F-X2 / F-X BR program - a brazil vadészgép tender (Brazília)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Gondolom azért eröltetik a Meteort, hogy legyen európának is BVR fegyvere, okosodjanak a fejlesztés közben, stb.

Nem. Azért erőltetik a Meteort, mert a NEZ és DLZ is brutálisan magasabb, mint az AMRAAM esetén. A Meteornak van előnye és hátránya is az AMRAAM-mal szemben, de micsoda meglepetés, a gép hordozhatja mindkettőt.
 
M

molnibalage

Guest
AIM -120D is 100+ km hatótávolságú lesz tán.

Nem, nem lesz. A rakéta hajtóműve nem változik radikálisan vagy szinte semmit. A röppálya optimalizációval nő majd a távolság és erre bemondtak egyesek 50%-ot. Arpó hiba, hogy én ezt nem hiszem el, mert ennyit nem lehet nyerni, ez fizikai képtelenség. Akkor nyerne ennyi, ha eddig szándékosan el volt rontva az egész, ami meg ugyebár elég vicces gondolat lenne.
 
M

molnibalage

Guest
<blockquote rel="Terminator">A kecskeméti gripen pilóták sokszor gyakoroltak már F-16-osokkal. Már nem emlékszem hogy melyik F-16 változatra mondták, de azt állították hogy a Gripen hamarabb észleli a F-16-ost mint az őt.

Ilyet nekem is mondtak.De azt is hogy azok régebbiek voltak (Nemzeti gárdás asszem Block 30-40 körül nem tudom pontosan)

</blockquote>

Block 30/32 gépek jártak itt. Viszont akkor nézd meg, hogy milyen radar és szoftvercsomag van a 30/32 és a többi jenki gépben. Én fejből nem tudom, de nagy eltérés emlékeim szerint nincs.

A jenki F-16C/D gépek hardveresen bizony azért néha meglepően korosak és az exportált Block 50/52+ változatok újabbak náluk...
 

szanszi

New Member
2013. december 21.
13
0
1
"Teljesen lényegtelen, mert egyig kép sem repül olyan konfiban, ami ezt kihasználhatóvá tenné. Ugyanis az F-16 csak full AA konfigban képes erre, de szökőévenként repül ilyenben. A C/D Gripenre négy AMRAAM rakható max. Akkor hova tudjon több célt szimultán leküzdeni...?"

Nem a 6 cél egyidejű leküzdésének az ÉRTELMÉRE gondoltam csak gondolom ami egyszerre 6 célt tud támadni, az a radar jobb, számítástechnikai képessége jobb. Először értelmezd már a mondatot.

"Max. felbontású SAR képet te nem láttál még semmilyen típusnál sem vagy ha neked van ilyen, akkor kérlek osztd meg velünk. "

Átolvastam a kommentemet egy párszor, de nem látok olyat hogy Max. felbontású SAR kép. Azt mondtam, hogy felbontása JOBB. Vagyis az F-16 radarjának JOBB a felbontása. Ismét kis szövegértelmezési hiba.

"Élvonalban vannak. A világ első digitális adatátviteli rendszere svéd volt. Mikor? A '60-as években. Upsz... A Viggennel pár jenki találkozott a '80-as években és irgalmatlanul meglepődtek, hogy mit tud. A svéd elektronika világszínovalú. Pont. Mutass egy olyan 10 milliós országot, aminek az ipara nagyrészt önerőből AESA radart fejleszt. No comment... "

Biztos nagyon jók, meg a 60 évekbeli egyszerű, házon belüli adatátviteli rendszer is biztos jó volt. Mondjuk valamiért nem terjedt el. Az amcsik meg biztos meglepődtek a nagyrészt saját rakétáiktól. Upsz. Az AESA radarjukat én úgy tudom hogy félig készen veszik át a franciáktól vagy az olaszoktól. Nagyrészt nem az övéké lesz.

