Hadgyakorlatok magyar részvétellel (Magyarországon és külföldön)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 867
66 845
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 867
66 845
113
ADHU 23: forgószárnyasok a kék órában...

A Magyar Honvédség helikopterei napnyugta után is teljesítették kijelölt feladataikat az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton.

6557574a98843940084618.jpg
655757505609f684444328.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 867
66 845
113
ADHU 23: olasz-magyar lőgyakorlat

Nicola Zanelli altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese is megtekintette a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battlegroup – FLF BG) magyar és olasz katonáinak közös lövészetét Hajdúhadházon, november 16-án.


655713bb5cf48400370739.jpg
655713b953d33208019903.jpg
655713b971ca5711443085.jpg
655713ba7c294391728718.jpg
655713bc86332119980875.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
34 867
66 845
113
Miért fontosak a gyakorlatok egy haderőnek?

Hogy születnek a forgatókönyveik, vagy az olyan elnevezések, mint az „Adaptive Hussars 2023”?

A Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség Gyakorlat Tervező Főnökség segítségével igyekszünk elmagyarázni.

Kezdjük a legfontosabb alapvetéssel: Mi is a katonák legfontosabb feladata?
Az Alaptörvény rögzíti a Magyar Honvédség rendeltetetését. Ennek nyomán a katonák alapvető feladata mindenkor készen állni arra, hogy ellássák Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak katonai védelmét, a nemzetközi szerződésből eredő feladatait, közös védelmi és békefenntartó feladatokat, valamint a nemzetközi jog szabályaival összhangban szükséges humanitárius tevékenység elvégzését.

Miért van szükség a gyakorlatokra?
A gyakorlatok fő célja, hogy a kijelölt állomány képességeit szinten tartsák, fejlesszék és bemutassák az új képességeket. A rendszeres gyakorlatok – mint például a BRAVE WARRIOR – esetében az előkészítés, a végrehajtás és az értékelés egy meghatározott módszertan és kiképzési cél mentén történik, így több kiegészítő kiképzést is rá tudnak csatlakoztatni.

ADAPTIVE HUSSARS, BRAVE WARRIOR… Honnan jönnek ezek a nevek?
Az egyes gyakorlatokhoz kapcsolódó feladatokat (a logisztikai biztosítástól a pénzügyi fedezetig bezárólag) az adott névvel különböztetik meg. Az elnevezéseket már a kezdeti lépések során, a tervezésnél meghatározzák. Általában a gyakorlat tárgyához kapcsolható, könnyen azonosítható nevet kreálnak, „sokszor megfűszerezve valami igazán magyaros, a történelemhez, katonaélethez vagy katonavirtushoz kapcsolódó sajátossággal” (mint például a huszár). Arra mindig oda kell figyelni, hogy a kezdőbetű a gyakorlat fajtáját jellemezze, így például az ADAPTIVE-ban az „A” kezdőbetű a gyakorlat összhaderőnemi jellegét jelzi. Ezeket a neveket minden esetben az egyes gyakorlat végrehajtásáért felelős parancsnok hagyja jóvá, a gyakorlat típusától és méretétől függően ez lehet az alakulat parancsnoka vagy akár a vezérkari főnök.

Hogy áll össze egy gyakorlat „forgatókönyve”?
A gyakorlatok szcenáriója (forgatókönyve) a kiképzési célkitűzés mentén készül. Ezt a célt az határozza meg, hogy milyen képességet akarnak felmérni, bemutatni. A szcenárióban egy történeti szál mentén bontakoznak ki a különböző képességek demonstrálásához szükséges események. Például ha a történet szerint vízi úton érkezik az ellenség, akkor tesztelhetik a különböző képességeket a levegőből történő felderítéstől a folyami zár végrehajtásáig.

