A-10 Thunderbolt II (Fairchild Republic, USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hangtomito

Member
2013. augusztus 30.
115
10
18
Gondolom az F-22,35 és a drónok sokkal olcsóbban és biztonságosabban megoldják, a 70-es években tervezett A-10-nek szánt feladatot...
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Az az igazság, hogy a kongresszus és a képviselőház is kompromisszumok végtelen sorozatával működik. Ha meg akarnak vágni valamit, akkor valahol kompenzálni kell. Tehát azért kell az A-10-et kivonni, mert kell a pénz máshová. Mivel a légierőről van szó, valamely futó projekt üzletileg, munkahely-teremtési ok miatt, fontosabb, mint az A-10-es képessége. Szerintem igazából a Marines vehetné át őket. Az ő harci stílusukhoz illik legjobban a gép. De nekik jön a Marines F-35. Így hát halálra van ítélve az ügy. Ha kicsit lebutítanák, jó pénzért el lehetne adni őket.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Azon kívül bármennyire is modernizált a c variáns, ezt a gépet páncéloshadosztályok ellen tervezték. Max Kína, vagy Észak-Korea ellen lenne manapság használható költséghatékonyan. Azonban a csapatlégvédelem az utóbbi években akkorát fejlődött, ami megkérdőjelezi a kis sebességű, jól megterhelt, repülő tankok jelentőségét. Nem vagyok az A-10 szakértője, de talán mégis a legkisebb rossz az A-10 kivonása.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Littlejohn

Szerintem kifejezetten hasznos tud lenne egy ilyen gép, ha közvetlen tűztámogatásról van szó. A túlélőképessége szerintem sokkal jobb, mint mondjuk egy harci helinek. Szóval hasznos jószág.
 

therob

Active Member
2012. december 26.
923
248
43
Littlejohn

Szerintem kifejezetten hasznos tud lenne egy ilyen gép, ha közvetlen tűztámogatásról van szó. A túlélőképessége szerintem sokkal jobb, mint mondjuk egy harci helinek. Szóval hasznos jószág.

Hasznosnak hasznos na de milyen áron? Amikor azt nézik folyamatosan hogy honnan lehet még spórolni akkor az elsők közt kerül szóba az A-10. A VSZ képzelt tömeges hk támadása ellen készült, akkor amikor nem sajnálták a pénzt arra hogy minden feladatra külön típus készüljön. Ma a költséghatékonyság a divat.
 
M

molnibalage

Guest
Biztos vagyok benne, hogy az F-15C/D és az F-16C/D flotta régebbi, de még üzemidővel rendelkező darabjait el lehetne passzolni a világpiacon.

F-15C/D-re gyak. szinte soha nem vol igény senkitől, még újra sem, tehát most mitől lenne olyan gépekre, amik az üzemidő végén járnak? Golden Eagle nélkül az F-15C/D flottából kb. 5-6 év lehet hátra. A legfiatalabb gépek is 87/88 táján készültek és azok már hibridek voltak, mert F-15E sárkányt kaptak. Ezek elvileg repülhetnének tovább, de ezekből alig egy markonyi lehet a "klasszikus" F-15C-hez képest.

Ha leláll az F-15/A-10 flotta akkor meg pont az van, hogy minden elérhető F-16C/D-re szükség van, mert ezek nyakába szakad minden, ergo semmiféle eladaható gép nincs...
 
M

molnibalage

Guest
Gondolom az F-22,35 és a drónok sokkal olcsóbban és biztonságosabban megoldják, a 70-es években tervezett A-10-nek szánt feladatot...

Ez most irónia vagy komoly

Az, hogy mikor terveztek valamit egy alap állapotban, az vajmi kevéssé meghatározó. Az A-10C gépek avionikája és önvédelmi rendszere gyakorlatilag F-16C/D CIIP szinten van és attól is feljebb, mert van MAWS és termérdek infacsapda. Persze lassabb a gép, de pont ez a lényege...

Az F-15E, mint koncepció is a '80-as évek eleje óta létezik, lásd SE Demo. Az meg csak egy átszabott F-15B, aminek a tervezése 1970 előtt kezdődött. Ennek ellenére mai napig adnak el F-15E leszármazottat. Mikor jön már el az a pillanat, hogy megértjük, hogy egy platformot a harcászati elektronikája és a hordozott fegyverek és még pár dolog összessége teszi azzá, amivé...? Totál lényegtelen, hogy a gép alapkoncepciója és aerodinamikája régi, mert bevált.

Tessék már észrevenni, hogy a stealth gépeket leszámítva az elsővonalas vadászoknál a '70-es évek vége óta nem találtak ki szinte semmi forradalmit. Akkor megszülettek a mai 4+(+) gépek a alapformái és mivel azóta is ezekből építkeznek... Ezek szerint, akkor a Super Hornet, F-15K és Szu-35 is elavult szarok? Hát nem...
 