"Kisebb az anenna, fú micsoda ütős érv. Azért kicsivel több tényező van ennél... "

Adott két kb egykorú radar, kb egy fejlettségi szinten, mégis szerinted mik azok az egyéb tényezők. Hát a tányér átmérője. A mig -21 miért érte el képességei határát? Azért, mert a szabályozható mach kúpba csak bizonyos (kicsi) méretű antenna fért el. AESA F-15-F-16: az eagle -nek jobb minden paramétere, mert az orrába nem 1000 önálló adó-vevő van, hanem mondjuk 1500.

"Mármint szerinted a Griff radarja nem képes SAR képet készíteni...? Ezt a marhaságot honnan vetted...? "

Én így hallottam. Ha tudja, akkor jó neki. Ettől függetlenül a svájciak lepontozták a gripen e képességét. Ők megmondták kerek perec, hogy a régebbi Hornetjeiknek JOBB a csapásmérő képessége. A gripen szerintük NEM tud egyszerre több célpontot megsemmisíteni. Pont. Ha tud SDB bombát dobni akkor magának, önállóan meg tudja határozni a célok gps koordinátáit? Vagy csak előre programozott koordinátákat tud támadni? Mindenesetre a svájci pilóták nem két iskolakört tettek a pálya fölött, hanem sok órát repültek. Tán csak tudják hogy mit beszélnek.

"z F-16 Block 60 gépeken kívül nincs AESA radaros F-16, de oda se neki... "

Az APG 68 (v)9 is jobb mint a PS05. Jelenleg az a legjobb ilyen méretű hagyományos radar. (lengyel falconok radarja)

"Ezt gondolom, csak kitaláltad a gép méretéből, de valós adatod nincs. A Gripen tartja kis hazánkban jelenleg a repülési időrekordot egy felszállásból a szuperszonikus gépek között. Akkor szerinted ez mit jelent...? Attól, hogy a gép kicsi, attól a hatósugara megfeleő, mert a hajtómű fajlagos és abszolút fogyasztása is megfelelő tartományban van. Szó se róla, pont úgy repült Líbia felett, ahogy a Viperek... "

??? Kik voltak verseny többi résztvevői? Mig-21? Mig-29? Ki nem szarja le, hogy mennyi az átrepülési távolsága csupaszon? Csapásmérő konfigurációban mekkora a hatótávolsága? Hát bizony kicsi. Ha oldalra pillantasz a Spotteres bannerra , akkor te is meglátod. Vagy 2 póttartály +kicsi fegyver = viszonylag jó hatótáv, vagy combosabb fegyverzet, de elégtelen hatótáv. Biztos hogy Líbia felett úgy repült mint a falcon? Én a képeken nem úgy láttam (2 póttartály, 2 amraam, 2 Iris -t, 1 felderítőkonténer)

"Öööö, az F-16C és MLU is kb. így van. A több függesztő miatt csapásmérő konfigban jobb a BVR képessége, de ennyi. A két szárnypótost ugyanúgy fel lehetne heggeszteni a Viperre, mint a Gripenre..."

Komolyan gondolod? Abszolút téves. A több függesztő azt jelenti, hogy a két póttartály mellett MÉG VAN 2 db nagy terhelésű tartó. A gripenen nincs. 2 póttartály+2db 1 tonnás bomba, 2 amraam, 2 sidewinder, sniper, zavaró/felderítő konténer/póttartály. CFT tartályokról meg már ne is beszéljünk... Ha az is fenn van, akkor akár 4 db 1 tonnás kalapácsot is fel lehet tenni. Hol van ehhez a gripen???

A thermás dolgot én olvastam félre.

