1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Haderő fejlesztési tippmix

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - Masztiff által indítva @ 2018. november 23..

 1. olap

  olap Member

  IFV: Boxer 120db
  MBT: Leo2A7 40 db
  SPG: Boxer 155mm-es toronnyal 24 db
  ATGM: Spike 50 indító 150 rakéta
  AH: 0 db (Mi-24)
  UH: 0 db nem lesz további beszerzés
  APC: 0 db BTR-80 marad
  IFV lánctalpas: 0 db
   
 2. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az igen ez így legalább kb 2 milliárdos eurós tétel lenne. Nem hiszem még megemelt költségvetéssel is hogy ekkora mennyiségű pénz fog a rendelkezésre állni.
   
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A kerítésre majdnem 1 milliárd euró ment el. Ha kell, lesz rá pénz.
   
  fip7, Masztiff and megazez like this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  A haderőfejlesztős topikban már beszéltük, hogy 2026-ig ha normálisan csinálják simán elmegy majd 2000 milliárd Ft is ami legyen ~300 milliárd/év, kb 8 év alatt ez legyen 8 milliárd euró, ha van akarat akkor teljesíthető az összeg.
   
 5. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Felejtsétek már el, hogy marad a Btr. Lesz új vas, addig marad a Btr, amíg meg nem jön az újból egy értelmesebb mennyiség, ami kb 2026—2028, azért fogja kikalapálni a Currus a Btr-t, hogy kibírja addig
   
 6. Crusader

  Crusader Active Member

  Krisss nem szeretnél tippelni nekünk egyet? ;)
   
  borisz likes this.
 7. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  A topic igy lett inditva:
  "A haderő fejlesztési programon belül milyen eszközből, mit (és ahol értelmes, mennyit) szerez be a Honvédség a Zrínyi 2020-2026 program keretében?"

  Vagyis 2026-ig szól a tipp. Ahogy te is írod valószinű 2026—2028 lesz valami csere. Szóval ha jól értem te is arra tippelsz hogy 2026-ig marad a BTR.
   
 8. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Szóval tipp:

  - először is a meglévő két gépesített dandár nem lesz ellátva több zászlóaljal, marad ez a keret. Legfeljebb megpróbálják feltölteni a létszámukat.
  - a konkrét tipp, a következő 6-8 évre
  MBT, no új cucc, T 72 lefestve felújítva (vagy 40db max) eredeti állapoton, de max kaphat új kommunikációs cuccot, esetleg tűzvezető rendszert a lengyelektől
  APC, no új cucc, BTR-ek felújítva (megint), de a harc érték növelésben szkeptikus vagyok
  Tűzérség, ez V4-ből vagy az újabbik kerekes Cseh önjáró löveg (esetleg MAN alvázon), vagy régi Dana (ez korszerűsítve), mennyiség 18+4db, egy osztály
  IFV vagy APC, új cucc kiválasztása, esetleg pár darab beszerzése, a tippem kerekes, méghozzá Lengyelektől, ahol van mind IFV mind APC verzió a Pátriából s még vannak tűztámogató és parancsnoki EÜ és híradós verziók is (ez az a többfeladatos amire már utaltak cikkekben)
  Szállító repülők, 2db KC 390-es Brazil, amelynek alapból van légi utántöltő képessége (ez egy kicsit bizonytalan, mert az Embraer már amcsi kézen van, Boeing)
  Egyébb légi képességek, szerintem (sajnos) az újrateremtett Magyar pilóta képzéshez cca 4db sugárhajtóműves cucc (Alba korszerűsítés esetleg), meg vagy 4db közép szintű légcsavaros gázturbinás gép
  Lövészeknek páncéltörő képesség fejlesztés a Carl Gustav-on felül, valami nagyobb hatótávolságú, esetleg Spike LR

  Ez nagyjából belefér a belengetett költség keretbe, s ha meg kell erőltetnie magát az épp hatalmon lévőknek, tovább bővíthető, de ez számomra nem evidencia.....
  Hazai haditechnikai gyártás, erős kétségeim vannak, s ha lesz is, presztízs okokból, s nagyon drága lesz (majd valaki jól jóljár vele)
   
  Celebra and tonyo like this.
 9. galland

  galland Well-Known Member

  MBT: Altay 50 db de jó lenne a K2 is nekem.
  IFV : Boxer 70-100 db
  APC: Btr-ek
  Sph: szerintem is valami v4 cucc lesz
  Ah: Atak 20db esetleg, hogy usánkáék se nehezteljenek Ah1
  Uh: h225, h145 mellé
  Atgm Javelin remélem

  A hendikepp az egészben Kína . Egyre jobb cuccaik vannak elég jó áron, és jók a kapcsolataink. Én erőteljesen elgondolkodnék, ha az uniós szabályozás engedi.
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  És tovább :D
   
  Nagy Csaba likes this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szablya,tegez,kis kerek pajzs,kopja,bőr vért a tiszteknek fém sisak és páncél ing,fokos.
   
  fip7, fishbed, svajcibeka and 5 others like this.
 12. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Úriember biztosra nem fogad:)
   
  Crusader and honved like this.
 13. megazez

  megazez Well-Known Member

  dudi, meg aki úgy szakmabeli, tegyük fel ideális estben (szóval pénz nem számít) mivel a piacon rengeteg fegyver/harceszköz elérhető, ti mit használnátok szívesen, ezt minden politikai tényezőtől mentesen, (értem ezt, neked tetszik valamiért a gorka valamelyik változata írd nyugodtan függetlenül, hogy nato tagok vagyunk...)
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Német szárazföldi technikát és fegyvereket.
   
  Nagy Csaba, therob, eevil and 4 others like this.
 15. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  Német, svéd, cseh.
   
 16. eevil

  eevil Active Member

  Gyaloghuszárezredet!!
  :hadonaszos:
   
 17. ms07

  ms07 Well-Known Member

  Marad igen, mivel nagy tételre nagy pénz kell, és sok idő legyártani az újat. De nem egészen értelek, az új APC vétel is a Z2026 programban lesz, az sehol sincs leírva, hogy csak arra lehet tippelni, ami az utolsó darab csavarig bejön 2026ig. A megkötött szerződés számít, mindegy h 2021 vagy 2025december 17
   
  Masztiff likes this.
 18. imike

  imike Well-Known Member

  Akkor én is tippelek:

  1. A KUB-ok rakétáinak lejárt az ideje, tehát ezek cseréje prioritást fog élvezni, és szerintem NASAMS-II-t veszünk (persze max 1 századot, ami 12 indító), az alábbi okok miatt:
  - Elég sokat tud, mobil, és a tudásához képest olcsó.
  - Van 40 db AIM-120 AMRAAM rakétánk, amiket át lehet csoportosítani a rakétásokhoz (bár félek tőle, hogy Magyar szokás szerint majd közös lesz a raktár, és az lesz az indok, hogy nem kell már rakétát venni egyiknek sem, mert az 40 mindenre elég lesz). - Azért én még reménykedem abban, hogy rájönnek, hogy 1 század 12 indítójához igazából 72 db rakéta kellene, úgyhogy vesznek még ide 32 db újabb AMRAAM-ot, pl.: AIM-120C-7-et mint KATAR.

  2. Ha valamiért nem hülyén oldjuk meg a NASAMS bevezetését és nem közös AMRAAM raktár lesz, akkor kell a Gripen-eknek új BVR rakéta (és amúgy is kell új IR rakéta is). Mivel eddig elvi szinten légi fölényünk volt a térségben, ha ebből valamit meg akarunk tartani, akkor kellenek új rakéták a Gripen-ekre, vagyis kell METEOR és kell IRIS-T, mindkettő egy hajszállal jobb lenne, mint a Román és Szlovák F-16-osko fegyverete (és a szükséges MS20 szoftvert már megkapták a Gripen-jeink).

  3. MBT vonalon félek tőle, hogy mint a második világháborúban, megint feltaláljuk a "könnyű harckocsit" gondolok itt arra, hogy a svéd CV90-ből létezik 120-as löveggel szerelt változat, meg létezik rá ERA páncél, ez lesz a mi "könnyű harckocsink". (Lánctalpas is, védelem is van, tűzerő is van, így könnyű eladni a hozzá nem értőknek).
  Ami még számításba jöhet MBT vonalon:
  - Mivel a Német, Holland, ... használt Leo 2-ők elfogytak, esetleg a Svéd Strv-12 (Leo 2 Svéd változata), ami már 20 éve rendszerben van a Svédeknél (tehát már megérett egy modernizációra, de még használható) és a Svédek jóval többet gyártottak, mint amennyit használnak (lekonzerválva várakoznak).
  - Esetleg Szerbektől M84 (erre nincs embargó, jobb, mint a T-72-eseink, de sokban hasonlít, ez is 3 fős, tehát nem kell bővíteni a kezelőket, ...).

  4. Szerintem lesz önjáró tüzérség, de max. elővesszük a leállított Gvozdika-kat (elvileg ezek még nem lettek beolvasztva, csak kivonták őket 2004-ben) és a 144 db-ból egy századot el üzemeltetgetünk, mondván, hogy megint van képesség.
  Mondjuk Szerb önjáró tüzérséget itt is olcsón be lehetne szerezni!!!
  A D20-akat be kell olvasztani, szerintem veszünk is vagy 30 db vontatott 155-öst (azért ez nem egy horror összeg, már 2-3 millió USD-ből megvan egy új). Álmaimban abban reménykedem, hogy a döntéshozók itt nem fognak spórolni, mert igazából az M777 sem elérhetetlen horror árú!!!

  5. Szerintem megmarandak a BTR-ek, de veszünk mutogatóba pár IFV-t (így megismerjük) a gyors reagálású különleges erőknek, a felderítőknek (Bornemisszásoknak lánctalpasat) és a missziókba (pl.: Kurdisztánba - azért a BTR-en még egy AK is képes szelőző jukakat csinálni.

  6. Biztosan veszünk ATGM-eket: szerintem Carl Gustav biztos lesz és mellé Spike (vagy Szerb ATGM). Egyébként a Szerb ALAS rendszert nagyon szívesen látnám a tatai pct. rakétás zászlóaljnál.

  7. Kellenek új radarok, remélem, hogy arra a megmaradt két réskitöltő századra nem fogják sajnálni a pénzt és Svéd Giraffe-okat vesznek (csak két század!!!)
   
 19. olap

  olap Member

  Hoppá :) az MBT bejött, SPG darabszám ok típus nem, UH nem. Eddig ki vezet?
   
 20. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  A honvédség:)
   
  tonyo, zsolti, fip7 and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása