1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Háborús bűnök

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - desertfox által indítva @ 2013. május 7..

 1. desertfox

  desertfox New Member

  Nem tudtam hová rakni ezt kérdésemet, de marhára érdekel ezzel kapcsolatosan egy kérdés.
  A II. Világháborúba ha valaki az emberiség ellen vétkezett, valamilyen szinten felelősségre vonható volt, nem mindenki de azért még is.
  Mi a helyzet ma ? 
  Ma egy drón pépé lő egy iskolát vagy civilek közé lő és hát nem hallok felelősöket ? Jogilag a egy gép tette. 
  Lassan automatizáltak lesznek , ha megől valakit a számtechprogramozott vesszük elő ? 
  Vagy gépekkel embert Ölni nem lesz szinte bűn ? ? Mert jelenleg így áll a dolog. Ami roppantul nem vicces.
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

  A II. VH-t ide keverni nem túl szerencsés. Ha jól tudom, akkor a háborús bűn fogalmát utána dolgozták ki és visszamenőlegesen alkalmazták a törvényt, persze csak a vesztes oldalon mert Hiroshimaért is fel kellett volna jópárat akasztani az amerikai oldalon. Ma visszamenőlegesen alkalmazni egy törvény alkotmányellenes.

  Na de visszatérve a drónokra. A gép nem öl embert, az ember öl embert. Még a drónok, amik az automatizált meg "gondolkodó" gépek csúcsát képviselik, is egy konzervben levő joystick-es kövér amerikai gombnyomására tüzelnek, nem pedig autómatikusan. Az irányító is csak egy fogaskerék a rendszerben, ő sem indít Hellfire-t ha éppen a töke viszket, parancsra teszi és pont oda ahova kérik. Ha mindent a gépekre lehetne fogni, akkor nemcsak egy x-47 hanem egy AK-47 jelzésű géppel elkövetett népirtás is a gép hibája, sőt Bostonban is gép robbantotta darabokra nemrég a futókat.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem, mert jelenleg a drónok nem képesek automatikus fegyverhasználatra és nem is hiszem, hogy a közeljövőbe képesek lennének. Még, ha igen, akkor is a végső szót n+1 ok miatt majdnem mindig az ember mondaná ki szerintem.
   
 4. imike

  imike Well-Known Member

  Például háborús bűn-e, hogy 1988 július 3-án a USS Vincennes a a Perzsa Öböl felett lelötte az Iran Air Airbus A300-asát, mert tévedésből iráni F-14-esnek nézték?

  290-en voltak a gépen, az USA 213 ezer dollár kártérítést ítélt meg, amit azóta sem fizetett ki az USA az elhunyt irániak hozzátartozóinak, csak a 38 nem iráni áldozat hozzátartozóinak.

  Az amerikai hadihajó teljes legénységét kitüntették a harci övezetben mutatott helytállásért.

   

  Egyébként Szerbia kollektív háborús bűnösnek nyilvánította az összes szerbiai Magyart, az újvidéki hideg napok és a megszálló Magyar hadsereg miatt.

  1944 végén, 45 elején a jugoszlávok 40-50.000 Magyar polgári személyt öltek meg, de soha senkit nem ítéltek el érte, soha senki nem kért érte bocsánatot (míg a szebrenyicai 8000 muzulmánért igen).

  http://www.youtube.com/watch?v=JX_fjDCQ448&feature=related
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Például háborús bűn-e, hogy 1988 július 3-án a USS Vincennes a a Perzsa Öböl felett lelötte az Iran Air Airbus A300-asát, mert tévedésből iráni F-14-esnek nézték?

  Technikailag nem, mert Irán és USA között nem volt hadiállapot. Kicsit morbid, de ez foglalkozás körében elkövetett emberöléshez állhat a legközelebb. Kb. olyan, minta egy ország rendőre tévedésből lelőné egy másik ország állapolgárát. Csak sajnos az áldozatok száma az eszközök és célpont miatt magasabb.

  290-en voltak a gépen, az USA 213 ezer dollár kártérítést ítélt meg, amit azóta sem fizetett ki az USA az elhunyt irániak hozzátartozóinak, csak a 38 nem iráni áldozat hozzátartozóinak.