A semleges gázos és öntömítős habos rendszer nemlétét azért feltételezem, mert a hab kb 5% -t vesz el a tartály térfogatából, és mivel így is kevés a keró, gondoltam nem tesznek bele. Ha van, akkor jó.
 

szanszi

New Member
2013. december 21.
13
0
1
<blockquote>Meteoros ábránd? Azért mert a gripen az egyik tesztplatform, még nem tudja kihasználni annak hatalmas indítási távolságát (100+km) A gripen ilyen messzire nem is lát el, nemhogy küldözgesse a rakéta után a jeleket. Maximum adatátviteli rendszerrel, több gép együttműködésével.

Melyik részét nem fogtad fel annak, hogy ez nem csak a Gripenre igaz...? Komolyan mondom, hogy agyfaszt kapok tőled. Pedig 2 perce vagy csak itt..</blockquote>

Ki mondta hogy csak a gripenre igaz?? Én nem emlékszem. Ha agyfaszt kapsz, az meg a te bajod!
 

vinoddutta007

New Member
2013. december 23.
1
0
1
This is a great victory for SAAB as well as for Gripen. Brazil really choose a great fighter jet for its airforce despite of Dassault's Rafale and Boeing's F-18.
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Nem a 6 cél egyidejű leküzdésének az ÉRTELMÉRE gondoltam csak gondolom ami egyszerre 6 célt tud támadni, az a radar jobb, számítástechnikai képessége jobb. Először értelmezd már a mondatot.

Ez egyáltalán nem ilyen irányban függ egymástól..
 
M

molnibalage

Guest
Nem a 6 cél egyidejű leküzdésének az ÉRTELMÉRE gondoltam csak gondolom ami egyszerre 6 célt tud támadni, az a radar jobb, számítástechnikai képessége jobb. Először értelmezd már a mondatot.

A mennyiségi képességet kevered a minőségivel. Értelmetlen. A Sólyom BVR képessége semmivel sem jobb, mint a Gripené. Egy szinten vannak. Pont.

Átolvastam a kommentemet egy párszor, de nem látok olyat hogy Max. felbontású SAR kép. Azt mondtam, hogy felbontása JOBB. Vagyis az F-16 radarjának JOBB a felbontása. Ismét kis szövegértelmezési hiba.

Aha. És ezt honnan a búbánatból veszed...?

Adott két kb egykorú radar, kb egy fejlettségi szinten, mégis szerinted mik azok az egyéb tényezők.

A kb. szó használatát picit erősnek érzem.

A mig -21 miért érte el képességei határát? Azért, mert a szabályozható mach kúpba csak bizonyos (kicsi) méretű antenna fért el.

Nem. Azért, mert nem raktak bele soha normális radart. Abból a méretből is elég sokat ki lehetne hozni. Gondolod, hogy viccből van a MiG-21 Bisonnal BVR rakétája...? Gondolod, hogy egy dél-amerikai országnak korszerűsített F-5-ön viccből van AMRAAM...?


Ők megmondták kerek perec, hogy a régebbi Hornetjeiknek JOBB a csapásmérő képessége.

Na, aztán azt nagyon tudhatják, amikor gépágyús lövészeten kívül soha nem próbálták ki, mert nincs csapásmérő fegyverzetük. Mondom, az az értékelés elég sokmindentől bűzlő értékelés volt. A svájciakról alkotott képet nem kicsit rombolta nálam.

A gripen szerintük NEM tud egyszerre több célpontot megsemmisíteni. Pont. Ha tud SDB bombát dobni akkor magának, önállóan meg tudja határozni a célok gps koordinátáit?

Igen, meg tudja.

Az APG 68 (v)9 is jobb mint a PS05. Jelenleg az a legjobb ilyen méretű hagyományos radar. (lengyel falconok radarja)

És ezt mire alapozva jelented ki ilyen határozottan...?


??? Kik voltak verseny többi résztvevői? Mig-21? Mig-29?

Szu-22. Tudod, a nagyvas vasaló. Van még kérdésed..?


