• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 169
113
Kérdés az, hogy érni fog-e bárkinek a nagyon különleges egységeken kívül a katonák élete, hogy ilyeneket használjon. És a válasz pedig az hogy neem.
Azt te nem tudhatod. Amit ma az egyszeri bokorugró felszerelésként magán visel, akárcsak egy timbuktui népi emberevő milicia soraiban, az húsz-harminc éve még a különlegesek privilégiuma volt.
Két dolog fejlesztését ne becsüld alá a haditechnikában: a pajzsét és a kardét.
Húsz évvel ezelőtt, a kétezres évek elején, az amerikai különlegesek afganisztáni akcióinak kezdetén a .338-as még spec űrméretnek számított.
Most meg raj-lövészfegyvert alapoznak rá.
Húsz év hamar elrepült, a világ meg nem áll meg.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Igazabol a vlasikus rombolopuskak 20 mm esek voltak :) nem azt mondom hogy 20 mm esnek kellene lenniuk. Csupan felhibom ra a figyelmet.

Fedezekek rombolasara nem art a nagy kaliber. Ahogy az ellenseg vonalainak kitolasara sem art a nagy lotav.

Pancelatutes. Attol is fugg hogy az alfoldon vahy a karpatokban kivannank a hatart vedeni... /ugye felulrol semmi sem olyan vedett mint oldalrol./

A francia idegenlegio tudja hasznalni ezt a kalibert hiaba nem nato.

Hogy miert kerult a tar melle a markolat vagy forditva. Egyszeruen leroviditettek a fegyvert. Hogy ez hatrany a balkezeseknek. Igen bizony az de a mennyisegbol adodoan aki annyirra szipi szupi es balkezes be kell ernie kissebb kaliberu rombolopuskaval... Az hogy kiesik 10 % meg nem indok arra hogy kiessen 100% a loveszek kozul nem let miatt.

Ezt a fegyvert elsosorban nem rohamcsapatok szamara fejlesztettek. Hogy ez hatrany e ki ki dontse el. De vedelembe igem is hasznos. Lehet felhozni hogy nem mobil es celponta vallik ellenseges fegyvereknek. De minek? Karabelynak mesterlovesznek de meg mas kissebb kaliberu rombolopuskaknak is melyen be kell mennie ennek a fegyvernek az olesi zonajaba ahhoz hogy sikeresen operaljon ellene. Az elony minden kepp enne a partjan van. Hisz a masiknak mozognia kell hogy megkozelitse ami az alcazas legnagyobb ellensege...

Ami meg ennel nagyobb kaliberu az akkor is veszelyes lenne ha az embernel barmi mas kezifegyver lenne.

Elonye aznolcsosagaegyszerusege. Akar konnyu csapatok is "konnyu agyu" tuzerejevel rendelkezhetnek viszonylag olcson es viszonylag rovid kikepzesi ido alatt.

Hogy nem a vilag legjobb konstrukcioja az m3 kategoriajaba... Hat nem... De nem is azoknak valo mint a vilag legjobb konstrukcioi es kozel sem annyiert.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
A gepard csalad. A topp fegyver. Az m 2 szeria.
Elektro optikai szemuveg mar a 90 es evek elejen!!! Nagy szo am!!!

A paletta jo resze ontolto az m3 is /segitek felautomata./ mimt a piszolyok zome. Gyors lovesbe 3! Sec alatt ki lehet kuldeni 5 loszert!

Topp az m2 szeria mint mar irtam AUTOMATA!!!

Egyebkent az m3 nak is letezett prrototipusok szintjen AUTOMATA valtozata...

Durva de szamoljon bele az ember egy nehezgeppuskahoz hany ember kell hany loszert tud vinni magaval. Majd hany m2 es iranyzo jon ki ekkora embermenmyisegbol mennyi loszerrel es milyen tuzutembe tud loni es hany kulonbozo pontbol? /meglepo lessz a vegeredmeny./ a hatasossag novekedeserol nem is szolva.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Dehogy felesleges. Megvan neki a maga szerepe a 12.7-es mellett.
A 14.5x114 az egy kiváló, nagysebességű kaliber, aminél 200 és 600 méteren is egyaránt nagy még az átütőerő.
Nem véletlen, hogy a dél-afrikai Denel is kétféle csővel tervezte a saját puskáját.
Nyugati 20mm-est a romboláshoz és szovjet 14.5mm-est az átütéshez.
A 14.5mm-es kaliberhez képest a 50BMG egy játékszer, amihez már - még, ha lassan is - de már kezd felnőni a személyi páncélvédelem. A 14.5-es még jóideig kezelhetetlen kihívás lesz ezen a téren.