M

molnibalage

Guest
Azon kívül bármennyire is modernizált a c variáns, ezt a gépet páncéloshadosztályok ellen tervezték. Max Kína, vagy Észak-Korea ellen lenne manapság használható költséghatékonyan. Azonban a csapatlégvédelem az utóbbi években akkorát fejlődött, ami megkérdőjelezi a kis sebességű, jól megterhelt, repülő tankok jelentőségét. Nem vagyok az A-10 szakértője, de talán mégis a legkisebb rossz az A-10 kivonása.

Meg az A-10 fegyverzetet is. Ugyanis képes az új kisméretű siklóbombák használatára tudtommal, TGP, MAWS van rajta, ECM konténer, ami kell. A modern csapatlégvédelmi egységek elterjedtsége meg eléggé marginális még mindig.

A jól megterhelt rész értelmetlen a komentedben. Az A-10 gépekre gyakorlatilag soha nem pakoltak éleseben 4 Mavericknél és két kisebb kazettás bombánál (max. 1000 fontos) többet vagy 2 Maverick és 4 bombánál többet. Az agyatlan fotókat, ahol agyon van pakolva, azt felejtsd el. Totál irreálisak, csak péniszméricskélés miatt vannak fent. Semmiben sem tér el attól, mint amikor 4-6 2000 fontos bombát felpakolnak az EF-re vagy a klasszikus régi fotóról az F-15E Demóról.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/McDonnell_Douglas_F-15E_Prototype_060905-F-1234S-025.jpg

Az EF kép.
http://www.combataircraft.com/aircraft/fef2000_p_08_l.jpg
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
T. fip7!
"Hogy a világ légierőiben 6000 új gépre lenne igény"...?!? - Nekem ez kissé soknak tűnik. De ha kivesszük az embargós és az USA számára "nem baráti", valamint a gazdagabb /pl. "olajos"/ államokat, zömmel csak szegény országok maradnak....
Akiknek igénye még lenne, de pénzük már annál kevésbé...!!!

Szóval ÖSSZESEN alig pár darab használt F-16-ost tudnának venni, F-15-öst meg egyet sem! Bár az ötleted elsőre jónak tűnt, de azzal nem sok A-10-est lehetne megmenteni....
Vagy csak annyit, amennyit már nem érdemes...!

Egy dolog azért reménykeltő: Az USA-ban most sokan gondolkoznak az A-10-es megtartásán...!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
molnibalage , sondor961

Én csak ötletelek, nem vagyok napra kész az USA gépeinek pontos üzemeltetéséből.
Viszont itt pár dolog molni által is kiderült. Az egyik az, hogy az F-15C/D gépek eladhatatlanok, és mivel az üzemidejük is kifut lassan, ezért én inkább akkor ezt a típust vonnám ki a légierő állományából.
Az általam tömören leírt, és molni által részletesen kifejtett okok miatt én semmi kép nem kukáznám az A-10-s flottát.(max. egy részét)
Inkább még mindig a régebbi F-16 osokat próbálnám meg elpasszolni.
Összegezve: F-15C/D gépek kivonása, pár F-16 elpasszolása, és az A-10 flotta némi csökkentése elég lehet. Mivel belátható időn belül érkeznek az F-35-ök én ezt jó megoldásnak gondolom.
Az A-10 feladatát szerintem egy F-35 nem igazán tudná átvenni, ellentétben mondjuk az F-16, F-15 gépekével.
Szóval én 1-2 évtizedig még hagynám élni a típust.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 028
6 340
113
http://htka.hu/2013/04/29/htka-hirhalom-2013-17-het/

"Miután megúszták a költségvetési megszorításokat, az Amerikai Légi Nemzeti Gárda 144. vadász ezrede újabb jóhírt kapott – új vadászgépekkel szerelik fel az állományukat, méghozzá az F-15 Eagle típussal. A gárda parancsnoka, Clay Garrison ezredes elárulta hogy jobb repülőgépet el sem tudna képzelni az állománya számára, mint a több mint 100 légi győzelmes és 0 veszteséges Sast, mégha azok használtak is."

Tehát az F-15 C/D-ket és F-16 C/D-ket ahogy vonják ki az USAF-tól, úgy asdják át a Légi Nemzeti Gárdának. A Nemzeti Gárdánál még szerintem sokáig fognak ezek repülni. Egyébként pedig az F-15-ösök szerkezete extrém jónak számít. Terhelési tesztek alapján 10.000 repült óra az élettartamuk (amit nyilván ki lehet tolni a gép szerkezeti felújításával).
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Tisztelt fip7 !
2 link az F-16-ról, melyekből a spórolás és a /"belátható időn belül érkező"/ F-35 késése világosan látszik:

http://htka.hu/2010/12/09/atvizsgaljak-a-usaf-f-16-osait/
http://htka.hu/2013/08/01/a-northrop-grumman-nyerte-az-usaf-radartenderet/

És ha a használt Falconokra oly nagy kereslet lenne, akkor nem "sütkérezne" annyi Boneyard-ban.
Szóval a Sólymok "eladásával" nehéz lesz megmenteni az A-10-est...!
 
