Háborús, történelmi és hadtörténelmi témájú filmek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
A témakör lényege és célja:

Bemutatni ismert vagy ismeretlen háborús, történelmi és hadtörténelmi témával foglalkozó filmeket a világ minden országából és pontjáról. A lényeg, hogy beszélgessünk és véleményt alkossunk róluk, ha valaki úgy gondolja, akkor pontozhatja is őket. Kerüljük az 1-2 szavas, félmondatos véleményeket, hogy például jó film, rossz film:). Minimum 2-4 mondatban vázoljátok le, hogy miért tetszett vagy nem tetszett nektek az a bizonyos mű, és miért ajánljátok azt/azokat másoknak,vagy miért nem.

Ide inkább az ezekkel a témakörökkel kapcsolatos filmek kerülhetnek! Tehát pl egy Másnaposok vagy egy Blöff nem! :) A dokumentumfilmek se jöhetnek szóba, azoknak is meglesz a saját helyük. Direkt vagy véletlenül más témakörökbe beposztolt anyagok is idekerülhetnek, szóval azért lehet egy enyhe átjárás/kapcsolódás a témák között;). A nagyon nagy filmes fanatikusok akár ki is elemezhetik, hogy egy bizonyos jelenet bizonyos emberén milyen felszerelés található, és azt mikor és hol gyártották :).

Különböző online videómegosztókra felrakott teljes terjedelmű filmek is idekerülhetnek, persze lehetőleg a legjobb minőségben, hogy az idetévedő HTKA tagok, olvasók megtudják nézni ha úgy van kedvük;). Lehetőleg szinkronizált, vagy feliratozott anyagokat osszatok meg, vegyük figyelembe, hogy nem mindenki beszél perfektül angolul vagy eszkimóul. Jó lenne, hogyha a filmekhez kerülne minimum egy imdb-s, rotten tomatoes vagy port.hu-s link, hogy kideríthető legyen az anyagról mi is az eredeti címe, ki rendezte és mikor készült.

A letöltőoldalak neveit ne emlegessük szerintem, hogyha valaki végképpen nem tudja beszerezni azt a filmet amit itt megosztottatok, akkor az jelezze a posztoló felé vagy felénk, hogy neki valahonnan nagyon kellene az a film, akkor  én, mi megpróbálunk segíteni, rávezetni ;).

Mint látható én ezt az egészet komolyan gondolom, remélem, hogy ti is. Hogyha nem is lesz állandóan friss a topik, de legalább egy olyan hely legyen ahova "be lehet ugrani" és a filmekről lehet olvasni, beszélgetni, elmélkedni vagy azokat nézni;).

Előre is jó szórakozást!;)

Még valami! Spoilerezni lehet, de annak az elejét és a végét lehetőleg jelezzétek, hátha akik olvassák a témakört, azok még nem látták az itt bemutatott/kitárgyalt filmeket, szóval csak okosan! ;)

Kiegészítés: Részben idekerülhetnek a kémfilmek és a politikai filmek is.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
A témakör lényege és célja:

Bemutatni ismert vagy ismeretlen háborús, történelmi, haditechnikai és hadtörténelmi témával foglalkozó dokumentumfilmeket.  Kerüljük az 1-2 szavas, félmondatos véleményeket, hogy például jó, rossz doksi film:). Minimum 2-4 mondatban vázoljátok le, hogy miért tetszett vagy nem tetszett nektek az a bizonyos mű, és miért ajánljátok azt/azokat másoknak,vagy miért nem.

Ide inkább az ezekkel a témakörökkel kapcsolatos filmek kerülhetnek! Tehát pl egy Hogyan készült? kerti asztalos rész, vagy egy David Attenborough vadviláganem! :) Direkt vagy véletlenül más témakörökbe beposztolt anyagok is idekerülhetnek, szóval azért lehet egy enyhe átjárás/kapcsolódás a témák között;).