Ami a Sero-t illeti, az nem egy szép ügy, a történetbe volt haragos ukrán befektető és egy hogy-hogynem leégett érdi családi ház is...

Több szempontból sem értek egyet.

Egyrészt a mai divatos plate carrierek a test hány százalékát védik?
Mellkas/hát. Deréktól felfele/kb kulcscsonttól lefelé.
Egyáltalán nem biztos, hogy azon a felületen ahol véd, ott találják el az illetőt.
Fej/végtagok/nyak/ágyék/törzs 2 oldala.
Oda meg elég a 12.7/lapua/ 7.62 mindegy.

Másrészt a most és az elmúlt évtizedek háborúban amiben a "fejlett" nyugat résztvett, az ellenfél hány százaléka rendelkezett védőfelszereléssel? 1? 0.1?

De vegyük a legrosszabbat, lesz az ellennek is, hát én sem hiszem, hogy minden katonára jut.
Mint ahogy nem hiszem, hogy a Honvédség most rendelkezik huszonixezer mellényel raktáron.

A lapua lőszeres példád is sántít számomra, mert ott seregenként is kisebb számú fegyvert kellett le cserélni, nem mindenki mellényét.
Ráadásul azzal a lőszerrel pontosság terén(valamilyen szinten) a 12.7 is kiváltható.
Így a katona nagyot nyer, hiszen könnyebb a fegyvere, könnyebb a lőszere.
Ja meg állva/térdelve kézben nem feltámasztott fegyverrel is tud lőni. 14.5-tel ez bajos.

A nagy bajom a 14,5-ös fegyverekkel.
Egyrészt baromi nehezek(20-30kg)/és a lőszer is az, hosszúak.
Így megölik a katona mozgékonyságát,és ehez nem párosul egy akkora tűzerő amitől ez megérné.

Cipeltem gepárdot, mellényben.
Külszolgálatban olyan helyen hidd el nem csak a pisztolyt viszi az ember az ilyesfajta fegyver mellé.
Így én is vittem a karabélyt is mert ezekkel a hosszú/nehéz/lábakon álló fegyverekkel rövidtávon nehéz mozgó célt eltalálni.
Nem véletlenül romboló mintsem sniper szerepkörbe vannak beskatulyázva.
Egy 25kg-os fegyverrel egy 2k-ra oldalirányban sétáló embert is nehéz lekövetni, mert legtöbbször hátul is van egy állítható láb.


Igen a 12.7 mondhatjuk játékszer hozzá képest, de már ott is lefog 2 embert a fegyver, és a megfelelő mennyiségű lőszer szállítása.
A 14.5-félnél pont az erősebb és nehezebb lőszer miatt már a 2 ember is kevés.
Megfelelő mennyiségű lőszer nélkül meg nagy értelme nincs.

Ha járművel viszed, akkor meg miért nem egy gput viszel vagy egy autómata 40milist(tudom almát-almával, de támogató fegyverként ahova ez való, emberigényben ez áll hozzá közel)?

Max olyan helyen látnám értelmét ahol tényleg baszott nagy távolságból puttyogtatják egymást statikusan mint pl:India-Pakisztán.

A magyar honvédségben sehol nem látom, helyét/értelmét/szerepét, főleg hogy vagy 4 embert lekötne a kezelés, ami nekünk luxus, és nem aránylik az adott harcértékkel.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 169
113
A gepard M3M 17 kilós, ezzel a kategória legkönnyebb fegyvere.
Ahogy idehaza a GM6-jellegű kompakt rombolópuskáknak kellett volna elterjedni, de ehelyett a Gepárd legelső változatai jelentek meg korlátozott számban, így ennek a kalibernek idehaza nincs úgymond még "kultúrája". Legalábbis hazai gyártású fegyvereket illetően.
Az, amit ma a Gepárd "rendszeresített" változata képvisel használhatóság és kivitel szempontjából, azt az M3M is tudja.

