1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fairchild C-123 Provider

Diskurzus a(z) 'Szállító- és légi utántöltő repülőgépek' témában - weasel007 által indítva @ 2017. április 23..

 1. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Közepes teherszállító repülőgép, melyet a Chase Aircraft fejlesztett ki, majd később a Fairchild Aircraft gyártott az Amerikai Légierő részére.
   
 2. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

 3. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hogy ne csak a facebookon legyen meg:

  A típus érdekessége, hogy eredetileg csapatszállító vitorlázónak tervezte meg az 1943-ban alapított Chase Aircraft-nál tevékenykedő orosz immigráns, Michael Stroukoff.

  A végül közepes teherszállítóként 1956-ban hadrendbe állított típus gyártását azonban nem a kifejlesztését végző cég végezte. A limitált gyártókapacitással rendelkező Chase Aircraft 1953-ra a Kaiser-Frazer vállalat többségi tulajdonába került.

  Más kérdés, hogy végül a Kaiser-Frazer meg nem gyárthatta.

  A gyártókapacitás megvolt: a Henry J. Kaiser iparmágnás érdekeltségébe tartozó vállalatnak ekkoriban tulajdonában állt azon nagy kapacitású gyárüzem, ahol a Ford a háború alatt 8 000 B-24 Liberatort gyártott le. Sőt, a Kaiser-Frazer-nek ekkoriban volt megbízása a Farichild C-119 Boxcar szállítógép kiszervezett gyártására is.

  A C-123 gyártásából viszont nem lett semmi, mert kibukott, hogy a Kaiser-Frazer-nél gyártott C-119-esek lényegesen drágábbak lettek, mint a Fairchildnál készülő példányok és várhatóan ez történne a C-123 esetében is. A C-123 gyártása így újra lett tendereztetve, amin végül a Fairchild nyert jogot a gyártásra. A típusból 1949-1970 között összesen 307 példány készült el.

  Az USAF-nál 1980-ig szolgáló típus intenzív használatban volt a Vietnami háború ideje alatt: egyrészt, mint teherszállító, másrészt, mint a permetező műveletekbe bevont géptípus.

  Használta a papíron civil, gyakorlatban azonban az USA kormánya által üzemeltetett Air America légitársaságon keresztül számos kormányszerv, így a CIA is.

  Később a tartalékosok állományába került, de megtalálható volt a Parti Őrség gépállományában is.
   

Ezen oldal megosztása