1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gépkarabélyok

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Unio

  Unio New Member

  Én nem teljesen értek egyet. Elhiszem, hogy a fegyver úgy vacog/remeg az "oroszos" illesztések miatt mint egy kocsonya és így pontatlan, viszont lehet erre ellenpéldát is mondani. Például a keletnémet AK-k (MPi-K (AK-47), MPi-KS (AKS), MPi-KM (AKM), MPi-KMS-72) voltak a legjobb minőségűek, százszor jobban voltak összerakva mint a szovjet verziók. Persze még ezek is "hézagosak" voltak, de nagyságrendekkel pontosabban lehetett velük lőni. Erről van valahol egy dokumentumfilm (vagy cikk), de már meg nem mondom, hogy hol :S. Megértem, hogy ettől még a mechanizmusa/rendszere lehet "elavult", de azért ne temessük már el mert most a hájtek meg a tököm tudja milyen "trendi" fegyverek mennek. Én szerintem még simán kilehetne belőle hozni (és ki is hoznak még az oroszok,ukránok és sokan mások is) egy "fejlettebb" fegyvert. Nem vagyok vér maradi vagy konzervatív, de van még helye az AK-nak jó darabig a földön. Ha jönnek a szürkék vagy mind Mad Max-ek leszünk a kipusztult bolygón, én akkor is az AK-t választanám :).

  Gyertek! Kövezzetek meg! Nem megyek a sarokba! :D
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hülyeséget írtam!Ugyan olyan irányban törik meg az erővonal nem pedig fordítva.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a>

  Félre értesz.Az AK egy nagyon hatásos fegyver és még az is lesz egy darabig DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket.
   
 4. Unio

  Unio New Member

  Én nem tudom, hogy a fejlettebb országok hadseregeinél mik a követelmények, gondolom, hogy azért nem azt várják el, hogy 2000 méterig pontos legyen egy gépkarabély.  Az viszont tény, hogy a régi AK-kat le kellene cserélni, ééééss kifejleszteni egy bullpup rendszerű verziót (hahaha :D, tudom a mániám). De komolyan hátha ki lehet belőle hozni még valami ütősebb csúzlit (itthon persze).  Ugyanakkor azt hozzáteszem én is, hogy nekem más gépkarabélyokkal sincs bajom, csak kicsit védem a kalát :). Aki rosszat mer róla mondani, annak Irgum-burgum.
   
 5. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Egy video a Beryl gyárból szerintem a lengyelek megoldoták az AK témát .

  http://www.youtube.com/watch?v=YAN96tLiQFg
   
 6. luperator

  luperator Well-Known Member

  Már csak azt nem értem, hogy akkor nekünk miért kell saját vonalat követni ugye az MF verzióval. Egyébként senki meg nem mondaná róla, mi van a külső alatt.
   
 7. doberamann

  doberamann Member

  "DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket."

  Ez a lényeg, a többi már csak fingreszelés, tényleg sok AK van és még lesz is 1 jó darabig, de kell az új - és itt kanyarodok vissza a szemléletváltáshoz - hogy minőségbeli dolgokra kell még sajnos koncentrálni, alsónemű, zokni, egyenruha, oldalfegyver, gépkarabély - kevesebb tábornok:)

  Van 1 alapja a hadseregeknek amihez sok minden hozzátartozik és pl 1-ik a modern, a feladatra alkalmas gépkarabély.
   
 8. Unio

  Unio New Member

  Igaz. Mondjuk most hirtelen megfordult az a gonosz ötlet a fejemben, hogy a felesleges tábornokokat és az irodistákat lefokozni és visszaküldeni a harcoló alakulatokhoz, de

  1: Kijönne a népharag a részükről

  2: korosak + alapból antikatonák :)

  Komolyan: A ruhákat és a többi kiegészítő felszerelést én is az elsők közé sorolom mint, hogy most új karabélyt készítsünk vagy vegyünk. De tudod azért az csak jobban néz ki a hírekben meg dagad az ember mája a büszkeségtől, hogy ilyenünk is van csaje! Mint, hogy a bakának van-e minőségi zoknija, alsógatyája vagy nem lerohadó gyakorlója :).
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mikor előjönnek a vágyálmok az új gépkarabélyról, mindíg ez a videó jut eszembe:

   

  http://youtu.be/TSU1jQoGIqo
   
 10. luperator

  luperator Well-Known Member

  "One shot, one kill." :D

  Szóba került már itt a BTR-80 átalakítás, T-72 felújítás, Ak-63MF meg a Huncam. Nem hiszem el, hogy ahogy írjátok, nem lehetne "egy évben, egy feladat" elvvel megújítani a felszerelést. Elhiszem, hogy esik szét minden, de 20 éve esik szét, szóval ez már senkit nem kellene meglepjen fent sem.
   
 11. doberamann

  doberamann Member

  Nincs hosszútávú koncepció, meg igazából minek is Honvédség vagy akármilyen fegyveres erő, mert nehogy eszükbe jusson pár politikust kilyuggatni...

  És amikor a part szakad és odasompolyognak a tábornok elvtársak a pénzes politikusokhoz hogy izé te kéne pénz mert akkor ezt és ezt nem tudjuk megoldani, akkor csak lesnek és megkérdik hát hogyan múltkor mennyi pénzt adtunk az hova lett, meghogy ha eddig a töredékéből meg tudtátok oldani akkor most mér kell ennyi? Stb, stb.

  Amíg nincs hosszútávú koncepció és megfelelő színvonal addig csak foltozgatni fogják az egyik lyukat a másik után és tökmindegy hogy zokni vagy gépkarabély.
   
 12. hiryu

  hiryu New Member

  http://www.strategypage.com/htmw/htweap/articles/20130204.aspx
   
 13. luperator

  luperator Well-Known Member

  MRPS: 10ezer $, gránát 50$ -- Különleges egységeknek lehet megéri.

  De az amerikai pár éve teszteltek direkt ajtónyitáshoz speciális lőszert, ami minimalizálja a környezetben állók sérülését. Ha meg durrantani kell, mehet be a gránát. Vagy ha a távolság a gond, gyártanak HE töltetű rakétát is. Bár árban lehet karcolja azt a 10 ezret egy darab. :D
   
 14. hiryu

  hiryu New Member

  AArról van szó, ideje úgy gondolkodnak, nem a gépkarabéy lesz a fő fegyver, hanem gránátvető a programozható gyújtóval. De eddig marha drága  cuccokkal álltak elő, nem is igazán sikeresekkel. Haditechnika anno hozott le cikket...
   
 15. hiryu

  hiryu New Member

  azt nem találtam meg, de ezt igen.

  kb közepén van az ilyenekről szó:

  http://www.hmth.hu/htfuz/htfuz4.pdf
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A kínai gépkarabélyoknál merült fel a kérdés, de általánosan is van realitása. Márpedig egy feltuningolt köztes lőszerrel, valamint nehézgéppuska lőszer kombinációjával kiváltható e a puskalőszer?
   
 17. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Egy érdekes téma az Origótól

  Csak azt nem tudom kinek van otthon 3D műanyag nyomtatója?

  De az kétségtelen ha megfelelőnek minősítenek a gyártástechnológiát elég sok bonyolult alkatrész lehet így gyártani olcsón.

  http://www.origo.hu/techbazis/20130319-zold-utat-kaptak-a-3dnyomtatott-fegyverek.html
   
 18. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  A némete  lövészek  ismét kaptak egy új játékszert (g28) "szép"

   

  http://www.youtube.com/watch?v=8pTXfsPEzfA&list=PLB18E09526AB898D2 
   
 19. eSeM

  eSeM New Member

  a horvátok szépen összerakták

  http://www.kaliberinfo.hu/hirek/hs-uj-bullpup-vhs-2
   
 20. zerge

  zerge New Member

  A környező országoktól lehetne tanulni, az már biztos. Nekem a csehek CZ805 Bren karabélya tetszik, de ez a horvát szerkezet is elég ütős lehet.
   

Ezen oldal megosztása