Mindazonáltal magának az űrméretnek a feladatkörét bajos összevetni a szokásos rombolópuskákéval, de ne feledjük, az M3M nem is az 50-es kaliber helyére, leváltásásra készült. Ez egy spec fegyver, aminek ott van jelentősége, ahol már az 50-esek sem használhatók.
Az .50-es űrméret 600 méteren túl már nem képvisel komoly átütőerőt, de az ölőhatása még kétezer méternyire is megvan.
Nyilván kivételt képeznek a speciális, leváló köpenyes SLAP lőszerek, melyeknél a wolfram magvas nyíllövedék 1200m/s torkolati sebességgel rendelkezik, így akár 1000 méter felett is képes a 20mm-es acél átütésére.
De ez nem azonos azzal, hogy egy alap 14.5mm-s lövedék fél km-en a 30mm-es acélt átüti, de ezzel párhuzamosan az energialeadása a célban akkora, hogy ezen a távon jóval nagyobb kárt okoz a vasbeton építményekben is, mint a 12.7-es társa.
A 14.5-es űrméretű precíziós fegyvernek ott van értelme, ahol a .50-es puskák 100-200 méterre mérhető rombolóerejét kell fél km-re, vagy azon túl abszolválni.
Egyátalán nem a reguláris haderők, rajok, szakaszok fegyvereként kell rá tekinteni, ugyanakkor egyátalán nem mindegy, hogy egy ilyen fegyverrel jóval nagyobb esélyel okozol végzetes sérülést akár még egy Mi-24-esben is 2km-ről, mint az 50-essel. És a Mi-24-es biztosan beazonosított, de nem páncélozott pontcélra nem fog 2km-nél messzebbről tüzet nyitni.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Hát, ez igaz volt kb 10 éve.
Most ott tartunk, hogy az 50-est már megfogja bizonyos karbonszál - kevlárszál - kerámia kombinációval készült mellény és akár 100 méteren belül is(!) de még egyértelműen halálos energiaátadással.

Azonban a szén nanocsöves elemi szálak és a spec szilikon energiaelnyelők, illetve velük párhuzamosan a nagy molekulasűrűségű polimer és titánhab betétek már egészében elnyelik az .50BMG becsapódási energiáját, akár száz méteren belül is.
Járműveknél pedig az alumínium üveg az, ami az ekvivalens biztonsági üvegekhez képest egyharmad rétegvastagsággal gond nélkül megfogja az ötvenest 100 méteren belül.

Érdemes rendszeresen tájékozódni a páncélvédelem tekintetében, mert gyorsan változik a világ. Az aramid/kapron/kevlar kerámiaszálak már nem a jelen, hanem inkább a múlt.
A karbonszál, mint elemi rúdanyag szakítószilárdsága is kezd túlhaladottá válni.
A nanocsövek, mint elemi szálak szakító és - ami a legfontosabb a szuperszonikus, nagy tömegű lövedékekkel szemben - nyírószilárdsága nagyságrendekkel jobb, mint a korábbi szövetek anyagaié.
Nem engedik át fizikailag a lövedéket, mint idegen anyagot magát.
Ugyanakkor a különféle lokálisan felkeményedő nem newtoni folyadékként viselkedő, nagy molekulasűrűségű plasztikok, az extrém energiaelnyelő szilikon alapú elemek, mint az Alpha Gel, az ultra nagy keménységű fémhabok, mint a titán, vagy wolfram habok már magát a becsapódási energiát is blokkolják.

A .338-as Norma Magnum most a következő generációs szakasz alap géppuska űrméretnek ígérkezik az USA-ban, bár bizonyos tekintetben a régi szovjet 7.62x54R még egyenértékű is vele.

Mindegy, bárhogy is van, a 14.5x114 távolról sem egy feleslegesen túlzó űrméret a rombolópuskák világában. Egyetlen baj van vele, hogy az effektív építési mérete az ilyen fegyvernek az sehogy se húzható bele a gépkarabély-közeli mérettartományba olyan elegánsan, mint a GM6 Hiúznál a szállítási mód.
Csak ilyenekből nem csinálnak plateket mert marha drága. A .338 NM és a .338 LM az két különböző lőszer csak a kaliber ugyan az. Az utóbbi volt amiről beszélsz(ritkaság)és csak mesterlöszész fegyverek kalibere.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
A gepard M3M 17 kilós, ezzel a kategória legkönnyebb fegyvere.
Ahogy idehaza a GM6-jellegű kompakt rombolópuskáknak kellett volna elterjedni, de ehelyett a Gepárd legelső változatai jelentek meg korlátozott számban, így ennek a kalibernek idehaza nincs úgymond még "kultúrája". Legalábbis hazai gyártású fegyvereket illetően.
Az, amit ma a Gepárd "rendszeresített" változata képvisel használhatóság és kivitel szempontjából, azt az M3M is tudja.

Mindazonáltal magának az űrméretnek a feladatkörét bajos összevetni a szokásos rombolópuskákéval, de ne feledjük, az M3M nem is az 50-es kaliber helyére, leváltásásra készült. Ez egy spec fegyver, aminek ott van jelentősége, ahol már az 50-esek sem használhatók.
Az .50-es űrméret 600 méteren túl már nem képvisel komoly átütőerőt, de az ölőhatása még kétezer méternyire is megvan.
Nyilván kivételt képeznek a speciális, leváló köpenyes SLAP lőszerek, melyeknél a wolfram magvas nyíllövedék 1200m/s torkolati sebességgel rendelkezik, így akár 1000 méter felett is képes a 20mm-es acél átütésére.
De ez nem azonos azzal, hogy egy alap 14.5mm-s lövedék fél km-en a 30mm-es acélt átüti, de ezzel párhuzamosan az energialeadása a célban akkora, hogy ezen a távon jóval nagyobb kárt okoz a vasbeton építményekben is, mint a 12.7-es társa.
A 14.5-es űrméretű precíziós fegyvernek ott van értelme, ahol a .50-es puskák 100-200 méterre mérhető rombolóerejét kell fél km-re, vagy azon túl abszolválni.
Egyátalán nem a reguláris haderők, rajok, szakaszok fegyvereként kell rá tekinteni, ugyanakkor egyátalán nem mindegy, hogy egy ilyen fegyverrel jóval nagyobb esélyel okozol végzetes sérülést akár még egy Mi-24-esben is 2km-ről, mint az 50-essel. És a Mi-24-es biztosan beazonosított, de nem páncélozott pontcélra nem fog 2km-nél messzebbről tüzet nyitni.
Nem értelek.Mire kevés .50Cal?Miért pont 600 méteren kezd keves lenni az átütőereje. Amúgy az 50.BGM ha M2-ből lövöd ki aķor mind a 6000+ méteres teljes repülési távolságon megőrzi az ölőhatását.
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 535
8 809
113
Csak érdeklődöm, ilyen kaliber méretben van programozható lőszer?
Mert ha nem túl sci-fi, azt úgy el tudnám képzelni a GM6-ot alkalmassá teszik és rögtön bővül a használhatósága, pl drónokra illetve erős fedezék mögötti erőkre.
De mint írtam ez csak kérdés.
Ha túl agyatlan akkor bocs.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Csak érdeklődöm, ilyen kaliber méretben van programozható lőszer?
Mert ha nem túl sci-fi, azt úgy el tudnám képzelni a GM6-ot alkalmassá teszik és rögtön bővül a használhatósága, pl drónokra illetve erős fedezék mögötti erőkre.
De mint írtam ez csak kérdés.
Ha túl agyatlan akkor bocs.
Az még elégge messze van.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 814
113
Sziasztok,

Gepard puska felvetelek (sajat es Izsof Gabi kepei).

midi0562.jpg

img_3191_std.jpg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 169
113
Nem értelek.Mire kevés .50Cal?Miért pont 600 méteren kezd keves lenni az átütőereje. Amúgy az 50.BGM ha M2-ből lövöd ki aķor mind a 6000+ méteres teljes repülési távolságon megőrzi az ölőhatását.
Különbség van az ölőhatás és a hasznos átütőerő között. Mégpedig jelentős.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Hát az oroszok készülnek rá... de ez vagy amolyan oroszos nagyotmondás, vagy ha igaz, akkor sem táncikálva hagyja el a harcteret.
Ilyen energiaátadásnál már a belső szervek lezakadnak.
https://taskandpurpose.com/military-tech/russia-sotnik-combat-armor-development/
Kb 150000 Jule a csőtorkolati energia és 2000 meteren is 1800 Jule körül van.
Többek közt ezért sem értem AO ölőhatással kapcsokatos kételyeit (600 meteren 7000 Jules az energiája a lövedéknek).
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
A gepard M3M 17 kilós, ezzel a kategória legkönnyebb fegyvere.
Ahogy idehaza a GM6-jellegű kompakt rombolópuskáknak kellett volna elterjedni, de ehelyett a Gepárd legelső változatai jelentek meg korlátozott számban, így ennek a kalibernek idehaza nincs úgymond még "kultúrája". Legalábbis hazai gyártású fegyvereket illetően.
Az, amit ma a Gepárd "rendszeresített" változata képvisel használhatóság és kivitel szempontjából, azt az M3M is tudja.

