1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gondolatok a légiharcászatról

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bakker, pontosan ezt írtam eddig is... Ez nem merő passzió volt...

  Ez viszont nem jelenti, hogy később azért nem adtak el Szu-15-öt mert szuperfejlett volt. Senki nem lett volna olya hülye, hogy vegyen. Egyfeladatos gépet, ami 30+ éves alapokkal bír..? Ez kb. olyan, mintha 1970-es évek végén a jenkik az F-15/F-16 helyett az F-102-őt kínálták volna eladásra. Kutya nem vette volna meg.
   
 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ide is berakok pár képet, de megjegyzem az adatok hitelességét nem tudom ellenőrizni:

  Forduló szögsebesség "valamilyen" konfigurációban, "valamilyen" magasságon és "valamilyen" sebességen. Remélhetőleg közel azonos kiindulási adatokból.
  [​IMG]

  Gyorsulási képesség:
  [​IMG]

  És mindenki nagy kedvence a TVC :hadonaszos:
  [​IMG]
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A felső diagram ebben a formában használhatatlan. Az F-35-re vonatkozó adaot meg nem is tudom, hogy honnan szedte és azt, hogy mitől fordul jobban nagy magasságban...

  Ez a diagram azért nem jó, mert harcászati helyzeben kb. M0.9-re gyorsulás a lényeg és nem afölé. Ez a diagram kb. a max.szuperszonikus elfogást mutatja, aminél a harcászati hatóugár kb. 200 km sincs. Persez azért a gépek erejét mutatja. Ezek közül néhányy görbe egyébként validálható manualokból. Szemre elég jónak tűnnek.

  A TVC, a diagram pont azt mutatja, amit eddig is mondtam. Nagy állásszögnél a gép képes a saját tengelye körül kormányozható maradni. Apró hiba, hogy azok a 24 fok feletti részek olyan 250CAS alatt jönnek, a 30 és 40 fok meg 150 CAS táján. A manővereő légiharc meg 350-600 CAS között van.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A HT összefoglaló mellékletében annyi ilyen diagram lesz, amennyit csak össze tudok kaparni.
   
  fip7 likes this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ezen a diagramon elvileg a Rafale és az EF 2000 adatai láthatóak:
  [​IMG]
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  COIN feladatra a DAS overkill, de természetesen használható. De nem értem, hogy miért ezzel jössz.
  Aztán a témaváltást sem értem.
  A vontatott csali radaros rakéták ellen van, COIN-ban olyan nincs. Az F-35-ön alig néhány zavarótöltet kaztetta van. Lehet szerencséje az ellennek is. 100 millás géppel nem repülünik be a MANPAD/IR SHORAD zónába. Pont. Nem arra készült. Ha ilyen buta akarsz lenne, akkor persze megteheted és tehetsz rá gépágyú podot, de szerintem hülyeség.
   
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Akinek csak F-35 lesz annak muszáj lesz berepülni eszik nem eszik.Egy géppuskafészekre pocséklás a lézeres bomba a butát meg nem tudod elég pontosan oldani így marad a gépágyú vagy a nem irányított rakéta(bár azt nem tudom,hogy lesz-e az F-35-nek).Úgy jön ide a DAS,hogy érzékelni fogja az indítást így mehet a csali(még ha a modern dolgok ellen annyira nem is hatékony)+azonnal lehet megszakítani a rácsapást miközben a géppár másik tagja támadja is az indítás helyét.A zavaró meg a vontatott csali pedig akkor jön jól ha van radaros légvédelmi gépágyű vagy rakéta.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Géppuska fészek ellen? Hát de... Csak akkor több kell és több lesz a collateral dmg. A gépágyőval a rácsapás alsó magassága néhány száz méter és nem lehet M0.9 táján használni, mert simán beleállsz a földbe... A buta bombát 1982-ben és 1991-ben is 2 km-es oldással 20 méter körüli CEP-tel tolták. Tehát 3xMk-82 és a géppuskafészeknek kb. meszeltek. Ezzel nem kell annyira bemászni a MANPAD zónába, mint gá-val. Az Sztrela-10M más tészta, olyan lehet már COIN környezetben...

  Líbiában asszem volt Osza, az ellen élvileg nem jó a vontatott csali, hiszen optikával is követhet célt és RPK-s. A vontatott csali a magas automatizáltással rendelkező SARH/SAGG/TVM-es SAM ellen jó.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mekkora egy Mk82 repeszköre?Ha géppuska fészek a cél akkor ott pár 100 méteren belül saját erő is lesz.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Valamiért úgy érzem, hogy egyre kevésbé. Kezdenek megjelenni az olcsó preciziós fegyverek. Nagyon úgy néz ki, hogy valamilyen preciziós dologgal fogják a jövőben kiiktatni az ilyen célpontokat is.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem!
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  AGM-176 Griffin?
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ehhez képest az afganisztáni videókban azt látom, hogy a tűzharcok akkora távolságban vannak, hogy egy sniper fejére is rányomtak 2xGBU-31-et. Ez a 2000 fontos bomba...
  Az Mk-82 min. safe distance valahol 125 méter táján van. Szóval igen, rákúrnák a Mk-82-őt. Simán. Röhögve.

  Ez aztán jól összeszedett érv volt... Oh, whait nem...
  A realitás meg 10 éve az a nyugati légierőkben, hogy ezt csinálják. A Hornetes drón tesztet nem láttad? Felsejik az a részimsző jövő, hogy ledob egy drónsereges bombát a gép és azok egyesével odamennek egy ember egy kézigránátnyi robbanóanyaggal és hazavágják. Vagy akár egy egész SAM osztály taccsravágnak. A földi célpontok jelenleg semmit sem tudnak tenni ekkora tömegű drón ellen a zavaráson kívül, mert nem autonomók. Ha azok lesznek, akkor meg jaj...

  A repcsik ellen ilyen drónok nem használhatóak, lassúak.  Engem nagyon kezd irritálni az az érvek nélküli vita, amit nyomsz dudi...
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen most ez a gyakorlat...Valamelyik topikban irták,hogy a NAVY felülvizsgálják fegyverhasználstokat pnt a költségek miatt.
  Mi volt Líbiában?Pik-pakk kifogytak az angolok meg a franciák az irányított bombákból...

  Bölcs dolog lenne tőled ha személyeskedés helyett túl látnál az amerikai haderőn mert nem csak belőlük áll a világ hovatovább nem csak azokkal a módszerekkel lehet hatékonyan(főleg költséghatékonyan) harcolni.Mert engem nagyon kezd irritálni azt amit nyomsz...
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  moni

  Ha egy kicsit is konyítanál a szárazföldi harchoz nem állnál neki Afganisztánból nem,hogy messzemenő hanem bármilyen következtetést levonni.Úgy harcolni ahogy Afganisztánban harcolnak alig pár helyen lehet a világon.Olyan mintha a MIG-31-el alkalmazott harceljárásokból kiindulva próbálnád meg más légierők hareljárásait kidolgozni.Na kb ennyire speciális terep Afganisztán.
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása