1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

General Dynamics/Lockheed Martin F-16 Falcon

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ilyenkor fogom nagyon a fejem,amikor egy politikai döntés miatt ( ami azért lett olyan amilyen mert "kiakarták fogni a szelet a másik párt vitorlájából" meghogy több pénzt spóroljon az egyik értelmes a saját tárcájának) elveszik egy addig remek képesség amire később lehetett volna alapozni, de TUDOM TUDOM ne menjünk bele mert ha ez alapján nézném a dolgokat akkor sok sok dolgot fellehetne sorolni (Harckocsik , lánctalpas IFV-k , szállító képesség stb stb stb)
   
 2. boki

  boki Well-Known Member

  @luperator
  Az F-16 hírben hibásan van a pénznem feltüntetve. Szlovákiában Euro a fizetőeszköz így a szerződések is Euróban köttetnek.

  "...bár a hír nem említi – az 1,6 milliárd dollár értékű beszerzés részletei nem véletlen érdekelheti a szlovák kormányfőt....."
   
  luperator likes this.
 3. luperator

  luperator Active Member

  Összekevertem az amerikai árral, köszönöm és javítom!
   
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

 5. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Trumpnak mi baja lehet a horvátokkal ????!

  SEMMI az ég egy adta világon!
  Gyönyörűen kiszolgálják az ami LPG igényeket, megbízható szövetségesük.

  Most adtak nekik kb. 50 millió értékben AJÁNDÉKBA két új Black Hawk-ot, kb. friss hír, tegnap láttam itt.


  Az a baja, hogy az Izraelieknek hozott volna pénzt a biznisz, mivel az izraeli légierő használt F-16 osat izraeli cégek újították volna fel, és nekik lett volna így bevétel.

  A felől kétségem sincs, hogy a horvátoknak F-16 lesz a végén, csak most úgy néz ki, az amik rárabolnak még egy ilyen kis egyébként a méretükhöz képest picsányi kis üzletre is.
   
  fip7 and Python like this.
 7. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member


  EZ IGY NEM TELJESEN IGAZ. Egyrészt az ellentételezés megtörtént, VOLVO buszok, hűtőszekrények stb. Másrészt, a Parlament hozott egy döntést, még a Gripen beszerzés előtt, Magyarország NATO komp és interoperábilis harcászati repülőgép beszerzésére. Ebben ráadásul minden akkori Parlamenti párt egyetértett. Utána jött a FIDESZ döntés a régi Gripen A/B-ra amely egyik feltételnek sem felelt meg. Ekkor a FIDESZ "nemzeti védővadásznak" nevezte. Egybéként eleve multirole gépet akartak előtte beszerezni.
   
  alfa74 and fishbed like this.
 8. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  @kelepisti
  igen mindenki tudja a történetet hogy lettek beszerezve a Gripenek , mit akartál ezzel most mondani mert nem jött át nekem.milyen ellentételezés?miylen VOLVO buszok? vadászgépekről és a légierőről beszélnünk, ami tönkre lett vágva anno.
   
  borisz likes this.
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A Volvo buszok beszerzése kétlem, hogy az a bizonyos 130%-os svéd ellentételezés lett volna. Vagy az a pár tíz busz tán aranyból készült?
  És mégis milyen ellentételezés az, hogy lízingbe adsz többszáz milliárdért vadászgépeket, majd még eladsz többszáz millióért buszokat is ugyanoda?

  Az okfejtés második felének relevanciája nekem is kérdés...
   
  borisz, Pocok75 and molnibalage like this.
 10. hana

  hana Active Member

 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  "2020-ig a gyártó négy repülőgépet szállít le, 2023-ig pedig a többi tízet. A szerződés részeként pilótákat és 160 hivatásos katonát fognak kiképezni az Egyesült Államokban. A megegyezés szerint a repülőgépekhez jár szerviz és két évre szóló reklamációs lehetőség is." - ezt inkább megnézem eredeti szlovák forrásokban is, mert érdekesen van fogalmazva.
   