Mindazonáltal magának az űrméretnek a feladatkörét bajos összevetni a szokásos rombolópuskákéval, de ne feledjük, az M3M nem is az 50-es kaliber helyére, leváltásásra készült. Ez egy spec fegyver, aminek ott van jelentősége, ahol már az 50-esek sem használhatók.
Az .50-es űrméret 600 méteren túl már nem képvisel komoly átütőerőt, de az ölőhatása még kétezer méternyire is megvan.
Nyilván kivételt képeznek a speciális, leváló köpenyes SLAP lőszerek, melyeknél a wolfram magvas nyíllövedék 1200m/s torkolati sebességgel rendelkezik, így akár 1000 méter felett is képes a 20mm-es acél átütésére.
De ez nem azonos azzal, hogy egy alap 14.5mm-s lövedék fél km-en a 30mm-es acélt átüti, de ezzel párhuzamosan az energialeadása a célban akkora, hogy ezen a távon jóval nagyobb kárt okoz a vasbeton építményekben is, mint a 12.7-es társa.
A 14.5-es űrméretű precíziós fegyvernek ott van értelme, ahol a .50-es puskák 100-200 méterre mérhető rombolóerejét kell fél km-re, vagy azon túl abszolválni.
Egyátalán nem a reguláris haderők, rajok, szakaszok fegyvereként kell rá tekinteni, ugyanakkor egyátalán nem mindegy, hogy egy ilyen fegyverrel jóval nagyobb esélyel okozol végzetes sérülést akár még egy Mi-24-esben is 2km-ről, mint az 50-essel. És a Mi-24-es biztosan beazonosított, de nem páncélozott pontcélra nem fog 2km-nél messzebbről tüzet nyitni.

M3M 17kg.
Optikával, töltve?
Vagy úgy 22-23-24?
Nem tudom. Kérdezem.

A gepárd amit képvisel. :rolleyes: :D

Én felhasználó szempontból nézem.
Amiből az M1 katasztrófa.
Az M2 előrelépés, hogy nem az egész elsütőszerkezetet kell kivenni, és úgy tölteni. Ami az idiotizmus magasiskolája. Miböl állt volna egy normális forgótolózárat beletervezni? o_O
Nem egy kivehető, elhagyható elsütőszerkezetet?

Ja és mivel az M2 félautómata, (@Szittya téged kérdezlek miből gondolod, hogy autómata?) nem olyan pontos mint az M1.

De az optika belövése is agyrém.
Minden normális fegyvernél belövöd 100ra kb 3-6-9 lövésből.
Itt mit csinálsz?
Belövöd 100ra.
Aztán elkezded tekerni, kikkel az optika.
Rátekersz 2-3 klikkelést.
Lőssz 3db-ot.
Ha nem pontos megint tekersz.
Megint lőssz 3db-ot.
Ezt minden távolságon megteszed ahol használni akarod a fegyvert.
Mondjuk 2000m-ig ideális lenne minden 100 m-re egy klikkelési szám.
Pl 100ra 3klikk
1000re 25
2000re 48

Megjegyzem ha 2000re lősz elkezded tekerni, és elkezded számolni.
1 2 3.......48
Csak közben nehogy mozogjon a cél.
Ne kavarodj meg, főleg ha éles a szitu.
Mert ha elveszted a fonalat, tekerheted vissza nullára, és újból kezdeni.

Szóval ha mindenhova belövöd 2000m-ig akkor alsóhangon 60 lövést adtál le.
Ekkor az első 3 lövése mindíg odament ahova akartad, céloztál.
Na erre mekkora az esély? 0%
Szóval ha és amennyiben pontos fegyvert akarsz, ellőssz min100at(jóindulattal)
Órák alatt.
5000 lövésig garantálják a pontosságát a csőnek.
Az így gyorsan összejön.

Na 2 egyforma fegyverrel aminek ugyanaz volt az így belőtt fegyver klikkelések száma, nem találkoztam.
Amúgy kis fémlapon adnak a fegyverhez, annyit ér hogy a fogad közül kiszedd vele az odaragadt kaját. o_O

Ja ha levetted az optikát, hiába ugyanoda raktad vissza, nem biztos jó a kis táblázatod.o_O

Voltak olyan optikáink amit úgy festették le zöldre, hogy a festékből az optikára is kerültek pöttyök.
Kicsit zavaró volt. ;)

A minőség minimum kérdéses volt ezeknél a fegyvereknél.
Ja nem. Nem kérdéses.

Azt, hogy hova gondolod a magyar honvédségben még mindíg nem tudom.

A Mi24-est 14.5 rombolópuskával lelőni meg számomra kb a mi24 lelövi az F4-et szitu.
Elhiszem, hogy hasonlók előfordult ak pl Afgánban ahol 100 számra rekedtek a helik, de nekem necces.

Szóval ahogy írtam krisssnek is nem a lőszer adataival van problémám, hanem hogy azt a való életben nehéz készpénzre váltani.