Különböző online videómegosztókra felrakott teljes terjedelmű dokumentumfilmek is idekerülhetnek, persze lehetőleg a legjobb minőségben, hogy az idetévedő HTKA tagok, olvasók megtudják nézni ha úgy van kedvük;). Lehetőleg szinkronizált, vagy feliratozott anyagokat osszatok meg, vegyük figyelembe, hogy nem mindenki beszél perfektül szamoaiul vagy busmanul. Jó lenne, hogyha a filmekhez kerülne minimum egy imdb-s, rotten tomatoes vagy port.hu-s link, hogy kideríthető legyen az anyagról mi is az eredeti címe, ki rendezte és mikor készült.

A letöltőoldalak neveit ne emlegessük szerintem, hogyha valaki végképpen nem tudja beszerezni azt a dokumentumfilmet amit itt megosztottatok, akkor az jelezze a posztoló felé vagy felénk, hogy neki valahonnan nagyon kellene az a film, akkor  én, mi megpróbálunk segíteni, rávezetni ;).

Mint látható én ezt az egészet komolyan gondolom, remélem, hogy ti is. Hogyha nem is lesz állandóan friss a topik, de legalább egy olyan hely legyen ahova “be lehet ugrani” és a filmekről lehet olvasni, beszélgetni, elmélkedni vagy azokat nézni;).

Előre is jó szórakozást!;)

Még valami! Spoilerezni lehet, de annak az elejét és a végét lehetőleg jelezzétek, hátha akik olvassák a témakört, azok még nem látták az itt bemutatott/kitárgyalt filmeket, szóval csak okosan! ;)

Kiegészítés: Részben idekerülhetnek a különböző hírportálokon megjelent rövid bemutatófilmek, portréfilmek, ismeretterjesztő filmek (csak amik a haditechnikával, hadtörténelemmel kapcsolatosak),politikai- biztonságpolitikai dokumentumfilmek, rendvédelmi- hírszerző szolgálatokkal kapcsolatos dokufilmek. Plusz részben az összeesküvés-elméletes anyagok.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
A remageni híd (The Bridge at Remagen)(1969)

Egy sajnos mára részben elfeledett 2. világháborús film, pedig még mai szemmel is vállalható egy darab. A klasszikus 60-as, 70-es évekbeli  háborús mozifilmek stílusát képviseli, így találhatók benne haditechnikai bakik, de mindenféleképpen a realitások talaján marad.

A filmet John Guillermin rendezte kinek a nevéhez olyan alkotások köthetők, mint a Pokoli torony (1974) vagy a Halál a Níluson (1978). A főbb szerepekben játszó színészek nevei nekem sajnos nem sokat mondanak (pl George Segal és Ben Gazzara), kivétel talán ez alól <b>Robert Vaughn </b>(Krüger őrnagy) személye, aki játszott az 1960-as klasszikus westernfilmben, <i>A hét mesterlövész</i>ben<i>,</i> vagy a mára már kissé gagyinak tűnő Delta Kommandóban (1986)  Chuck Norris :))) és Lee Marvin személye mellett. Talán még Ben Gazzarát annyiban érdemes megemlíteni, hogy ő játszik az egyik legrosszabb, vagy talán a világ legrosszabb háborús filmjében, az Inchonban (1981). Még nem láttam de valószínűleg egy borzalmas film:).

Na de visszatérek a remageni hídra. Nekem személy szerint tetszett, főként az, hogy 1969-es évszáma ellenére eléggé jól össze van rakva. Ezalatt például azt értem, hogy normális tempójú harci jelenetek vannak benne (ugye az akkori kor szelleme), nem pedig a mai filmekre jellemző iszonyatosan gyors szétvágások. Persze ez is egyénfüggő, nekem is bejönnek a gyorsabb vágások, csak azokat se szabad túlzásba vinni :). Konkrétan a film elején látható rohanós, amerikai blitzkriegelős jelent nagyon jól el lett találva, a nagytotálok vagy például az állványos kamerákkal készített részek is mind-mind szépen kivitelezettek. A városi harcok is dinamikusak, durván rombolják a környezetet:D.

