1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II

Diskurzus a(z) 'Közepes és könnyű csapásmérők, csatarepülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Május 17-én az utolsó A-10 Thunderbolt II csatarepülőgép is elhagyta a Spangdahlem támaszpontot, s ezzel Európát.
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Kábelszaggató A-10-es
  Mockup of the DARPA A-10 UCAS project.

  http://alephactual.tumblr.com/post/50857143073/mockup-of-the-darpa-a-10-ucas-project-as-if-the
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jól értem? A USAF vágta volna az A-10 flottát és a politikusok nem engedték volna...? Nem fordítva...?
   
 5. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Én nem is lennék biztos abban, hogy bárki az A10-esre gondolt.. Mint ahogy abban sem, hogy annyira mostoha gyerek lenne az USAF szemében vagy bárki szemében, sőt...
  Viszont pl. B1 lehet, hogy mehetne... Szállító gépből, ha jól nézem van 9 féle... F15-ösök és F16-osok részben már váltva vannak F22 gépekkel, illetve F35-ösökkel is lesznek egyre inkább... Az egyedüli oka gondolom ezek megtartásának, hogy több 100 van belőlük.
   
 6. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Jaja, politikai hátszéllel harcolnak pl. az A-10 vágások ellen. A Nemzeti Gárda és a tartalékosok az érintett államok támogatásával:

  http://www.nytimes.com/2012/04/24/us/air-national-guard-lobbies-successfully-against-budget-cuts.html

  http://www.nationaldefensemagazine.org/archive/2013/September/Pages/FighttoKeepA-10WarthoginAirForceInventoryReachesEndGame.aspx
   
 7. sondor961

  sondor961 New Member

  Szerintem a KC-10 tanker /volt DC-10/ kivonása valószínűbb! Mert a KC-46A nagyobb, mint /az általa leváltandó/ KC-135, igaz kisebb a KC-10-nél. Vajon a KC-46A elég nagy-e 1 strat. szállítógép vagy 1 stratégiai bombázó megitatásához...???
  De 10 év akkor is kell hozzá, mert a KC-46A még "sehol sincs"...!
   
 8. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Nem tartom valószínűnek, mert az elmúlt évtizedekben az A-10 elég nyomós tényező volt a harctereken. Űr keletkezne utána. Igaz, minden más után is, de kérdéses, hogy mekkora.
   
 9. huleaks

  huleaks New Member

  Költségvetési megszorításokra hivatkozba leszerelné a légierő az A-10 -et, amit aztán átvenne a hadsereg?! Akkor hol jelentkezne a spórolás? Ezek nem egy kalapból kapják a pénzt?
  Na meg azt sem értem, hogy usa adóssága évi több 100 milliárd dollárral nő, akkor honnan van pénz bárminemű jelentősebb kiadásra. Új gépek vásárlására, fejlesztésére? Ez is hitelből? És ez meddig megy így tovább?
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  huleaks
  A légierőnek és a hadseregenek valószínűleg külön költségvetése van külön projektekkel (persze végülis ugyanabból a kalapból). Ha a légierő lemond pl az A-10 esekről (vagy bármi másról), akkor marad pénze mondjuk fejleszteni vagy beszerzésre vagy arra amit elterveztek. Ha nem mond le semmiről önszántából akkor kényszerhelyzetbe kerül, vagy költségetési kiegészítést kér amit vagy megkap vagy nem (megszorítások korát éljük, még náluk is) vagy pedig egy nap elfogy a pénze és akkor úgyis kénytelen lesz valamiről lemondani. A hadseregnél ha valami helyett vagy a tartalékjaikból találtak egy ennyi forrást akkor végülis átvehetik és összességében sporlás ahoz képest lesz, hogyha légierő költségvetését megemelték volna.

  Az első két kérdésre a válasz: igen, hitelből, abból az évi kb 500 milliárd dolláros adósságnövelésből. A meddig megy tovább az a bonyolultabb, az év elján volt egy adósságplafon-növelés, mert hanem becsődölt volna a központi költségvetés, most novemberre egy újabb plafonemelés néz ki, mert hanem fizetésképtelenné válnak. Ezt rendszerint megszavazza a kormány, mert mást nem tehet, mivel azzal nem nyersz választást ha csődbe viszed az országot az előző ciklusban. A hitelt meg adja a FED meg Kína meg az egész világ.
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  ***...az év <b>elején</b> volt egy adósságplafon-emelés...
   
 12. amanitin

  amanitin Member

  "az évi kb 500 milliárd dolláros adósságnövelésből"

  Évi ezer milliárd. De csak a 'megszorítások' óta. Obama első megválasztásakor (2009) tartottak 11ezernél, most majdnem 17, tehát az éves átlag bőven ezer fölött van.

