1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Golyószórók/géppuskák

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Negan

  Én úgy gondolom, hogy a 300 méteren túli tűzkészség a géppuskás és a DMR dolga.
  Erre pedig a jelenleginél jobb lőszerek kellenek!
  Viszont a karabélyos katona, szerintem inkább 300 méteren belül hatékony, sőt inkább 200 méternek mondanám ezt a távolságot.
   
 2. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ez meglehetősen harchelyzet fűggő.Talán azt lehetne mondani,hogy az esetek 3/4-ében elég a 300méter,1/4ében lehet szükség az a feletti lőképességre-de nem DMR szinten.És az alkalmazott harceljárások is befolyásolják.
  Viszont ha nem alkalmas eleve rá a fegyver,szűkülnek a lehetőségeid.
  Azonkivűl a testpáncélzat miatt amúgy is növelni kel a lőszerek erejét.Az meg magával vonja a célzott lőtáv növekedését is.Dudi ugyan csak a lőtávon lovagol.de én végig a testpáncélok követelte átütőerő növelési kényszerről is irok.308 ürméretben még lehet olyan lövedéket konstruálni,ami elfogadható áron növeli az átütőerőt-bár lassan már az is csak perifériás helyeken.
  Minimum lőszerváltás kéne,de méginkább technológiaváltás.De ha nincs,abbol kell főzni,ami van
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nincs értelme ilyen .308-as lőszert gyártani mert pillanatok alatt lereagálják a plate gyártók.Nem kell hozzá technológiai ugrás egész egyszerűen a most 2-3kg-s platek 1 kg-val nehezebbek lesznek es meg van oldva a dolog.Ugyan ez a helyzet az erősebb köztes lőszerel is.El kell fogadni,hogy jelenleg a pajzs van előnyben mert a kard részéről korlátnak ott az ember.
   
  Ocses likes this.
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Negan

  "Azonkivűl a testpáncélzat miatt amúgy is növelni kel a lőszerek erejét.Az meg magával vonja a célzott lőtáv növekedését is.Dudi ugyan csak a lőtávon lovagol.de én végig a testpáncélok követelte átütőerő növelési kényszerről is irok.308 ürméretben még lehet olyan lövedéket konstruálni,ami elfogadható áron növeli az átütőerőt-bár lassan már az is csak perifériás helyeken."

  A mai technológia olyan, hogy a testpáncélok átlőhetetlenek. Relatív kis súly mellet is megfogják a 7.62X54R-t, vagyis a dragunovból/PKM-ből kilőtt lövedéket is.
  Ilyen erős lőszerrel már nem lehet karabélyt készíteni. A testpáncélok mégis állják a sarat.
  Én nem látom értelmét a tűzerő növelésnek karabélyoknál. A kart védő szövetet/kevlárt átlövi az FN P90 meg az MP-7 is, meg a mai könnyű karabélyok is.
   
 5. Negan

  Negan Well-Known Member

  Még,egyenlőre.De már belátható időn belül azt sem.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem fognak végtagra rakni semmit mert nagyon kényelmetlen és fárasztó viselet.Próbáld ki,hogy kényelmes 10kg a hátadon meg mondjuk 5-5kg a két labadon.
  És nem is nagyon van mit védeni a végtagjaidon.Előbb lesz nagyobb védelmi képességű sisak mint végtagvédelem.
   
  fip7 and Ocses like this.
 7. krisss

  krisss Well-Known Member

  A végtagvédelmet statikus szerepkörben használják általában de leginkább ott is eldobálja mindenki. Hasonlítsd össze a képeket, hogy változott a második iraki beavatkozás óta pl az ameriakaiak testpáncélja, vagy pl a miénk. A cél a könnyebb mozgás, és a kritikus testfelületek védelme. A legdrágább 4.szintű kerámiák 1,2 kg körül vannak. A teljes test védelme a használható exoskeletonokig nem megoldható (azok meg egy teljes akkumlátoros generációváltást igényelnek aminek viszont se híre se hamva)
   
