1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2018. szeptember 13..

  1. megazez

    megazez Well-Known Member

    Természetesen bármilyen érdekességre gondoltam amivel találkoztál vagy hallottál legyen rossz vagy jó. Itt egy példa fatertól: még a 20-as évei elején kimentek görögbe narancsot szedni ezzel nyaraltak is egy jót, mesélte, hogy a gazda akinek dolgoztak és nála laktak mondta nekik, hogy ismerik ám ők a halászlét és csinálnak is majd kóstolóba, az eredmény: tengeri halból valami fehér lötty ami iszonyat savanyú volt.
     
    antigonosz likes this.
  2. papajoe

    papajoe Well-Known Member

    Pupákok,nősüljetek már meg, és akkor csak a rendelést kell leadni reggelente....:D
    Rántottát,teát,virslit,no meg pörköltet tudok főzni,a többi meg a gázon terem.:D
    Nem mondom,hogy kis munka,meg anyagi befektetés volt, de rávettem annó kedvesem,hogy ott nyüzsögjön a muter körül a hétvégi nagy menüknél,az eredmény önmagáért beszél,ahányszor otthon vagyunk, össz családi ebéd van szombaton,az asszony főz,mindenki addig eszik,amig le nem esik a székről,majd tovább páleszozunk :rolleyes:...
    Mivel a jó anyám szabolcsi lány volt, a töltött káposzta rendszeres nálunk,nem ritkán kukorica darából,az összes szomszéd dugdossa ki az ajtón a szaglószervét,amikor azt főz,már lefordították lengyelre,lettre,meg talán bolgárra is a receptet a kolléganői,miután vitt be a céghez,nem meglepő módon.;)
    Na, mosogassatok is el.:D
     
    antigonosz likes this.
  3. Mackensen

    Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

    Van akinek ez hobbi is, nősülés ide, vagy oda.
     
  4. megazez

    megazez Well-Known Member

    Lassan felcserélődnek a szerepek, régen a lány úgy főzött mint az anyja, ma meg úgy iszik mint az apja :)
     
    antigonosz and Celebra like this.
  5. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    Arra ott a mosogatógép. :)
    Nálunk havi menü van. úgy 2x-3x én főzök. A menüt én írom, munkaidő alatt. Az alapján mi van a fagyasztóban, meg szezonálisan a kertben. Na meg mi szaladgál az udvarban. Ez alapján megírom egy hónapra előre a kaja listát. A feleségem ez alapján a bevásárló listát. Havi 1x vásárolunk, kb Metro, Aldi, Müller. Ezen kívül úgy a harmadik hétnél ha járunk az apósoméknál városon, még egyszer befutok az Aldiba, aztán ami elmaradt vagy kifogyott megveszem, nem sok minden. Ezzel a rendszerrel pénzt, időt spórolok és nekünk működik.
    Amúgy igyatok Kéknyelűt, nagyon jó kis bor.:)
     
  6. Celebra

    Celebra Well-Known Member

    Az asszony parancsára:mindenkit felkérek,hogy ha tudja a klasszikus Bud Spencer-Terence Hill féle hagymásbab receptjét,tegye közkincsé!-És ez uton gratulál,hogy végre van egy értelmes rovatunk is a fórumon....
     
  7. Mackensen

    Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

    Már rég bennem volt, hogy elindítom, de valamiért sose tettem.
    A recept rengeteg helyen megvan
    https://www.google.com/search?sourc...131k1j0i203k1j0i10i203k1j0i10k1.0.NLE2bXNSHiY
     
    fishbed and Celebra like this.
  8. Robur

    Robur Well-Known Member

  9. Mackensen

    Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

    De ha jól értettem a forgatások alkalmával sem volt egységes a recept. Volt, hogy nem volt idejük főzőcskélni és sima konzervet használtak.
     
  10. papajoe

    papajoe Well-Known Member


    Veszel kellő mennyiségű babkonzervet,javaslom a paradicsomost,rávágsz kellő mennyiségű hagymát,amit kicsit megfuttatsz,rá a bab,pár percig összefőzni,azt kész,ha lemozgod,mehet bele kolbász,szalonna,oldalas,virsli,és társai,a hatás nem marad el....
    :D
     
    antigonosz and Celebra like this.
  11. Celebra

    Celebra Well-Known Member

    Eleddig jósok hagymával és szalonnával készült,és a hatása fergeteges-vagy förgeteges,égiháboruhaz hasonlatos.....Mint a szönyegbombázás hangzavara.Különössen ha lengyel nagyszemű vajbabbol készült-ez esetben gázálarc készenlétbe helyezése erösdve javallot!!!De qrvafinom...
     
  12. Celebra

    Celebra Well-Known Member

    Asszony hozzáfűzése:Ha valaki lengyelben jár,feltétlenúl kostolja meg a nagyszemű fehér vajbabbol készült főzeléket,levest,érdemes.Az én hozzáfűzésem,hogy a hatása olyan-a Mihu ABV védett fülkéje se véd meg tőle....:)
     
  13. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    Igen, csináltunk már és nagyon jó brutál kaja. Kb lefőzöd a babot, másik serpenyőbe egy nagy rakás hagymát lepirítasz, utána beledobsz úgy egy jó adag füstölt holmit, mit tudom én sonka, csülök hús, vagy valami faxa húsos kolbász, aztán utána meg a bab. Fűszer meg ízlés szerint, de azzal se kell spórolni, inkább jobbára a só. Összerottyan aztán kész. Olyan kaja hogy hú... Jövő hónapra be is írom. Hagymával ne spórolj, meg a füstölt holmival se, de a hagymával semmiképp. Ja meg nem kell azt annyira apróra vágni.
     
    Celebra and Tcat like this.
  14. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

    Jah, az biztos, semmi más kajához nem hasonlítható. Irodista csajoknak ez nem való. :)
     
    papajoe likes this.
  15. papajoe

    papajoe Well-Known Member


    :D:D
     
  16. Robur

    Robur Well-Known Member

    Én ezen a módon szoktam egyébként elkészíteni:
    https://www.nosalty.hu/recept/hagymas-bab-ahogy-bud-spencer-szereti
     
    fishbed and Celebra like this.
  17. Robur

    Robur Well-Known Member

    Elképzelhető. Lehet kombinálni. Pl. úgy emlékszem, hogy a filmjeiben valahol vörös, valahol fehér babot használt.
     
  18. papajoe

    papajoe Well-Known Member

    Ha eleget főztök beleőle,és marad másnapra,reggel rá lehet dobni 1 tucat tojást,reggelire,az a nap is emlékezetes marad...:D
     
    antigonosz likes this.
  19. antigonosz

    antigonosz Well-Known Member

  20. megazez

    megazez Well-Known Member

    ez alapján jó sok hagyma és nagyszemű fehér-bab
     

Ezen oldal megosztása