[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
47289 said:
Sokan azt mondják,hogy legyen valami AK modernizáció mert az hű de jó lenne.

Én mondtam, hogy nem kell milliókat verni rá. Nem dolgozok vele, nem tudom milyen állapotban vannak. Egyébként vannak még bontatlanok?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
Nem járok fegyverraktárba de újonnan is így viselkedik az illesztések miatt.
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
Az AK (AMD) modernizációt meg lehetne oldani. Nagyon jó kis termék jöhetne ki belőle. Olyan lenne, mely főleg a bevetési erők számára jelentene nagy segítséget.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
Szerintem az AK felett simán eljárt az idő 70 év ember, a tervezési alapokat - filozófíát nem tudod modernizálni - amire ezek a fegyverek ki voltak találva arra nincs szükség, teljesen más irányba indult el a hadviselés.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Az AK koncepcónak szerintem is örökre vége,  hacsak kényszerből nem marad meg.  A  cső reménytelenül elgörbül  minden lövéskor, lassított felvételeken ez jól látható.  A válltámasz nincs a csővel egy vonalban, és a bullpup rendszerekhez képest nagy, hosszú az egész.

 

DE a kis sorozatú gyártás  lefitymálásával nem értek egyet, magam is hasonló gyártásban tevékenykedek, és látom, hogy ez az egyedüli életképes megoldás mert évente kevés pénzt igényel és ezért fenntartható folyamatosan. Békeidő van,  minek sietni, nagy tételben gyártani. Mindenki az alacsony ütemű gyártást  részesítí előnyben.  Az a fontos, hogy hosszú ideig  fennmaradjon egy szakmai tudással rendelkező mag.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
47462 said:
Az AK koncepcónak szerintem is örökre vége

Hogy az AK család mellett szóljak, volt itt linkelve M4 video is. Ha a cső mondhatni körbe van burkolva, ne csodálkozz, hogy nem látsz hajlást, pedig hasonló erőhatások érik azt is, csak kisebbek az űrméret végett. Ilyen fokú megbízhatóság és ekkora legyártott mennyiség mellett nem hiszem, hogy egyhamar tudnák helyettesíteni, főleg a harmadik világ országaiban. Nem tudom, az M16-ot mekkora mennyiségben gyártották, de mégsem terjedt el világszerte az AK helyett.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
<a title="tallking profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/tallking/">tallking</a>

Sikerült az egyetlen pozitív dolgot  negatív példának felhozni  a videóból.A cső kilengése nem,hogy hátrány hanem egyenesen KELL a pontos lövéshez(egy mesterlövész puskának ennél durvábban mozog a csöve).

az,hogy a válltámasz nincs a csővel egy vonalban nem feltétlen hátrány.

Azért mondják előnyösnek azt ha a csőtengellyel egybe esik a válltámasz mert így az energiák egyenes vonalban törés nélkül érik el a feltámasztást(ez lenne a vállad).Igen ám de mivel egybe esik a csőtengellyel a válltámasz így nagyon rá kell hajtani a fejed a válltámaszra,hogy célozni tudj.Ez eléggé kényelmetlen,ezért a katonák a csőtengelyt feljebb viszik(így nem a válltámasz teteje  ami egybe esik a csőtengellyel lesz a feltámasztás hanem a válltámasz alja)így a csőtengely és a feltámasztás között ugyan úgy meg van a törés mint az AK-nál vagy G36-nál csak lefelé törik az erővonal hanem felfelé.

Pár ké,hogy miről is beszélek:



 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Én nem teljesen értek egyet. Elhiszem, hogy a fegyver úgy vacog/remeg az "oroszos" illesztések miatt mint egy kocsonya és így pontatlan, viszont lehet erre ellenpéldát is mondani. Például a keletnémet AK-k (MPi-K (AK-47), MPi-KS (AKS), MPi-KM (AKM), MPi-KMS-72) voltak a legjobb minőségűek, százszor jobban voltak összerakva mint a szovjet verziók. Persze még ezek is "hézagosak" voltak, de nagyságrendekkel pontosabban lehetett velük lőni. Erről van valahol egy dokumentumfilm (vagy cikk), de már meg nem mondom, hogy hol :S. Megértem, hogy ettől még a mechanizmusa/rendszere lehet "elavult", de azért ne temessük már el mert most a hájtek meg a tököm tudja milyen "trendi" fegyverek mennek. Én szerintem még simán kilehetne belőle hozni (és ki is hoznak még az oroszok,ukránok és sokan mások is) egy "fejlettebb" fegyvert. Nem vagyok vér maradi vagy konzervatív, de van még helye az AK-nak jó darabig a földön. Ha jönnek a szürkék vagy mind Mad Max-ek leszünk a kipusztult bolygón, én akkor is az AK-t választanám :).

Gyertek! Kövezzetek meg! Nem megyek a sarokba! :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
Hülyeséget írtam!Ugyan olyan irányban törik meg az erővonal nem pedig fordítva.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
<a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a>

Félre értesz.Az AK egy nagyon hatásos fegyver és még az is lesz egy darabig DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
47474 said:
Félre értesz.Az AK egy nagyon hatásos fegyver és még az is lesz egy darabig DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket.

Én nem tudom, hogy a fejlettebb országok hadseregeinél mik a követelmények, gondolom, hogy azért nem azt várják el, hogy 2000 méterig pontos legyen egy gépkarabély.  Az viszont tény, hogy a régi AK-kat le kellene cserélni, ééééss kifejleszteni egy bullpup rendszerű verziót (hahaha :D, tudom a mániám). De komolyan hátha ki lehet belőle hozni még valami ütősebb csúzlit (itthon persze).  Ugyanakkor azt hozzáteszem én is, hogy nekem más gépkarabélyokkal sincs bajom, csak kicsit védem a kalát :). Aki rosszat mer róla mondani, annak Irgum-burgum.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
47482 said:
Egy video a Beryl gyárból szerintem a lengyelek megoldoták az AK témát .

Már csak azt nem értem, hogy akkor nekünk miért kell saját vonalat követni ugye az MF verzióval. Egyébként senki meg nem mondaná róla, mi van a külső alatt.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
"DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket."

Ez a lényeg, a többi már csak fingreszelés, tényleg sok AK van és még lesz is 1 jó darabig, de kell az új - és itt kanyarodok vissza a szemléletváltáshoz - hogy minőségbeli dolgokra kell még sajnos koncentrálni, alsónemű, zokni, egyenruha, oldalfegyver, gépkarabély - kevesebb tábornok:)

Van 1 alapja a hadseregeknek amihez sok minden hozzátartozik és pl 1-ik a modern, a feladatra alkalmas gépkarabély.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
47486 said:
hogy minőségbeli dolgokra kell még sajnos koncentrálni, alsónemű, zokni, egyenruha, oldalfegyver, gépkarabély – kevesebb tábornok:)

Igaz. Mondjuk most hirtelen megfordult az a gonosz ötlet a fejemben, hogy a felesleges tábornokokat és az irodistákat lefokozni és visszaküldeni a harcoló alakulatokhoz, de

1: Kijönne a népharag a részükről

2: korosak + alapból antikatonák :)

Komolyan: A ruhákat és a többi kiegészítő felszerelést én is az elsők közé sorolom mint, hogy most új karabélyt készítsünk vagy vegyünk. De tudod azért az csak jobban néz ki a hírekben meg dagad az ember mája a büszkeségtől, hogy ilyenünk is van csaje! Mint, hogy a bakának van-e minőségi zoknija, alsógatyája vagy nem lerohadó gyakorlója :).
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 187
13 478
113
Mikor előjönnek a vágyálmok az új gépkarabélyról, mindíg ez a videó jut eszembe:



 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
47492 said:
Mikor előjönnek a vágyálmok az új gépkarabélyról, mindíg ez a videó jut eszembe: http://youtu.be/TSU1jQoGIqo

"One shot, one kill." :D

Szóba került már itt a BTR-80 átalakítás, T-72 felújítás, Ak-63MF meg a Huncam. Nem hiszem el, hogy ahogy írjátok, nem lehetne "egy évben, egy feladat" elvvel megújítani a felszerelést. Elhiszem, hogy esik szét minden, de 20 éve esik szét, szóval ez már senkit nem kellene meglepjen fent sem.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
Nincs hosszútávú koncepció, meg igazából minek is Honvédség vagy akármilyen fegyveres erő, mert nehogy eszükbe jusson pár politikust kilyuggatni...

És amikor a part szakad és odasompolyognak a tábornok elvtársak a pénzes politikusokhoz hogy izé te kéne pénz mert akkor ezt és ezt nem tudjuk megoldani, akkor csak lesnek és megkérdik hát hogyan múltkor mennyi pénzt adtunk az hova lett, meghogy ha eddig a töredékéből meg tudtátok oldani akkor most mér kell ennyi? Stb, stb.

Amíg nincs hosszútávú koncepció és megfelelő színvonal addig csak foltozgatni fogják az egyik lyukat a másik után és tökmindegy hogy zokni vagy gépkarabély.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 982
113
Sokan azt mondják,hogy legyen valami AK modernizáció mert az hű de jó lenne,na nekik ajánlom a két videót:



Figyeljétek meg,hogy mekkora kilengése van az alkatrészeknek egy lövéskor.Ezek a kilengések nagyban csökkentik a gyors célzott egyes lövések leadásának képességét és rontják a pontosságot.

Ezek Ak 47-esek, lehet akár 60-70 éves. Ki tudja mennyit lőttek már vele, és hol gyártották. Hasonló korú és és állapotú Usa fegyver hogy mozogna? És az első képen még a tokfedél sincs rajt. A másodikon is a tár és a tisztítóvessző mozdul be szemmel láthatólag. Bármilyen fegyvered lehet évi 2x20 lőszerrel nehéz megtanulni megfelelően célozni-lőni. Ha eleget gyakorolsz ezzel is el lehet találni elsőre kb 400 m-ről egy focilabda nagyságú célt. Ami kb egy katona feje.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 279
113
"<i>Ha eleget gyakorolsz ezzel is el lehet találni elsőre kb 400 m-ről egy focilabda nagyságú célt. Ami kb egy katona feje."</i>

Gondolom egy alap, optika nélküli fegyverre gondoltál. Mielőtt ilyet állítasz, gondold végig mekkora célt látsz 400 méterről, egy focilabdából. :)