1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gépkarabélyok

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

 2. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  na.. ha már előjött az esetleges BRen csőcsere...

  szóval így néz ki egy arra tervezett fegyvernél:


  de ahhoz is spéci szerszám van..  A Bren 2 nem az, azt nem kapod szét így.
   
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Mivel csehül van :) így nem lehet sokat érteni belőle. A leírásban ép azt írják le (google jó barát) hogy hogyan kell elvileg átalakítani 5.56 ról 7.62 re. Szerintem pár perc alatt megvan. Ne szétszedést figyeljük! vagyis igen!
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ezt a csőcserélgetést nem kéne túltolni.Soha nem fogják a harctéren megcsinálni.Mivel a cső és a zárszerkezet a legdrágább részei,nincs is különssebb értelme váltócsövet/zárat tartani.Egyszerúbb a komplett fegyvert megvenni.Ennek a modularitásnak a gyártásnál,és a logisztikában,alkatrészellátásban van jelentősége.
   
  Luthero, silurusglanis and dudi like this.
 5. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Juj,ilyen sapim van :D:D:D
   
 6. wankel

  wankel Well-Known Member

 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 8. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na, már a szerbek is 5.56-tal nyomják? És ráadásul külföldi terméket vesznek, pedig nekik van saját fegyvergyáruk is.
   
 9. A sztenderd lövészfegyverük az M21 lesz(saját gyártmány). A különlegesek kapnak Scart. Gondolom nekik a top fegyvereket veszik ahogy a legtöbb ilyen alakulatnak a világon.
   
  endre likes this.
 10. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  A különlegesek sima ügy (bár ugye ez azt jelenti, hogy számukra már nem tartják elég jónak a saját termékeiket...). De az M21 is 5.56x45-ös. http://www.zastava-arms.rs/en/militaryproduct/assault-rifle-m21
  Na most ez azért érdekes, mert Szerbia deklarálta, hogy nem óhajt a NATO-hoz csatlakozni. Ennek ellenére mégis a (néhányak által "lesajnált") NATO-szabvány lőszert választotta és nem maradt a 7.62x39-nél.
   
  endre likes this.
 11. Nem tudom erre a választ. Elvileg az orosz tesók 5,45mm-es lőszere lett volna logikus. A dolog pikantériája hogy a 6,5mm Grendelt is rendszeresítették. :D
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Igen, az elvileg (de aztán a valóságban meg szerintem ez csupán egy aktualizált érdekbarátság, mert most az oroszoknak jó, mivel így-ezzel piszkálhatják kicsit "közelről" is a NATO-t, a szerbek meg hasznot húzhatnak belőle, ha épp úgy van a szitu...) oroszbarátságukat figyelembe véve logikusabbnak tűnik az 5.45. De talán úgy gondolták, hogy az 5.56-ot jobban el tudják adni a nemzetközi piacon is.
  A Grendelt meg nagyon jól tették. Ha nem lennénk NATO-tagok, akkor nekünk is az lenne a legjobb választás (és szerintem a csehek is simán belemennének, hogy a BREN 2-t legalább itt ehhez a lőszerhez is gyártsuk). Ez az egyik előnye annak, ha nem vagy szorosabb katonai szövetség tagja. Mert akkor simán mehetne a jelenleg legjobb karabély-golyószóró(könnyűgéppuska)-DMR, vagyis univerzális lőszer. És mivel így a STANAG sem játszana, ezért lehetne csinálni az 5.56-os 30-asnál egy 3-4 centivel hosszabb tárat is, amibe a Grendelből nem csak 26, hanem 30 darab is belefér...
   
  fip7 and Luthero like this.
 13. Emellett lehetnek más okai is. Ár esetleg teljesítménybeli(nem néztem utána a paramétereiknek még).

  Első körben rendszeresíthetnénk a különlegeseknél. Nekik úgyis mindenből a legjobbat kell(-ene) venni. Kísérlet/tapasztalatszerzés/útkeresés címen.
   
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Gyártási költségben nincs különbség, ha magadnak gyártod. Lőszer-lőszer, méretben is kicsi az eltérés.. Adott anyagokból kb. ugyanannyiba kerül. Az 5.56 erősebb, de persze cserébe nagyobbat rúg vissza. Végül is nagy jelentősége nincs annak, miért ezt választották, csak furcsállottam kicsit, hogy pont a szerbek.

  Nem lenne rossz kipróbálni-tesztelni, de ilyen kis szériához saját, ilyen kaliberű fegyver gyártása eléggé felejtős. És sajna a piacon is alig érhető el karabély ehhez a kaliberhez. Lövedéktípusból sincs túl nagy választék, páncéltörő, vagy legalább valamilyen penetrátoros tudtommal egyáltalán nincs jelenleg 6.5 mm-esben. Szóval szerintem nekünk egyelőre túl komolyan számolni vele nem igazán reális lehetőség. Talán, ha a NATO, vagy legalább pár jelentősebb NATO-ország meglépné végre a kaliberváltást... Persze, ahogy most kinéznek a dolgok, az már könnyen lehet, hogy teleszkópos/műanyaghüvelyes lőszerre lesz.

  http://www.thefirearmblog.com/blog/...tic-cased-ammo-armys-next-small-arms-program/

  https://www.popularmechanics.com/military/research/news/a27414/plastic-ammo-textron-cased-telescope/
   
  endre and Luthero like this.
 15. notaricon

  notaricon Well-Known Member

 16. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  G3 gyártása 1970-ben
   
  wolfram, senki and Luthero like this.
 17. beta

  beta Well-Known Member

  Hírek szerint Trumpék újra engedélyezték a fegyverek 3D-s nyomtatását. Mert hogy korábban Obamáék betiltották. Egyből letölthetővé vált az AR-15-ös terve.
   
 18. beta

  beta Well-Known Member

 19. joker

  joker Well-Known Member

  Nem is tudtam, hogy be volt tiltva. Főleg annak fényében, hogy amerikában csak a "lower receiver" ami fegyvernek számít, a többi részegység szabadon árusítható és nem engedélyköteles meg nem tarozik a fegyvertörvény alá. Illetve ha a lower-t el tudod magadnak készíteni, akkor sorozatszám nélküli (félautómata) fegyvered is lehet legálisan, csak nem adhatod el az ilyeneket. Ilyen célra léteznek régóta "80%-os lower-ek" vagyis majdnem el vannak készítve, aluból vagy acélból, ki kell fúrd itt-ott, és kész is van, sorozatszám nélkül, legálisan, bejegyzetlenűl. A 3D nyomtatott az kb ugyanez csak műanyagból, annyival szarabb is, az elején sokat pereltek miatta, de a betiltásáról nem hallottam.
   
 20. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Egyik nagy kedvencem, az FN F2000 működése, a hüvely kivetéssel, ami egy a típusra jellemző egyedi megoldás:
   
  Luthero, wolfram and arbalest like this.

Ezen oldal megosztása