1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

GLONASS

Diskurzus a(z) 'Helymeghatározó, kém- és egyéb műholdak, űreszközö' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Vazz, mekkora műhód ez, hogy egyedül utazott egy Szajúzon? Aztán meg a Glonass tényleg globális lett, vagy csak a pongyola fogalmazás miatt írták ezt?
   
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Fú, ez 1re zavarosabb.
  Itt (http://en.wikipedia.org/wiki/GLONASS#Third_generation) azt írják, hogy a Glonass-K későbbi, mint a Glonass-M, a mostani rakéta mégis Mmet vitt fel. Ráadásul eddig mintha hármasával vitték volna.
   
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Valamiről lemaradtam.
  " GLONASS' orbit makes it especially suited for usage in high latitudes (north or south), where getting a GPS signal can be problematic."
  Régebben ez fordítva volt. Magasabb szélességeken a Glonass nem is működött. 66 fokos elhajlásnál meg nem is látszanak a sarkokról.
   
 4. boki

  boki Well-Known Member

  A Glonass-K is van fenn , amit tesztelésre használnak. Glonass-M -et lonek fel 2016-ig . A legfrisebb hírek szerint a Glonass-K -t csak 2018-tol indítják.
  A sarkoknál pontosabb helymeghatározást végez a Glonass, mint a GPS, ez így volt.
   
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Eredetileg a Glonasst 18 műholddal tervezték, és csak a sarkkörig ért. A SzU végéig még ezt sem sikerült kiépíteni.
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Már 3-4 éve 24 muhold van , tehát globális szintu a Glonass.
  gacsat látom érdekel ez a téma, kár , hogy nem tudsz oroszul, sok érdekes írás van errol......
   
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Néha tanulok egy kicsit, de a nyelvórákat rossz módszer szerint tartják, és engem nem igazán érdeklő témák kerülnek elő. Szivem szerint elkezdenék olvasni egy ilyen cikket egy tanár segítségével, és amit nem értek, azt megkérdezném.
   
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Még mindig nem értem, miért utazott egyedül az utolsó műhold?.
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

  Sporolnak. Mivel megvan a teljes "gruppirovka" és tartalékba is vannak muholdak, egy-egy meghibásodáskor lonek fel egy újabb Glonasszt. A tartalék megy a hibás helyére , majd fellonek egyet tartalékba.....Ez így mukodik.
   
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Akkor meg miért ment Szajúzzal? Nem túl nagy az neki?
   
 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Mindig azt hittem, a Szajúz a nagyobb, de megnéztem a Wikit. A Proton 700 tonnás, a Szajúz csak 260.
   
 12. boki

  boki Well-Known Member

  Igen a Szojuz kisebb és olcsobb, mint a Proton.
   
 13. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_07_13/Putyin-arra-szam-t-hogy-a-GLONASS-megjelenik-Argent-naban-is-7851/

  Valaki el tudá magyarázni, hogy a cikkben szereplő 'GLONASS állomások elhelyezése' kifejezés mit takar?
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  A GLONASS-nak is, ugyanúgy, mint a GPS-nek szüksége van földi állomásokra. Ezeknek megvannak a Földön a fix pontjaik (koordinátáik), és a segítségükkel folyamatosan figyelik a GPS vagy GLONASS műholdak helyzetét és az alapján segítik a pontosabb működést.
  Pl van 4 műholdad fent (minimum ennyi kell a pontos helymeghatározáshoz), az egyik kezd letérni a pályájáról, a többi meg jó helyen van. Ha rosszul tudod műholdad helyzetét (mert elmozdult a pályájáról), akkor rossz lesz a GLONASS-vevő által nyújtott helyzet is, mivel hülyeség alapján számolt helyzetet. Szóval ezek a földi állomások radarral vagy lézerrel vagy akármivel folyamatosan mérik, hogy pontosan hol vana műhold és a képletbe emiatt a jó helzetük kerül be. Mert kb tökmindegy, hogy hol van a műhold, csak épp tudd, hogy biztosan ott van, és az alapján akkor pontosan ki lehet számolni a saját helyzetedet.
  Erre biztos kellenek a földi állomások, aztán hogy egyéb szerepük van-e azt nem tudom.
   
 15. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Igen ezt gondoltam. De felmerül ezek alapján az, hogy akkor a GPS rendszernek is kellenek ilyen földi állomások. Meg hogy a mostani GLONASS rendszer lényegében csak az orosz földön lévő állomásokra támaszkodva működik(pontosan) feltehetően csak a Föld azon felén.
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  A GPS rendszereknek vannak ilyen állomásai, szerte a világon. Pár hete volt egy kisebb nemzetközi balhé, hogy az ameikaiak nem nagyon akarták, hogy a GLONASS földi egységeit náluk is telepítsék. Az oroszok meg megfenyegették őket, hogy akkor nem adnak további engedélyt a GPS földi egységeinek működtetésére Oroszország területén. Szerintem elegendő földi egységgel az oroszoknál, a fél világot le tudják fedni, akkora az az ország. A többi már csak műholdak kérdése.

  Nem tudom, hogy itt láttam-e a fórumon, de az amerikaiak egy olyan chipet akarnak kifejleszteni, ami műholdak nélkül tökéletesen meghatározza a helyzeted. Gondolom nem a Föld mágnesessége alapján dolgozna, mert az folyamatosan változik, inkább indul egy origoból, aztán a továbbiakban minden rá ható erő méretét és idejét figyelembe véve tudja az aktuális pozícióját. Maga a matek rásze rohadt egyszerű, vektorok összeadása 3D-ben, de a hardver megtervezése és megépítése az valami brutális projekt.
   
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Minden műholdas helymeg rendszernek vannak földi pontosító állomásai, minél több, annál jobb. A Föld ui. nem gömb alakú, és vannak egyéb zavaró tényezők, ezért a műholdak se szabályos pályán járnak. Vannak ezen kívül műholdak nélküli helymeg rendszerek is földi adókkal. Ilyen pl a 80 éves Decca, vagy a máig működő Loran. Van a tengeralattjárók számára működő Omega.
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  A cikk szerint a kínaiak hajlandóak beszállni a GLONASS gyártásába, meg egyébb elektronikai cikkek exportjába.
  googlefordító ajánlott

  http://radiovr.com.cn/news/2014_09_08/277026671/
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Russian civilian satellites are 70 percent dependent on the electronic component base of foreign production, and military, for example, GLONASS, by 40 percent. Although Russia is trying to establish cooperation with China in microelectronics, the European and American products, which are subject to Western sanctions, turn out to be of the best quality.
   

Ezen oldal megosztása