1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Haderő fejlesztési tippmix

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - Masztiff által indítva @ 2018. november 23..

 1. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  T. Fórumtársak!


  Annyi a tipp a másik topikban, hogy érdemes lehet rá versenyt szervezni. Tehát mindenki tippelhet (kivéve a bennfentes kollégákat) egyszer. A haderő fejlesztési programon belül milyen eszközből, mit (és ahol értelmes, mennyit) szerez be a Honvédség a Zrínyi 2020-2026 program keretében?

  Például:

  MBT: (pl. T90S; x db)

  IFV lánctalp: (pl. Lynx, Puma)

  IFV kerekes: (pl. Boxer CRV)

  APC kerekes: (pl. Boxer)

  SPH: (pl. PzH 2000, Cezar)

  ATGM: (pl. Spike)

  AH: (pl. Apache)

  UH: (pl. H225)

  Szabály: Minden kategóriában kell tippelni. Aki eltalálta az adott esetben beszerzett eszközt, kap 1 pontot. Aki a darabszámhoz legközelebb járt (már ha volt kiírás a darabszámra), az is egy pontot kap, a második legjobban tippelő 2 pontot, stb. Aki összességében a legkevesebb pontot szerezte, az nyert. (A nyereményen gondolkodom, de lehet, hogy csoki helyett kap egy szovjet kitüntetést.:D)

  A lista és a szabály szabadon módosítható, amikor konszenzus van a tételekről, a játék indulhat. Persze, csak ha van kedvetek.
   
  Tcat and andris.7 like this.
 2. kaktusz

  kaktusz Well-Known Member

  Akkor már lehetne jó kis szavaztatás, szép grafikonokkal stb... :p
   
 3. andris.7

  andris.7 Member

  Ok, had tippeljek én is :)

  MBT: Altay 50-60 db

  IFV lánctalp: M2A4 Bradley használt de felújított és modernizált

  IFV kerekes: Nem hiszem, hogy lesz

  APC kerekes: Maradnak az öreg kohószökevény BTR-ek felújítva

  SPH: használt M109 Paladin

  ATGM: Spike

  AH: Még több H145M

  UH: H225
   
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  MBT: Leopárd 2 60 db (Én Merkavát szeretnék)

  IFV lánctalp: Puma 60 db (Én NAMER-t szeretnék)

  IFV kerekes: Boxer (csak nem ilyen hülyék...)

  APC kerekes: BTR-80A marad

  SPH: AHS Krab (bár sztem vontatott lesz a beszerzés)

  ATGM: SPIKE

  AH: MI-24 (marad)

  UH: H145M (most vettük)
   
  blitzkrieg likes this.
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A btr ekre bejelentettek hogy 10 evre modernizaljak az aktiv allomanynak es hogy nem dobnak ki semmit... /2026 nak resze apc beszerzes is csak a vegen nem igy az elejen. Ahogy haladunk elorre az idobe ugy jonnek a nagyobb es nagyobb beszerzesek ahogy a keret engedi./a jelenlegi legieros fejlesztesek csak toredeke a 2026 ban kalkulaltan elkoltheto lovenak igy tessek szamolni./de lessz sok egyeb fejlesztes is nem csak technikai eszkoz /az allomany letszam emeles nem lehetetlen a kesobbiekben se./
   
 6. ms07

  ms07 Well-Known Member

  A 3 csúcskategóriás árú német gép azért durva lenne anyagilag, szerintem egy lesz belőle
   
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  ms07

  "A 3 csúcskategóriás árú német gép azért durva lenne anyagilag, szerintem egy lesz belőle"

  Remélem egy se lesz belőlük. Horror ár, horror fenntartás, bizonytalan alkatrész ellátás (néha a németek bedurculnak és merő képmutatásból nem adnak el fegyvert). Vagy jó példa az is, hogy a Leopárd 2-höz nem adtak el a lengyeleknek a DM33-nál jobb lőszert....
   
  antigonosz likes this.
 8. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Ezek nem igazi indokok, bármelyik gyártó ország bedurculhat bármikor, ez benne van a pakliban, bárhonnan veszünk. A Puma késik, 2030nál előbb nekünk nem jutna. A Boxerből százas nagyságrend kellene, az szép kis árcédula, marad a német vonalról Leó, esetleg az EMBT kb 70 körüli darabszámmal.
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  off:
  Ahhoz hogy kellően a későbbiekben meg tudják emelni a létszámot il feltőltenni az alakulatokat ahhoz bezony a sorállományt így vagy úgy valamilyen formábban vissza kellene hozni. Svéd,osztrák stb önkéntes mintárra. Modulárisan választható rendszerben. 8 héttől a 3 hónapon át a 6-9 hónapig.
  On:
  Tippeljünk mi is :)
  Ifv/Apc: török
  Mbt: német/francia öszvér. Is is alapon az Altayal.
  Tűzérség itt szlovák/cseh re tippelek
  Atgm: Spike. Szerintem lengyel licencváltozat lesz.
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A
  Az EMBT él is befigyelhet egy 15-20 millios árcédula. Egyébként szép elképzelés lenne ez a közös eu hadsereg. Ha az árcédulára is gondolnának néha.
   
 11. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Ha tényleg lesz új MBT, azt nem fogjuk megúszni fillérekből, szerintem más kategórián fogunk spórolni, így egyetértek a tippeddel, APC vonalon valami olcsó török cucc lesz
   
 12. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Csak derülne mâr ki valami :D
   
 13. Azzurro

  Azzurro Well-Known Member

  Üdvözlöm a T. Fórumtársakat!

  Régen én is gyakran írtam ide, de aztán évekig nem történt semmi, egy rozsdás bicskát sem vettünk, úgyhogy elmaradtam. De mióta végre elkezdtünk fejleszteni ismét olvasom az oldalt, gyakorlatilag az egyetlen érdekes honvédelmi oldal, innen is gratula az oldal szerkesztőinek. Amivel én hozzá tudok járulni a közös gondolkodáshoz a néhány éves fegyveres szolgálati tapasztalat mellett, aza az, hogy én ismerem az oroszokat, Oroszországot (ezért furcsa nekem olvasni egyesek hatalmas orosz pártiságát, látszik, hogy működik a propaganda bár lehet, hogy azok a regisztációk Szentpéterváriak) évente 2-3 hétig mindig Moszkvában vagyok, valamint a gazdasági ismeretek, ami azért lényeges egy beszerzésnél.

  Az én tippem:

  MBT: T-72 felújítás 50-60 db, a program végén Leopárd 2 pl. a spanyoloknak van vagy 400 Leo2 tartalékban abból vehetnénk és a németek felújítanák, költséghatékony program lenne (szerintem csak ennek van értelme, ráadásul a Rába szorosan együttműködik a KMW-vel)

  IFV lánctalp: szerintem kerekes lesz, a mai sűrű úthálózat mellett meg az alacsonyabb üzembentartási költségek miatt célszerűbb lenne

  IFV kerekes: Boxer (szerintem leginkább erre illik amit Benkő nyilatkozott, ráadásul politikailag is ez lehet a nyerő a kormány számára, szerintem ezért ez a nagy titkolódzás is, hogy mit vettünk. Majd Orbán jelenti be amikor találkozik Merkellel.)

  APC kerekes: BTR-80 felújítás

  SPH: csak ne szlovák legyen, aki ismeri őket az tudja, hogy mennyire "szeretnek" minket, történelmi ellenségnek tartanak, semmit sem szabad tőlük vásárolni, pláne nem haditechnikát. Jó választás lenne a koreai K9, belemennének a helyi gyártásba is (a törökökkel is együtműködnek)

  ATGM: Javelin (valamit vennünk kell az amiktól is, akkor legalább vegyünk jót)

  AH: MI-24 (marad a program végéig)

  UH: 20 db H145M és 20 db H225M (Benkő beszélt róla, hogy 40 db helikopterre van szükség)

  + NASAMS2 ezt kéne először venni
   
 14. thomashewitt

  thomashewitt Active Member

  Tankból elég ott 50 db, elég egy II VH-s német offenzívára gondolni, amikor Mainstein, vagy Model kapott 50 Tigrist, "Ez a Karácsonyi ajándéka!" címszóval, az ukránok, románok, tótok, nem oroszok.
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én nem tippelnék, csak azokat nem értem akik az után is hogy el lett mondva az, moduláris megoldás a cél, aztán betippelnek pl. izraeli MBT-t, török IFV-t, német APC-vel karöltve :p.
   
 16. KissA1981

  KissA1981 Member

  Ha már itt tartunk, akkor valaki hozzáértő kérem, hogy írja le, mit jelent a moduláris megoldás? Az érthetőség kedvéért írhatna egy példát konkrét járműtípusokkal (jó lenne néhány linkkel megtámogatni). (Bocs, ha már valaki megtette máshol! Akkor egy utalás is elég a másik fórum topicra...)
   
 17. Clove_HUN

  Clove_HUN New Member

  Én is tippelnék :).
  Én nagyon hasonlóan látom a dolgokat mint fip7.

  MBT: Merkava 4 méghozzá 148 darab.

  IFV lánctalp: Namer 148 darab

  IFV kerekes: Patria 100 darab

  APC kerekes: BTR-80A

  SPH: AHS Krab

  ATGM: SPIKE

  AH: MI-24 (marad)

  UH: H145M
   
  fip7 likes this.
 18. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Megpróbálom aztán majd nálam jobban értő emberek hozzáteszik amit kell :)

  Egyszerűen elmagyarázva pl veszel 1 kocsit ott is van 1 alap modell amibe te válogatsz össze extrákat amire szükséged van. Pl kérsz egy nagyobb motort, szervót, meg klímát és bőrülést. Az alapmodell ugyan az lesz nem változik a kaszni vagy az alváz de ezeket a kiegészítő "modulokat" ha kell bele tudják pakolják neked csak simán be lehet pattintani mint 1 modult.

  Ez hadiiparban azt jelenti hogy van 1 alap hordozó koncepció és ebből lehet kialakítani a különböző variánsokat az éppen adott igényeknek megfelelően. Pl az alap járműre lehet pakolni 30mm-es löveget de akár 105 mm-est vagy csak simán egy 7,62-es géppuska vagy akár egy aknavető kivitel ez az átalakítás gyorsan akár pár órán belül megtehető. Szintén az alapjárműből kerül kialakulásra a parancsnoki vagy akár az elsősegély jármű. Ez magában foglal szenzor és optika variánsokat is. Az elemek egymással felcserélhetőek jelentősebb átalakítás nélkül. Tehát nem úgy csinálsz elsősegély járművet mint mi BTR-80-ból hogy bele kell vágni egy nagyobb ajtót a kaszniba hanem simán cserélsz pár modult és kész nincs vágás, faragás.
  Itt 1 vidó Patria különböző kialakitásokról:


  Vagyis egész gépet le lehet bontani kisebb modulokra gyakorlatilag amiket tudsz egymással cserélgetni (tiszta legó :)) valamint tudsz jövőbeni igényekre reagálni, nem kell új hordozó járművet fejleszteni ha később új feladat merül fel csak fejlesztesz 1 új modult.
   
  KissA1981 likes this.
 19. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Ifv-t és Apc-t még esetleg le tudsz fedni a moduláris cuccal, Boxer pl, de Mbt-re kénytelen vagy valami mást tippelni, vagy szerinted az is Boxer lesz? :D
   
  fip7 likes this.
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Értem. Én kérek elnézést.
   

Ezen oldal megosztása