  Ocses likes this.
 8. Negan

  Negan Well-Known Member

  Akkor is orjási probléma,hogy már a test,hamarosan a fej,belátható időn belúl meg valószinű a felkar és lehet,hogy a lábak is védettek lesznek a karabélytöltényektöl.Akkor mit csinál a lövész?Rendszeresitik a 2033M buzogányt,hogy agyonverje a másik korszerűen felszerelt lövészt?Valahogy meg kell oldani a problémát,megfizethető áron.Egyenlőre nincs jobb ötletem,mint a fejlesztett lövedékű 308as lőszer.Vagy visszatérünk az öntöltő puskákhoz,mert annál erősebb lőszerhez már semmi értelme sorozatlövő egyéni fegyvert csinálni.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Fogadd már el,hogy a .308 is hatástalan bármit is csinálsz vel!A végtagok meg nagyon sokáig védtelenek lesznek mintahogy a torzó kb fele-harmada is.
   
  fip7 likes this.
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Konkrétan az ár érték arány miatt ez sosem fog bekövetkezni. A kinetikus energia kérdése meg még mindig ottvan, általában ha 300 m környékéről meglőnek egy mai karabélylőszerrel és azt megfogja a mellényed, akkor kurvára nem fogsz ugrálni, az esetleges bordatörésekről légmellről nem is beszélve. Nagyobb távolságokról is bőven megérzed. Arrról nem is beszélve, hogy egy tömégközéppontra leadott rövés (hát még a több) bőven elég ahhoz hogy hosszabb időre harcképtelenné tegyen bárkit ha nincs telenyomva droggal.
   
  Kurfürst and pöcshuszár like this.
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az erősítés nem az átütőerő miatt kell, hanem a hatásos lőtáv kitolásáért, hogy helyettesíteni tudd a puskalőszert és esetleg kiváltsd vele. A kínai 5,8 mm lőszer alulról karcolja a Grendel (a gyengébb változat) teljesítményét. De az 5,56 mm Mk 262 változata is ez a kategória. Ok, hogy ez egy spec lőszer és nem géppuskába való.
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én a géppuskákról beszéltem.
   
  fip7 likes this.
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nemtudom,hogy mekkora az energiaelnyelő képessége a mai mellényeknek.Anno a magyar fejlesztés a középkori briganti mintájára készült.Arra jó energiaelnyelő képességet igértek.Volt vagy 15kiló(C+D kiállitáson kint volt,még föl is lehetett próbálni).De 25ével ezelött.Azóta sokat fejlődőtt a dolog.És távlatilg már akkor felkar,comb,meg sipcsont vértet,meg egy bukósisak szerű zárt golyóálló sisakot tervezgettek-és nem csak Mo-on.Meg is csinálták az amik és az angolok-baromi nehéz lett.De azóta sokat fejlődőtt a technika.Lassan meglesz a zárt sisak,datalinkkel,és viselhető súlyban.Szerintem 10 éven belül rendszeresitve lesznek.
   
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  A jelenlegi lítium aksis technológia a gátja az egésznek. És egyenlőre azt sehogy sem tudjuk kiváltani. Maradjunk annyiban, hogy jelenleg a mozgékonyság felé hajlanak a fejlesztések nem a védettség felé. A teljes testes dolgokat senki sem használja. Mert kurvára akadályozzák a mozgást és kényelmetlenek. a 2010-es évek elején volt ez Talos páncél a DARPA-tól, a Revision is csinált valami hacukát, de mind bedöglött. Arról nem is beszélve, hogy ez egyik sem lövészkatonai alkalmazásra van kitalálva mivel egy szett dollárszázezrekbe kerül. (különleges alakulatoknak tervezték ajtórugdosásra, meg egy különleges katona kézpése dollármilliós összeg meg sok év) és ennyit nem ér az egyszerű baka élete egyik országnak sem. A kérdés nem az, hogy meg lehet-e csinálni tíz év múlva hanem, hogy megéri-e (nem).
   
