1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Filmek és sorozatok

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Unio által indítva @ 2013. január 17..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ahoz legalább két nagyon jó szinész is kell. Svarci nem ilyen.
   
 2. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ez egy elég jó beszélgetés ami kapcsolódik az előbbi témához is: (Mitől jó film egy film?)
   
  Luthero and molnibalage like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az Alien 2 1986-os.
  Nem túl rég, úgy egy hónapja linkeltem a 2 órás T2 behind the scenes-t. A jól sikerült 90-es évek eleji praktikus effektek nagyon jól öregedtek. Én konkrétan pislogtam, mert egyes jeleneteknél azt gondoltam, hogy azt 1:1-ben csinálták meg. Itt meg látom, hogy csak megfelelő méretű modellel dolgoztak és ügyesen ment az high framerate és visszalassítás.

  Ezzel szemben a gagyi CGI ma már leesik a vászonról és ma is vannak papíron olyan AAA filmek, ahol a CGI sokkal művíbb. A T2-nek kb. a T1000-es CGI részét kéne csak felhúzni és ma simán bemehetne a moziba. Erőlködés nélkül.
  Igen, nagyjából ez. Kivéve az, hogy az 1999-es Mátrix CGI nagyon leesik ma már a vászonról és a képen is. De még ott is használtak praktikus effekteket.
  A másik, amit írsz. A '80-as évektől vannak azok a filmek, ahol a színészek viselkedése, mozgása, a kamerakezelés, stb. eléri azt a szintet, hogy aki ma nézi meg először, azt mondja, hogy ezt ma is moziba lehetne küldeni.

  De egy 50+ éves filmnél ez nagyon nem igaz. Olyan érzésed van sokszor, mintha színházba kameráznának, de semmi több. Hiányzik a természetesség belőle. Ennek részben technikai korlátja volt, de részben talán a filmek témája is.
  A Keresztapa egyes részei mai szemmel is jók, de egyes részei nem. Bár csak szinkronosan láttam és az akkoriban nagyon felfelé húzta még azért a szintet. Ma már lefelé. Nagyon kevés kap olyan szinkront, ami egy átlag 80-as vay 90-es évekhez mérhető szinten van. Akkor egy B filmes alkotás (pl. Menekülés Absolonból) is minőségi szinkront kapott. Ma a AAA filmek szinkronja is szar már sokszor.

  Én a Lord of the Rings összes részét angolul láttam moziban. Azt amikor HBO-n vagy máshol meghallottam a magyar, OMG. Sikítottam. Pedig az az állapot mai szemmel még idilli volt.
  Ezért van az, hogy a 20+ éves filmek egy részét még szinkronnal nézem, ha nagyon jó a vélemény róla, de ami újabb, szigorúan eredeti nyelven már.
  Épp linkelni akartam.

  A Das Boot film pocsék. Mert filmnek túl hosszú, de túl sok érdekes dolgot vágtak ki. Én konkrétan azt hittem, hogy a sorozat az eredeti és a filmet vágták meg. Közben pont fordítva. Ja, és szigorúan az eredeti magyar szinkron, az ős. Üt. Mai napig.

  A 12 dühös embert nem tudtam végignézni. Pont azért, mert művinek tűnik az egész. Mai szemmel egyszerűen nem élvezhetőek már a filmek az erős mondanivaló ellenére. Ez pont az a film, hogy mai valódi AAA megfelelő korú színészekkel sokkal inkább odabaszna. Szerintem.

  Sean Connery is 90 lesz.
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  molnibalage

  Igen, a 80's évek előtt készült filmek nagyon "műnek" hatnak. Ennek nagyrészt pont az az oka, hogy a színészkedés itt még a színházból jött. Ott meg nagyon máshogy kell játszani, (messze van a közönség), mint mondjuk egy filmen. A magyar filmeknek is ez a fő problémájuk, mi még mindig a színházi előadást akarjuk lefilmezni....

  A másik rész a már általad is említett speciális efektek. Tök jó példa erre a Penge sorozat. A Penge 2-ben nagyon kevés CGI van, mindent maszkokkal próbáltak megoldani. A mai napig élvezhető. A Penge 3 CGI-je meg leesik a vászonról.
  A Mátrixban használt trükkök kiemelkedőek voltak annak idején. Nekem még eredeti VHS-en volt meg, ahol a film után volt egy "hogyan készült" rész is. Forradalmi volt a film a CGI terén, de mai szemmel nézve persze kicsit koros már. Meg ma már ezek a trükkök mindennaposak, de akkoriban ez koránt sem volt így.

   
  Luthero likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez az igazán jó filmeknél már eltűnt. A Viszkis és Isteni Műszak is ilyenek. Ok, hogy nekünk többet mond a módszerváltós környezet miatt, de mindkét film olyan, hogy nem kell kitenni, hogy "magyar film" és amiatt nézni. Mert jó filmek. Szerintem.

  A Mad Max Fury Road esetén ezért minimalizált a CGI-t.
   
  fip7 likes this.
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Mondjuk én még az eredeti szinkronnal láttam,merthogy azzal mutatták be.Nem is tudttam,hogy ezt is újraszinkronizálták.
  Ezt az újraszinkronizálósdit mondjuk nem értem,minek csinálják?Főleg,hogy az új rendre rosszabb,mint a régi.Gyakran a szöveget is megváltoztatják.
  Minek?
   
  Roni likes this.
 7. Roni

  Roni Well-Known Member

  A terminator 3-ba észre vettem és a kiképzés című filmben is elg szar lett a szinkron
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szerzői jogdíj. Olcsóbb a szar új szinkron, mint fizetni a régiért.
   
 9. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Olcsóbb, mint megvenni a régit, amit lehet el se adnak.
   
 10. Negan

  Negan Well-Known Member

  Apokalipszis most-ban mintha egy mutáló kamasz mondaná,hogy imádom a reggeli napalm illatát....
  Meglehet.De igy a bevételük is kevesebb lesz.
   
  gacsat likes this.
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 12. boki

  boki Well-Known Member

  "Viharos Kapuk" 4 részes háborús dráma . Szakértők szerint az egyik legjobb a csecsen-orosz háborúról szóló film. A történet lényege, hogy fiatal frissen sorozott orosz katonákat Csecsenföldre küldik, feladatuk a "Viharos Kapuk" hágó védelme. Erősítésként a század egy VDV Specnaz egységet kap tapasztalt katonákkal.A Specnaz egység parancsnok tudomására jut, hogy a csecsen iszlamisták nagy erőkkel közelítenek a hágóhoz, hogy véres bosszút álljanak parancsnokukért. Megkezdődik a halálos harc...

  1.rész


  2.rész


  3.rész


  4.rész
   
  superjet100 and fishbed like this.
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

   
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Undorító.
   
 15. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

 16. jani22

  jani22 Well-Known Member

 17. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Sajnálom:  rengeteg apró és nagy humor van benne, mert az életben ezek is számítanak. :)
  1:41:45
   
  Negan and rejsz felügyelő like this.
 18. ghostface

  ghostface Well-Known Member

 19. svajcibeka

  svajcibeka Well-Known Member

  Nem gondoltam volna hogy Shrek ilyen gyorsan elmegy,kicsit sem vaok kiakadva. R. I. P.
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

Ezen oldal megosztása