M

molnibalage

Guest
Viszont itt pár dolog molni által is kiderült. Az egyik az, hogy az F-15C/D gépek eladhatatlanok, és mivel az üzemidejük is kifut lassan, ezért én inkább akkor ezt a típust vonnám ki a légierő állományából.

A baj az, hogy az USAF és az ANG kb. 180 Raptora az édeskevés, ha hirtelen kidobnak még cirka 250 darab F-15C/D-t. Egyszerűen hiányozni fog a mennyiség.

Viszont most esik le egy fontos kérdés. A leépítés csak az USAF vagy ANG gépeket is érint? Ugyanis az ANG-nak van több gépe tudtommal. Ha azok megmaradnak, akkor a helyzet nem annyira katasztrofális.

Inkább még mindig a régebbi F-16 osokat próbálnám meg elpasszolni.

Mit értesz régi alatt? A leállított Block 25 és 30/32 gépek gyakorlatilag eladhatatlanok, ma már eléggé kopottasak, ilyen már talán csak agresszor században és ANG-ben repül emlékeim szerint, de ezt le kellene csekkolni.

A meglevő F-16 flotta vagy 300 gépén is terven felüli élettartam hosszabbítás kell amíg felépül az F-35A flotta. Az aktív Block 40/42/50/52 gépek eladása fel sem merülhet hiszen ezek többfeladatosak sőt, a Block 50/52 gépek közül vannak dedikált SEAD gépek is.
 
M

molnibalage

Guest
És ha a használt Falconokra oly nagy kereslet lenne, akkor nem "sütkérezne" annyi Boneyard-ban.

Az ott levő gépek nagy része 20+ éves konfigú gép, még az eredeti Block 40/42 gépek szintjét sem éri el, nemhogy a CIIP program utánit. A '90-es évek fegyverzetcsökkentésénél a kis túlzással vadonás új Block 25 gépeket gyak. mind leállították asszem, mert a Block 40/42 és a közelgő 50/52 gépek úgyis pótolták őket.
 
M

molnibalage

Guest
Az F-16.net serial számait érdemes nézni, egyes gépek sorsa is nyomon követhető, hogy mikor mi volt velük.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Ahogy elnézem a mostani "Hírhalom" bejegyzésit, úgy látszik nem igazak az A10 kivonásáról szóló pletykák. :)
 
M

molnibalage

Guest
Mert nem pletyka volt, hanem csak egy ötlet. A jenkik nagy szeretnek ötletelni, a politikusok meg "fantasztikus" ötleteket feldobni, mert addig is bent van a nevük a köztudatban. Ha meg be is jön a dolog, akkor meg lehet villogni.

Az teljes F-15 vadászflotta leállítása is szóba került, mikor elvileg stukturális felmérése zajlik a flottának és indulgat talán már a Golden Eagle, de legalábbis a gépeket részben felkészítik rá.

Na, az A-10C leállítása és kidobása is kb. ennyire volt komolyan veendő. Lehet, hogy kis hazánkban szokás zsír új gépeket szemétdombra raktni, de ott ez nem annyira, mert seggberúgnak érte.

A kis számú C-27 kivétel, az egész program talán egy állatorvosi ló, igazából gőzöm nem volt, hogy miért érezték azt a jenkik, hogy nekik kell olyan kategóriájú gép.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Szerintem még 2028-ban sem nagyon kéne kivonni őket. Hacsak addigra nem lesz valós alternatívájuk.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
"...Pierre Sprey, aki Robert Mcnamara idejében a védelmi miniszteri posztot töltötte be és igazgatta az A-10 projekt alakulását az 1960-as években..."

Ejnye. Ezt a mondatot kéretik újrafogalmazni. Pierre Sprey az A-10-es tervezője volt, igy valóban ő igazgatta az A-10-es projekt alakulását, de nem mint védelmi miniszter. A védelmi miniszter maga Robert Mcnamara volt.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
"...Pierre Sprey, aki Robert Mcnamara idejében a védelmi miniszteri posztot töltötte be és igazgatta az A-10 projekt alakulását az 1960-as években..."

Ejnye. Ezt a mondatot kéretik újrafogalmazni. Pierre Sprey az A-10-es tervezője volt, igy valóban ő igazgatta az A-10-es projekt alakulását, de nem mint védelmi miniszter. A védelmi miniszter maga Robert Mcnamara volt.

Való igaz. Bocs.