben nincs support, nincs fegyverzet.
Eközben a gyártás felfutási állapotában lévő F-35 darabára 150m$. Biztos sok?
 

ruhakupac

Active Member
2012. július 31.
158
37
28
S hat ne felejtsuk, hogy az F35 meg mindig tesztfazisban van sok tekintetben. (lasd hirhalom)
Az F15SE viszont tenyleg meglevo gep, nem kellenek meg evek, hogy vegleges format oltson.
Viszont ahogy asom lefele magam ebben a temaban, egyre inkabb ugy erzem, hogy a kovetkezo 30-35 evben az 5. generacios tipusok megkerulhetlenek lesznek.
Vagyis majdnem boritekolhato, hogy lesz F35 del koreai felsegjellel.
 
M

molnibalage

Guest
molnibalage

Gyakorlatilag az IAF az ami segélyen vette a saját F-15 gépeit.Azért van olyan kevés nekik mert nem futotta többre a segélyből.

Én az F-15A/B/C/D gépekre gondoltam. Azokat nem segélyből vették. Az F-15I kapcsán is sokan leírták azt, amit te, de egyetlen forrást sem találtam ár, ami említené. A jenki katonai "segély" értéke asszem akkoriban 1 milliárd USD volt évente, de ennek nem teljes egésze volt fordítható beszerzésre. Biztos, hogy részben ebből is finanszírozták, de hogy a teljes programot ebből, azzal kapcsolatban igen erős kétségeim vannak.
 
M

molnibalage

Guest
Eközben a gyártás felfutási állapotában lévő F-35 darabára 150m$

Az angolok olcsóbban kapták az első legdrágább B változatot. Az első F-35A-k átlagára már most 100 misi táján van.


S hat ne felejtsuk, hogy az F35 meg mindig tesztfazisban van sok tekintetben. (lasd hirhalom)

Ez igaz.

Az F15SE viszont tenyleg meglevo gep, nem kellenek meg evek, hogy vegleges format oltson.

Na ez az, ami meg nem. Alig 1 éve még mindig szélcsatornázgattak a CWB-vel... Az SE igaz, hogy F-15E legacy gép, de attól a műszaki tartalma azért távolról sem lecövekelt...
 

ruhakupac

Active Member
2012. július 31.
158
37
28
En ennek ellenere tartok tole, hogy hamarabb befejezodnek az F15SE tesztjei, mint az F35-e.
Amennyire en tudom, a sarkany, hajtomu es az avionika jo resze mar fix.
A CWB-vel meg lehetnek jokora gondok az integracios es valos oldasi tesztek soran.
Mondjuk, amennyire olvastam az SE-t F15C++-nak is lehetne hivni, mert elsosorban legiharcra es 5. gen gepek elleni legiharcra optimalizaljak.