Fontos, nem behatárolt - most

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
5 151
10 880
113
Egy érdekes kérdésem lenne. Ha jól tudom a tengerészeti jog szerint a hadihajó annak az országnak a felségterületét jelenti, aminek a zádzlaja alatt hajózik. Na most a parlament előtt parkoló Lajta monitorra a K.u.K haditengerészeti lobogója van felvonva. Az USA és az O.M.M sose kötött békét, csak tűzszünetet. Akkor ezek szerint a Lajta hivatalosan hadban áll az Egyesült Államokkal?
Az omm megszűnt, a kuk haditengerészeti zászló jogutódja ausztria. Maga a hajó mivel nálunk készült és az omm felbomlásakor nálunk maradt, az osztozkodásban a sógorék nem tartották rá igényüket így a miénk.
Én azt mondom, hogy ausztria áll így hadban az usával, de a hajót csak bitorolja, magyarán kalózkodás esete forog fent, hamis zászlós művelettel akarnak belerángatni minket egy usa elleni háborúba :p:hadonaszos:
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
11 646
25 550
113
Bár Svédország magába szívta a német és amerikai tervezési hatásokat, a kis méretű, csökkentett legénységű tengeralattjárók iránti rajongás innovatív, más tervekkel ellentétes megoldásokat eredményezett. Svédország például revolver típusú gyors torpedótöltő berendezést alkalmazott az A-10 Heien sorozatú hajókon.

Az orrszerkezet jellegzetessége volt a ballaszttartályban elhelyezett 20 darab 400 mm-s, Harold típusú torpedó számára kialakított forgó tár, amelyet két, mindkét oldalon lévő torpedócsövön keresztül egyenesen előre lőttek ki. Ezek tengeralattjáró-elleni elektromos torpedók voltak, passzív célmegjelöléssel. Ennek a tárnak a közepén hat rögzített 533 mm-es (21") nehéz torpedócső futott a Type-27 típusú kerozinüzemű termikus torpedók (később a Type-61 típusú peroxidüzemű torpedók) számára. Ezek a torpedók vezetékes távvezérléssel voltak felszerelve, ami akkoriban fejlett technológiának számított.

Bár az 533 mm-es torpedócsöveket a tengeralattjáró belsejéből töltötték újra, a fedélzeten nem terveztek az újratöltéssel. Ez azt jelentette, hogy nem volt szükség kompenzációs tartályokra, és a torpedótér mérete jelentősen csökkent, ami jelentős helytakarékosságot eredményezett.

Az A-11A projekthez hasonlóan a még kisebb A-13-as projekt is 10 darab 400 mm-es torpedó számára alkalmas dobot kapott, de már a hátsó ballaszttartályban, kifelé irányuló szögben kilőve. Hasonló fejlesztés történt az A-12-es projekt esetében is, amelyet végül nem telepítettek.

A külső 400 mm-es torpedótár nem volt túl sikeres a ballaszttartályon belüli bonyolult mechanikus, elektromos és hidraulikus alkatrészek és rendszerek karbantartási problémái miatt. És szinte állandó problémákat jelentett az elektromos szigetelés is. Ráadásul a konfiguráció nem volt alkalmas a svéd könnyű tengeralattjáró-elhárító torpedók következő generációjához - az 1970-es években az összes svéd torpedó vezetékes távműködtetésű volt.


Revolver típusú gyors töltőberendezés a Nordkaparen A-12 projekt torpedóival.


 

Topper Harley

Well-Known Member
2020. május 21.
85
290
53
Open Spirit 2021 - Az I - II. vh-k során telepített Északi / Balti-tengeri aknák lokalizációja és megsemmísétese. Az alábbi rövid videóban a svéd haditengerészet a következő folyamatokat mutatja be a Finn-öbölben:
0:25 Feltételezett aknák helye térképen jelölve
0:50 Különbség a feltételezett és talált aknák helye között
1:05 Szonároperátor a visszhang alapján jelzi a feltételezett aknát
1:25 Vizuális megerősítés
1:30 Van-e tengeri emlős a közelben? Szonárhangokkal el lehet ijeszteni
1:40 Bumm
2:10 Készül az ebéd
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson