1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Golyószórók/géppuskák

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A gepard m2 tokeletes tamogatofegyver... Tokeletesebb mint browling fel nev rokona ha nics alattuk jarmu.
   
 2. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Na várj, én nehézgéppuskáról beszéltem. Abból nem nagyon van 20 kg alatti tudomásom szerint. Az egyik legkönnyebb a Kord, de az is 25 kg-os.

  "Könnyűgéppuska", vagyis mint az M249, ami 5.56-os lőszert használ. És a mostani DMR-ek is vagy 5.56-osak, vagy 7.62-esek (mint az M14 változatai, HK417, BREN 2 BR, stb.). Ezeket gyakorlatilag kompromisszum nélkül kiválthatná egy 6.5 Grendel-hez hasonló lőszerre épülő fegyvercsalád és ez a lőszer karabélyhoz is pont jó lenne.

  Igen, én is hasonlóan gondolom. Vagyis, hogy kerülni kéne a városi harcot, amennyire lehet. De sajnos nem mindig lehet, sőt... Ezért olyan karabély és lőszer kell, ami jó közelre is, meg nagyobb távolságra is.
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A kord suly tekintetebe lemaradasba van pl kinatol :) de masoknak is vannak hasonlo fejlesztreseik de a kinai a legkiterjedtebb.
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  5.56 nem lehet dmr de ertem. /visszanyultak az oskarabelyhoz ismtlohoz./ami kitakaritasa szerintem hatalmas hiba volt..../

  Nemtudom ez a kivaltosdi csak akkor jo ha a nehezgolyozorok jobban elterjednek vagy a konnyu nehezgeppuskak./ezt jol megirtam./
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Jogos, most utánanéztem, van nekik olyanjuk pl. hogy Type 89, ami 17.5 kg-os. Ez tök jó, de kell hozzá egy tripod is, ami 8.5 kg (ezen talán lehetne faragni, de szerintem 20 kg alatt semmiképp nem fog megállni a cucc, ami rohadt nagy súly).

  Szerintem is eléggé hülye ötlet 5.56-ost használni DMR-nek, de volt rá példa. Az elvetemültség nem ismer határokat. :hadonaszos:

  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Army_Squad_Designated_Marksman_Rifle

  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Marine_Corps_Squad_Advanced_Marksman_Rifle

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mk_12_Special_Purpose_Rifle
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Összekevertem a számokat,bocsánat!De meg így a helyes értékekkel is latszik,hogy felesleges 600 méterre optimalizált fegyvereket alkalmzni,mert egy olyan a nagy távolságú tűzharcoknak kedvező terepen mint Afganisztán is csak a tűzharcok 25%-ban lenne kihasználva(a maradék 75-re meg teljesen megfelel az 5,56-os gépkarabély).
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez az

  Najó, de három fős kezelőszemélyzettel számolj.
   
  wolfram likes this.
 8. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ejj... Neked ezt álmodból felriasztva is tudnod kéne. :p

  Na de komolyra fordítva, hogy mennyire lenne érdemes 600 méterre, vagy azon túlra optimalizálni egy lőszert csakis karabélyhoz, azt nem tudom. De ha nem csak karabélyhoz akarjuk használni az adott lőszert (DMR, LMG), akkor már egyértelműen érdemes olyat választani, ami nagyobb távolságon is jó.
  Az 5.56-ossal meg az a gond már karabélynál is, hogy ugye 1700 J körüli a torkolati energiája, ami elég is lenne. De sajna 350 méteren már csak 650 J és 450 méteren már csak alig 470 Joule marad ebből. Ez utóbbi pedig már kevesebb, mint egy 9 mm-es (9x19 Para lőszeres) pisztoly torkolati energiája (kb. 500-600 J), ami szerintem elég karcsú.


  Hát, én akkor is értelmetlennek tartok egy ekkora dögöt hurcolászni nagyobb távokra, ha történetesen háromfelé szedik. Akkor már ezerszer inkább egy cakk-pakk (lőszer nélkül persze) 10 kg körüli .338-ast.
   
  Luthero and ravenlord like this.
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hát ez a legfőbb gond vele.308 500méteren is üt akkorát,hogy hiába fogja meg a mellény a lövedéket,nagyonkomoly energiaelnyelő réteg nélkül talán még csontot is tör.Buzogányhatás.
  A kiskaliber kifejezetten a vietnámi háborúnak köszönheti a diadalútját.Hh alatt,meg a gépesitett erők kifejezetten gyalogsági harcba úgyis csak közelről bonyolódnak volt a hozzáállás.
  Csakhogy 91őta nem volt klasszikus háború.Asszimetrikus vagy hibridháborúk vannak.Egyszerűen túl kicsik a mai hadseregek,főleg mifelénk,hogy egy klasszikus gépesitett háborúban lezavarjanek egy konfliktust.
   
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  A helyi viszonyok közt szintén nem lesznek nagy lőtávok. A lőtávok az afganisztáni egyik hegygerincről lődözünk a másikra ahol egy száraz kóró se nő miatt szituáció miatt nőttek meg.
   
  Ocses likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem üt akkorát a .308-as.
   
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nagyon alkalomfüggő,Csak arra gondolj,hogy egy alfőldi mezőgazdasági tájon a nagytáblákon az év felében nincs semmilyen takarás,fedezék.
  Azonkivűl az erősebb lószer nemcsak messzebb üt elég nagyot,hanem közelről is jóval nagyobbat üt.
  Bozótban meg jóval stabilabb a lőszer.Minden kis gally,levél nem tériti el.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Itt csípőből lőnek vele. Persze ökörség, de kb érzékelhető, hogy viszonylag könnyű.
   
  wolfram likes this.
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Azért rendesen meg kellett támasztani a komát a lövésnél. :D
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A szokásos körök lefutása után India megrendelt 16.479db Negev NG7-et - ha jól számolom - nagyjából 7.000USD/db egységáron.
  Háát nem olcsó de az MG4/MG5 kombóhoz képest ingyen van! :)
   
  tonyo, fip7 and mindenen kívül like this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az Alföldi mezőn a lovesznek semmi értelme lövő Lövőldozni
  Oda páncéltörő kell meg jó nagy skulos pszh. /Btr is megfelel. A desazant csak az érzékelés miatt kell meg a rejtett megkozelites megakadályozása miatt. (Erre a célra tartalékos lövész ék is megfelelnek .) A pct alkalmaz romboló puskát nagy számban legfeljebb a tarcsisok is kapnának valamit nagyon legfeljebb.
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Akár hogy is a gepárd automata üzemmód dal rendelkező változata a tökéletes támogató fegyver a terepek többségén (egy nehezheppusk 3-4-5 fős kezeloszemelyzetenek ilyen fegyver kiosztva meg akar nagyobb is lehet a tuzutem mint a nehéz GPU nak. Az meg hogy több irány bol megY az áldás tuti az egészben. A több celpontrol nem is beszelve
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. Luthero

  Luthero Well-Known Member

 20. Luthero

  Luthero Well-Known Member

Ezen oldal megosztása