1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Háborús, történelmi és hadtörténelmi témájú filmek

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Unio által indítva @ 2013. január 17..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Unio

  Unio New Member

  A témakör lényege és célja:

  Bemutatni ismert vagy ismeretlen háborús, történelmi és hadtörténelmi témával foglalkozó filmeket a világ minden országából és pontjáról. A lényeg, hogy beszélgessünk és véleményt alkossunk róluk, ha valaki úgy gondolja, akkor pontozhatja is őket. Kerüljük az 1-2 szavas, félmondatos véleményeket, hogy például jó film, rossz film:). Minimum 2-4 mondatban vázoljátok le, hogy miért tetszett vagy nem tetszett nektek az a bizonyos mű, és miért ajánljátok azt/azokat másoknak,vagy miért nem.

  Ide inkább az ezekkel a témakörökkel kapcsolatos filmek kerülhetnek! Tehát pl egy Másnaposok vagy egy Blöff nem! :) A dokumentumfilmek se jöhetnek szóba, azoknak is meglesz a saját helyük. Direkt vagy véletlenül más témakörökbe beposztolt anyagok is idekerülhetnek, szóval azért lehet egy enyhe átjárás/kapcsolódás a témák között;). A nagyon nagy filmes fanatikusok akár ki is elemezhetik, hogy egy bizonyos jelenet bizonyos emberén milyen felszerelés található, és azt mikor és hol gyártották :).

  Különböző online videómegosztókra felrakott teljes terjedelmű filmek is idekerülhetnek, persze lehetőleg a legjobb minőségben, hogy az idetévedő HTKA tagok, olvasók megtudják nézni ha úgy van kedvük;). Lehetőleg szinkronizált, vagy feliratozott anyagokat osszatok meg, vegyük figyelembe, hogy nem mindenki beszél perfektül angolul vagy eszkimóul. Jó lenne, hogyha a filmekhez kerülne minimum egy imdb-s, rotten tomatoes vagy port.hu-s link, hogy kideríthető legyen az anyagról mi is az eredeti címe, ki rendezte és mikor készült.

  A letöltőoldalak neveit ne emlegessük szerintem, hogyha valaki végképpen nem tudja beszerezni azt a filmet amit itt megosztottatok, akkor az jelezze a posztoló felé vagy felénk, hogy neki valahonnan nagyon kellene az a film, akkor  én, mi megpróbálunk segíteni, rávezetni ;).

  Mint látható én ezt az egészet komolyan gondolom, remélem, hogy ti is. Hogyha nem is lesz állandóan friss a topik, de legalább egy olyan hely legyen ahova "be lehet ugrani" és a filmekről lehet olvasni, beszélgetni, elmélkedni vagy azokat nézni;).

  Előre is jó szórakozást!;)

  Még valami! Spoilerezni lehet, de annak az elejét és a végét lehetőleg jelezzétek, hátha akik olvassák a témakört, azok még nem látták az itt bemutatott/kitárgyalt filmeket, szóval csak okosan! ;)

  Kiegészítés: Részben idekerülhetnek a kémfilmek és a politikai filmek is.
   
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Hamarosan.....

  http://dragaelza.hu/
   
 3. Unio

  Unio New Member

  A remageni híd (The Bridge at Remagen)(1969)

  Egy sajnos mára részben elfeledett 2. világháborús film, pedig még mai szemmel is vállalható egy darab. A klasszikus 60-as, 70-es évekbeli  háborús mozifilmek stílusát képviseli, így találhatók benne haditechnikai bakik, de mindenféleképpen a realitások talaján marad.

  A filmet John Guillermin rendezte kinek a nevéhez olyan alkotások köthetők, mint a Pokoli torony (1974) vagy a Halál a Níluson (1978). A főbb szerepekben játszó színészek nevei nekem sajnos nem sokat mondanak (pl George Segal és Ben Gazzara), kivétel talán ez alól <b>Robert Vaughn </b>(Krüger őrnagy) személye, aki játszott az 1960-as klasszikus westernfilmben, <i>A hét mesterlövész</i>ben<i>,</i> vagy a mára már kissé gagyinak tűnő Delta Kommandóban (1986)  Chuck Norris :))) és Lee Marvin személye mellett. Talán még Ben Gazzarát annyiban érdemes megemlíteni, hogy ő játszik az egyik legrosszabb, vagy talán a világ legrosszabb háborús filmjében, az Inchonban (1981). Még nem láttam de valószínűleg egy borzalmas film:).

  Na de visszatérek a remageni hídra. Nekem személy szerint tetszett, főként az, hogy 1969-es évszáma ellenére eléggé jól össze van rakva. Ezalatt például azt értem, hogy normális tempójú harci jelenetek vannak benne (ugye az akkori kor szelleme), nem pedig a mai filmekre jellemző iszonyatosan gyors szétvágások. Persze ez is egyénfüggő, nekem is bejönnek a gyorsabb vágások, csak azokat se szabad túlzásba vinni :). Konkrétan a film elején látható rohanós, amerikai blitzkriegelős jelent nagyon jól el lett találva, a nagytotálok vagy például az állványos kamerákkal készített részek is mind-mind szépen kivitelezettek. A városi harcok is dinamikusak, durván rombolják a környezetet:D.

  Extrák: A Filmet 1968-69 környékén forgatták Csehszlovákiában Most (Moszt=Híd) városkájában. Erről azt kell tudni, hogy a városka kb 120km-re található Prágától, és az akkori kommunista vezetés engedélyezte a forgatócsoportnak, hogy az épületek nagy részét felrobbanthatják a forgatások alatt, így a filmben látható jelenetek többségében eredeti a háború alatt szudétanémetek által lakott épületeket robbantottak fel, mivel azok alatt szénlelőhelyeket találtak. Idetartozik még, hogy ugye akkoriban robbant ki a Prágai tavasz, így eléggé forró volt a talaj a stáb tagjainak lába alatt. Konkrétan a Remageni csatával és a filmmel kapcsolatban információk/cikkek a Regiment régi 2012-es 1. számában találhatók.

  Összegezve nekem régebben is tetszett, mikor először láttam, és még most is a jó darabok közé tartozik, szóval én 7,5-8 pontot adok rá a 10-ből. Ha valaki még nem látta és érdekli, akkor tegyen vele egy próbát, szerintem csalódni nemfog, csak vegye figyelembe, hogy régi film;).

   

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=D94sC5mJHEY&w=560&h=315]

  IMDb - 6.7 pont

  Rotten Tomatoes - 61%

  Port.hu - 8,9

   

   
   
 4. Unio

  Unio New Member

  Halottam már róla, őszintén meglepődtem, hogy ilyen film készül kicsiny hazánkba, mindenesetre bizakodok benne, hogy jó lesz korhűség szempontjából és talán technikailag, de szerintem színészileg nem. Bár kitudja, mindenesetre várom:).
   
 5. Unio

  Unio New Member

  Én hülye a legfontosabbat kihagytam, és ezzel sajnos én is befürödtem anno!

  A youtubeon megtalálható a film részletekben magyarul, de ne nézzétek meg mert kb a 2-3 perctől csúszik a szinkron!! Sőt aki leakarja szedni, az is jól nézzen utána, hogy melyik verziót húzza le mert a szinkron csúszós verzió elég sok helyen fent van :S
   
 6. Pela

  Pela New Member

  Gyilkos megszállás, több részes ha jól emlékszem akkor Irak megtámadását mutatja be az amerikai katonák szemszögéből.. nekem tetszett valamennyire átjött az érzés,hogy mit érezhetnek a katonák illetve a lakosság..

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=_Y6Q7PEu5po]

   

  Vadászpilóták : Nem szeretem a franciákat, de nekem tetszett így a repülés imádónak szerintem tetszeni fog! :) Amúgy eléggé érdekes a történet talán még reális is, szerintem nagyon jó film! :)

   

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=Qi-lJH-HOHs]

   

  Hajnalra ennyi, jó szórakozást! :)

   

   
   
 7. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Átirányítva a <a title="Filmek és sorozatok" href="http://htka.hu/forum/kantin-temak/dokumentumfilmek/">Filmek és sorozatok</a> topikba.
   
 8. hiryu

  hiryu New Member

  Off, de ha valakinek alacsony a vérnyomása, csak olvassa el az alábbi "könyvkritikát":

  <i>Nem embereket lőtt le, hanem célpontokat
  Az Amerikai mesterlövész című filmet hat Oscar-díjra jelölték (a fontosak: legjobb film, férfi színész és adaptált forgatókönyv), Clint Eastwood rendező egy amerikai hős, Chris Kyle történetét dolgozta fel. A film elég közepesen sikerült, ezért elolvastam Chris Kyle[...]
  http://konyves.blog.hu/2015/02/08/amerikai_mesterlovesz_565
  </i>
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása