Háborús, történelmi és hadtörténelmi témájú filmek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest

Ez a történet is hallgat a német Freikorps-okról akik a balti államok függetlenségéért harcoltak, részben a császári haderő hátramatadt katonáiként, részben helyi németekként, ahogy arról is, hogy a függetlenség elnyerése után a lengyelekkel összefogva minden németet kiűztek a baltikumból, akik később Hitler legfőbb katonai támogatói lettek és SS katonákként tértek vissza bosszút állni...
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 169
7 995
113
Ez a történet is hallgat a német Freikorps-okról akik a balti államok függetlenségéért harcoltak, részben a császári haderő hátramatadt katonáiként, részben helyi németekként, ahogy arról is, hogy a függetlenség elnyerése után a lengyelekkel összefogva minden németet kiűztek a baltikumból, akik később Hitler legfőbb katonai támogatói lettek és SS katonákként tértek vissza bosszút állni...
Szelektív emlékezet, mint mindenütt....
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 844
4 830
113
Akit érdekelnek a modern hírszerzési módszerek és eszközök azoknak ajánlható a Netflix "Spycraft" című dokusorozata. Az ismert történetek pl. a moszkvai USA nagykövetség lehallgatása (az oroszok az összes táglába eleve beletették a poloskát) vagy hogyan hallgatták le a jenkik a szovjet tenger alatti kommunikációs kábeleket mellett a jelenlegi módszerekről is szokatlanul nyíltan beszélnek pl. a Nagra-hitelkártya vagy miért nagyon rossz ötlet a repülőtéren bekapcsolva (vagy akárcsak aksit bennehagyva) hagyni a telefont, laptopot. Nagyon érdekes volt, hogy az öreg CIA ügynök a műholdakról nem volt nagy véleménnyel, szerinte a drónok minden szempontból jobbak (könnyebb helyváltoztatás, pozícionálás, időjárásfüggetlen, az ára a töredéke) vagy hogy egy egyszerű villanykörtével le lehet hallgatni egy helységet.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal, hete and fip7

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 890
82 468
113
A spanyoloknak vannak a legjobb amazonos történelmi sorozataik (simán lehetne egy ilyet itthon Hunyadiról is!). A Hernan (Cortez) után kijöttek az El Ciddel. Az eredeti film - gyerekkorom óta - az egyik nagy kedvencem - a Fall of the Roman Empire után. De a Cides sorozat is van olyan jó. És nem egy széria, mint a Cortezes, hanem folytatják.

Tényleg ajánlom mindenkinek! 899 huf a havi amazonos előfizetés.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 012
113

Kalashnikov – AK-47 orosz háborús, életrajzi film, 110 perc, 2020​

Feliratos !

153453911_251947859924430_456525532453467155_n.jpg


online:
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
MV5BODM4YTk3NzgtMmUxNy00NThlLWE3YzctOWJhNmQ4OTBiZTkwXkEyXkFqcGdeQXVyMzY4MDEwMTE@._V1_.jpg


18+ / SPOILER!

A II. világháború árnyékában zajlott néhány olyan kisebb háború is, amely sokszor mocskosabb volt a nagynál. A volhíniai háborút nem puskákkal, hanem baltákkal vívták, katonái pedig rosszabbak voltak a közönséges gyilkosoknál. Sokkal rosszabbak. A Wołyń az ő áldozataiknak állít megrázó, megemészthetetlen és megkerülhetetlen emléket.

A film az utolsó békebeli nyár képeivel indul, hosszan bemutatva egy hagyományos, vidéki esküvő képeit egy etnikailag erősen kevert, feszültségektől terhelt, de azért alapvetően normális, sőt, kedélyes világból. Aztán jön a háború és az embert pofán vágja a rettenet. Nem a fronton, nem holmi fogolytáborban, hanem otthon, az ismerős dombhátak, a megszokott földutak mellett, a saját szomszédai között. És nincs dráma. Nincs teátrális felvezetés, tragédia, majd összeomlás, sok jelenet egyáltalán nem drámai, sokkal inkább dokumentarista, egyszerre naturális és szinte neutrális. Egyszer csak valakit főbe lőnek a saját kapujában. Mást felakasztanak a falusiak előtt. Egy szerencsétlent megnyúznak a bokrok között. És az élet megy tovább. A borzalom végig ott ólálkodik a zöldellő kertek alatt, a szélben ringó kalászok között, tudja az ember, hogy mit lát, és mégis, többnyire váratlan, amikor a bestialitás korbácsa egyszer csak kicsap a pasztellszín világ történései közül.

fotos11s.jpg


Brutális. Csak két olyan film van, aminek borzalmait össze tudom vetni a Wołyń iszonyatával, az egyik az 1985-ös, szovjet Jöjj és lásd! a másik az 1988-as hong kongi Ember a Nap mögött. Brutális. És egy idő után már nem is az a kérdés, hogy megtörténik-e, hanem, hogy fokozható-e? És igen, fokozható. Sajnos ebben a filmben olyan dolgokat láthat az ember, ami akkor is új arca lesz a iszonyatnak, ha azt hiszi, hogy már mindent látott. És a tény, ami ezt az egészet a négyzetre emeli, hogy mindez megtörtént. A film csupán 150 perc abból, ami hosszú éveken át zajlott az akkori Kelet-Lengyelországban, a mai Nyugat-Ukrajnában. Csak egy jelenet a sok közül: Zygmunt Rumel költőt, aki az Armia Krajowa nevében tárgyalásokat kezdett az ukrán nacionalistákkal, azok elfogták és lovakkal tépették darabokra 1943 július 10-én. És ennek bemutatása még a film elviselhetőbb jeleneti közé tartozik. Igaz, itt csak két lovat használnak, míg a valóságban Rumel-t négy részre szakították... A Wołyń ugyanakkor egyáltalán nem öncélú erőszak-orgia, abszolút nem beteges borzalom-pornó, egyszerűen a történtek tárgyilagos és korrekt bemutatása. Beleértve a lengyel részről elkövetett atrocitásokat és a lengyeleket akár önfeláldozásig menteni próbáló ukránokat is. Így volt - így mutatjuk meg. "A keleti lengyeleket kétszer ölték meg: először fejszecsapásokkal, másodszor az események elhallgatásával. És ez a második halál sokkal rosszabb, mint az első." - indul a film Jan Zaleski szavaival.

A Wołyń vetítését Ukrajnában betiltották. Persze abban a Majdan utáni, nyugati orientációjú, européer Ukrajnában, ahol 2019-től az egykori OUN tagjai (a szóban forgó népirtás elkövetői) is megkapják a veterán-státuszt, ez nem is csoda...

Nem ajánlom senkinek ezt a filmet, nem jó ilyen dolgokat nézni. Annak azonban érdemes, sőt, sajnos kötelező, akit komolyan érdekel, hogy miként mentek a dolgok a háború idején a megszállt Lengyelországban (Ukrajnában) és azoknak is, akik valamiféle hősöket látnak a frontvonalak mögött garázdálkodó félkatonai szervezetek tagjaiban.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Szomorú, hogy még a finnek is össze tudnak hozni egy normális háborús filmet, mi meg csak hitvány szarokat tudunk felmutatni :(

Oszt A tizedes meg a többiek smafu? :D

Legdurvább még mindig a cseheké akik valódi 2. világháborús technikát zúztak szét, robbantottak fel...