Komolyan gondolod? Abszolút téves. A több függesztő azt jelenti, hogy a két póttartály mellett MÉG VAN 2 db nagy terhelésű tartó. A gripenen nincs. 2 póttartály+2db 1 tonnás bomba, 2 amraam, 2 sidewinder, sniper, zavaró/felderítő konténer/póttartály. CFT tartályokról meg már ne is beszéljünk...

Mondtam, hogy csapásmérő konfigban az F-16C/MLU picit jobb. A CFT tartályozás viszont röhejes. A szolgálatban levő Viperák nagy része nem tudja használni...

Ha az is fenn van, akkor akár 4 db 1 tonnás kalapácsot is fel lehet tenni. Hol van ehhez a gripen???

Tökéletesen értelmetlen konfig, a gép harcászati hatósugara 0. Ezen felül - már elnézést - mi a fasznak vinne 4 db 2000 fontos bombát ma bárki, amikor a PGM használata alapkövetelmény...? Öregem, nem a '60-as években vagyunk, amikor F-4 és A-6 gépek 4 Mk-84 és tucat vagy akár kéttucat Mk-82-vel jártak bevetésre oda, ahol 0 légvédelem volt. A Gripenre felrhakható pont ugyanúgy a tartónként 4-4 SDB, ha meg lenne a rack. A gép tudja kezelni az SDB-t, az inrtegráció megtörtént. F-16 sehova nem megy szárnypótos nélkül. Pont.

A semleges gázos és öntömítős habos rendszer nemlétét azért feltételezem, mert a hab kb 5% -t vesz el a tartály térfogatából, és mivel így is kevés a keró, gondoltam nem tesznek bele. Ha van, akkor jó.

Halkan jegyzem meg, hogy az F-15-nél is csak a feed tank bír öntömítéssel...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
A Gripen CFT tartályának a fejlesztése leállt? Csak régi fantáziaképeket találok a neten.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
"A jenki F-16 C/D gépek hardveresen bizony azért néha meglepően korosak és az exportált Block 50/52+ változatok újabbak náluk..."

Ráadásul az Emirátusok már F-16 E/F Block 60-ast kaptak...
És mivel F-35-ösök csak lassan "készülnek", nem csoda, hogy az USA modernizál 300 C/D változatú Falcont:
http://htka.hu/2012/08/31/ujabb-reszletek-az-f-16-osok-korszerusiteserol/
Nem lennék meglepve, ha ezek után 1 modernizált Falcon többet többet tudna 1 vadiúj exportváltozatú F-16 E/F Block 60-nál....

És kíváncsi lennék a Gripennel való összehasonlítására is...!
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
namég1x
Bizonyítva látja az osztrák Profil című hetilap, hogy magyar személyek megvesztegetése árán döntött 2001-ben a budapesti kormány a Gripen harci repülőgépek lízingjéről. A brit BAE konszern pénzével lobbizó osztrák grófot decemberben bíróság elé állítják Bécsben pénzmosás, hamis tanúzás és bizonyítékhamisítás vádjával.

http://nol.hu/kulfold/mensdorffot_birosag_ele_allitjak_?ref=sso
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
hiryu az tavaly szeptemberi cikk. Azóta nem hallottam, hogy valakit akasztottak volna Magyarországon abból az 5 személyből, akik a 13 millió euró kenőpénzt megkapták. Hol tart most az ügy?
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
T joker!
A BAE csak 1 szál, ami nyilvánosságra került. Valószínűleg a SAAB-osok jóval ügyesebbek voltak, mert ma is azok...!

Csak 2 dolog biztos:
1,: Egy vagy több személy csúszópénzzel hozzájárult a Gripen magyarországi győzelméhez...!
2,: Hogy ki, mikor és mennyi pénzt kapott, azt SOHA nem fogjuk megtudni...!

Ezek után nem tudom, hogy mit akarsz hallani....
Kíváncsiskodás helyett inkább örülj a Gripen "csodás győzelmeinek"...!!!