Miként dől el, hogy kik és milyen eszközökkel vesznek részt egy-egy gyakorlaton?
A személyi állomány összetétele alapvetően a résztvevő katonai szervezetek, nemzetközi gyakorlat esetén a nemzetek felajánlásai alapján áll össze, azonban a legfontosabb feltétel mindig a kiképzési célkitűzés, ugyanis a gyakorlat legmeghatározóbb tényezője az, hogy milyen képességet akarunk felmérni. Ha például harckocsizó képességet, akkori a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár kötelékében szolgálók számára a részvétel adott. A gyakorlat minden mozzanatához, például egy vízi akadályon történő átkeléshez, biztosítani kell a szükséges eszközöket és embereket. Figyelembe kell venni továbbá a gazdaságosság szempontjait, de a költséghatékonyság nem mehet a kiképzés kárára.

Mi történik, ha valami közbejön?
Vis maior bármikor beleszólhat a gyakorlat menetébe, de a tervezésekor számba veszik a lehetséges akadályokat és azokat megpróbálják elhárítani, vagy megelőző intézkedésekkel csökkenteni az esetleges káros hatásokat. „A harc megvívása során sem lehet félrevonulni és kivárni, míg egy kellemetlen állapot megszűnik, a gyakorlás pedig a harc során tapasztalható legélethűbb, legvalószerűbb hatást hivatott kiváltani.”

Felkészülés és a tapasztalatok…
A katonák a gyakorlatok előtt egyéni és kötelékkiképzésen vesznek részt. A felkészítés egyes szakaszai eltérő hosszúak. Minden lépésnél értékelik, hogy a katonák megszerezték-e, kellően elsajátították-e a szükséges képességeket.

A Magyar Honvédség minden évben több gyakorlatot is szervez, vannak köztük rendszeresen visszatérő fegyvernemi gyakorlatok is, mint például a CLEVER FERRET, a BRAVE WARRIOR vagy a MOONSTAR.

A különböző katonai szervezeteknél több, évente visszatérő fegyvernemi gyakorlatot rendeznek. Igazán nagy, a Magyar Honvédség egészét átfogó jellegű gyakorlatból kevesebb van. Ilyen például a BRAVE WARRIOR sorozat, amelynek több kapcsolt gyakorlat is a része.

Külföldi rendezésű, külföldön tartott gyakorlatokon is szívesen látják és teljesen egyenértékű félnek tekintik a magyar katonákat.

Az átfogó jellegű, szövetségi rendezésű védelmi gyakorlatokon kötelező a részvétel, de évről-évre egyre több NATO tagállam által rendezett gyakorlatra is meghívást kap a Magyar Honvédség. Ilyenek például az amerikai DEFENDER sorozat vagy az NATO STEADFAST sorozata. Ez utóbbiból az idei, STEADFAST JUPITER 23 elnevezésű volt a NATO eddigi legnagyobb számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlata, és ezen Magyarország is részt vett.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 071
17 451
113
ADHU 23: olasz-magyar lőgyakorlat

Nicola Zanelli altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese is megtekintette a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battlegroup – FLF BG) magyar és olasz katonáinak közös lövészetét Hajdúhadházon, november 16-án.


655713bb5cf48400370739.jpg
655713b953d33208019903.jpg
655713b971ca5711443085.jpg
655713ba7c294391728718.jpg
655713bc86332119980875.jpg
Jó látni a fiúkat felöltözve! :rolleyes: Mármint katonásan nem acélbilibe!
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
6 148
20 503
113

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
19 229
28 812
113
Ezek szerint meg ezek se erkeztek meg mind :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:
semmi ilyesmi amenyit kértek a gyakorlatra annyit vittek nemtudom mi ezen a meglepő amikr 72 esből 6 ot kértek 6 ment amikor 16 ot kértek 16 ment.
leopárdbol ha 8 at kértek 8 megy ha 12 kértek volna 12 ment volna.

ha 3 hamburgert kérsz a mekibe sem adnak 4 et ki az ablakon neked. vagy ha 4 et adnak ki szolsz hogy te csak 3 at kértél minek adott 4 et.