  Szerintem szimplán nem értetted meg, hogy ki és mit kapott.

   The men of the Vincennes were all awarded <a title="Combat Action Ribbon" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Combat_Action_Ribbon">Combat Action Ribbons</a> for completion of their tours in a combat zone. Lustig, the air-warfare coordinator, received the <a title="Navy Commendation Medal" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Navy_Commendation_Medal">Navy Commendation Medal</a>, often given for acts of heroism or meritorious service, but a not-uncommon end-of-tour medal for a second tour division officer.

  A legénység lényegében egy olyan "kitüntetést kapott" - annak még túlzás is hívni, ez inkább csak egyfajta jelölése és elimerése, hogy "ott voltatok fiúk". Az összes háborús övezetben vagy háborúban részt vevő kap ilyet, talán még a szakácsok is. Elég, ha ott volták szolgálatban vagy egy "szolgálati turnusban", akkor kapsz egy ilyet.

  Ezt. pl. a II. Vh. alatt adták.

  http://en.wikipedia.org/wiki/European-African-Middle_Eastern_Campaign_Medal

  Egyszerűen egy "forró övezetben" töltött szolgálat elismerése. Az légi harcászati tiszt kitüntetése az, ami tényleg fejvakargatós. Egyébként vannak olyan kitüntetések, amit egy alakulat kapthat, ezt az is viselheti, aki ott sem volt. Na, erre varjjál gombot...
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  "Kicsit morbid, de ez foglalkozás körében elkövetett emberöléshez állhat a legközelebb." - ha jó emlékszem, akkor a hajó kapitányát nyugdíjazták ezután és le volt tudva a dolog. Nem nagyon ítéltek el senkit, ha nem is háborús bűnért, de legalább gyilkosságért.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Erre hol találni forrást?
   
 8. Star Trek

  Star Trek New Member

  ha már bűnök....

  http://2012.blogger.hu/2013/04/29/izrael-lelott-egy-magyar-utasszallito-repulogepet-1975-ben
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

 10. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/kantin-temak/haborus-bunok/" rel="nofollow">Star Trek</a>: Ez durva Én erről sztoriról nem is hallottam :( Gondolom nem véletlen hogy a mai napig nincs nagyon köztudomáson. 
  Mindenképpen a Háborús bűnök kategória.  
   
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az, hogy ki lőtte le a gépet az nemigen bizonyítható. Minden amit láttam legfeljebb a konteórajongókat teszi boldoggá, de semmi több. Csontig lerágott téma. Egyébként meg aki háborús övezetbe repked, az esetleges mellékhatások tekintetében magára vessen...
   
 12. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Molni..... azzal a kiegészítéssel, hogy "ha nem áll mögötted egy erős vagy világhatalom..."

  Sajnos, örök igazság, hogy az erősebb kutya b@.........
   
 13. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  ...és szvsz annyiból nem is konteó, hogy -megintcsak szvsz- nem az a lényeg, hogy ki lőtte le a gépet, hanem az, hogy a Szu. házhoz küldette velünk a ...ért a gépet.
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  molni nincs igazad, ha egy országnak vagy a vezetője vagy az állampolgára, akkor a sajátod kell az első legyen. És soha nem mondhatsz olyant a saját lelőtt civil gépedre, hogy "aki háborús övezetbe repked, az esetleges mellékhatások tekintetében magára vessen".

  Moderálva a <a title="Fórumszabályzat" href="http://htka.hu/forumszabalyzat/">Fórumszabályzat</a> megsértése miatt.
   
 15. hiryu

  hiryu New Member

  Háborús övezetbe repültek, mind a honi politikai,mind a katonai vezetés, mind a Malév vezetői mind a személyzet tisztában kellett hogy legyen a kockázattal.  Ja...mellesleg rendszeres trükk volt a Béketábor részéről hogy civil géppel szállítottak háborús feleknek katonai felszerelést háborús övezetbe- ami onnantól legális célpont, ha memóriám nem csal....

  De legalábbis leszállásra kényszeríthető, és személyzetnek adható egy szép hosszú börtön.
   