  Ocses and Negan like this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Na, szóval erre lettek lecserélve a 7,62-es géppuskák.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Egy összehasonlító táblázat tömegadatokkal. A lényeg, hogy 1000 lőszer ehhez kb 10 kilóval könnyebb
  [​IMG]
   
  Luthero and krisss like this.
 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Nem 70-re, hanem 50%-ra. Vagyis a tűzharcok fele 300 méternél nagyobb távolságból történt:

  https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a512331.pdf

  https://www.armyupress.army.mil/Por...es/English/MilitaryReview_20120831_art004.pdf

  És kb. 25%-a 500 méternél nagyobb távolságról:

  http://quarryhs.co.uk/TNG.pdf
   
  bel likes this.
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Es ha elterjednek azok a fegyverek amik nagyobb tavolsagbol hatekonyak azzel eggyutt fejlodni fog az alkalmazasuk is. /de ez hosszu ido vagy sok ver./ az automata nehez rombolopuska. /nehez golyoszoro./ es anehez geppuska hazai terjedese sokat jelentene./ foleg a nehez golyoszoroe... Tudom van raktaron eleg sok de abbol megtob se artana.
   
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Valahol van egy optimum a hatásos lőtávolság/lövedékenergia-lövedék és lőszerméret/tömeg relációban, bár ez korszakonként változhat valamennyit más technológiák fejlődésével párhuzamosan és a harceljárások módosulásával.

  Általános géppuskánál (amit rendszeresen kézben cipelnek) a most még szinte félig kísérleti fázisban lévő .338-asnál feljebb menni nem érdemes szerintem. Mert az már túl nagy lőszertömeget/méretet (kevés szállítható lőszert) és túl nagy fegyvertömeget eredményezne.

  Karabélynál a .277 SIG már talán túl is van az észszerűség határain (és szerintem ennél erősebb lőszerrel a mi életünkben biztosan nem lesz karabély), de az 5.56 viszont szerintem is kevés, mert a távolsággal túl gyorsan veszít (és ez ugyanúgy érvényes a 7.62x39-re is) az (amúgy sem túl nagy) energiájából. Oda kéne valami új. És szerintem itt egy füst alatt le lehetne fedni a könnyűgéppuska(golyószóró)/karabély/DMR hármast egyetlen lőszercsaláddal, ami nagyjából a 6.5 Grendel specifikációival bírna.

  Az automata rombolópuskának én nem nagyon látom értelmét, viszont a viszonylag kompakt félautomaták (mint a Hiúz, bár annál az 5 lőszeres tárkapacitást fel kéne tornázni legalább 10-esre és ez nem is kerülne szinte semmibe) a testpáncélok miatt a jövőben talán jobban el fognak terjedni.

  A nehézgéppuskák (12.7-es, vagy afelettiek) az alsó hangon is 20+ kg-os tömegükkel (plusz a lőszer) szerintem csakis járművekre szerelve.

  A "nehézgolyószóró" alatt mire gondolsz?
   
  fip7 and Luthero like this.
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  M2
  A hiuzhoz is okes az m2 csigataral Es az is tud automatat :)

  Nekem mind1 milyen kaliber csak a pkm maradjon meg megha mas kaliberben is. :) egyebkent meg van az engedelyunk a okm felylesztesere attervezesere

  Van 20+ alatt is plane nekunk.

  Az m5 meg felautomata
   
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A karabely a kozelharc fegyvere. Ha ugyan azt a loszert hasznalja mint a dmr vagy a geppuska 2 lefogott zonabol lessz egy lefogott zona... Nekunk nem varosiharcba kell gondolkozni elsosorban. /es nem nem sziria./ sokkal inkabb ukrajna. Vagy gruzia ha tamadunk. A varosi harc nallunk specialis egysegeke km es rendesz. Amik mas feladatokat is ellatnak... Es a varosainkat se szivesen lovetjuk szet a lakossagot meg plane nem. Ezert fontos nekunk gepesitett harcaszatban gomdolkozni megfelelo terep hianyaba.../persze hegyivadasz szeruseg nem artana meg pluszba./ de ez van... /a fenti ketto valogat hat is maganak fegyvert jobban./
   

Ezen oldal megosztása