  Hogy kicsit kontextusba helyezzük a dolgot, a szövetségi költségvetés hosszú hosszú évek óta (Reagan) a bevételnél 40-50%-al(!!) több pénzt költött el. Az ún megszorítások hatására ez lemegy most a terv szerint kb 35%-ra. Bizonyára ez majd jól megoldja a helyzetet.

  "a politikusok nem engedték volna...? Nem fordítva...? "

  ilyenre már több példa volt. Pentagon bejelenti, hogy nem kell nekik több f22. Vagy nem kell nekik alternatív hajtómű az f35-be. Mire a kongresszus közli velük, hogy debizony. Eisenhower 1961-ben megmondta, hogy mi lesz: http://en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex. Aztán úgy is lett.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kétlem, hogy a US Army átvenne akármennyi A-10-et. Még az 50-es és 60-es évek táján született egy döntés, hogy a US Army nem rendelkezik merevszárnyú harci gépekkel. Ez mai napig is azt jelenti, hogy igen kisméretű teherszállítók és nagyon kevés a középkategóriában van az Army-nak és ennyi. Csak helikopterük van.

  A USAF-nek viszont meg helikoptere az, amiből szinte nincs is. Héhány tucat, ha talán van nekik.
   
 14. dalost

  dalost Active Member

  "Ebben persze nincs új, ez az USAF jelenlegi hivatalos álláspontja: ugyan még nincs döntés, de pénzügyileg az egyfeladatú gépek teljes szanálása lenne érdemes." - Mifelénk is hasonló folyik csak pénzügyi megfontolásból a teljes haderőt szanálják...
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member


  Ez így szó szerint vicces kijelentés, mert az B-1, B-52, B-2, harci helik, AWACS mind, mind egyfeladatosak... Persze nyilvánvaló, hogy itt az egyfeladatos harcászati gépekre gondol, ez gyak. az A-10 és F-15C/D gépek kukázását jelentené.
   
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  "Ez így szó szerint vicces kijelentés, mert az B-1, B-52, B-2, harci helik, AWACS mind, mind egyfeladatosak... Persze nyilvánvaló, hogy itt az egyfeladatos harcászati gépekre gondol, ez gyak. az A-10 és F-15C/D gépek kukázását jelentené."

  Egyiknek se látom túl sok értelmét. Szerintem két értelmes lehetőség közül választhatnak:

  1. Csökkentik a gépek számát a legnagyobb darabszámú típusok esetén, megszüntetnek, átszerveznek alakulatokat, ehhez kapcsolódó létszámot leépítik, a kivont gépeket meg fölhasználják alkatrésznek vagy eladják.

  2. Az F-35-ösök érkezésével párhuzamosan kivonják a régebbi F-16, F-15 gépeket, a kivont gépeket eladják vagy alkatrészként fölhasználják.

  Szerintem minden más opció több kárt okozna, mint hasznot.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én is hatalmas állatságnak tartom mind az F-15C/D mind az A-10 gépek kivonását. Az F-15C-t még csak-csak kompenzálja az F-35A előbb utóbb és a Golden Eagle programa még azért nem költöttek annyira sokat. Ellenben az A-10C flotta gyakorlatialg zsír új és teljesen egyedi képességei vannak a gép sajátosságai miatt. Ennyi erővel miért nem az AC-130-at vágják ki...? Na, annál kevésbé egyfeladatosan nehezen találsz és alacsony intenzitású és low tech ellenfélen kívül nemigen jó. Még az irakiak is képesek voltak 1991-ben egyet leszedni amikor az irakiak behatoltak kicsit bajt keverni Szaúd-Arábiába...
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Hát igen, én is értetlenül állok a dolog előtt...
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ha ezt az A-10 kivonást véghez viszik az kb. olyan lesz, mint nálunk a Szu-22-k kivonása. Először felújítjuk aztán kukázzuk. (Tudtommal A-10-et nem adnak el senkinek)
  Értelmetlen az egész.

  Viszont nem rég olvastam, hogy a világ légierőiben 6000 új gépre lenne igény. Szerintem ezen országok egy jelentős része nem is álmodik jobb gépről, mint egy használt USA F-16C. Biztos vagyok benne, hogy az F-15C/D és az F-16C/D flotta régebbi, de még üzemidővel rendelkező darabjait el lehetne passzolni a világpiacon.
  Így megspórolnák az üzemeltetési költséget, és még némi hasznuk is lenne az eladásokból.
  A hiányukat meg fokozatosan pótolnák az F-35-ök. Szerintem ez járható út lehetne.
  (Meg persze az AC-130 se kéne.)
   
 20. hangtomito

  hangtomito Member

  Gondolom az F-22,35 és a drónok sokkal olcsóbban és biztonságosabban megoldják, a 70-es években tervezett A-10-nek szánt feladatot...
   

Ezen oldal megosztása