 16. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Viszont, ha áll mögötted egy katonai/gazdasági nagyhatalom, vagy néhány atomrakéta, akkor ész nélkül rohannak kártérítést fizetni meg bocsánatért esedeznek.

  Kádár Magyarországát akkor is lesz@ták....... mellesleg most is.....

  Háborús bűn nem létezik. Aljas kreáció. A háború bűn. Eredendő bűn.
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ami azzal kezdődik, hogy nem küldöd a puskák csöve elé őket... Valahol elképesztő öcsém, hogy a felelőségget egyből másra kened. Az meg csak a szokásos, hogy "biztos a zsidók" tették. Persze, ki más... Mikor az arabok még egymást is ütötték? Még az is lehet, hogy eltévesztették a célt - bárkik is voltak - és rossz gépet lőttek le. Már, ha lelőtték a gépet...
   
 18. Stealthfighter

  Stealthfighter New Member

  Ha Afrikába repülsz, mint pl. Egyiptom (főleg manapság) a saját bőrödet viszed vásárra! NEM (csak) A PILÓTA VÁLASZTÁSA! Neki azért fizetnek, hogy végezze a munkáját. Bizonyos esetekben ritkítják a járatokat, krízishelyzetben meg megszüntetik őket, és pont!

  Az ott ülők, ha fennállt a veszély, tudtak róla (ha csak részben is).
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Civil gépként egyszerűen leszállíthatták volna a földre egy vadásszal, nem kellett volna lelőni.
   
 20. hiryu

  hiryu New Member

  Folyt köv:

  Lehet ragozni, hogy nem volt közvetlen veszélyre utaló jel, hiszen akkor nem lehetett volna az említett gépre biztosítást kötni, de

   

  egy régi idézet egy fórumról:


  <div class="maskwindow">
  Hogy mi?Haboru javaban zajlott,Apam polcan a mai napig ott van az allohelyrol szarmazo aknaszilank.(Amikor o jart ott epp nem lottek,de felszallas utan 2 amerikai F-4-es Phantom kiserte ki a gepet,valamelyik anyahajorol) 

  Talan meg lehetne kerdezni a ma mar nyugdijas B. Petert volt TU-154-es kapitanyt vagy a ma meg mindig repulo Sz. Roberta legiutaskiserot,milyen volt az aknatuz alatt az 54-es hasa alatt fekudni 75-ben.

   

  ill:

  ...Túl sok légitársasági dolgozó ül itt ahhoz, hogy komolyan gondoljuk, hogy kereskedelmi érdek vezérelte a Malévet az életek és gépek kockáztatására. Félházzal, negyedházzal bizonytalan körülményk közé üzemelni.... Ilyeneket nem vállal fel egy cég csak úgy. (Érdekes, hogy a Maléven és az oroszokon kívül senki nem látott elég nagy bizniszt a dologban.) A politikai nyomás tehát szerintem nagyon nem másodlagos kérdés az ügyben.

  Közvetlen háborús fegyverszállítás egyébként NEM!!! történik utasjáratokon a civilizált világban, úgyhogy ezt ne nagyon terjeszd.
  Kereskedelmi is csak korlátozottan, robbanószerek nélkül, és csak meghatározott, kockázatmentes desztinációkra.

  A dolog egyik fő oka, hogy ha egy utasjárat háborús fegyverszállítást végez, az megszűnik civil gép lenni...


  </div>
   

   

  Ja: Hiroshimázóknak, üzenem: mind a bevetés előtt, mind utána felszólították a japán vezetést a fegyverletételre: belső válaszként volt egy olyan ötletük, fabrikáljanak 100 nap alatt atombombát, és álcázott csapdaként használva robbantsák fel, ha már partra szálltak az amerikaiak, közöttük./Saját lakosság boldog lesz,hiszen aki ott hal meg az a hazájáért, és  így boldog lesz az újjászületésük./ Aztán amikor egy atomtudós szólt hogy ez nem fog menni, akkor azért leesett nekik, hogy ez nem fog menni... Akkor kezdtek el gondolkodni a fegyverletételen, de még a háborús párt állt nyerésre.
   

Ezen oldal megosztása