Extrák: A Filmet 1968-69 környékén forgatták Csehszlovákiában Most (Moszt=Híd) városkájában. Erről azt kell tudni, hogy a városka kb 120km-re található Prágától, és az akkori kommunista vezetés engedélyezte a forgatócsoportnak, hogy az épületek nagy részét felrobbanthatják a forgatások alatt, így a filmben látható jelenetek többségében eredeti a háború alatt szudétanémetek által lakott épületeket robbantottak fel, mivel azok alatt szénlelőhelyeket találtak. Idetartozik még, hogy ugye akkoriban robbant ki a Prágai tavasz, így eléggé forró volt a talaj a stáb tagjainak lába alatt. Konkrétan a Remageni csatával és a filmmel kapcsolatban információk/cikkek a Regiment régi 2012-es 1. számában találhatók.

Összegezve nekem régebben is tetszett, mikor először láttam, és még most is a jó darabok közé tartozik, szóval én 7,5-8 pontot adok rá a 10-ből. Ha valaki még nem látta és érdekli, akkor tegyen vele egy próbát, szerintem csalódni nemfog, csak vegye figyelembe, hogy régi film;).

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=D94sC5mJHEY&w=560&h=315]

IMDb - 6.7 pont

Rotten Tomatoes - 61%

Port.hu - 8,9

 

 
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Én hülye a legfontosabbat kihagytam, és ezzel sajnos én is befürödtem anno!

A youtubeon megtalálható a film részletekben magyarul, de ne nézzétek meg mert kb a 2-3 perctől csúszik a szinkron!! Sőt aki leakarja szedni, az is jól nézzen utána, hogy melyik verziót húzza le mert a szinkron csúszós verzió elég sok helyen fent van :S
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Fegyvertan: A Francia Idegenlégió

A jól megszokott Discovery-s hatásvadász dokumentumfilm. De bemutatja a légió jelenlegi eszközeit és egy rövid történelmi ismertető is van. Pár riport, sok dráma kevés CGI.

http://www.youtube.com/watch?v=WDtDc9dIXnE

 
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Attól függetlenül, hogy hatásvadász élvezhető műsor, én pl mindig néztem, amikor eltudtam csípni. Viszont volt pár olyan rész, mikor téves/pontatlan infókat adtak meg. Amúgy sajnos a beágyazás le lett tiltva.
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Nem tudom, a régi Discoverys doku filmek nagyon jók voltak, de amik az utóbbi pár évben mennek egyszerűen vállalhatatlanok. A legcsúnyább az egészben, hogy én főleg eredeti nyelven nézem ezeket és ott is iszonyatos blődségeket vesz észre az ember. A magyar szinkron pedig rátesz egy lapáttal.... Az én kedvencem egyébként a Wing os the red Star sorozat, itt van pár része, sajnos angolul:

http://www.youtube.com/watch?v=9VisiSCvNyY&list=PL3D98C00D1CF3C4F8&index=1
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Gondolom, hogy nem  a legpontosabb történészektől és könyvekből idéznek a DC-sek :). Annyira nem vészes az angol, csak azért írtam fentebb, hogy lehetőleg feliratos vagy szinkronos legyen, mert gondolom azért itt se mindenki beszéli perfektül az angolt vagy bármilyen más nyelvet. De persze így is lehet tanulni az angolt, pl nekem is van még mit :).

Jöhetnek nyugodtan az ilyen típusú és a fent leírtakba lévők is. A fő, hogy legyen egy nagy gyűjtőhely ahol lehet nézni, beszélni, kritikákat írni;).
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Tetszik a kezdeményezés :) Kár hogy youtube-on kevés dolog van magyarul :S

És hogy ne legyen off, szerintem aki ide jár ismeri a Gunmagazin youtube-os csatornáját, de azért a kedvenc riportomat berakom tőlük. A Keserű Művek Story:

http://www.youtube.com/watch?v=uS4Qyw2m0fo
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Hogyne ismerném a GUNmagazin csatornáját! Keserű Bélabá for president! :)

Durván egy 4-6 hónapja találtam meg először a csatornát, utána azon kaptam magam, hogy csak nézem a következő videót :).  Keserű Béla úrról meg a videó alapján nagyon pozitív lett a véleményem, főleg, hogy elmondja a hazánkban lévő szomorú dolgokat is :(.

Amúgy egy idő után lehet, hogy gondjaink lesznek az online és a nem online dokumentumfilmekkel kapcsolatban, mert iszonyatosan szegényes a hazai felhozatal. Szóval, hogyha netalán lenne 1-2 tag, aki perfekt angol/orosz vagy busman nyelven is beszél és van egy kis szabadideje, azok készíthetnének érdekes témájú doksikhoz feliratokat. Előre is köszönet ;):).
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Gyilkos megszállás, több részes ha jól emlékszem akkor Irak megtámadását mutatja be az amerikai katonák szemszögéből.. nekem tetszett valamennyire átjött az érzés,hogy mit érezhetnek a katonák illetve a lakosság..

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=_Y6Q7PEu5po]

 

Vadászpilóták : Nem szeretem a franciákat, de nekem tetszett így a repülés imádónak szerintem tetszeni fog! :) Amúgy eléggé érdekes a történet talán még reális is, szerintem nagyon jó film! :)

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Qi-lJH-HOHs]

 

Hajnalra ennyi, jó szórakozást! :)

 

 
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
Egy kicsit felélesztem a témát, néhány klasszikus régi dokufilmmel a kedvenceim közül.  Angol nyelven sajnos, de ez kéne, hogy gondot jelentsen manapság.

 

Great Planes:

 

http://www.youtube.com/watch?v=pZQir_yH_J8&list=PL509E4E6B37A03F41&index=1 
 

Qualit

Member
2010. május 20.
50
6
6
És persze, hogy nem rakta be a komplett lejátszási listát... Na mind1. Itt lehet megnézni 27 részt:

 

http://www.youtube.com/playlist?list=PL509E4E6B37A03F41
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 486
113
Falkland hőse: Bravo November
(Falklands Hero: Bravo November)

A "Bravo November" egy Chinook helikopter kódneve. A Chinook a brit királyi légierő nagy tiszteletben álló gépe. Mike Brewer a Bravo November történetén keresztül mutatja be nekünk, hogy milyen szerepet játszik a kétrotoros helikopter a modern hadviselésben. A Bravo November története valóban rendkívüli. Részt vett az elmúlt harminc év legtöbb jelentős konfliktusában és mindegyiket épségben megúszta. Történetén keresztül jól látható, hogyan maradhatott a Chinook mindmáig szolgálatban, és hogy miért játszik még mindig fontos szerepet a modern hadviselésben.

 

http://port.hu/falkland_hose:_bravo_november_falklands_hero:_bravo_november/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=20701152&i_topic_id=1

 

Sok érdekes apróság derül ki a filmben a gépről.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 486
113
A második rész már nem volt olyan jó. De azért itt is voltak durva dolgok pl. hogy miért volt nagy a korrózió a padlónál és mért kellett kicserélni.  
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Átirányítva a <a title="Filmek és sorozatok" href="http://htka.hu/forum/kantin-temak/dokumentumfilmek/">Filmek és sorozatok</a> topikba.
 
D

danielblack

Guest
FELIRATOSAN A FEHÉR TIGRIS! ESETT MÁR RÓLA SZÓ!
https://www.youtube.com/watch?v=Qzpuh6P8n34
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Na, ide se írtam még.
Hogyaszongya: Van a Film Café nevű filmcsatornán egy izraeli sorozat, a Pilótafeleségek. Nem ajánlom senkinek. Én úgy 10 percet néztem belőle, de egy repülőgép parányi alkatrészét se láttam. A lányok szépek, na de ez Izraelben elég szokványos. A sorozat amúgy mexikói is lehetne.