 12. arcas

  arcas Well-Known Member

  No,...:
  • 12+2 gép, első négy 2022-ben kell hogy megérkezzen, a maradék tiz egy évvel később.
  • 22 pilóta képzése indul el, 160 műszakival amerikában
  • a "support"-ot továbbra is titkolják, megerősitették viszont, hogy eredeti ajánlatban 2 év volt.
  • a garancia az tényleg 2 év.
   
 13. Python

  Python Well-Known Member

  Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter és az amerikai Lockheed Martin fegyvergyár alelnöke, Martin Ana Wugofski szerdán Pozsonyban aláírta azt a szerződést, amelynek alapján Szlovákia 2023-ig 14 darab új F-16 Block 70/72-os típusú vadászrepülőgépet vásárol.
  Szlovákia a 14 repülőgépért, illetve a velük együtt járó fegyverzetért és kiképzésért több mint 1,6 milliárd eurót fizet majd, ami a legmagasabb összeg, amelyet Szlovákia eddigi történetében a légierő modernizálására fordítottak. A beszerzést idén júliusban hagyta jóvá a szlovák kormány.
  Az amerikai vadászgépek a szlovák hadsereg jelenleg használatban lévő MiG-29-es típusú, orosz gépeit váltják majd fel. A 14 repülőgépből 12 egyszemélyes, kettő pedig kétszemélyes, ez utóbbiak kiképzési célokat szolgálnak majd. A vonatkozó dokumentumok szerint a gyártó 2022-ig négy gépet szállít le Szlovákiának, a fennmaradó tízet pedig 2023-ban.
  https://444.hu/2018/12/12/szlovakia-amerikai-vadaszgepeket-vesz
   
 14. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Python, fip7, arcas and 1 other person like this.
 15. luperator

  luperator Active Member

  https://www.rferl.org/a/bulgaria-borisov-f16-mig-lockheed-gripen-sweden-nato/29657051.html

  Bulgária (is) az F-16 vásárlását szorgalmazza, hogy le tudja váltani MIG-29 vadászgépeit. Szófiában 900 millió eurót ( kb. 1 milliárd dollár) különítettek el az új gépek megvásárlásához,amiből minimum nyolcat kívánnak rendszeresíteni.

  A hír szerint az F-16 mellett versenyben van az F-18 is, a svéd Gripen és az Eurofighter (használt olasz gépekről lenne szó), az ajánlatok értékelése folyamatban van.
   
  fip7 and BiancoGasto like this.
 16. subsonic

  subsonic Active Member

 17. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Így is szegények mint a templom egerre. Arra a 8-(10)? géppre a gatyájuk rámegyen. Eddig is küszködtek a pénzhiány miatt. Egyébként szerintem elég balfékül mennek azok a beszerzések a Balkánon. Az nem jutna eszükbe hogy "közösen" indulnának pl a horvátokkal egy tenderen. Pl használt svéd gripen lizing. Vagy bármi értelmes konstrukció. A kevéske pénzük legalább nem folyna el így.
   
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Várd ki a végét, annyira megy most a block 70es F16, Bulgária, Szlovákok, Románok?, a horvát ex izraeli F16 beszerzéseiről meg azt hallani az US megvétózta, simán lehet hogy ők is jobb híján F16 70/72 nél kötnek ki. Úgy meg az US gyakorlatilag a térségbe elad több tucat 4 gen. vadászgépet F35 áron!
  Ügyes, ügyes...
   
  fip7 and tonyo like this.
 19. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Valahol olvastam hogy ide a térségbe több tucat eladását "tervezték" számoltak. A várható lengyel beszerzésről nem is beszélve. Igaz ők F-35 öt szeretnének. Ha beleszámoljuk a lengyeleket is ez így várhatóan az elkövetkező évekre legalább 60-80 géppet fog jelenteni. Jó kis zsiros üzlet.
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Egy kis összefoglaló a lengyel F-16-osok és a 126th Air Refueling Wing 2018-as együttműködéséről:

  ( A Watch on Facebook szövegre kell kattintani)

   
  Pocok75 likes this.

Ezen oldal megosztása