1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gránátok, aknák

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. nyugger

  nyugger Well-Known Member

 2. wolfram

  wolfram Well-Known Member

 3. joker

  joker Well-Known Member

 4. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

 5. boki

  boki Well-Known Member

 6. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Na, ki tudja mi ez?
  [​IMG]
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Orosz 30 mm gránát AGS-17-hez, amit átalakítottak, hogy kézigránátként lehessen használni. Állítólag kaukázusi bűnbandák művészkednek ilyesmikkel.
   
  silurusglanis likes this.
 8. ZeiG

  ZeiG Active Member

  Összefoglaló a szovjet (orosz) gyalogsági aknákról:

  https://images.slideplayer.hu/41/11229596/slides/slide_1.jpg

  Némelyik dián az aknák hatásait illusztráló 18+os képek is vannak...

  (Nekem az eredeti oldalon sem megnyitni, sem letölteni nem sikerült az anyagot, de a böngésző címsorában a ".jpg" előtti szám mósosításával, pl. "slide_2.jpg", slide_3.jpg", stb. jól végiglapozható. 42 oldal.)
   
  rudi likes this.
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

 10. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

 11. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 12. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Hálózatba kötött okosakna a Textron Systemstől.

   
 13. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Ez nagyjából egyesítette magában a cső alatti gránátvetők és puskagránátok hátrányait.
  Sokkal több értelme lett volna simán lemásolni valamelyik cső alatti gránátvetőt, esetleg csinálni belőle egy standalone verziót, meg lemásolni az RPG-7-et(ahogyan a bolgárok is tették), esetleg fejleszteni hozzá új rakétákat mindenféle harci résszel.
  Ebből elélt volna a magyar hadiipar tán' még most is, helyette lett ez a kutyámajom LT.
   
  dudi and pöcshuszár like this.
 14. Negan

  Negan Well-Known Member

  Másképpen gondolom.És terveztek 40milis gránátot is.Magát a vetőt licencben gondolták.
  Táhát úgy gondolták,hogy egy rajban lenne egy 40milis csőalatti,égy LT és egy kézi HSN vető.És minden egyéni fegyvernek alkalmasnak kéne lennie puskagránát inditására.Nem vagy-vagy,hanem és.A fegyverfajták kiegészitik egymást.
  Az RPG-7 modern hk-k ellen is hatásos duálfejének kicsi a lőtávja,igen hosszú és nehéz.A kezelhetőség határán van.
  CG tandem fejes gránátja ugyanez pepitában.Könnyebben kezelhető,de kisebb is a teljesitménye.Modern tankot szemböl az sem lő ki.És bár van hozzá csökentett kifúvású gránát,annak is kell pár méter szabad tér.A gránátok málházhatósága szintén korlátos.Drága.Maga a vető is csak mint HSN vető kicsi,de mint kézifegyver,már nem annyira.
  Hiába,semmi sem tökéletes.
  LT elvileg bármelyik karabély jellegű fegyverre felszerelhető lenne.Maga a vető kicsi és könnyű,nem akadályozná a karabély rendes használatát különösebben.Használaton kivül lényegében egy némileg nehezebb elülső markolatként funkcionálna.Tűzkészé tétele egyszerű és gyors.Csak rá kell hűzni a gránátot,és kész.100-150méterig alkalmas lenne közepesen páncélozott célok leküzdésére.Szük helyekröl,kicsi zárt terekböl,szinte bármilyen lőhelyzetböl rejtetten inditható.Városharchoz ideális.Termobár fejjel 100méterről az ablakon belőve kitakaritana egy egész lakást.Olcsó.Nyilt terepen meg kb ugyanarra lehetne használni,mint az LRI-t.Mai elektronikai szinten az sem lenne nonszensz,hogy a shrapnel közelségi gyújtos legyen.Vagy végfázis irányitású.Mondjuk egy ilyen gránát már aligha lenne olcsó.De 60milis aknagránáthoz már régóta van közelségi gyújtó.Izraeliek meg fejlesztenek 60milis gránáthoz olyan utolag becsavarható orrgyójtót,ami ugyanúgy végfázisirányithatosági képességet adna a kicsi aknagránátnak,mint amit a nagyobb 122(152(155milis gránátoknál már megcsináltak.
  Szóval én nagyon is látok fantáziát a dologban-csak rendesen ki kéne fejleszteni.
  És pont az a baj,hogy nem lett se ez,se az,se semmi.Ami kész volt,az se kellet.Lásd Vasziljok.Ez meg az alapkutatás szintjén megrekedt.Ahogy a 40milis gránátfejlesztés is.
   
  jOkA likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mejik jármű teszi meg neked azt a szivességet,hogy megáll amíg kilövöd.Ki ne találd,hogy egy puskagránát szerű valamivel te eltalálsz egy mozgó járművet mert kinevetlek.Nem véletlen koptaki ki a puskagránátok.
   
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Nem koptak ki.Ma is gyártják és fejlesztik őket.Olaszok,belgák,zsidók,kinaiák,stb.Biztos mind hülyék.[​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  [​IMG]
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már tudtál mondani mondjuk egy komoly hadsereget ahol használják,a kínaiak meg kb mindent is fejlesztenek!
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én a kínaiaknál csak ezeken a képeken láttam őket. Szerintem, legyártották, kipróbálták és ezen a ponton meg is álltak. Nem erőltették tovább a dolgot.
   
 19. Negan

  Negan Well-Known Member

  Izrael azért elég komoly.
  Puskagránát egy részletecske.Vannak helyzetek,amikor roppant hasznos,de az átlagos manőverező harcban nincs jelentősége.
  A hk elleni dedikált puskagránátot már nem fejlesztenek.Modern tankok már oldelrol is olyan páncélozottak,hogy ilyen kis robbanótöltettel nemsok kárt lehet tenni bennük.
  80as évek óta a repesz-kumulativ gránát számit az alapnak.Élőerő és gyalogsági harcjárművek ellen még jók.De jellemző,hogy a legutoljára kifejlesztett ilyen eszköz az izraeli ajtótörő Simon.
  Ahol nálunk jol használható lenne,az a területvédelem,azon belül is a városharc.Kis lőtávok,rengeteg fedezék.Itt rendkivűl előnyös,hogy nincs gázkifúvás.Egyszerű kezelhetőség(LT tervezetre ez fokozottan igaz,Tanultak az AMP hibáibol)
  És ami azt illeti,korszerű hk ellen a CG is bajban van.Fejlesztettek hozzá ugyan egy ürméret feletti kétrészes gránátot,de sikertelen lett.ERAba burkolt majom72 a max,amivel elbir.
   
  Bleroka likes this.
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az a baj velük, hogy nagyon nagy a hátrarugásuk. Szerintem senki se szereti őket.
   

Ezen oldal megosztása